100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

James van der Borght

Tutorial: Bestandomvang PSD verkleinen

vrijdag 5 maart 2010, 23:22 door | 16.208x gelezen | 4 reacties

Bij het opslaan van een Photoshop bestand krijg je standaard de vraag of je de compatibiliteit wilt maximaliseren. Meestal zul je hierop gewoon 'Ja' antwoorden, maar het kan behoorlijk in diskruimte schelen als je deze optie uitvinkt. In deze tutorial laat ik zien wat je hieraan kunt doen en hoeveel diskruimte je kunt besparen.

Vooral als je de bestanden alleen voor eigen gebruik opslaat dan is het uitschakelen van de compatibiliteit-mode een verstandige keuze. Wissel je vaak Photoshop bestanden uit met anderen, dan is het slimmer om de optie gewoon ingeschakeld te laten.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

James van der Borght

Over de auteur

James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

4 reacties

 1. Vaans
  Profiel Vaans schreef op zaterdag 6 maart 2010 om 00:15  | reageer

  Als je weinig schijfruimte hebt is dit een optie. Maar besef je wel dat dit later ook nadelen kan hebben. Want dit heeft niet alleen effect bij uitwisseling met anderen. Schakel je bijv. later over naar lightroom (ook Adobe), dan kun je je eigen bestanden zonder compatibiliteit niet meer openen in lightroom.

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zaterdag 6 maart 2010 om 22:26  | reageer

  Ik vind dit ook een beetje raar klinken, want die mogelijkheid is er natuurlijk niet voor niets... Wanneer je alleen maar Photoshop gebruikt kan het handig zijn, maar wanneer je het later toch ergens anders voor wil gaan gebruiken baal je dat je het zo gedaan hebt.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 6 maart 2010 om 23:12  | reageer

  @Vaans; Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je een PSD zonder de compatibiliteit niet kunt openen in Lightroom. Ik heb het echter nog niet getest; wellicht de moeite.

  Wat ik van deze functie in Photoshop begrepen heb is dat er een platte versie van het uiteindelijke bestand extra wordt opgeslagen in de PSD. Deze kunnen de meeste programma's uitlezen.

  Volgens mij kun je er vanuit gaan dat je een PSD gemaakt met een oudere Photoshop altijd kunt openen met een nieuwere versie van het programma. Dat is volgens mij voor het merendeel van de mensen voldoende.

  Aan de andere kant is een nieuwe harddisk tegenwoordig niet duur meer, natuurlijk..

 4. Vaans
  Profiel Vaans schreef op maandag 8 maart 2010 om 01:35  | reageer

  @Elja: PSD's zonder deze optie kun je inderdaad gewoon openen in nieuwe versies van Photoshop. Maar op de een of andere manier werkt Lightroom daarin toch anders.
  Je kunt het makkelijk testen: sla een PSD op, zonder compatibiliteit en probeer deze te importeren in Lightroom. Je krijgt dan de foutmelding: "The files could not be read. Please re-open the files in Photoshop and save them with the ‘Maximize Compatibility’ preference enabled."

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord