Elja Trum

Photoshop tutorial: symmetrisch portret maken

zaterdag 14 juni 2014, 23:37 door | 8.780x gelezen | 6 reacties

Bij de fotoclub was afgelopen week het thema 'symmetrie'. Iedereen had alleen maar foto's ingezonden rond dit thema. Zelf heb ik een idee gebruikt dat ik eerder al eens op het internet voorbij heb zien komen: het spiegelen van een gezicht zodat het echt symmetrisch werd.

Aangezien geen mens echt symmetrisch is, geeft het symmetrisch maken van een gezicht een vervreemdend effect. Je weet dat er iets niet klopt, maar waarschijnlijk zie je het niet direct. Dat is leuk, want dat zorgt ervoor dat de kijker nog eens een keer goed kijkt naar de foto.

Een ander fotoclublid vertelde dat ze hetzelfde idee had gehad, maar dat ze niet wist hoe ze het in Photoshop voor elkaar moest krijgen. Vandaar deze tutorial waarin ik laat zien hoe je zo'n symmetrische versie van een portretfoto maakt.


Bekijk de video bij voorkeur op Full HD kwaliteit op een volledig scherm.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Rita
  Rita schreef op zondag 15 juni 2014 om 10:57

  Een volledig symmetrisch gezicht komt inderdaad onnatuurlijk over. Het gezicht geeft een expressie van de mens weer waarbij de ene kant de emotionele en de andere de rationele kant is. Als dit in balans is bij eens mens dan is het redelijk symmetrisch. Als dit geheel uit balans iis dan krijg je een vervrongen gezicht (George W. Bush was hier een goed voorbeeld van en van zijn gezicht een symmetrisch beeld maken geeft 2 totaal andere mensen)

 2. moi
  moi schreef op zondag 15 juni 2014 om 12:15

  Dit moet je geeneens willen!!! Eindresultaat is echt een wangedrocht, volkomen nutteloze tutorial

 3. ldoetje
  ldoetje schreef op zondag 15 juni 2014 om 20:29

  tja... eerst wel gal spuwen in de rotzooi wat kunst wordt genoemd. En dan kom je zelf met zo'n bagger??!! Daar gaat je geloofwaardigheid.

 4. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op zondag 15 juni 2014 om 21:17

  Ik heb weleens gezichtshelften gespiegeld om te kijken welke zijde van het gezicht het aangenaamste beeld gaf om te zien.
  Die zijde fotografeerde ik dan het prominentst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord