James van der Borght

Photoshop Tutorial: Foto omzetten naar Sepia

vrijdag 12 februari 2010, 23:19 door | 49,122x gelezen | 11 reacties

Het is binnen Photoshop erg eenvoudig om een foto om te zetten naar Sepia. De foto oogt met dit effect een beetje als een ouder foto van decenia geleden. Binnen Photoshop is er een standaard functie voor aanwezig; te vinden in het 'handelingen' (actions) palet.

Omdat er bij deze methode gebruik gemaakt wordt van een aanpassingslaag kun je achteraf het Sepia-effect nog naar je smaak aanpassen. Een snelle manier om een foto om te zetten.


James van der Borght

Over de auteur

James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

11 reacties

 1. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 10:03

  ik vind sepia op scherpe digitale foto's er altijd een beetje Mickey Mouse uitzien als je de intentie hebt om de foto er ouder te laten uitzien. Voor de volledigheid zou je de scherpte uit de foto moeten halen, korrel moeten toevoegen en een krasfilter eroverheen leggen en misschien ook een oude rand toevoegen.

 2. Geri
  Profiel Geri schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 10:27

  Ik ben ook niet zo een liefhebber van sepia, wat ik wel gebruik is een lichte kleurtoon in mijn zwart/wit foto's. Maar niet te veel. Wil je een foto er echt klassiek uit laten zien dan kan ik je deze action aanbevelen.

 3. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 11:50

  oh, die is wel mooi ja vrolijk

 4. RichardR
  Profiel RichardR schreef op zaterdag 13 februari 2010 om 15:35

  Je zou ook eens de pakketten van NIk Software kunnen proberen. Die integreren in Photoshop en zijn erg prettig en simpel te gebruiken. Ik blijf erbij dat je eigenlijk niet aan een foto moet shoppen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.787 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.787 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.