Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cas van der Voorn

Nieuw in Adobe Camera Raw

vrijdag 11 april 2014, 22:48 door | 9.128x gelezen | 3 reacties

Adobe biedt met de Photoshop-familie een breed palet aan mogelijkheden om je foto's te bewerken. Behalve Photoshop zelf kun je kiezen voor Elements of Lightroom als je niet alle mogelijkheden van het grote pakket nodig hebt. De drie pakketten overlappen elkaar op allerlei fronten en het meest zichtbaar is dat wel in de mogelijkheden om Raw-bestanden te ontwikkelen.

Lightroom gebruikt daarvoor de ontwikkelmodule, Photoshop en Elements hebben Camera Raw. De onderlinge verschillen zijn minimaal, zeker tussen Lightroom en Camera Raw in Photoshop. Qua bewerkingsmogelijkheden zijn beiden zelfs identiek en Adobe zorgt er angstvallig voor dat dat zo blijft.

Wat Camera Raw niet had en Lightroom wél was de mogelijkheid om zowel het origineel als de bewerkte versie van je foto naast elkaar te tonen. Bij Camera Raw kon je via een vinkje schakelen tussen beide versies, maar dat is in veel gevallen onhandig.

Vandaag heeft Adobe Camera Raw 8.4 gelanceerd waarin dit eindelijk opgelost is. In bijgaande video tonen we je hoe het werkt en gaan we in op de verwarring die kan ontstaan als je géén Photoshop CC hebt. Ook voor CS6 is er namelijk een Camera Raw 8.4, maar die bevat de nieuwe functie niet. Adobe komt regelmatig met nieuwe functionaliteit in CC, maar voegt voor CS6 alleen nog ondersteuning voor nieuwe camera's toe.


TIP: klik rechts onderin het video-venster om de video beeldvullend weer te geven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cas van der Voorn

Over de auteur

Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.

3 reacties

 1. PixelPeter
  Profiel PixelPeter schreef op zaterdag 12 april 2014 om 03:43  | reageer

  Bedankt Cas voor je heldere video. Plezierig dat je niet die opgefokte praatstijl gebruikt van de meeste engelstalige reviewers.
  Inderdaad was de voorvertoning in ACR voor PS cc tot nu toe gebrekkig. Dus deze update is welkom. En dat dat niet opgaat voor CS6 zal ongetwijfeld een marketing kwestie zijn.

 2. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 12 april 2014 om 08:05  | reageer

  @PixelPeter: Dank voor je compliment!

 3. Chris Donders
  Chris Donders schreef op zaterdag 12 april 2014 om 11:22  | reageer

  Prima tutorial, gemaakt met kennis van zaken wars van poespas, compliment daarvoor.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord