Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Video: Waarom een digitale spiegelreflexcamera?

vrijdag 25 september 2009, 19:30 door | 7.513x gelezen | 11 reacties

Elja heeft in het verleden een uitgebreid artikel geschreven waarom je een digitale spiegelreflexcamera moet aanschaffen. Bij BesteProduct proberen we dat op een iets andere manier. In samenwerking met Kenneth Verburg van DigitaleFotografieTips.nl hebben we een eerste video gemaakt.In een aantal koopgidsen willen we de consument een eerste kennismaking geven met de digitale spiegelreflexcamera. Het is dus allemaal heel basic. In deze specifieke video legt Kenneth uit wat de voordelen van een digitale spiegelreflexcamera zijn. Dus het verwisselen van lenzen, beeldkwaliteit en dergelijke. Aangezien het onze eerste videokoopgids op het gebied van fotografie is, zijn we benieuwd naar jullie mening. Missen jullie nog iets? Of vinden jullie juist dat Kenneth de belangrijkste punten heeft aangepakt?

Om het geheel nog wat overzichtelijker te maken heeft Kenneth ook in een korte tekst uitgelegd waarom een digitale spiegelreflexcamera te kopen. Hier geldt hetzelfde: mochten jullie nog tips of aanvullingen hebben, dan horen we dat graag.

Het is de bedoeling dat we in de toekomst nog vier of vijf andere filmpjes gaan maken, met onderwerpen die variŽren van de keuze tussen een compact en een dslr, een uitgebreidere blik op objectieven, tot waar je op moet letten bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera in het algemeen.

Alles bij elkaar moet het een compleet beeld geven over de wereld van de digitale spiegelreflex. Maar, ieder filmpje staat ook op zichzelf. Nogmaals: het is voor de beginners. Hou daar rekening mee, wanneer je de video beoordeeld.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

11 reacties

 1. Frank
  Frank schreef op vrijdag 25 september 2009 om 20:13  | reageer

  Aardig idee, en al vrij compleet uitgevoerd volgens mij.
  Ik mis wel een belangrijk argument bij het hoofdstuk beeldkwaliteit, namelijk: de kwaliteit van de lenzen zelf.
  Groter, beter afgesteld, scherper, enzovoort. En voor volgende filmpjes zou ik een wat rustiger achtergrond kiezen. Wel leuk dat je tussendoor ook ziet hoe de camera bediend of gebruikt wordt!

 2. Jules
  Jules schreef op vrijdag 25 september 2009 om 20:50  | reageer

  Als basis is dit filmpje en mooi begin, het is ook goed dat jullie meer filmpjes gaan maken want er is zoveel interessants te vertellen over een DSLR.
  Ga zo door, en over de achtergrond ik vind het wel leuk zo het geeft en minder plastisch beeld dan en soort studio.

 3. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 25 september 2009 om 22:48  | reageer

  Ik zou het leuk vinden om bij de volgende filmpjes buitenopnamen te zien.
  Bv. een fotograaf die bezig is een landschap te fotograferen. Vlak daarna is de foto te zien zoals hij genomen is.

 4. Jaap
  Jaap schreef op zaterdag 26 september 2009 om 12:02  | reageer

  Goed introductie-filmpje. Belangrijk argument dat ik mis: met een dslr kun je spelen met een kleine scherptediepte. Op een compact is altijd alles scherp. Ik merk dat veel mensen die overstappen op de dslr dat een van de mooiste eigenschappen vinden: de mogelijkheid om door onscherpte je onderwerp te isoleren.

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 27 september 2009 om 11:31  | reageer

  Sorry maar dit filmpje doet me eigenlijk niks, er zit geen emotie in, geen passie, geen praktijk resultaten en geen design. Met juist de technieken van tegenwoordig kun je zo mooi video opnemen en dito monteren zelfs met een laag budget. Ga met die DSLR naar buiten en mooie plekken en gebruik je kantoor niet als studio.

  Daarbij vind ik dat je artikelen teveel gericht zijn op de website van het beste product... :( Ik ben niet zo van de vergelijkings websites maar dat is persoonlijk, vandaar dat ik de links in je artikelen ook liever zie terug verwijzen naar een artikel binnen deze website.

 6. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 27 september 2009 om 22:48  | reageer

  Ik ben volledig akkoord met Arno hierboven, door de wat saaie manier vind ik niet dat de juiste boodschap wordt duidelijk gemaakt.
  Het is allemaal wat rap rap in elkaar gestoken, de stukken die worden verteld zijn gewoon letterlijk voor een computer opgenomen.

 7. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op dinsdag 29 september 2009 om 09:47  | reageer

  @Arno
  Het is de bedoeling dat we bij een volgend filmpje een keer naar buiten gaan. Hou rekening met de doelgroep: er wordt hier basic uitgelegd wat de voordelen van een DSLR zijn. Dat het ietwat droog is, daar kan ik inkomen. Dat proberen we in een volgend filmpje op te lossen.

  Wat betreft mijn artikelen: ik werk bij BesteProduct en dus is het niet gek dat ik zo nu en dan - lang niet altijd - schrijf over mijn ervaringen rondom deze website. En dat je dat niet boeiend vindt, dat kan natuurlijk. Maar dat is meer een kwestie van smaak. 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 29 september 2009 om 09:58  | reageer

  @Ger: Ben benieuwd wat jullie er volgende keer van weten te maken.

 9. rbrt
  Profiel rbrt schreef op dinsdag 29 september 2009 om 16:59  | reageer

  Ik weet dat ik op Photofacts een roepende in de compact camera woestijn ben, maar toch: het blijft natuurlijk onzin om te stellen dat “iedereen” die serieus met fotografie bezig is aan de spiegelreflex “moet”.

  Alles draait om de vraag wát je wilt fotograferen, in welke situaties en in welke stijl. Na 20 jaar met spiegelreflexen te hebben gefotografeerd, heb ik bewust de overstap gemaakt naar point & shoots. Zeker geen “stap terug”, eerder een bevrijding. Geen tassen meer sjouwen, je valt minder op en de compact camera is veel minder intimiderend voor mensen die je fotografeert.
  Ook past het bij een stijl die ik prettig vind: wat meer “rauwe” beelden, waarbij de schoonheid misschien juist zit in het imperfecte.

  Ja, met een point & shoot heb je minder controle, maar dat levert soms “ongelukjes” op die verrassend mooi uitpakken. Van topfotograaf Mario Testino bestaan prachtige boeken vol foto’s gemaakt met zijn compacte Contax T2’s, beelden die vaak vele malen interessanter zijn dan zijn gelikte modefoto’s.

  Beste Product zou naar mijn idee consumenten in eerste instantie moeten laten nadenken over wat zij willen bereiken met fotografie. En pas op basis daarvan een keuze maken, waarbij een compact camera zeker geen tweede keus hoeft te zijn.

 10. Lucien
  Profiel Lucien schreef op dinsdag 29 september 2009 om 19:35  | reageer

  Er was ooit een iphone fotowedstrijd. Werden best leuke fotos opgestuurd.

  Maar kan me niet indenken dat ik ooit nog terug ga naar compact.
  Heb echt veel plezier van mn dslr.
  Die micro four thirds cams zijn wel interessant trouwens. Of de Leica M9. Intel chips worden ook steeds verder verkleind dus misschien gaat het met cameras ook die kant op.

  Een stap in die richting is de ontwikkeling van vloeibare lenzen, zgn adaptive focus lenzen. http://blogs.zdnet.com/emergingtech/?p=639

 11. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op dinsdag 29 september 2009 om 20:09  | reageer

  @rbrt

  Het tweede filmpje is specifiek gericht op de verschillen tussen een compact- en spiegelreflexcamera. En welke voor jou als consument het beste kan zijn. Daar heeft een collega van mij in 2006 al eens een boeiend artikel over geschreven. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds een van de meest gelezen artikelen.

  Het klopt dat op gespecialiseerde websites er maar weinig geïnformeerd wordt over compactcamera's. Ik ben het met je eens dat dit jammer is. Bij BesteProduct zijn we in ieder geval ook begonnen met het reviewen van compactcamera's. Dat gaan we snel uitbreiden.

  Ik stel voor dat Elja eens een compactfotografiewedstrijd uitschrijft. Prijs: zijn boekvrolijk Ideetje, Elja?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord