Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Niels van der Perk

Citysessies; opdrachten fotograferen in de stad

woensdag 30 november 2011, 23:03 door | 7.561x gelezen | 25 reacties

Afgelopen zondag is de website van CitySessies live gegaan. CitySessies is een concept waarmee je gemakkelijk een fotograaf in je omgeving kan zoeken Ún boeken. Het mes snijdt dus aan twee kanten: enerzijds kan je als fotograaf je werk laten zien en anderzijds kunnen klanten je gemakkelijk zoeken en daarna direct boeken voor een Citysessie!

Jodi van Dam
Foto door Jodi van Dam

Het concept


De bedenkers van CitySessies zagen veel collega fotografen met prachtige foto's op hun website, maar vaak hadden die veel te weinig klanten. Aan de andere kant zagen ze klanten die door de bomen het bos niet meer zagen. Een overvloed aan fotografen in Nederland en daarbuiten, hoe maak je nog het onderscheid tussen goed en supergoed of hoe zoek je die fotograaf die de style heeft die je graag wil zien in je foto's? En wat krijg je nu eigenlijk allemaal voor je geld als je een fotograaf hebt gevonden en boekt?

Het CitySessies concept wil al deze vragen/problemen oplossen. Het CitySessies concept draait om relaxte portretfoto's van jezelf, je familie of wie dan ook. Via de website kun je makkelijk kiezen uit beschikbare fotografen in je buurt. Je kan selecteren op stijl en de fotograaf die je aanstaat. Daarna is het boeken van je keuze een fluitje van een cent.

CitySessie Hanneke
Foto door Willeke Brouwer

Wat is een Citysessie?


Een Citysessie voldoet aan vooraf vastgestelde voorwaarden. Hierdoor weet je als klant direct wat je kan verwachten, maar ook als fotograaf weet je direct waar je aan toe bent. De spelregels voor een Citysessie zijn:

- 24 fantastische foto's
- binnen een uur gefotografeerd
- binnen 24 uur geleverd
- met 24 euro nabestel-tegoed
- voor een prijs van 240 euro

De Citysessie kan kan op verschillende manieren geschoten worden. Statig, leuk geposeerd of snap shots, het kan en mag allemaal!

De fotograaf


Ben je als fotograaf in staat je modellen op een ontspannen manier te laten poseren en bezit je genoeg vaardigheden om mooie portretten te maken? Dan kan je jezelf als fotograaf aanmelden bij CitySessies.

Voorwaarde is wel dat je een aantal foto's van een shoot instuurt die je natuurlijk het liefst in de stad of buiten hebt gemaakt. Op deze foto's volgt een jurering door een aantal ambassadeurs van CitySessies. Indien je foto's binnen het concept passen kan je jezelf een echte Citybird noemen!

Een CitySessie kost 240 euro inclusief BTW. Per sessie verdien je als fotograaf 151,20 euro (inclusief BTW) en daarnaast heb je eventueel extra inkomsten uit nabestellingen.

De fotograaf maakt de foto's, bewerkt deze en uploadt ze naar de Citysessie website en schrijft een kleine tekst over je sessie. Citysessie betaalt je maandelijks uit en houd je op de hoogte van je prestaties. Zij zorgen voor sales, marketing, facturering, aflevering foto's, service, et cetera. Je kunt fotograferen op tijdstippen dat het jou uitkomt.

Voordelen


Als Citybird heb je ook nog toegang tot een aantal andere voordelen: Voor alle aangesloten fotografen staat community centraal. Er wordt veel kennis en ervaring gedeeld waardoor je jezelf kan ontwikkelen. Een mooi klankbord dus waar je collega fotografen af en toe eens iets vragen!

Tevens worden er vanuit CitySessies fotografendagen georganiseerd waarin veel leuke dingen voorbij komen zoals workshops poseren, Lightroom, et cetera. Uiteraard zijn zulke dagen een uitgelezen kans om de andere Citybirds te ontmoeten!

Mirjam vd Berg
Foto door Mirjam van den Berg

Aanmelden?


Mocht je je als fotograaf aan willen melden als Citybird dan kan je dat via de website doen. Na je aanmelding en goedkeuring krijg je dan ook een eigen pagina op de Citysessies website waar je werk opstaat. Hier kunnen je potentiŰle klanten je werk bekijken en een boeking doen. Een voorbeeld van zo'n pagina ziet er zo uit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

25 reacties

 1. roberthart
  Profiel  roberthart schreef op woensdag 30 november 2011 om 23:52

  24 foto's op een ontspannen manier te laten poseren in 60 min 2,5 min per foto. 127,06 euro voor de fotograaf = 5,29 euro per foto?

  Voor Citybird 74,62 per shoot dat is lekker verdienen per fotograaf.

  Gr,
  Robert Hart

 2. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op donderdag 1 december 2011 om 00:02

  Het idee/concept vind ik best goed, zowel voor de klant als de fotograaf. Over de prijzen etc kan je altijd stelligen maar met name de regel van "24 fantastische foto's in 1 uur" lijkt mij erg ambitieus?

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 1 december 2011 om 01:54

  '24 fantastische foto's in een uur'. Weer zo'n uit de lucht gegrepen marketingkreet. Uitgaande van een hitrate van 10% moet je 240 foto's in een uur schieten. Daarna selectie en PP dat (in de meeste gevallen) minstens zo tijdrovend is als de shoot zelf. Alles bij elkaar is een fotograaf al gauw een halve dag zoet met een 'city sessie'. En dat voor iets meer dan 100 euro? De crisis begint vormen aan te nemen...

 4. Esther van CitySessies
  Esther van CitySessies schreef op donderdag 1 december 2011 om 09:24

  Leuk dat jullie allemaal reageren hier. We zijn nog maar net 'open', dus alle feedback is welkom. Ik blijf deze reacties dan ook zeker volgen!

  @Marc Wijngaarde

  24 fantastische foto's in een uur is volgens ons wel te doen. En we hebben nu echt al heel veel fotografen op de site staan die daar hun hand niet voor omdraaien. Het is een kwestie van heel creatief van je omgeving gebruik maken, gave achtergronden en lijnen spotten, en zorgen dat je modellen ontspannen mee bewegen, dan lukt dat prima!

  @tonyv

  Normaal ben ik per shoot die ik zelf verkoop veel tijd kwijt met e-mail/telefoon, dvd/slideshow maken, facturering, aftersales/service naar de klant, dat valt in dit geval allemaal weg. Ook gaat het concept er vanuit dat alle fotografen in hun eigen 'backyard' gaan fotograferen. Dus er zijn in principe ook geen reiskosten. Je levert 24 foto's op en de prof.fotograaf selecteert en bewerkt die ruim binnen het uur... Voor mij is het dus echt 1,5 uur werken en dan ben ik helemaal klaar! Het blijft dan nog steeds interessant (ook voor prof. fotografen die wellicht geen particuliere sessies op hun websites willen adverteren) en dwingt je efficiënt te werken!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord