James van der Borght

HDR Classic; handmatig belichtingen samenvoegen

dinsdag 17 januari 2012, 22:37 door | 11.287x gelezen | 5 reacties

Wanneer er grote contrastverschillen zijn in een situatie kun je dit oplossen door hiervan meerdere foto's te maken met verschillende belichtingen. Wellicht denk je dan al direct aan de bekende HDR methode om deze foto's samen te voegen. Er is echter een eenvoudige manier om deze beelden op een hele natuurlijke wijze samen te voegen. Ik noem het maar even HDR Classic.

Classic, want deze methode kon al gebruikt worden in Photoshop 4. Nog voordat Adobe überhaupt aan de term Creative Suite had gedacht. Als je deze methode een paar keer gebruikt hebt kun je hem razendsnel uitvoeren en werkt het eigenlijk gewoon fijnere dan de HDR methode.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
James van der Borght

Over de auteur

James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

5 reacties

 1. -mj-
  Profiel -mj- schreef op woensdag 18 januari 2012 om 00:33

  kan me voorstellen dat dit beter is maar niet sneller...

 2. Jack van Dalen
  Profiel Jack van Dalen schreef op woensdag 18 januari 2012 om 12:14

  Geweldige tutuorial, ik ga het zeker proberen! Ik vind het geweldig om met fotografie bezig te zijn. De snelheid maakt me helemaaal niets uit.
  Dit maakt HDR software overbodig, al heeft ieder pakket zijn eigen manier in het verwerken van de foto's wat tot verschillende resultaten leidt. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

 3. Benny
  Profiel Benny schreef op donderdag 19 januari 2012 om 13:22

  Hoi,

  De methode die James laat zien, geeft een veel betere fine tuning.

  Benny

 4. discocandy
  Profiel discocandy schreef op vrijdag 27 januari 2012 om 07:38

  In de volksmond heet dit misschien HDR maar is fusion. Dit is een (betere) manier om een realistische afbeelding te krijgen. Bij fusion wordt automatisch het beste stukje beeld gebruikt om een low dynamic range afbeelding te maken. Een HDR is namelijk niet te zien op een normale monitor maar een low dynamic range afbeelding gemaakt van de HDR.

  Voor de lightroom gebruikers is er een mooie tool.
  Dit is een Enfuse shell voor Lightroom. Aangezien ik zelf geen lightroom heb kan ik deze zelf niet testen, maar Enfuse is de leading software voor fusion ook al kunnen Photomatix en Oloneo dit nu ook prima!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.638 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord