Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

James van der Borght

Photoshop Tutorial: Foto omzetten naar Sepia

vrijdag 12 februari 2010, 23:19 door | 55.812x gelezen | 11 reacties

Het is binnen Photoshop erg eenvoudig om een foto om te zetten naar Sepia. De foto oogt met dit effect een beetje als een ouder foto van decenia geleden. Binnen Photoshop is er een standaard functie voor aanwezig; te vinden in het 'handelingen' (actions) palet.

Omdat er bij deze methode gebruik gemaakt wordt van een aanpassingslaag kun je achteraf het Sepia-effect nog naar je smaak aanpassen. Een snelle manier om een foto om te zetten.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

James van der Borght

Over de auteur

James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

11 reacties

 1. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 10:03  | reageer

  ik vind sepia op scherpe digitale foto's er altijd een beetje Mickey Mouse uitzien als je de intentie hebt om de foto er ouder te laten uitzien. Voor de volledigheid zou je de scherpte uit de foto moeten halen, korrel moeten toevoegen en een krasfilter eroverheen leggen en misschien ook een oude rand toevoegen.

 2. Geri
  Profiel Geri schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 10:27  | reageer

  Ik ben ook niet zo een liefhebber van sepia, wat ik wel gebruik is een lichte kleurtoon in mijn zwart/wit foto's. Maar niet te veel. Wil je een foto er echt klassiek uit laten zien dan kan ik je deze action aanbevelen.

 3. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 11:50  | reageer

  oh, die is wel mooi ja vrolijk

 4. RichardR
  Profiel RichardR schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 15:35  | reageer

  Je zou ook eens de pakketten van NIk Software kunnen proberen. Die integreren in Photoshop en zijn erg prettig en simpel te gebruiken. Ik blijf erbij dat je eigenlijk niet aan een foto moet shoppen.

 5. Hans Bakker
  Hans Bakker schreef op maandag 15 februari 2010 om 15:52  | reageer

  @richardR: Interessante opinie. Niet aan een foto shoppen... in het analoge tijdperk staat dat gelijk aan: niet afdrukken, of zelfs niet ontwikkelen...want daarbij beinvloed je het beeld dat door de camera is vastgelegd. De keuze van ontwikkelaar, tijden, soort papier dit zijn allemaal keuze die je tegenwoordig in photoshop maakt... of voor luie mensen, door de camera laat maken, maar dat is feitelijk hetzelfde.

  Ik ben benieuwd naar je motivatie van deze mening. M.i. is het namelijk de grootste onzin die je op fotogebied kan verkondigen, met alle respect natuurlijk.

 6. RichardR
  Profiel RichardR schreef op maandag 15 februari 2010 om 16:19  | reageer

  Beste Hans Bakker, als u dat zo vind is dat uw goed recht, echter voel ik er weinig voor om op een dergelijke toon verder met u hierover te discuseren.
  Shopze

 7. Hans Bakker
  Hans Bakker schreef op donderdag 18 februari 2010 om 13:38  | reageer

  @RichardR: Prima, maar dan moet je geen normatieve opmerkingen maken ("ik vind dat je niet moet..."knipoog zonder dit te willen toelichten, zeker wanneer het onderwerp een sepia omzetting betreft. Je maakt zelf trouwens best goeie foto's vind ik. Jammer dat je tegen photoshop bent. Evengoede vrienden hoor, was niet de bedoeling te schofferen.

 8. RichardR
  Profiel RichardR schreef op donderdag 18 februari 2010 om 14:40  | reageer

  Hans Bakker, ik denk dat je mijn opmerking dan verkeerd interpreteert. Ik ben absoluut niet tegen Photoshop, sterker nog in mijn reclamebedrijf doe ik niet anders maar ik bedoelde te zeggen was dat je aan een mooie, goed geschoten foto niet zou hoeven te shoppen. Los van het feit dat je er wellicht een mooie sepia uitvoering van wilt maken.

 9. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 2 maart 2010 om 12:37  | reageer

  Het is misschien wel mooi bij deze foto, maar ik vind het omzetten naar Sepia een beetje onzin. Het kan wel mooi zijn, maar het is vroeger ontstaan door veroudering. En dat is toch wel weer erg mooi.

 10. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 3 maart 2010 om 07:21  | reageer

  @Robbie: feit blijft dat toch een deel van de mensen sepia foto's mooi vinden. Onze gezinsfoto die bij ons aan de muur hangt is ook sepia uitgevoerd en dat is niet omdat de fotograaf dat zo leuk vond.

 11. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zondag 4 april 2010 om 20:11  | reageer

  @peter: Ja oké dat is ook wel zo, ik merk het zelf nu ook met een bruiloft reportage, de klant wil ook een foto in sepia aan de muur vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord