Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Citysessies; opdrachten fotograferen in de stad

woensdag 30 november 2011, 23:03 door | 8.095x gelezen | 25 reacties

Afgelopen zondag is de website van CitySessies live gegaan. CitySessies is een concept waarmee je gemakkelijk een fotograaf in je omgeving kan zoeken Ún boeken. Het mes snijdt dus aan twee kanten: enerzijds kan je als fotograaf je werk laten zien en anderzijds kunnen klanten je gemakkelijk zoeken en daarna direct boeken voor een Citysessie!

Jodi van Dam
Foto door Jodi van Dam

Het concept


De bedenkers van CitySessies zagen veel collega fotografen met prachtige foto's op hun website, maar vaak hadden die veel te weinig klanten. Aan de andere kant zagen ze klanten die door de bomen het bos niet meer zagen. Een overvloed aan fotografen in Nederland en daarbuiten, hoe maak je nog het onderscheid tussen goed en supergoed of hoe zoek je die fotograaf die de style heeft die je graag wil zien in je foto's? En wat krijg je nu eigenlijk allemaal voor je geld als je een fotograaf hebt gevonden en boekt?

Het CitySessies concept wil al deze vragen/problemen oplossen. Het CitySessies concept draait om relaxte portretfoto's van jezelf, je familie of wie dan ook. Via de website kun je makkelijk kiezen uit beschikbare fotografen in je buurt. Je kan selecteren op stijl en de fotograaf die je aanstaat. Daarna is het boeken van je keuze een fluitje van een cent.

CitySessie Hanneke
Foto door Willeke Brouwer

Wat is een Citysessie?


Een Citysessie voldoet aan vooraf vastgestelde voorwaarden. Hierdoor weet je als klant direct wat je kan verwachten, maar ook als fotograaf weet je direct waar je aan toe bent. De spelregels voor een Citysessie zijn:

- 24 fantastische foto's
- binnen een uur gefotografeerd
- binnen 24 uur geleverd
- met 24 euro nabestel-tegoed
- voor een prijs van 240 euro

De Citysessie kan kan op verschillende manieren geschoten worden. Statig, leuk geposeerd of snap shots, het kan en mag allemaal!

De fotograaf


Ben je als fotograaf in staat je modellen op een ontspannen manier te laten poseren en bezit je genoeg vaardigheden om mooie portretten te maken? Dan kan je jezelf als fotograaf aanmelden bij CitySessies.

Voorwaarde is wel dat je een aantal foto's van een shoot instuurt die je natuurlijk het liefst in de stad of buiten hebt gemaakt. Op deze foto's volgt een jurering door een aantal ambassadeurs van CitySessies. Indien je foto's binnen het concept passen kan je jezelf een echte Citybird noemen!

Een CitySessie kost 240 euro inclusief BTW. Per sessie verdien je als fotograaf 151,20 euro (inclusief BTW) en daarnaast heb je eventueel extra inkomsten uit nabestellingen.

De fotograaf maakt de foto's, bewerkt deze en uploadt ze naar de Citysessie website en schrijft een kleine tekst over je sessie. Citysessie betaalt je maandelijks uit en houd je op de hoogte van je prestaties. Zij zorgen voor sales, marketing, facturering, aflevering foto's, service, et cetera. Je kunt fotograferen op tijdstippen dat het jou uitkomt.

Voordelen


Als Citybird heb je ook nog toegang tot een aantal andere voordelen: Voor alle aangesloten fotografen staat community centraal. Er wordt veel kennis en ervaring gedeeld waardoor je jezelf kan ontwikkelen. Een mooi klankbord dus waar je collega fotografen af en toe eens iets vragen!

Tevens worden er vanuit CitySessies fotografendagen georganiseerd waarin veel leuke dingen voorbij komen zoals workshops poseren, Lightroom, et cetera. Uiteraard zijn zulke dagen een uitgelezen kans om de andere Citybirds te ontmoeten!

Mirjam vd Berg
Foto door Mirjam van den Berg

Aanmelden?


Mocht je je als fotograaf aan willen melden als Citybird dan kan je dat via de website doen. Na je aanmelding en goedkeuring krijg je dan ook een eigen pagina op de Citysessies website waar je werk opstaat. Hier kunnen je potentiŰle klanten je werk bekijken en een boeking doen. Een voorbeeld van zo'n pagina ziet er zo uit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

25 reacties

 1. roberthart
  Profiel  roberthart schreef op woensdag 30 november 2011 om 23:52  | reageer

  24 foto's op een ontspannen manier te laten poseren in 60 min 2,5 min per foto. 127,06 euro voor de fotograaf = 5,29 euro per foto?

  Voor Citybird 74,62 per shoot dat is lekker verdienen per fotograaf.

  Gr,
  Robert Hart

 2. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op donderdag 1 december 2011 om 00:02  | reageer

  Het idee/concept vind ik best goed, zowel voor de klant als de fotograaf. Over de prijzen etc kan je altijd stelligen maar met name de regel van "24 fantastische foto's in 1 uur" lijkt mij erg ambitieus?

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 1 december 2011 om 01:54  | reageer

  '24 fantastische foto's in een uur'. Weer zo'n uit de lucht gegrepen marketingkreet. Uitgaande van een hitrate van 10% moet je 240 foto's in een uur schieten. Daarna selectie en PP dat (in de meeste gevallen) minstens zo tijdrovend is als de shoot zelf. Alles bij elkaar is een fotograaf al gauw een halve dag zoet met een 'city sessie'. En dat voor iets meer dan 100 euro? De crisis begint vormen aan te nemen...

 4. Esther van CitySessies
  Esther van CitySessies schreef op donderdag 1 december 2011 om 09:24  | reageer

  Leuk dat jullie allemaal reageren hier. We zijn nog maar net 'open', dus alle feedback is welkom. Ik blijf deze reacties dan ook zeker volgen!

  @Marc Wijngaarde

  24 fantastische foto's in een uur is volgens ons wel te doen. En we hebben nu echt al heel veel fotografen op de site staan die daar hun hand niet voor omdraaien. Het is een kwestie van heel creatief van je omgeving gebruik maken, gave achtergronden en lijnen spotten, en zorgen dat je modellen ontspannen mee bewegen, dan lukt dat prima!

  @tonyv

  Normaal ben ik per shoot die ik zelf verkoop veel tijd kwijt met e-mail/telefoon, dvd/slideshow maken, facturering, aftersales/service naar de klant, dat valt in dit geval allemaal weg. Ook gaat het concept er vanuit dat alle fotografen in hun eigen 'backyard' gaan fotograferen. Dus er zijn in principe ook geen reiskosten. Je levert 24 foto's op en de prof.fotograaf selecteert en bewerkt die ruim binnen het uur... Voor mij is het dus echt 1,5 uur werken en dan ben ik helemaal klaar! Het blijft dan nog steeds interessant (ook voor prof. fotografen die wellicht geen particuliere sessies op hun websites willen adverteren) en dwingt je efficiënt te werken!

 5. Mariska de Groot
  Mariska de Groot schreef op donderdag 1 december 2011 om 09:50  | reageer

  Ik ben een van de CitySessies-fotografen en kan uit eigen ervaring zeggen dat een mooie serie van 24 schieten in een uur zeer goed te doen is!

 6. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op donderdag 1 december 2011 om 11:03  | reageer

  'the proof of the pudding is in the eating'. na het bekijken van enkele sessies op de website snap ik nu beter hoe zo een serie van 24 foto's er uit moet zien. Ik had aanvankelijk geïnterpreteerd dat er 24 totaal verschillende foto's op verschillende locaties geproduceerd zouden worden. Mijn fout. Maar zoals ik al zei: het concept is zo gek nog niet: gemak voor de klant en voor de fotograaf.

 7. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 1 december 2011 om 11:56  | reageer

  Een heel erg leuk concept echter lijkt het er op dat er in diverse portfolio's veel plaatjes van de citybirds zelf zijn gemaakt dus van elkaar! Dat komt naar mijn mening niet echt goed over.

  Ook de CC licentie begrijp ik niet helemaal, de klanten komen hierdoor veel te eenvoudig op het hele wereldwijde web te staan dat zal niet iedereen leuk vinden denk ik.

 8. KIOMFOTO
  Profiel  KIOMFOTO schreef op donderdag 1 december 2011 om 14:25  | reageer

  Leuk initiatief.
  Ik heb me net aangemeld.
  De uitdaging is snel, creatief en professioneel.
  Helemaal mijn ding.

 9. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 1 december 2011 om 18:37  | reageer

  Op zich een mooi initiatief, al twijfel ik ook aan de haalbaarheid vd hoeveelheid van 24 foto's.
  (op de site kan ik ook eigenlijk geen voorbeeld vinden van een fotograaf die er 24 van één sessie toont).
  Snel werken is zeker een uitdaging, maar....
  voorbereiding, reistijd heen, kennis maken, 24 geslaagde foto's maken, reistijd terug, selecteren, bewerken, uploaden allemaal in 1,5 uur vind ik wel aan de optimistische kant hoor...

 10. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op vrijdag 2 december 2011 om 00:13  | reageer

  Leuk artikel Niels! Doe je zelf ook mee? Ben nog aan het twijfelen of ik me eventueel zal aanmelden, erg weinig city ook bij mij in de buurt vrolijk

 11. Majanka
  Profiel Majanka schreef op vrijdag 2 december 2011 om 11:22  | reageer

  Ik ben zelf ook een Citybird (Winterswijk/Jubbega), en heb van de week mijn eerste fotografen meeting gehad met een groot deel van de Citybirds. Erg leuk. En het is niet alleen makkelijk voor klant en fotograaf, maar ook leuk omdat je een club leuke collega's hebt waarmee je kunt sparren, ervaring en kennis kunt delen. Toch wel erg fijn in het solistische vak van fotograaf.
  Het mogen overigens ook strandsessies of "country"sessies zijn.

  Op de site is gekozen voor 12 foto's per sessie voor het overzicht, maar alle sessies bestaan ook echt uit 24 foto's anders kun je de sessie niet uploaden.
  Op zich heb je niet veel reistijd want het is de bedoeling dat je vanuit "je achtertuin" fotografeert, oftewel dicht in de buurt. Het is aan jezelf hoe groot jouw gebied is.

  Wanneer de foto's goed gemaakt zijn en je je workflow op orde hebt is de nabewerking niet zo heel erg tijdrovend. Iedereen is ook geselecteerd op zijn of haar kunnen, dus je moet toch al wel een flinke fotografische basis hebben.

  Voor mij als fulltime fotograaf is dit echt een hele leuke aanvulling en er wordt een heel stuk aftersales en marketing uit handen genomen. Wat mij betreft laat de boekingen maar komen knipoog

 12. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 2 december 2011 om 12:05  | reageer

  Helemaal met Ton e.a. eens: als je als professional kwaliteit wilt leveren is het bijna onmogelijk om 24 echt goede en onderscheidende foto's in een uur te schieten. Ik zou er in ieder geval inclusief nabewerking een halve dag voor uittrekken.

 13. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 2 december 2011 om 12:52  | reageer

  @Antonette: ik heb me inderdaad wel aangemeld, maar ik ben nog niet toegekomen aan een shoot waar mijn aanmelding op beoordeeld kan worden.
  Nu is er geen man overboord, dat komt vanzelf.. vrolijk
  In jouw omgeving heb je inderdaad weinig city, maar dan doe je toch gewoon villagesessie? vrolijk

 14. Vincent
  Vincent schreef op vrijdag 2 december 2011 om 16:55  | reageer

  Ik had mij wel aangemeld maar na de gehele voorwaarden gelezen te hebben en de te behalen 'winst'af te wegen t.o.h. werk wat je er toch wel van hebt is het voor mij geen haalbare kaart gebleken. Nu hoor ik de laatste tijd van prof. fotografen dat 'amateur' fotografen hun prijzen zo belachelijk laag houden en voor amper 50 euro hun diensten aanbieden zie ik nu enkele profs vol mondig JA roepen bij dit concept en genoegen nemen met een stuk minder...Ik redt het in ieder geval niet om 24 foto's binnen een uur bewerkt en wel geupload waar de klant blij van wordt. tenzij je op de automatische piloot 380 foto's maakt in JPG en ze zo vanuit de camera doorschiet naar de klant. Ik moet het allemaal nog zien. Iedereen veel succes en vooral plezier...want daar gaat het ook om natuurlijk.

 15. Robert
  Robert schreef op zaterdag 3 december 2011 om 11:12  | reageer

  Even goed lezen Vincent... Er staat niet dat er 24 foto's binnen het uur moeten worden geupload.

  - binnen een uur gefotografeerd
  - binnen 24 uur geleverd

 16. JasperHof
  Profiel  JasperHof schreef op maandag 5 december 2011 om 22:07  | reageer

  Ik ben zelf ook een citybird en ik moet zeggen dat het zeker mogelijk is om 24 goede, mooie en professionele foto's te schieten in 1 uur. En deze in 1 uur be-/verwerken is voor ons ook geen probleem volgens mij. En m.i. Is het juist niet de bedoeling om random 380 foto's te schieten en hopen dat er 24 goede tussen zitten. Met zo'n gedachte gaan we niet op pad natuurlijk.
  Ik ben wel benieuwd welke prijzen er dan gerekend worden door enkelen hier als je voor een shoot een halve dag (4 uur) uit zou moeten trekken?
  Uiteindelijk zou je even naar de fotografen moeten kijken die hierbij aangesloten zijn en kijken wat ze kunnen, dan kan je niet anders zeggen dat dit toch mensen zijn die weten waar ze mee bezig zijn en kwaliteit leveren.
  En als afsluiting zou ik willen zeggen: We denken in kansen en niet in bedreigingen!

 17. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 6 december 2011 om 22:58  | reageer

  Citaat: "En als afsluiting zou ik willen zeggen: We denken in kansen en niet in bedreigingen!"

  Amen!

 18. juvani_photo
  Profiel  juvani_photo schreef op woensdag 7 december 2011 om 23:43  | reageer

  ik denk ook in kansen, inschrijving geregeld zojuist!

 19. juvani_photo
  Profiel  juvani_photo schreef op zondag 11 december 2011 om 11:08  | reageer

  ben nu CityBird in spe; ben uitgenodigd voor het insturen van een "sollicitatieshoot".
  Iemand zin in een casual outdoor fotoshoot in Breda?

 20. Benny
  Profiel Benny schreef op donderdag 15 december 2011 om 21:35  | reageer

  Hoi,

  Ik blijf als professioneel fotograaf, toch altijd een beetje sceptisch tegenover bepaalde initatieven.

  A- Waarom moet een klant persé (veel teveel!) uit 24 foto's uitzoeken?
  B- Binnen het uur: en het overige dan?
  C- Binnen 24 uur geleverd? Wel erg optimistisch! Normaal levertijd een week inclusief de proefdrukken.
  D- € 24,00 nabestel te goed? Toe maar...
  E- Fotograaf houdt er € 151,20 incl. btw aan over? Maak dat bedrag eerst maar eens excl. btw...

  En hoe zit het dan met afdrukken? Ik zal als fotograaf nooit mijn afdrukken uitbesteden aan een fotovaklab waar ik normaal ook niet bij laat printen. Ik laat dit altijd verzorgen door VakColor, en wijk hier niet vanaf.

  Dan nog: Commerciëel en particulier zit ook nog eens dag en nacht verschil in! Lijkt me niet, dat voor dergelijke bedragen commerciëlen ook aan de beurt komen.

  Mijn voorstellen:

  A- Klant kiest maximaal 2 a 4 foto's van 20x30cm uit een selectie van pakweg 15 geslecteerde proefdrukken cq voorbeelden.
  B- Fotograaf krijgt meer tijd: 2 uur. Een uur is mijn inziens te weinig, want je wilt de mensen eerst op hun gemak stellen, praatje maken enz. enz.
  C- Levertijd een week: Een prof fotograaf heeft nog wel meer werk...
  D- Geen nabestel te goed: we zijn geen suiker-oom.
  E- Het bedrag mijn inziens te laag: IB, btw, premies enz. enz. alles gaat daar nog vanaf!

  En wat nabestellingen betreft: Een fotograaf moet zijn eigen nabestel kosten moeten kunnen rekenen: ik kan geen (wil ik ook niet!) 20x30cm foto verkopen voor minder dan € 15,00 incl. 19% btw per stuk.

  En hoe zit het met de auteursrechten van de fotograaf...?

  Ik zie hier graag een reactie op te gemoet.

  Benny

 21. Benny
  Profiel Benny schreef op donderdag 15 december 2011 om 22:49  | reageer

  Alle foto's zijn gepubliceerd onder de Creative Commons (BY-NC-ND 3.0) licentie.
  Je mag ze vrij kopiëren, verspreiden en doorgeven, mits je doet aan naamsvermelding van de fotograaf, ze niet commercieel gebruikt, en niet bewerkt. Zie ook de volledige licentie.

  Op bovenstaande gaan me de nekharen al gelijk overeind staan. Hoezo, vrij kopieëren, verspreiden en doorgeven...!? Zie al, dat de gehele familie mijn foto's kopieert en aan elkaar doorgeeft, dat kan echt niet; behalve de (voor eigen gebruik!) thuis kopie. En commerciëel gebruik valt moeilijk te controleren; moet je het vaak net bij toeval ontdekken.

  O ja, waarom is de licentie in het Engels...? We zitten hier in Nederland. Wil je Engels erbij, plaats dan zowel Engels- als Nederlanstalig.

  Kortom: Het initatief schort nog veel aan.

 22. Benny
  Profiel Benny schreef op zaterdag 17 december 2011 om 21:11  | reageer

  Hoi,

  Ik had met gemak wel een reactie verwacht.

  Want er schort behoorlijk wat aan in mijn ogen. Hoe kan een full prof invredesnaam van € 127,06 excl. 19% btw leven, en vooral omdat bij deze module bijna al je rechten kwijt zijn.

  Die € 127,06 moet je niets als uurloon zien!!! Er komt nog veel meer bij kijken! Een uur fotograferen, staat vaak gelijk aan een uur nawerken. Dus werk je 1 uur op locatie, dan betekent dat ongeveer 1 uur nawerk. Dus 2 uur in totaal. En dat voor € 127,06...

  Ook de mogelijkheden waarover de fotograaf zelf kan beslissen, zijn mijn inziens te beperkt. Ga je akkoord met dit, dan vergooi je veel rechten. Ook moet je als fotograaf zelf kunnen beslissen waar je kunt laten printen.

  Ik verwacht een reactie van CitySessies. Anders beschouw ik het als eigen zakkenvullerij...

  Benny

 23. reeuwijk
  Profiel reeuwijk schreef op dinsdag 20 december 2011 om 16:53  | reageer

  Hey Benny,

  Tja, wat zal ik ervan zeggen. Wellicht dat CitySessies inderdaad niet iets voor jou is? Prima natuurlijk...

  Wat ons betreft mogen de gemaakte foto's wel degelijk binnen families gedeeld worden, is het voor onze fotografen prima te doen om 24 supermooie foto's te maken binnen 1 uur (en deze na te bewerken binnen 24 uur) en daarmee is de vergoeding voor 2 a 2,5 uur werk prima te doen. En alle opbrengsten van de nabestellingen (inclusief die van het nabesteltegoed) gaan helemaal naar de fotograaf.

  Overigens worden de foto's van CitySessies geleverd door Oypo (Profotonet dus). Over de kwaliteit hoef je je dus geen zorgen te maken...

  Enne, nogmaals; wellicht is het niks voor jou, maar dat fotografen ons concept en aanpak wel degelijk interessant vinden mag blijken uit de meer dan 350 aanmeldingen die we de laatste maanden hebben ontvangen.

  Hoe kom je trouwens bij je opmerking over zakkenvullerij? We beschouwen CitySessies namelijk vooral als manier om zowel fotografen te helpen te doen waar ze goed in zijn, en tijdrovende zaken als sales, marketing, facturering e.d. uit handen te nemen. En de bescheiden marge die we vragen gaat gedeeltelijk terug naar onze eigen investering en gaat verder vooral weer op aan promotie, marketing, pr enzovoort... en natuurlijk de vergoeding die onze City Ambassadors ontvangen.

  Mocht je verder vragen hebben; stel ze gerust. Mailen (of bellen) mag altijd. marco@citysessies.nl

  Greetz!
  Marco

 24. roberthart
  Profiel  roberthart schreef op dinsdag 20 december 2011 om 18:37  | reageer

  @ Marco citysessies.nl

  Prima te doen om 24 supermooie foto's te maken binnen 1 uur?
  Iedere fotograaf weet dat je niet om de 2,5 min een supermooie foto maak.

  De vergoeding voor 2 a 2,5 uur werk prima te doen?
  Je legt het natuurlijk rooskleurig uit. Maar dit komt neer op +/- 5,50 euro per foto?


  Zakkenvullerij? We beschouwen CitySessies namelijk vooral als manier om zowel fotografen te helpen te doen waar ze goed in zijn?
  De normale vergoeding voor deze diensten zijn 10% tot 20% Dit is dus wel degelijk Zakkenvullerij !

  Graag zou ik willen weten waarom Citysessies bijna 50% rekent?


  Gr,
  http://www.roberthart.nl


 25. reeuwijk
  Profiel reeuwijk schreef op woensdag 21 december 2011 om 10:09  | reageer

  Hey Robert,

  Het lukt onze fotografen prima om 24 supermooie beelden te maken in 45 minuten tot een uur hoor. Kijk zelf maar naar de foto's van onze CityBirds. En hoe kom je bij 50% voor CitySessies? 70% gaat direct naar de fotograaf, daar komen de nabestellingen nog bij. En de City Ambassador ontvangt ook nog eens 7%. CitySessies 'verdient' dus 23%, waarvan het overgrote deel rechtstreeks weer naar sales, PR, marketing, verkoopkosten, Ogone, Ideal e.d. gaat. Welk deel van jouw eigen omzet is geen pure winst?

  Wellicht dat je denkt dat we alleen aan lead generation doen? CItySessies doet veel meer dan dat. Zie http://www.citysessies.nl/fotografen/informatie voor alle info op een rijtje.

  Mooie foto's maak je trouwens. Netjes!

  Greetz,
  Marco

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord