Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
James van der Borght

Photoshop: Focusstacking voor meer scherptediepte

donderdag 3 februari 2011, 21:07 door | 13.702x gelezen | 11 reacties

In bepaalde omstandigheden kan het voorkomen dat je meer scherptediepte nodig hebt dan haalbaar is door ver te diafragmeren. Hiervoor kun je een techniek gebruiken die ook wel 'focus stacking' wordt genoemd. Je maakt hiervoor meerdere foto's vanaf hetzelfde standpunt met de scherptediepte op een verschillend positie in de foto.

Deze foto's kun je in Photoshop eenvoudig over elkaar heen leggen en zelfs automatisch samenvoegen tot ÚÚn scherpe foto.


Zonder Photoshop


Een alternatief voor Photoshop gebruik is een technische camera. Door te scheimpflugen kun je zelf je scherptevlak bepalen, prachtig maar duur gereedschap. In plaats van dat zou je de Cambo X2-PRO Camerabody kunnen overwegen. Deze je kunt aan je spiegelreflex koppelen, maar besef dat je daar niet je normale objectieven op kunt zetten en dus ook in een nieuw setje glas moet investeren.

Voor beide opties komt het er op neer dat je stevig moet investeren waarbij je voor jezelf uit zult moeten vinden of die investering zich loont, iets dat direct verband houdt met de aard van je opdrachten. Het gebruik van Photoshop kan hierin dus een mooie oplossing zijn!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
James van der Borght

Over de auteur

James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

11 reacties

 1. Kees
  Kees schreef op donderdag 3 februari 2011 om 22:30

  Is CombineZP ook een interessant alternatief om een stack te maken ?

 2. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 01:55

  Met een Tilt en shift lens kan dit ook, eigenlijk het zelfde effect als een technische camera maar die kun je direct op je Canon body zetten. Het vraagt wel wat vakmanschap, ik vind dat niet makkelijk werken en als ik dit resultaat zie is dat een stuk eenvoudiger.

 3. jamesprovision
  Profiel jamesprovision schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 08:53

  Een shift en tilt lens kan uitkomst bieden, maar heeft m.b.t. tot dat shiften en tilten nogal beperkingen t.o.v. de technische camera of de genoemde Cambo set.

 4. Tom van Peer
  Tom van Peer schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 09:03

  Ik gebruik zelf Zerenestacker. Kost $89 voor de personal version en je kunt er zonder al teveel moeite twintig foto's mee achter elkaar plakken. Een must voor macrofotografen. Een goed alternatief is Helicon Focus.

  En verder: hoe kleiner de sensor, hoe groter de schertediepte, dus een 'simpele' point&shoot, of een Canon G12, geeft ook al meer scherptediepte dan een APS-C sensor, die weer beter scoort op dit gebied dan een full-frame sensor.

  Conclusie: extra scherptediepte hoeft niet duur te zijn...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord