Elja Trum

Lightroom tutorial; van grauw naar zonnig

zaterdag 11 juni 2011, 23:06 door | 12,581x gelezen | 9 reacties

Je kunt natuurlijk niet altijd stralend weer hebben als je gaat fotograferen. Had je op een grauwe dag toch liever een zonnetje gezien, dan kun je daar gelukkig achteraf in Lightroom gemakkelijk wat aan doen. In deze video tutorial laat ik zien hoe ik een grauwe strandfoto verander in een zomers tafereel.

Zo'n aanpassing hoeft ook niet veel tijd te kosten. In 2007 liet ik al eens zien hoe je dit in Photoshop voor elkaar kunt krijgen. Het leek me leuk om dezelfde foto nu in Lightroom onder handen te nemen.


De foto is in februari 2006 genomen in Zeeland. Overigens kun je met behulp van andere camerainstellingen en bijvoorbeeld wat flitsertjes een grauwe dag ook al een stuk zonniger laten lijken zonder hulp van Lightroom of Photoshop. Uiteindelijk is dat wellicht een leuker uitdaging om als fotograaf mee te spelen..

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts, Photofacts Academy en Teslafan. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

9 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 12 juni 2011 om 06:52

  Het resultaat is zeker niet onaardig maar nog geen natuurgetrouwe weergave van een zonovergoten strand. Misschien ligt het aan mij maar het stemgeluid tijdens de tutorial klinkt wat vreemd.

 2. Lisette
  Lisette schreef op zondag 12 juni 2011 om 08:41

  Ik vind de fotokeuze ook een beetje apart, kwaliteit van de foto is niet heel erg goed. Verder wel duidelijke tutorial.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 12 juni 2011 om 09:16

  Ik ben wel met Lisette eens dat een andere foto je beoogde resultaat beter zou laten zien. Maar voor startende Lightroomgebruikers lijkt me dit een prima tutorial! Bij een volgende zou je ook nog het gebruik van het aanpassingspenseel kunnen laten zien (en zo de schelp wat minder grauw maken).

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 12 juni 2011 om 10:08

  @Lisette; wellicht niet de beste foto, maar het idee was dan ook dat je van een foto die je anders weg zou gooien nog best iets aardigs kunt maken. Met een paar eenvoudige stappen.

  @Erik; ik kan niet alles in één tutorial stoppen he. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.900 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.900 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.