Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Waar ligt de grens bij nabewerking van portretten?

woensdag 21 december 2016, 22:44 door | 6.132x gelezen | 6 reacties

Veel foto's die je dagelijks voorbij ziet komen zijn flink bewerkt in Photoshop. In deze TEDx video legt fotograaf Scott Kelby uit waar wat hem betreft de grens ligt bij het bewerken van een foto en waarom.

Scott heeft het erover dat je in een foto achteraf altijd veel meer storende details ziet dan in het echt. In een echte situatie filteren je hersenen veel onnodige informatie weg. Als fotograaf moet je daarom je portretten nabewerken om ze gelijkend te maken.

Daarbij is het belangrijk dat je niet te ver gaat en dat is uiteraard een fijne lijn. Een interessante video om te kijken en ik kan me wel vinden in zijn mening.


Het is een beetje klunzig gemonteerd, want Scott heeft het regelmatig over foto's die op een groot scherm achter hem getoond worden terwijl wij die als kijker niet kunnen zien.

Wat is jouw standpunt bij het bewerken van portretten?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. gast schreef op donderdag 22 december 2016 om 00:01  | reageer

  Geheel eens met Scott!

 2. gast schreef op donderdag 22 december 2016 om 11:34  | reageer

  Zoals gewoonlijk waait Kelby weer eens met alle winden mee. Ene Kristina Sherk retoucheert alles wat je kunt bedenken en trekt zich niets aan van die dunne lijn en verantwoord bewerken van een gezicht. En die dame werkt voor een bedrijf met de naam Kelbyone. Kelby is net zo betrouwbaar als sommige van zijn "geweldige" trucs die hij sinds jaar en dag verkoopt.

 3. Jack
  Jack schreef op donderdag 22 december 2016 om 12:27  | reageer

  De grens van wat wel en niet kan bepaal je helemaal zelf. Dat is artistieke vrijheid. Ik moet er niet aan denken dat iedereen dezelfde regels zou volgen.

 4. Gert
  Gert schreef op dinsdag 27 december 2016 om 11:37  | reageer

  De kijker bepaalt uiteindelijk wat hij/zij er van vindt en wat niet. Het is net als met andere kunst, het doet je iets of niet. Sommige mensen vinden die 'over the top' bewerking mooi, anderen niet. Het ligt ook geheel aan het doel van de foto's hoe de fotograaf het zal willen/moeten bewerken hoe de kijker er naar kijkt. Hiermee creëert een fotograaf zijn eigen stijl en zijn eigen publiek en om met Jack te spreken, dat is artistieke vrijheid...

 5. Ron
  Ron schreef op dinsdag 27 december 2016 om 17:11  | reageer

  Het is goed om te nuanceren. Het praatje is echter niet zo bijzonder en de emotie in de stem van Kelby, aan het eind van zijn verhaal, komt nogal overdreven over.
  De naam Kelby maakt niet alles van Kelby de moeite waard.

 6. Jan
  Jan schreef op dinsdag 27 december 2016 om 17:24  | reageer

  Wanneer ik iets uitbeeld met potlood; verf of klei bepaal ik ook zelf hoe ik dat doe.
  Ook bij mijn foto's bepaal ik hoe ik iets bewerk en trek ik mij van geen enkele regel opgelegd door wie dan ook iets aan. Ik zal dan ook nooit beweren dat mijn werk de werkelijkheid weergeeft ook al lijkt het vaak net echt. Men manipuleert de werkelijkheid al op het moment dat men door de zoeker kijkt. Ook bij een dichter of romanschrijver bepalen andere niet zijn stijl.
  Bij nieuwsberichten gelden andere regels omdat men mag verwachten dat berichtgeving zo goed als mogelijk de werkelijkheid weergeeft, maar helaas juist daarbij wordt vaak de zaak doelbewust belazerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord