Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Videopodcast: The Doorhof is always open

vrijdag 6 juli 2012, 20:07 door | 7.654x gelezen | 61 reacties

De Nederlandse fotograaf Frank Doorhof, bekend van zijn workshops en de enige Nederlander in de stal van Scott Kelby, is begonnen met een videopodcast over fotografie. De eerste editie van de podcast gaat over straatfotografie.

De eerste video duurt ruim een uur en staat in het teken van straatfotografie. Frank neemt je mee voor een fotosessie in Emmeloord en brengt een bezoekje aan fotowinkel CameraNu. Bij CameraNu praat hij met Brian en Ruud over camera's en fototassen die handig zijn tijdens straatfotografie. Uiteraard wordt er ook het nodige afgeweken van het hoofdonderwerp.

In de tweede helft van de video gaat Frank foto's maken op de kermis in Lelystad. De foto's die Frank daar gemaakt heeft worden daarna door Brian en Ruud besproken. Ook bespreken ze straatfoto's van Ruud en Brian.


Leuk dat er weer eens een podcast van Nederlandse bodem te vinden is, al is het voor ons Nederlanders wellicht jammer dat alles wel Engels gesproken is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

61 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op vrijdag 6 juli 2012 om 20:52  | reageer

  Wat een timing zeg met de "What The Duck" van vandaag.

 2. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 06:30  | reageer

  Ben benieuwd wie deze rit helemaal uit zit. Het enige interessante stukje is op de markt maar ook daar is eigenlijk niks te zien. De enige uitleg zit aan het begin en dat is nogal triviaal. Het hele onderwerp duurt minder dan 5 minuten en is grotendeels gevuld met bewegende beelden van de markt. Zijn foto's worden op het laatst getoond, maar die zijn niet erg indrukwekkend. De ongetwijfeld goede bedoelingen die Doorhof heeft bij dit onderwerp blijven onderbelicht.
  De fotozaak duurt ongeveer 25 minuten, een en al reclame en saaie gesprekken. De foto-bespreking ziet er uit als een Kelby-setup en ik vraag me af of het medium geschikt is voor bespreking van foto's, het klinkt in ieder geval saai, maar ik ben er snel doorheen gescand.

  Leuk initiatief, maar het komt niet uit de verf. En dat Engels is irritant, zijn uitspraak is prima maar er is altijd dat steenkool-accentje.
  Ik begrijp de keuze voor Engels ook niet, het NL taalgebied is qua markt groot genoeg en een buitenlander is toch niet geïnteresseerd in die winkelreclame.

 3. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 08:06  | reageer

  Hi Cas,
  Ik zal proberen wat dingen uit te leggen.

  Het merendeel van mijn bezoekers komen uit het buitenland vandaar de keuze voor Engels, 99% van de Nederlanders spreken of verstand Engels en hier mee maximaliseer ik de doelgroep.

  Over de content, als je skipped mis je veel van de tips die tussendoor worden gegeven, vooral in de store visit zitten veel tips van de verkopers die vooral zullen aanslaan bij de beginners.

  We zijn nog zoekende naar het format en als het goed is word elke episode beter.
  Dat mijn foto's uit de straat fotografie niet indrukwekkend zijn is goed mogelijk, misschien is het idee van de podcast niet helemaal duidelijk, ik laat in bepaalde podcasts mezelf uitdagen om iets te doen wat ik normaal niet doe en de kijker neem ik als het ware mee in mijn eigen leer process, de kermis is bv geschoten na de markt en je ziet dat die foto's er al anders uit zien, dat heb ik misschien niet helemaal duidelijk gemaakt, zal dat in de volgende episode aanscherpen.

  De volgende gaat trouwens over fashion/styling etc. dus dat moet iets zijn wat iets meer "indruk" maakt qua foto's :D

  Realiseer je goed dat dit de eerste episode is, het word gratis aangeboden en niemand zegt dat je moet kijken, we stoppen er enorm veel tijd en budget in (deze episode is 100% uit eigen zak betaald, we hopen in de toekomst daar hulp bij te krijgen) en de bedoelingen zijn inderdaad goed vrolijk

  Oordeel aub pas na een tijdje, alles moet gefine tuned worden.

 4. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 10:23  | reageer

  Frank, ik heb de video gestart en haakte zelf vrij snel af. Dat komt van mijn kant door het Nederlandse Engels. Ik begrijp je keuze voor het gebruik van Engels, maar ik heb persoonlijk een hekel aan Nederlands Engels knipoog Ik moet verder eerlijk zeggen dat ik zelf niet met een dergelijke Nederlandse uitspraak een podcast zou doen. Mijn tip is dan ook echt om aan je uitspraak te gaan werken, dat is best mogelijk en ik denk dat de video dan al een betere uitstraling zal krijgen knipoog
  Nu is dat niet volledig de reden om af te haken, ik werd in de eerste minuten niet warm gemaakt voor wat ging komen.

  Over de rest kan ik niets zeggen en dat ga ik ook niet doen, ik heb alleen de intro gekeken. Feit dat ik dan al afhaak zegt voor mij wel wat over de intro knipoog Ik denk dat je in de intro een sterkere start moet maken, ik denk dat als je een betere preview gaat geven van wat er komt, je de kijker beter warm kan maken. Begin bijvoorbeeld eens met een paar indrukwekkende foto's waarvan je dan vervolgens het proces beschrijft knipoog

  Ik denk dat je er veel meer uit zal moeten halen om hier iets mee te bereiken (persoonlijke mening he knipoog). Ik wens je wel enorm veel succes, het zou perfect zijn als er een podcast van Nederlandse bodem succes gaat hebben!

 5. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 11:42  | reageer

  Hoi Frank,

  Dank voor je uitleg. Ik begrijp je doel en missie, daar is helemaal niets mis mee. De lengte van je "uitzending" is misschien wel het grootste struikelblok; info moet tegenwoordig in hapklare brokjes worden opgediend anders haakt men af. Daar kun jij niets aan doen, maar het is wel zaak om erop in te spelen. Video's kunnen tegenwoordig een soort index bevatten met hoofdstukken, je kunt dan in 1 klik door naar het volgende onderwerp. En je intro wat meer schwung geven helpt ook. Kortere items is echt nodig, je kunt gewoon niet van je publiek verwachten dat ze 25 minuten kijken om een aantal tips op te pikken.
  En over gratis... Tja, dat is een open door knipoog Als je er geld voor zou vragen krijg je geen publiek. Gratis info moet nog steeds aan hoge normen voldoen, dat is men nu eenmaal zo gewend. Ben het meteen met je eens dat dat niet houdbaar is, maar zo werkt het wel. Bovendien is het niet echt gratis natuurlijk, jij hebt vast een verdienmodel. Die fotozaak zit er niet voor niets promnent in.

  Hoe dan ook, ik kijk met belangstelling uit naar je volgende aflevering. Succes ermee!

 6. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 12:00  | reageer

  @erik,
  Heel vreemd dat alle buitenlandse mensen totaal geen problemen hebben met mijn accent knipoog
  Ook niet als ik les geef in Amerika of andere landen, zal wel iets Nederlands zijn knipoog
  Het is trouwens wel apart dat ik van sommige mensen zulke reacties krijg, de intro duurt onder de 2 minuten en dan al je oordeel klaar...zul je zeer regelmatig de bioscoop uitlopen knipoog

  Maar goed nogmaals, je kan er naar kijken of niet, we hebben meer dan genoeg korte filmpjes online staan, er was nu alleen enorm veel vraag naar een veel langere versie ipv de,instructie dvd's dus hebben we dit concept bedacht.

  Gelukkig is 99% van de reacties zeer positief knipoog
  En we zullen zien wat je van deel 2 vind maar ben bang dat je daar ook afhaakt want ook die zal zeker niet onder een half uur duren, richtijd is 45 minuten.

  @cas,
  Verdien model ben ik nog mee bezig, feit is dat dit gratis blijft voor het publiek.

 7. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 13:01  | reageer

  Zoals Erik al zei, ik ben ook afgehaakt, alleen het boerenkool engels is niet om aan te horen,iedereen denkt dat hij engels kan praten,zei mijn vrouw.
  Maar om terug te komen op de video ik ga geen 1.06 h er naar kijken, dus ik heb "gezept".De intro is zeer profie. volgens mij gekregen van de "goeroe",je hangt met je hooft tegen het plafond,het camera werk kan echt wel wat beter en de scherpte kan scherper,uitleg van de foto's,is niet mijn uitleg,en een half uur boerenkool engels is mij te veel,Volgens mij moet je ook niet zeggen als je geen expert (35.28) in straat fotografie (wat een afschuwelijke naam) ben moet je ook geen mening geven.staat heel slordig eerst wel, daarna niet.
  een tweede keer sla ik dus over.

 8. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 13:16  | reageer

  Tja, gek genoeg merken buitenlanders minder van een Nederlands accent dan Nederlands, hoe zou dat toch komen? knipoog Kijk, als je je ook richt op een Nederlands publiek dan zal je ook daar rekening mee moeten houden. Echter weet ik niet of en hoe je dat promoot, dit bericht hier komt tenslotte van Elja.

  Ik zit overigens niet vaak in de bioscoop, en als ik daar wel te vinden ben kijk ik een trailer en besluit na die trailer van 2 minuten of ik genoeg interesse heb om het hele geheel te kijken knipoog Een inleiding (geldt voor alles, zowel teksten als video's) is ervoor bedoeld om je doelgroep zover te krijgen om meer te willen. Dat er vraag is naar langere filmpjes betekent niet dat je intro dan niet meer belangrijk is. Ik lees je reactie (dat is mijn interpretatie) zo dat je met een langere versie vindt dat je daarin minder sterk hoeft te zijn. Zoals Cas ook al zegt, de trend is om informatie kort en krachtig aan te bieden. Ga je niet met die trend mee, dan loop je grote kans om dat plank mis te slaan knipoog

  Overigens, dat 99% van de reacties positief is, wil niet zeggen dat die 1% geen waardevolle feedback kan geven, het is aan jou wat je daarmee doet knipoog

  Ik denk eerlijk gezegd dat ik vooraf al afhaak bij deel 2. Ik ben zelf van mening dat als iets sterk begint, ik het vervolg ook snel zou kijken. Je hebt naar mijn idee geen sterke start gemaakt wat mij ook totaal niet uitnodigd om deel 2 wel te bekijken.

  Uitwerking van een concept is belangrijk, ik werk zelf aan diverse projecten mee en daarin merk ik dat er zeer veel tijd zit in het uitwerken van het concept. Het maken van het uiteindelijke product kost helemaal niet zoveel tijd, maar een goed concept uitdenken dat scoort wel. Ik heb het idee dat je hier daarmee de plank wat mis slaat en nogmaals, dat vind ik jammer en ik zie het graag anders, vandaar ook dat ik reageer knipoog Als ik iets als dit niets had gevonden, had ik mijn mening voor me gehouden. Ik hoop dat we met de kennis die er hier in Nederland zit op fotografiegebied ook wat meer kunnen doen, ook internationaal.

 9. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 13:26  | reageer

  Begrijp me goed, opbouwende kritiek kan ik wat mee en word meegenomen.

  Echter opmerkingen als "iedereen denkt dat hij Engels kan praten" etc, daar zakt letterlijk mijn broek vanaf.....
  Ik behoud me dan ook verder maar van kritiek.

  Wil je deel 2 wel kijken ben je welkom, zo niet dan hoeft dat niet.

  Elja heeft trouwens zelf het artikel geschreven en geplaatst, ik heb het alleen via mijn eigen site en social media bekend gemaakt, gezien de reacties hier heb ik er enorm veel spijt van dat ik sowieso gereageerd heb, je geeft zelf aan dat je hoopt dat Nederlands talent wat gaat doen...... Met dit soort commentaren zorg je er juist voor dat het talent dat Nederland kent zich wel 100x bedenkt voor ze iets gaan doen.

 10. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 13:37  | reageer

  Uhm, volgens mij heb ik dat nooit zo gezegd Frank knipoog Ik zeg alleen maar dat ik afhaak bij een Nederlands accent. Ik ken Nederlanders die volledig zonder Nederlands accent Engels hebben leren praten. Ja, dat is ook Nederlands talent en ik denk dat dat ook nodig is om internationaal wat te doen knipoog

  Ik hoop echt dat Nederlands talent wat gaat doen, maar volgens mij begrijp je niet dat ik daarmee het totaalplaatje bedoel. Daarbij komt dus alles kijken, ook het leren van een (bijvoorbeeld) Brits accent wat als net Engels wordt gezien.

  Tuurlijk, ik begrijp ook best dat de intentie goed is en daar wil ik ook niets aan af doen knipoog Ik geef alleen aan waarom ik af haak, ik denk dat het nodig is om dat aan te geven wil je jezelf verder ontwikkelen. Zulke feedback is niet leuk, dat snap ik, maar het is volgens mij wel nodig.

  Als je daar niets mee wilt doen, prima, even goede vrienden. Maar ga alsjeblieft niet impliciet beweren dat ik het juist hiermee bewust blokkeer en dwarsboom want dan begrijp je nog niet helemaal het nut van meningen en feedback van anderen knipoog

  Het is aan jou om er iets mee te doen of om het te laten liggen, dat hoort ook bij het ontvangen van feedback knipoog Dat kan je prima meenemen als opbouwende kritiek zoals ik al aangeef, maar je bent daar niet toe verplicht.

 11. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 14:09  | reageer

  Erik
  Lees ook even de andere commentaren en dan snap je waar ik op doel.
  Opmerkingen als beter Engels leren spreken is sowieso natuurlijk belachelijk, ik geef de workshops van Amerika tot Dubai en Duitsland en vaak samen met mensen die ook niet van nature Engels spreken, en heb er nog nooit commentaar op gehad (behalve positief, als cute) dus ik zie dat echt als "iets zoeken om eens lekker te stangen" knipoog

  Maar goed jij zegt het nog redelijk netjes, met andere opmerkingen ben ik minder gelukkig en die vind in gewoon respectloos, vanaf de kant toekijken is altijd makkelijk, doe het maar eens knipoog

  Wilde je dit wel even uitleggen voordat je denkt dat ik jou persoonlijk aanval.

 12. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 14:12  | reageer

  Als je dat doet "iedereen denkt dat hij Engels kan praten" etc, daar zakt letterlijk mijn broek vanaf..... ",loopt iedereen huilend weg, dus doe maar niet, ga naar een deskundige en vraag op zijn minst een diagnose omtrent de taaluitspraak, research is op het minst wat je kan uitzoeken. wat veel filmmakers en bedenkers doen.En van 100x bedenker, ken er meer die met kritiek beter omgaan dan jij.

 13. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 14:25  | reageer

  Ik ken er zat die niet de moeite nemen om te reageren knipoog

  Laten we het zo zeggen, ik denk dat ik mijn sporen in het buitenland meer dan genoeg verdiend met "my funny accent" knipoog
  Ik kan zeer goed met kritiek omgaan als het opbouwend is en ter zake doende, als je wat onderzoek doet voor wat te roepen weet je ook mijn doelgroep en wat ik normaal doe en dan ineens is de keuze voor Engels denk ik niet zo vreemd.

  Ik heb verschillende tips gehad die met goede bedoelingen en vriendelijk zijn gebracht en die worden allemaal verwerkt in de volgende versie, echter hier is het nodige venijn in de reacties en om eerlijk te zijn snap ik dat gewoon niet, wees blij met wat je gratis krijgt, vind je het niets laat het dan links liggen, maar waarom proberen iemand met de grond gelijk te maken, heb je überhaupt wel eens geluisterd naar de accenten van andere Europeanen ? Er zijn zat Duitsers, Fransen, belgen etc. Die instructie videos maken en die denk ik slechter Engels spreken dan ik knipoog

  Heb je tips waar ik wat mee kan, bijvoorbeeld de besproken foto's langer in beeld (dat was een goede), een snellere montage bij sommige stukken, ideeën voor topics etc. Ben je altijd welkom maar met alle respect dit is geen kritiek dit is gewoon zoeken naar iets om maar wat te kunnen zeggen en met alle respect maar dan moet je denk ik eerst zelf eens wat proberen en ik denk dat je dan snel van mening veranderd knipoog ik kan er ook voor kiezen om alleen maar instructie dvd's te maken of video's voor kelbytraining, ik kies er voor om op een leuke manier verschillende topics te behandelen in een gratis serie podcasts, denk daar ook even aan. Er is denk wel een stuk slechter te zien knipoog

 14. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 14:41  | reageer

  Frank, bedankt voor je uitleg! vrolijk

  Het is denk ik goed mogelijk dat je doelgroep in een ander land ligt en dat daar het verschil in accent minder speelt.
  Ik weet wel dat ik daar zelf wel veel op let, evenals de gehele uitstraling, die is voor mij belangrijk. Zo is het voorgekomen dat ik DVD's van de kelbytraining geskipt heb omdat de gehele houding van de presentator mij niet lag. Dat is hier gelukkig niet zo, ik denk dat het Engels zoals gezegd iets is wat je zou kunnen ontwikkelen. Is dat voor jou doelgroep niet nodig, dan moet je dat ook niet doen, simpel zat knipoog

  Ik wil je ook zeker niet persoonlijk aanvallen, daar heb ik ten eerste een verschrikkelijke hekel aan en ten tweede vind ik dat tijdverspilling. Ik haakte namelijk puur af op het Engels, niet op jou als persoon of de uitstraling die je als presentator hebt. Echter heb ik wel een duidelijke mening over de meeste dingen (zal niet onbekend zijn) en vind ik het belangrijkom die te laten horen.

  Ik ben ondertussen wel benieuwd hoe je het volgende deel gaat starten, daar ligt namelijk het andere deel van mijn kritiek: in de intro. Ik ben benieuwd of je in het tweede deel de aandacht kan grijpen door een mooie preview van wat er komen gaat, een soort van inhoudsopgave zeg maar knipoog

  Ik denk eerlijk gezegd ook (maar dat is achteraf praten) dat je beter had kunnen beginnen met een onderwerp waar je in bekend bent. Je beschrijft dat je een leerproces wilt laten zien, en dat vind ik mooi. Echter denk ik dat het sterker is als je eerst laat zien wat je kan (je bind dan vast de kijker aan jou als goede fotograaf) om vervolgens te laten zien dat ook een goede fotograaf moet ontwikkelen en leren. Ik denk zelf dat een leerproces dan veel sneller geaccepteerd wordt als je het later in de serie doet.
  Ik ben me er van bewust dat dit puur speculatief is hoor, ik vermoed dat het dan sterker overkomt, maar ik kan dat niet voor je bewijzen behalve melden dat ik het beter zou vinden, maar dat is slechts mijn mening. Kortom, maak gebruik van de dingen waar je goed in bent om de kijker te verrassen met mooie dingen knipoog

 15. gast schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 14:46  | reageer

  ik kijk uit naar je tweede.
  In Nederlandse taal,kort van stof,betereonderwerpen,betere video,en GEEN Kelby trickys.ik ben benieuwd, klopt, slechter kan het niet dan dit.

 16. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 14:51  | reageer

  @erik,
  Ik ga ervan uit dat mensen onder tussen wel weten waar ik "goed" in ben, daar is al zoveel over te vinden, Ben best aktief knipoog vandaar dat ik nu ook eens onderwerpen wil laten langskomen die nieuw voor mij zijn.

  Is dit het eerste dat je van mij ziet.... Tja dan kun je je afvragen wat ik doe, maar goed je kan dan altijd even Googlen, of de website bezoeken en dan zie je dat. De volgende zal zoals aangegeven over model fotografie gaan, dus ik hoop daarmee wat meer spektakel van mijn kant te kunnen laten zien.

  @gast.
  ........ knipoog

 17. onem
  Profiel  onem schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 16:17  | reageer

  Leuk om je eens zo bezig te zien. Heb al vaker zitten denken om een workshop te volgen. Ik vind als eerste opzet van de podcast wel geslaagd. Het engels vind ik niet storend dat is gewoon zo. Vond het wel een beetje langdradig en de belichting bij de winkel wel wat donker. Het bespreken van de foto's is ook leuk, maar per foto wel veel tijd voor genomen. Bij sommige foto's is dat natuurlijk nodig, maar als je persoonlijk de foto niet helemaal geweldig vind ga je al snel skippen.

  Nu vind ik straat fotografie niet zo heel spannend en ik weet dat het populair is denk dat voor meerdere hier op photofacts zo is. Zie veel natuurfotografie voorbij komen dus, denk dat dat het ook wel een beetje is. Maar ik vind de reacties hier op Photofacts voort wel heel zuur. Ik snap niet waarom er telkens iemand afgebrand moet worden. Ik zie daarom ook dat er veel bloggers mee stoppen omdat als je iets schrijft je totaal afgebrand wordt in de commentaren.

  Tuurlijk mag je een eigen mening hebben, maar je kunt het ook wel anders brengen, dat je afhaakt na 2 minuten omdat het engels niet goed zou zijn, snap ik gewoon niet. Ik krijg de kans om een gratis podcast te kijken, naar een van Nederlands grootste talenten. Een fotograaf die zijn voetsporen in de fotografie wel heeft verdient. En dan moet er op Engels worden afgebrand en daar moeten dan 16 reacties over gegeven worden.

  Ik moet zeggen dat dit een van de redenen is dat ik steeds vaker Photofacts over sla, het ging er in het begin stukken vriendelijker aan toe, en het wordt nu telkens erger.

  Frank ik kijk uit naar je volgende podcast, ik denk als ik je reactie lees dat deze veel beter zal zijn, de opzet is geweldig en je zult er straks ook makkelijker in gaan staan. Maar het begin is gemaakt. Ik ben in iedergeval zeer positief dat je zoiets in je eigen tijd nog wilt maken. Tijd is tegenwoordig echt geld, vooral in deze tijd. En niet veel fotografen nemen de tijd om een tip te geven uit eigen keuken. Ik hoop dat je een goeie sponsor kunt vinden zodat het ook wat gaat opleveren.

  En aan Elja, wees aub zuinig op je bloggers en grijp gewoon in, vind het niet nodig om zulke reacties te lezen.

 18. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 17:36  | reageer

  Onem, met alle respect, maar sluit niet je ogen voor de kern van waarheid die er in elke reactie zit. De maatschappij is tegenwoordig veel harder, en dat merk je ook op het internet. Het is goed dat je oproept om je daar bewust van te zijn, maar tegelijkertijd denk ik ook dat het goed is om er gebruik van te maken.
  Ik heb geloof ik al heel veel gezegd over dat het persoonlijk is dat ik afhaak vanwege het Engels, ik heb dat toegelicht en uitgelegd zodat Frank begrijpt waarom dat voor mij zo is en hij daar dus eventueel iets mee kan doen.

  Ik merk zelf dat er vaak reacties worden gegeven die wat meer uitleg nodig hebben, daar is volgens mij niets mis mee knipoog
  Ik schrijf zelf ook en merk ook dat reacties harder worden, maar tegelijkertijd zijn dat wel signalen die je de volgende keer mee probeert te nemen.

  Toch is het onmogelijk om iedereen tevreden te stellen en blijf je dus ook zulke harde reacties krijgen. Tenslotte is internet daarvoor ideaal, het is lekker anoniem en niemand kan je iets maken knipoog
  Het is dan ook niet voor niets dat ik met naam en toenaam hier reageer, ik neem de verantwoordelijkheid voor wat ik zeg en wil daar best toelichting over geven, desnoods in een echt gesprek knipoog Dit is de manier waarop feedback tegenwoordig gaat, en dat kan confronterend zijn.

  Maargoed, genoeg daarover, het is een heel ander onderwerp namelijk knipoog

 19. wimfoto
  wimfoto schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 21:18  | reageer

  Dit is de aankondiging van een nieuw season. Zo moet het niet te lang. Van alles wat.

 20. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 21:37  | reageer

  Kijk ook even naar hun team en budget knipoog
  Ik kies ervoor om korte video's tussen door te verspreidden, als je nu bijvoorbeeld op iTunes zoekt onder Doorhof (of kijk op Youtube) dan zie je verschillende instructie en BTS video's van 2-10 minuten, news items en reviews van 2-3 minuten etc. En 1x per maand komt er een langere podcast met een "tafel gesprek" en een winkel/bedrijfs visit en een thema.

  Lijkt me toch een "voor alles wat wils aanbod"

  Frappante is dat blijkbaar mensen niet verder kijken dan alleen de lange episode terwijl er op dit moment meer dan 100 korte filmpjes online staan..... Daarnaast moet je je realiseren dat we dit in elkaar proberen te zetten tussen alle reizen, workshops en opdrachten door. We hebben geen video en edit team dat de hele week maar 1 taak heeft knipoog

  Maar zo te horen zitten hier enorm veel experts die het beter kunnen, ik wil heel graag die uitdaging aangaan, mail me met wat je wilt aanbieden en je mag een keer meehelpen om het zo te maken zoals jij denkt dat het moet zijn. Denk dat je er achterkomt dat er redelijk wat bij komt kijken om zoiets in elkaar te zetten, en feit is dat je nooit 100% tevreden krijgt. Wat je ook doet, doe ik hem in het nl dan krijg ik denk ik meer kritiek als nu, en dan zullen er ook wel weer mensen zijn die ook daar wat op aan te merken hebben vrolijk

  Richtijd voor de volgende episode is 45 minuten met als thema model fotografie. Dus wil je mee werken grijp je kans zou ik zeggen.

 21. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 22:18  | reageer

  Een boel kritische reacties op de eerste video in deze podcast van Frank. Wat mij betreft mag dit ook allemaal wat vriendelijker. Frank doet zijn best om gratis een interessante nieuwe podcast op te zetten en daar komen hier keiharde commentaren op.

  Natuurlijk zijn verbeterpunten heus welkom, maar aan de kritieken te horen wordt er wel ontzettend veel verwacht. Volgens mij wil Frank niets liever dan elke podcast weer wat beter maken dan de vorige, maar met dit soort kritieken slaan jullie de wil om überhaupt aan een vervolg te beginnen er volgens mij wel uit.

  Volgens mij valt er best nog wel wat te verbeteren, maar voor het moment is dit -voor zover ik weet- wel de enige Nederlandse fotograaf die op deze manier vrijwillig zijn kostbare uren inzet om voor jullie een video podcast te maken.

  Dat is een initiatief dat geprezen dient te worden. Het is erg makkelijk om vanaf de zijlijn kritiek te leveren, maar -zoals Frank aangeeft- jullie zijn allemaal welkom om hem te komen helpen hier iets moois van te maken!

  Laten we de discussie over de reacties naar deze post op Phototalk verplaatsten en het in de reacties hier vooral hebben over de video podcast van Frank.

 22. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 22:40  | reageer

  "Het is erg makkelijk om vanaf de zijlijn kritiek te leveren, maar -zoals Frank aangeeft- jullie zijn allemaal welkom om hem te komen helpen hier iets moois van te maken!"

  Is feedback/kritiek met uitleg geven niet ook een manier om hem te helpen? knipoog

  Ik heb overigens een tweede poging gedaan om de podcast te kijken en moet eerlijk zeggen dat het praktische gedeelte me meeviel. Wat me opvalt is dat naarmate je een verhaal staat te vertellen in plaats van een vooraf bedachte intro, je Engels ook natuurlijker overkomt.

  Wat ik wel erg jammer vindt is het wat langdradige karakter van de store visit. Ik vond dat weinig boeiend om te luisteren en het werd wat eentonig.
  De verhouding tussen informatie en reclame (soort van reclame) was naar mijn idee niet goed. Ik kreeg heel erg het gevoel alsof ik stond te kijken naar Brian die een klant stond te helpen in plaats van dat ik informatie kreeg. Het kwam bij mij echt over als verkooppraatje in plaats van het geven van nuttige informatie. Dat vind ik jammer, want als ik iets wil kopen en advies wil krijgen ga ik beter zelf naar de winkel knipoog
  Neem bijvoorbeeld het laten zien van tassen, naar mijn idee werd de nadruk heel erg gelegd op bepaalde typen tassen en ontging mij waarom nou juist voor een bepaald type gekozen werd. Tuurlijk is het voor CameraNu goed om wat merknamen te noemen, maar dat is denk ik niet waar je kijker op wacht. Zeker een niet Nederlandse kijker heeft geen affiniteit met CameraNu en zal ook niet snel bij ze winkelen. Die kijker is denk ik meer gebaat bij algemene tips waar die op moet letten bij verschillende tassen.
  Puur praktisch en voor de rust in de video zou ik zeggen, pak eens een lege tafel, leeg daar de verschillende typen tassen op en laat die omschrijven. Nu zag ik heel veel tassen hangen en raakte daardoor afgeleid. Ik denk dat het meer een algemeen beeld moet zijn dan dat je specifieke producten moet pakken knipoog

  Verder meen ik (ik weet het niet zeker) dat je in straatfotografie gewoon iedereen op openbaar terrein mag fotograferen. Echter mag je dan niet met een eventuele publicatie het belang van de gefotografeerde persoon schaden. Dit in tegenstelling tot wat je noemt, je zegt namelijk dat je het zonder vragen überhaupt niet mag doen.

  Verder viel me naarmate ik langer luisterde op dat de zinsbouw van het Engels (niet alleen van Frank maar ook van Brian en Ruud) heel Nederlands is. Nu heb ik (en nog steeds) daar zelf ook moeite mee, maar ben ik er wel veel scherper op geworden doordat ik de fout zelf ook veel maakte. Let dus op de woordvolgorde en het woordgebruik knipoog Zo is 'klant' bijvoorbeeld 'customer' en niet 'cliënt'. Het zijn kleine dingen, maar ik denk dat juist die kleine dingen het beter kunnen maken.

  Wat ik wat dubbel vond is het volgende. Je bent gewoon in gesprek en dat verloopt natuurlijk zo gewoon mogelijk. Nadeel daarvan is dat ik dat ergens ook slordig over vindt komen. Er worden af en toe wat opmerkingen tussendoor gemaakt naar elkaar die of niet goed verstaanbaar zijn, of niet relevant zijn. Ik denk zelf dat je er goed aan doet om die weg te laten, ondanks dat het dan wat gespeelder gaat zijn. Ik denk dat het geheel er wel strakker van wordt knipoog

  Oh, en als je nog van plan bent het logo (hoe noem je dat?) te veranderen, een wat vrolijker muziekje eronder kan geen kwaad knipoog Ik had nu het gevoel telkens een horrorfilm te krijgen. Dat was gelukkig niet het geval!

  Misschien veel kritiek, maar ik benoem het in de hoop dat je er iets mee kan om het te ontwikkelen. Zoals ik eerder zei schrijf ik zelf ook en laat ik de teksten meerdere keren controleren. Bij elke controle worden er wel weer een paar fouten uit gehaald die ik zelf niet zag. Dat is namelijk het probleem, eigen fouten zijn vaak heel lastig om zonder hulp te ontdekken (zal je ongetwijfeld bekend voorkomen).

  Hulp van mijn kant zal ik overigens niet aanbieden, ik heb zelf een aantal projecten lopen en inderdaad, dat kost veel tijd en moeite. Ik ben het echter dus niet met Elja eens dat kritieken de wil eruit slaan. Laat je daar niet door ontmoedigen maar juist bemoedigen. Juist het feit dat je kritiek krijgt, betekent dat mensen beter verwachten, beter willen en dus ook meer willen zien. Het is een kwestie van je wat nuchter opstellen tegenover de kritieken en eruit halen waar je iets mee kan en de rest opzij leggen. Zodra je iets publiceerd kan je kritiek verwachten, that's life. Als je daar niet mee om kan gaan kan je dus ook beter niet publiceren. Dat is hard, maar zo zit het helaas wel in elkaar..

  Nogmaals, heel veel succes en ik hoop dat ik de volgende weer onder ogen krijg (oftewel, Elja: wil je dan weer even een berichtje maken of twitteren? knipoog). Ik ga zeker weer kijken of in elk geval mijn best daarvoor doen, dat is wel het minste wat ik kan doen na deze reacties.

 23. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 23:33  | reageer

  Goed bedoelde kritieken kan ik wat mee. Heb ook nooit gezegd niet open te staan voor kritiek, echter wel als het gaat om Engelse uitspraak, kan daar niets aan doen.

  Volgende store visit neem ik zeker dit soort dingen, en ook als ik zelf dingen terug kijk zie ik natuurlijk verbeter punten, zou bizar zijn als alles in 1x goed ging toch ?

  Ga bijvoorbeeld ook verlichting op locatie gebruiken op de camera's, viel me ook op bij de store visit.

  Als ik in Amerika dit soort dingen doe voor bijvoorbeeld Kelby heb ik een team van 8 man om me heen (buiten modellen etc) plus een hele edit groep van een man of 4 wij doen hier in Emmeloord dit alles met 3 man waarvan geen enkele professionele filmer of editor is, met andere woorden het is voor het hele team een leer proces. Dit is heel anders als de BTS en korte video's of zelfs de instructie dvd's. Daar kunnen dingen 10x over als het moet, dit wil ik zo natuurlijk mogelijk houden, en soms kan er een verkeerd woord tussen zitten, tja dat kan knipoog

  Licht, geluid, snelheid, muziek kan ik allemaal wat aan doen, en word ook gedaan..... Maar mijn uitspraak en die van de gasten.... Tja daar zul je aan moeten wennen of ik moet het laten nasynchroniseren knipoog

 24. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zaterdag 7 juli 2012 om 23:36  | reageer

  Even voor de goede orde, we zijn dit aan het opzetten, met andere woorden er word nu op getrained, geïnvesteerd etc. Dus je mag inderdaad verwachten dat elke aflevering beter word knipoog

  Het blijft echter een leer proces, de eerste trainings video's die ik deed voor KMG waren in mijn optiek al super professioneel, nu 2 jaar later is het daar een ENORM stuk veranderd, met andere woorden als je als bedrijf investeert in wat je doet en het met passie doet zal het beter worden, waardeer het ook daarop aub.

  Als iemand je op straat gratis 10.00 euro aanbiedt ga je ook niet zeuren dat er een klein vouwtje inzit knipoog

 25. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 8 juli 2012 om 00:34  | reageer

  Ik vind de kritiek op de Anglodutch uitspraak erg overdreven. Ik kon de hele video uitstekend verstaan. Wanneer je mensen interviewt ben je natuurlijk wel afhankelijk van hun vaardigheden met het engels. Wat mij betreft had de video ook compacter gekund. Tweemaal een introductie van CameraNu is een beetje tijdverspilling bijvoorbeeld.
  De video op de markt vond ik beneden de maat. Het gaat over straatfotografie en dan heb je niet zo veel aan videobeelden. De foto's die werden getoond namen aanmerkelijk minder tijd in beslag dan de videobeelden. Dus als het over fotografie gaat, laat dan ook foto's zien. Ook ik heb niet de hele video afgekeken. Ik denk dat dit soort video's maximaal een half uurtje mogen duren en dat je heel kritisch op de lengte van de items moet zijn. Maar verder wens ik je veel succes met het maken en verbeteren van je podcasts.

 26. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 juli 2012 om 08:52  | reageer

  Misschien heeft het te maken met gebrek aan emplooi als gevolg van de economische teloorgang dat bepaalde mensen zoveel tijd hebben om Frank's podcast en detail door te zagen. Toegegeven, het rammelt nog van alle kanten maar Frank geeft aan dat het zich in een rudimentair stadium bevindt.

  Het meest irritante van alles vind ik de belerende tone of voice. En de man afkraken om z'n Engels is lachwekkend. Los van een Nederland accent is z’n Engels buitengewoon goed! Daar kun je jezelf internationaal mee profileren. Enfin, een aantal bovenstaande reacties vind ik hoogst onplezierig.

  Verder wens ik Frank succes met de doorontwikkeling van dit product.

 27. Harry
  Harry schreef op zondag 8 juli 2012 om 09:25  | reageer

  Frank, Brian, Ruud en de mensen achter de schermen, bedankt voor jullie inzet en bijdrage.
  Ik heb rustig de tijd genomen om de podcast (in drie gedeeltes) te bekijken.
  En ik heb daar geen spijt.

  Ik stoor me enorm aan reacties van mensen die niet die tijd hebben genomen maar vervolgens wel uitgebreid de tijd ervoor nemen om hun persoonlijke mening hier te ventileren. Of een leraar Engels die geen Nederlands kan schrijven. Je schrijft hoofd met een d ipv t. Wat boeit mij het nou wat jouw vrouw er van vindt?

  Er zullen waarschijnlijk met mij veel meer mensen zijn die gewoon gekeken hebben maar het (in mijn geval aanvankelijk) niet nodig vinden hier te reageren.

  Ga vooral door en laat je niet ontmoedigen door de beste stuurlui.

  Photofacts laat het niet weer gebeuren dat waardevolle loggers afhaken door reacties van zelfingenomen allesweters.

 28. Erik
  Profiel  Erik schreef op zondag 8 juli 2012 om 09:31  | reageer

  Ik zit de laatste reacties met grote verbazing te lezen. Ligt het aan mij of vinden jullie het moeilijk om feedback te ontvangen? Wat is er moeilijk aan zeggen: "Bedankt voor je reactie, ik neem het voor de volgende keer mee"?

  Ik word nu vervolgens persoonlijk aangevallen terwijl ik nergens heb gezegd dat ik de absolute waarheid verkondig en je naar me moet luisteren. Ik geef mijn mening en het is aan Frank om te bepalen wat hij daarmee doet. Het is nogal een drogreden om mij dan vervolgens aan te spreken op mijn Nederlands (argumentatietheorie).
  Daarbij Harry, ik ben niet getrouwd dus houd zulk soort commentaar asjeblieft voor je knipoog

  De waarde van feedback wordt hier momenteel enorm onderschat en dat is echt erg jammer. Ik ga daarom ook maar niet verder op deze podcast in want ik heb niet het idee gekregen dat men hier in het algemeen nu zit te wachten op feedback om zich te kunnen ontwikkelen, erg jammer!

  Voor de rest van de discussie laten we zoals Elja zei verder gaan op PhotoTalk: http://www.phototalk.nl/viewtopic.php?f=2&t=1299

  Groeten van een teleurgestelde Erik.

 29. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zondag 8 juli 2012 om 11:21  | reageer

  Erik, lees je überhaupt wel de andere replies ?
  Je bent niet de enige die gereageerd heeft namelijk knipoog

 30. gast schreef op zondag 8 juli 2012 om 13:05  | reageer

  doe JIJ überhaupt wat met de reacties, zo te zien niet, je blijf je zelf maar verdedigen.

 31. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zondag 8 juli 2012 om 14:32  | reageer

  @gast,
  Ik weet niet wat je tegen mij persoonlijk hebt.... denk dat je me niet eens kent :D
  Ik doe meer dan genoeg met de reacties waar ik wat aan heb, heb dat ook meerdere keren aangegeven.

  Maar reacties kunnen ook te ver gaan. En verschuilen achter een anonieme "plaat" is wel erg laf he :D

 32. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 8 juli 2012 om 15:03  | reageer

  Kom na een paar weken hier weer eens kijken. Eerst Ton Vingerhoets, nu Frank Doorhof, die zware kritiek krijgt. En dan lijkt het bij Frank vooral te gaan om een niet-foto-onderwerp. Lekker belangrijk, zeg!

  Het is een hoog fotoclub-gehalte in deze discussie. Ik ben blij dat ik het lidmaatschap van de locale club een paar jaar geleden heb opgezegd. Op Photofacts kom ik over een paar weken wel weer eens kijken.

 33. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 juli 2012 om 15:17  | reageer

  @EdC
  Als deze ontwikkeling voortzet kun je beter wegblijven Ed. Ik heb veel materiaal voor nieuwe postings en overwoog de afgelopen week het bloggen toch weer op te pakken maar als ik zie wat hier opnieuw gebeurd vrees ik dat ik de volgende keer levend wordt gevild. Daar ga ik m'n kostbare tijd niet meer aan besteden.

 34. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zondag 8 juli 2012 om 15:31  | reageer

  Je moet nooit de goede onder de slechte laten leiden knipoog
  Zou ik ook nooit doen. Gewoon stug doorgaan.
  Je laat je de lol toch niet ontnemen door een enkele anonieme azijnpisser die waarschijnlijk zelf niets kan of bereikt knipoog

 35. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 juli 2012 om 15:47  | reageer

  @Frank Doorhof
  Daar zit een kern van waarheid in Frank. Het verzuurde gezeik is zeker niet afkomstig van topfotografen. Dat zegt dus al genoeg. Maar enkele azijnpissers domineren hier momenteel de sfeer, iets dat niet mogelijk zou moeten zijn.

  Enfin, ik vrees dat mijn volgende posting oorlog wordt. Niet dat ik daar bang voor ben maar het kost allemaal zo verschrikkelijk veel tijd en energie. En dat steek ik liever in de opbouw van m'n business.

 36. Erik
  Profiel  Erik schreef op zondag 8 juli 2012 om 16:41  | reageer

  Mag ik even voor de goede orde vragen om op het taalgebruik te letten Frank en Ton? Iemand 'azijnpisser' noemen en het hebben over 'verzuurd gezeik' gaat naar mijn mening echt te ver! knipoog

 37. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zondag 8 juli 2012 om 17:32  | reageer

  Oh sorry
  Wist niet dat wij wel netjes moesten blijven vrolijk

 38. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zondag 8 juli 2012 om 19:34  | reageer

  beste tonv ik verheug me er weer op om je "china" foto's weer de grond in te boren in Nederland was je al gesjeesd,,en frankdoorhof wat heb JIJ bereikt in de fotografie door je zelf in tekopen bij Goeroe Kelby?,verder heeft geen enkele collega van de prof verenigingen nog van je gehoord.
  ook ik haak nu af met deze weinig relativerende personen.

 39. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zondag 8 juli 2012 om 19:58  | reageer

  Jee. Ik dacht dat we toch allemaal boven de 8 waren ?
  Wat is jaloezie toch een verschrikkelijk ding.
  En het leven is al zo kort en vol ellende. Waarom het jezelf zo zuur maken (en andere) iemand succes gunnen is echt veel fijner als balen dat je het zelf niet bereikt.

  Wil je wat bereiken is het ook een kwestie van inzet en hoe je als persoon bent. Jaloezie heeft in dat soort dingen totaal geen plaats. Dat is voor op het schoolplein.

  Gewoon open en vriendelijk zijn, echt een genot voor jezelf en andere en je komt er een heel stuk verder mee.

 40. Erik
  Profiel Erik schreef op zondag 8 juli 2012 om 20:13  | reageer

  Die laatste zin ben ik het helemaal mee eens.

  Wat betreft de podcast, daar kan nog een hoop aan verbeterd worden maar dat vond je zelf geloof ik ook al. Ik vind het erg positief dat je dit sowieso gratis aanbiedt, dat is altijd te prijzen. Misschien de volgende podcast wat korter en bondiger. Ook zou ik het prettiger vinden dat je de foto's die gemaakt wordt wat beter in beeld ziet. Vooral in de bespreking met die 2 mensen van Cameranu is me dat niet altijd even duidelijk. En de volgende keer als je in een fotowinkel filmt even vragen of ze een extra lampje kunnen aanzetten...

  P.S. voor de duidelijkheid, dit is een andere Erik die reageert.

 41. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 8 juli 2012 om 20:16  | reageer

  @wimfoto
  Jammer dat je m'n Chinafoto's niet meer de grond in kunt boren Wim, ik schrijf namelijk geen postings meer. Zoals eerder gezegd steek ik m'n energie in andere dingen. Ik hou het gezeur en gezanik hier voor gezien...

 42. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op zondag 8 juli 2012 om 20:23  | reageer

  Foto's word aan gewerkt Erik, dat is inderdaad iets wat we tussen het gesprek terug laten komen, of misschien juist in een splitscreen even kijken wat er goed werkt.

  Licht word ook aan gewerkt worden led panelen op de camera's.

  Korter weet ik niet zeker, heb hier de topics voor deel 2 voor me liggen en dat is best veel, dus word misschien wel een part 1-2 wil proberen het op 45-60 minuten te houden maar inderdaad wat vlotter.

  En maak je geen zorgen, we gaan gewoon door, elke aflevering word beter en juist door dit soort opbouwende kritieken weten we welke kant we op gaan en willen. Uiteindelijk maken we het voor jullieknipoog

  En voor mensen die stoppen door een paar rotopmerkingen, denk aan alle goede reacties, wij zijn letterlijk overspoeld met reacties wereldwijd van mensen die het fantastisch vonden en ook enorm veel tips binnen gekregen, waarvan veel nu al is doorgevoerd. Pak het gewoon op en post wat je leuk vind, daar word het juist leuk van, en negatievelingen zijn er altijd, dan kun je net zo goed binnen blijven zitten knipoog

 43. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zondag 8 juli 2012 om 21:09  | reageer

  @Frank: Wat jij niet weet is dat Ton om de haverklap zijn afscheid hier aankondigt en dan gaat zitten wachten op steunbetuigingen. Voor de insider is dat inmiddels lachwekkend, zeker als je hebt ervaren hoe lichtgeraakt hij is en hoe hij dan om zich heenslaat. Niets van aantrekken en gewoon verder werken aan je tweede podcast. Verlaag je niet tot zijn niveau van scheldpartijen, daar heeft niemand iets aan. Zoals ieder weldenkend mens weet doet schelden geen pijn, het is een uiting van onmacht.

  Overigens was het Elja's bedoeling om de discussie over reacties op blogs te verplaatsen naar Phototalk, maar dat schijnt niet echt door te dringen. Bij deze nog een reminder. knipoog

 44. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 9 juli 2012 om 06:31  | reageer

  @Cas van der Voorn
  Het zal Frank ondertussen duidelijk zijn dat jij een van de mensen bent die momenteel de toon zet op Photofacts. En je laat geen gelegenheid onbenut om mij in een negatief daglicht te plaatsen. Uitputtend heb ik geprobeerd je duidelijk te maken dat dit de atmosfeer niet ten goede komt.

  Het enigste dat ik vraag is dat je wat vriendelijker kunt zijn in plaats van werk klinisch doorzagen en bijtend reageren. Een eventuele volgende posting van mij is voor jou waarschijnlijk weer een nieuwe gelegenheid je aversie te ventileren. Helaas wordt jouw nadrukkelijke toon snel gevolgd.

  Die mogelijke escalatie wil ik voorkomen en daarom zie ik (voorlopig) af van nieuwe postings. Veel lezers vinden het jammer, ik ook. Maar ik hoop dat het in de nabije toekomst allemaal wat prettiger wordt.

 45. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 9 juli 2012 om 09:43  | reageer

  En hier een derde Erik, maar dit keer eentje met achternaam omwille van het onderscheid vrolijk

  Laat ik voorop stellen: 'De beste stuurlui staan aan wal'. Dat geldt ook voor mij. Ik vind het lovenswaardig dat Frank reageert op het commentaar hier. Dat alleen al getuigt van respect naar de reageerders, als je het mij vraagt! Dat zou soms best wat meer wederzijds mogen. Tot zover, want ik ga me verder niet in deze discussie mengen.

  Wat de video betreft: tja, Engels met een accent, mij stoort het niet zo. Duitse, Franse en anderstalige wereldwijde regeringsleiders nota bene spreken ook geen accentloos Engels. Waarom zou een Frank dat dan wel moeten? En daarbij, wat is 'accentloos' Engels, bij een dergelijke wereldtaal? Amerikaans, Brits; wat is erger een Nederlander in Londen met een Nederlands of met een van tv aangeleerde amerikaanse tongval... Tuurlijk, het kan een enkeling storen en die kan en mag dat uiteraard melden, maar ik zou er persoonlijk niet te zwaar aan tillen.

  Waar ik zelf meer moeite mee heb is toch de lengte. 'n Uur is erg lang om de aandacht echt vast te houden, zeker bij online video. De truuk zit daar in kortere clips, of in ieder geval veel regelmatiger cliffhangers, beloftes of het aansturen van verwachtingen ('blijf kijken, dan vertel ik je zo alles over x of y') om de aandacht vast te houden. YouTube is nu immers geen 'ouderwetse' televisie.

 46. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 9 juli 2012 om 11:26  | reageer

  @Ton Vingerhoets: jouw reactie vraagt weer om een tegenreactie. Maar wat er tussen jou en mij speelt heeft niks te maken met dit artikel, dus heb ik er op het forum Phototalk een apart draadje voor geopend.

  Ik nodig je uit om mijn bijdrage aan jouw adres daar te lezen en erop te reageren. Dan heeft niemand hier last van ons en komen we misschien wel tot een oplossing.

  Thanx.

 47. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 9 juli 2012 om 14:05  | reageer

  Ach gossie, dacht ik weer eens een keertje gezellig photofacts te gaan bekijken zie ik weer dezelfde azijnplassers (nette omschrijving vrolijk) voorbij komen. Wat een zielepieten zijn het eigenlijk toch...

  Frank heeft zijn waarde al lang bewezen en is een meester in het goed en makkelijk kunnen uitleggen van fotografiesche technieken. Als die azijnplassers gewoon eens een keertje een DVD van hem bestellen en daar hun tijd mee gaan volmaken dan leren ze misschien zelf ook weleens fotograferen!

 48. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 9 juli 2012 om 14:56  | reageer

  @Cas van der Voorn
  Sorry Cas, ik heb het ongelooflijk druk momenteel. Bovendien heb ik alles gezegd wat ik wilde zeggen. Ik ga daar niets meer aan toe voegen.

 49. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 9 juli 2012 om 15:12  | reageer

  @Ton: Er is ook geen haast bij. Maar als je toch niet van plan bent mijn verhaal te lezen en erop te reageren laat je een kans liggen. Ik van mijn kant zal me aan mijn voorstel houden uit mijn verhaal. Die belofte vervalt op het moment dat jij me lastig valt, dan zul je me weer op je pad vinden. De keuze is aan jou.

 50. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 9 juli 2012 om 15:37  | reageer

  @Cas: even helemaal off topic! Heb je die foto's op je eigen bedrijfswebsite helemaal zelf gemaakt?

 51. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op maandag 9 juli 2012 om 16:04  | reageer

  Misschien een kleine waarschuwing, eye opener.... Noem het zoals je wilt.

  Van meerdere mensen die "behoorlijk los gaan" kan ik via de links hun bedrijfssites zien. Met informatie, telefoonnummers, portfolio's, werk dat ze doen etc.

  Bepaalde uitlatingen lijken me niet echt goed voor je bedrijf.... Ik zou als klant in ieder geval iemand anders zoeken, en tegenwoordig doet iedereen even een internet zoek opdracht op naam voordat ze geld geven aan iemand.

  Zie het niet als aanval, maar gewoon als constatering.
  Ik loop al een tijdje mee in de fotografie wereld en de meeste professionele fotografen kennen elkaar, en het is ook een wereld van het elkaar gunnen, maar regelmatig zijn er ook verhalen van mensen die niets gegund word door uitlatingen die ze doen over collega's, kun je iemand niet uitstaan is het misschien voor je eigen bedrijf gunstiger om gewoon niets te zeggen, want nogmaals sommige reacties die ik hier lees verwacht ik van kinderen of van "Johnies (Flodder)" maar niet van mensen die een eigen zaak hebben en serieus bezig zijn met hun bedrijf.

  Nu zal dit bij sommige ook in verkeerde aarde vallen, het zei zo, maar misschien dat een enkeling zich toch realiseert waar ze mee bezig zijn.

  Photofacts, fora, websites, blogs en wat ik doe met de podcast word in 99% van de gevallen niet kostendekkend gedaan, wil je mee helpen met goed advies dan is dat super, maar realiseer je wel dat het allemaal gratis word gedaan..... Laten we het leuk houden, want hoe zou je het vinden als photofacts morgen uit de lucht is ?, als ik stop met mijn dagelijkse blog met tips en tricks, de videopodcast en de BTS video's en me alleen nog maar concentreert op betaalde dvd's ?

  Ik denk dat de wereld er dan toch een stuk minder leuk uitziet..... En als ik eerlijk ben........ Als ik sommige sites bekijk van de hardste schreeuwers moeten die juist beschermen dat dit niet gebeurt want die hebben nog HEEL veel te leren.

  Nogmaals zie het niet als aanval, word niet boos, maar denk er even over na, internet bewaart letterlijk alles en Google zorgt ervoor dat ALLES terug gevonden word.

 52. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 9 juli 2012 om 16:50  | reageer

  Helemaal goed omschreven Fank!

 53. PehrG
  PehrG schreef op maandag 9 juli 2012 om 17:08  | reageer

  Vanmiddag bedacht ik dat ik me als ondernemer zou schamen als ik de taal bezig die somigge IT-ondernemers hier bezigen. De dreigende taal van Cas klinkt zeer rancuneus en hij staat op mijn lijst van ondernemers waarmee ik geen zaken zou willen doen.
  Terzijde, als Cas en Ton elkaar in het wild zouden ontmoeten, dan zou het misschien best kunnen klikken tussen die twee.

 54. Erik
  Profiel  Erik schreef op maandag 9 juli 2012 om 17:32  | reageer

  Wat je omschrijft is volledig waar Frank en kan ik alleen maar onderschrijven. Echter ben ik wel zeer verbaasd het van jou te lezen na een aantal van jou reacties knipoog No offence, ik zou zelf niet direct zaken met jou gaan doen na deze reacties knipoog Ik hoop dat je goed bewust bent van wat je geschreven hebt omdat het naar mijn bescheiden mening jouzelf ook treft. Nogmaals, ik wil je hiermee niet aanvallen, maar wel wijzen op je gedrag en ik hoop dat je jezelf ook bewust bent van je gedrag (gedrag is wat lastig woord maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel knipoog).
  Ik persoonlijk heb geen ambities in de fotografiewereld en het is mijn hobby. Zoals ik al ergens eerder heb gezegd zet ik bewust mijn website/twitter erbij omdat ik best kan verantwoorden wat ik zeg knipoog Ik hou ook eerlijk gezegd meer van reallife contact, via internet ken je nooit iemand zoals diegene in het echt is.

  Overigens heb ik nog eens na gedacht over mijn feedback en bedacht me dat ik nooit heb gezegd wat ik zelf zou doen. Ik weet van mezelf dat mijn Engels niet heel goed is en zou dus ook niet het Engels als voertaal gebruik mocht ik ooit een video maken. Echter heeft het voor mij nog een reden om dat niet te doen. In het Nederlands (lees: moedertaal) kan je op een veel natuurlijkere manier iets overbrengen. Dat komt dan vaak ook veel prettiger over en kijkt veel fijner. Zowel voor jou als presentator geldt dat denk ik, maar ook voor alle gasten in je podcast knipoog Je eigen taal gebruiken vergroot vaak het kijkplezier.
  Om dan vervolgens je doelgroep te bereiken zou ik er voor kiezen om iemand een ondertiteling te laten maken in het Engels (misschien ken je iemand die geëmigreerd is naar een Engelstalig land die je daarmee wil helpen? Dit omdat iemand die dagelijks Engels spreekt de taal logischerwijs ook beter beheerst en dus makkelijker vertaalt knipoog).
  Op die manier bereik je het publiek dat je wilt bereiken, en zorg je voor een zo natuurlijk (en dus prettig) mogelijke informatie-overdracht.

 55. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op maandag 9 juli 2012 om 17:38  | reageer

  @Erik,
  Ik snap wel wat je bedoeld, alleen is mijn doelgroep voor 95% juist het buitenland, met andere woorden daar zitten de meeste van mijn "volgers" en laten we eerlijk zijn de Nederlanders snappen het wel als ik Engels praat :D

  Een paar jaar geleden zou ik het waarschijnlijk in het NL gedaan hebben maar ondertussen zit ik onderhand meer in het buitenland dan in Nederland.

 56. Geer Janssen
  Geer Janssen schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 13:23  | reageer

  Hoi Frank,

  Leuk en leerzaam dat je dit zo hebt opgezet, jammer dat er altijd weer personen zijn die negatief moeten zijn.
  Ga zo door en reageer niet meer op die negatieve personen, dat haalt het plezier van het maken naar beneden.
  Groetjes Geer Janssen.

 57. jurgen
  jurgen schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 16:19  | reageer

  Hallo Frank,

  Ik vind het Engels ook niet moeten, je zou het ook in het Nederlands kunnen doen en het ondertitelen bv.
  Het bespreken van foto's vind ik heel interessant, maar naar mijn mening zou het beter zijn dat de foto dat besproken wordt in het groot blijft en dat jullie, die erover praten, in het klein in de onderhoek blijven.
  Jullie praten nu over de foto, maar wij zien hem maar heel eventjes in het groot en dan wordt hij zo klein. Beter dat wij de foto kunnen blijven zien in het groot en dat de vertellers in het klein te volgen zijn.
  Voor de rest een goed initiatief.
  groeten ,
  Jurgen

 58. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 19:06  | reageer

  Ondertitelen is geen optie, ten eerste de tijd die dat kost, maar ook....
  Nederlanders kunnen goed Engels, een Duitser kent geen nl en zal moeite hebben om nl te horen en engelse subs te lezen.
  Sowieso (en heb dat al eerder gezegd) is mijn doelgroep wereld wijd, ik geef de workshops ook wereldwijd dus heb overal mensen zitten die mijn werk volgen, de nl bezoekers op mijn website zijn bv nog niet de helft knipoog

  De foto's blijven de volgende keer zeker groter, in principe ging ik er van uit dat ze nog wel te zien waren aangezien we alles op 1080p ge edit hebben en op 720p geüpload maar snap wel precies wat je bedoeld, en dat word dan ook doorgevoerd.

 59. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 21:32  | reageer

  Ik heb net de hele video uit gezeten...betrapte mezelf ergens in het laatste kwartier dat ik even helemaal weg was en even niet wist wat er was gezegd. Niettemin heb ik toch het grootste gedeelt voldoende interessant gevonden om te blijven kijken. Het grote voordeel van deze film in het Engels doen zit hem in het tempo... voor mensen die moeite hebben met het Engels is het goed te verstaan en te volgen, vooral omdat praten in je eigen moerstaal vaak een stuk sneller gaat. Het accent van Frank stoorde me niet, je kon horen dat hij het gewend is om Engels te praten, (wel eens onze politici engels horen spreken ?). En wees eerlijk, het gaat toch om de inhoud en niet de verpakking?

  Over de lengte is al genoeg gezegd, het zou wat compacter mogen. Ergens in een reactie zeg je de video 100% zelf gefinancierd te hebben, gezien de enorme reklame voor CameraNu zou je anders verwachten. Dat gedeelte vond ik behoorlijk langdradig met eigenlijk verbazingwekkend weinig info. Er worden wat tassen getoond, niet eens echt de binnenzijder ervan, of wat prijzen, en een hoop cameramerken schieten voorbij zonder echt een camera in beeld te brengen... kan je als beginnend fotograaf ook niet echt iets mee. De adviezen bleven net iets te onbenoemd, hadden ook buiten de winkel gegeven kunnen worden lijkt me.

  Het idee van de video is natuurlijk wel heel leuk, en al doende leert men natuurlijk. Ik denk Frank dat je zeker door moet gaan hiermee, maar misschien dan in wat kortere versies en met iets meer echte inhoud. By the way, de besproken foto's mogen wat mij betreft idd een stuk groter. Misschien ook een optie om foto's van mensen te tonen die niet in de video te zien zijn zodat er een echt objectief oordeel geveld kan worden met tips hoe ze beter kunnen. Een eerste keer zo'n vido maken is moeilijk, en natuurlijk voor verbetering vatbaar. Ik hoop dat je je niks aantrekt van de afkrakende reacties hier en met de opbouwende kritiek je voordeel doet. Komt vast goed, leuk dat er een keer een Nederlander is die zijn nek uitsteekt. de beste stuurlui staan nog steeds aan wal, laten zij dan eerst maar eens tonen het beter te kunnen. Groetjes, Ingrid

 60. peter van G
  peter van G schreef op donderdag 12 juli 2012 om 00:07  | reageer

  Frank heb een keer een lezing van je bijgewoond in Doesburg. Vond het als niet professionele topfotograaf (hobbyist) erg boeiend. Deze video die je nu hebt gemaakt zitten voor mij leerzame dingen in. Ik heb de hele video met genoegen uitgezeten en niet alleen de intro gekeken en dan afhaken om vervolgens een reactie te schrijven over jouw Engelse uitspraak ??Heb het prima kunnen volgen, zelfs beter dan al die rasechte Engelsen en Amerikanen. Ik zie uit naar je volgende pod, het gaat mij om wat je brengt en niet hoe je het brengt. Blijf gewoon jezelf dan wordt je gelukkig niet die ander.

 61. Margo
  Profiel Margo schreef op zaterdag 14 juli 2012 om 21:32  | reageer

  Vanwege alle reacties en kritiek op het Engels van Frank Doorhof: hebben jullie wel eens een Chinees Engels horen praten? Na een poosje merk je pas dat hij Engels spreekt in plaats van Chinees. En wat te denken van de Fransman die Engels spreekt?
  Dit Engels is erg duidelijk en goed te verstaan, dus een beetje zinloos die kritiek!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord