Marit Hilarius

Photoshop voor dummies #11 - Pen tool

zaterdag 3 september 2016, 13:13 door | 3,163x gelezen | 4 reacties

Ik behandel vandaag de pen tool, een lastige tool met vele functies!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

4 reacties

 1. Rudy Rosman
  Rudy Rosman schreef op dinsdag 6 september 2016 om 15:30

  Vrijstaand maken met de pen-tool wordt veel gebruikt bij grafisch vormgevers en dtp-ers. Je hebt dan veel meer mogelijkheden met het object als je de foto importeert en clipping-mask gebruikt in InDesign. Gebruik je een masker-laag en schilder je een masker, dan blijft jouw foto een rechthoek. Met clipping-mask in InDesign kan je het uitgeknipte object ergens overheen leggen, bijvoorbeeld een stuk tekst of een andere foto. Je kan een slagschaduw toewijzen etc. Enorm veel mogelijkheden dus.

  Ik vind het jammer dat je deze mogelijkheden niet laat zien, maar een beetje ongeïnteresseerd een tool behandelt. Op deze manier maak je gebruikers niet echt enthousiast om een gereedschap te gebruiken.

 2. donniebelg
  Profiel donniebelg schreef op dinsdag 6 september 2016 om 15:49

  Tot mijn grote spijt moet ik vaststellen dat Marit er deze keer een rommelige uitleg van. Ze geeft zelf al aan dat ze de pen vrijwel nooit gebruikt. Dat merk je ook aan haar uitleg.
  Met de pen kan je zeer nauwkeurige selecties maken. Het is een beetje bewerkelijk, maar het resultaat is dan ook dat je een perfecte selectie het die je met de gebruikelijke selectie tools maar moeilijk kunt bereiken.
  Helaas Marit, deze uitleg mag je nog eens overdoen als je je wat meer bekwaamt in het gebruik van de pen bij het bewerken van foto's.
  Zelf gebruik ik de pen ALTIJD om een precieze selectie te maken. Enkel bij het selecteren van bijvoorbeeld 'haren' heb je niet veel aan de pen.

 3. mariska
  mariska schreef op vrijdag 9 september 2016 om 11:28

  Voor het selecteren van haren zijn talloze ander opties waaronder channels

 4. donniebelg
  Profiel donniebelg schreef op vrijdag 9 september 2016 om 11:57

  Dank u Mariska, maar zoals de titel al zegt: het is voor 'dummies' hè vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

42.683 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

42.683 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.