Elja Trum

Kleine planeet maken van een panoramafoto

zaterdag 17 mei 2014, 23:57 door | 9.678x gelezen | 5 reacties

Vandaag heb ik op Fotofestival Epe twee keer een workshop bolpanorama fotografie gegeven. Overigens noem ik dat zelf meestal 360 graden fotografie. Een onderdeel van de workshop was dat ik liet zien hoe je eenvoudig van een panoramafoto een kleine planeet kunt maken.

Zo'n kleine wereld is een grappige alternatieve manier om een panoramafoto te hergebruiken. Het is ook nog eens best een eenvoudige techniek die bestaat uit een paar simpele stappen. In onderstaande video laat ik zien hoe dit moet; met een 360 graden panorama, maar ook met een enkele normale foto.


Het geluid is nog wat zacht; excuses hiervoor. Zet je geluidsniveau dus alvast iets omhoog voordat je de video start. Bekijk de video bij voorkeur fullscreen in full HD voor de beste beeldkwaliteit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Jaap
  Profiel Jaap schreef op zondag 18 mei 2014 om 13:51

  Grappig dat je dit nu plaatst, ik zag het gisteren voor het eerst. 'Polar Panorama' werd het genoemd. Ben meteen aan het proberen gegaan in mijn achtertuin. Leuk!

  Bekijk op Flickr

 2. Ineke
  Ineke schreef op zondag 18 mei 2014 om 20:43

  Ik vind juist de bomen die uitsteken wel grappig

 3. Louis
  Louis schreef op dinsdag 20 mei 2014 om 21:55

  Snap eigenlijk niet goed waarom je eerst van een normale foto een panorama maakt om deze nadien weer te verkleinen.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 20 mei 2014 om 22:22

  @Louis; deze techniek werkt alleen goed als de foto ongeveer de verhouding 1:2 heeft. Vandaar dat ik er eerst een panorama van maak. Daarna verklein ik hem niet, maar vervorm ik de foto door slechts 1 zijde op te rekken totdat deze even groot is als de andere zijde.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord