Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Eenvoudig foto's verkopen via Sjootz

maandag 3 november 2008, 23:18 door | 11.563x gelezen | 9 reacties

Door Petra van Sjootz.nl werd ik gewezen op hun fotowinkel concept. Bij Sjootz open je zonder kosten een eigen fotowinkel op internet. Hier kun je mensen afdrukken van jouw foto's laten bestellen zonder dat je hier verder omkijken naar hebt. Je kunt zelf de prijs bepalen van de verkochte foto's zodat je er ook wat aan over houdt.

Opslag van de foto's en afhandeling van de bestellingen neemt Sjootz voor je uit handen. Als fotograaf heb je er na het plaatsen van je foto's geen omkijken meer naar. Als fotograaf ontvang je 85% van de inkomsten van de verkochte foto's. De inkoopprijs wordt daar eerst vanaf getrokken Uitbetalen aan de fotograaf doet Sjootz vanaf 25,- euro.

Je hoeft je bezoekers niet eens naar de Sjootz website te sturen; er wordt een zogenaamde 'embedded' shop aangeboden die je eenvoudig opneemt in je eigen site.

Het is ook mogelijk bepaalde foto's alleen zichtbaar te maken voor mensen die je specifiek toegang geeft. Zo kun je ook een persoonlijke shoot via Sjootz verkopen zonder dat de hele wereld de gemaakte foto's kan bekijken.

Ik moet zeggen dat ik het allemaal sympatiek en goed vind klinken. Bij wijze van test heb ik dan ook maar een eigen fotowinkel geopend. Je kunt veel instellen aan je eigen fotowinkel, qua kleuren, layout en dergelijke. Sjootz geeft je standaard 1 gigabyte ruimte. Ruim voldoende voor een flinke lading foto's, maar als je meer nodig hebt kun je er altijd nog ruimte bij kopen. Per extra gigabyte betaal je dan 1 euro per maand.

Voor het uploaden van foto's is een java-tool beschikbaar zodat je in ťťn keer een hele map kunt uploaden. Na het uploaden kun je een prijs bepalen die je bezoekers betalen voor de foto in verschillende formaten. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde formaten (of producten) niet beschikbaar te stellen. Handig, want eigenlijk wil je toch niet dat je foto op 9x13 formaat of op een teddybeer wordt afgedrukt.

Al met al vind ik het een interessante dienst die ik zeker nog eens wat uitgebreider ga bekijken. Best handig om hierop bijvoorbeeld bruidsfoto's voor de familie aan te bieden. Het enige dat ik nog moet testen is de kwaliteit die geleverd wordt. De vraag is of deze in de buurt komt van wat bijvoorbeeld Profotonet biedt.

Mijn fotowinkel (test) kun je hier bekijken.

Screenshot Sjootz fotowinkel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 3 november 2008 om 23:22  | reageer

  Klinkt erg al Oypo.nl (die Profotonet als backend gebruikt)

 2. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op dinsdag 4 november 2008 om 10:44  | reageer

  Elja, even inhoudelijk ; het is toch Duisburg, en niet Doesburg waar je deze foto's gemaakt hebt?

  Iets anders : wees er wel van bewust dat het verkopen van foto's via het internet op deze manier gewoon valt onder de wet 'koop op afstand'.
  Dat betekent dus onder andere dat de klant een zichttermijn heeft van 7 dagen (straks 14 dagen) waarbij binnen die termijn zónder opgaaf van reden de foto's teruggestuurd mogen worden en de koop ontbonden wordt.
  Toch wel iets om rekening mee te houden.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 4 november 2008 om 10:46  | reageer

  @Marcel; Ohja, tikfoutje. vrolijk

  Verder goed punt. Ik vraag me af in hoeverre dit door Sjootz opgevangen wordt. Wel iets om even bij na te denken.

 4. evert
  evert schreef op dinsdag 4 november 2008 om 11:31  | reageer

  aardig, maar zo op het 1e gezicht niet onderscheidend van Oypo (werkt overigens ook met profotonet) of de eigen dienst van profotonet zelf. Meer aanbieders is voor ons fotografen natuurlijk wel altijd goed!

 5. *eSThER*
  *eSThER* schreef op dinsdag 4 november 2008 om 18:07  | reageer

  Ben benieuwd naar de kwaliteit van de afdrukken! Wel interessant om te weten.

 6. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 4 november 2008 om 18:27  | reageer

  Ben erg benieuwd en ga het zeker proberen. Het ziet er in elk geval goed uit.

 7. Nic
  Profiel Nic schreef op dinsdag 4 november 2008 om 22:02  | reageer

  Over de zichttermijn van 7 dagen waar MarcelG het over heeft:
  De bedenktijd/zichttermijn zoals genoemd in de Wet Koop op Afstand is bij bepaalde diensten en producten niet van toepassing. Dat geldt onder andere bij maatwerk of producten met een duidelijk persoonlijk karakter zoals medicijnen of een maatpak. Hier vallen, IMHO, fotoafdrukken ook onder. Zeker omdat de foto's speciaal volgens jouw specificaties worden geproduceerd (formaat, afbeelding).

 8. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op woensdag 5 november 2008 om 15:13  | reageer

  Nic, het zou inderdaad mooi zijn als dit een geldige uitzondering zou zijn.
  Toevallig geen jurist hier aanwezig die uitsluitsel kan geven? Dit is namelijk denk ik van toepassing voor elke fotograaf die of zelf of via Sjootz-achtige oplossingen via 't internet foto's verkoopt.

 9. Nic
  Profiel Nic schreef op woensdag 5 november 2008 om 23:21  | reageer

  Ik ben ook geen jurist, maar ik kan je wel zeggen dat we in de bijna drie jaar dat we Oypo exploiteren, en tienduizenden bestellingen namens een paar duizend fotografen geleverd te hebben, we nog nooit een klant hebben gehad die zonder reden zijn bestelling wil terugsturen of die anderszins een beroep deed op de Wet Koop op Afstand.

  Wat wel voorkomt zijn terechte klachten omdat de fotograaf bv. onscherpe foto's plaatst, of stof op z'n ccd heeft zitten die op de afdruk zichtbaar is, of de zending in de post beschadigd raakt. In dat geval zoeken we een oplossing (zending beschadigd: terug laten sturen en nieuwe produceren, stofjes zijn weg te werken: dan leveren we gewoon opnieuw in overleg met de fotograaf, maar onscherpe foto's zijn niet te fixen: ook dan overleggen we met de fotograaf en de klant, daar kom je altijd uit).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord