Elja Trum

3D anaglyph effect in een foto simuleren

zaterdag 29 september 2012, 23:23 door | 7.129x gelezen | 2 reacties

Fotografe Julia Kuzmenko gebruikt in haar modelfotografie regelmatig 3D beelden. Deze anaglyph afbeeldingen (geschikt om te bekijken met zo'n cyaan-rood brilletje) schiet ze niet echt in 3D, maar ze simuleert het effect in Photoshop. In deze video tutorial laat ze zien hoe eenvoudig ze dat doet.

Julia bereikt het effect door de afbeelding te kopieren naar een nieuwe laag en daar het rode kanaal van de andere te scheiden. Hierop past ze vervolgens een warp-effect op toe. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe ze dit doet.


Het resultaat, ik heb hier zo'n brilletje liggen, is niet heel onaardig. Het is echter niet een echt 3D beeld en dat zie je ook wel terug. Ook zal deze techniek niet op alle foto's werken. Bij modelfotografie op een neutrale achtergrond werkt het best aardig, zou je een landschap nemen met bijvoorbeeld bomen in de voor en achtergrond dat zal deze methode niet het gewenste resultaat geven.

Met dank aan Wim voor de tip!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 2 oktober 2012 om 11:56

    Ik zal eens een brilletje opsnorren vanavond, maar het lijkt me 'n beetje 'n gimmick...!

  2. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 2 oktober 2012 om 18:12

    Schiet je foto's met de Zeiss Makro Planar 100mm f/2 en je krijgt vanzelf 3D knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord