Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotografie forum Fotovisie stopt per 15 juli

vrijdag 3 juli 2009, 16:45 door | 9.157x gelezen | 9 reacties

Nadat eerder dit jaar al Webfotoclub aangaf ermee te stoppen is er nu opnieuw een populaire website over fotografie die er mee op houdt; per 15 juli stopt Fotovisie.net ermee. Jammer dat er nu opnieuw een populair fotografie forum verdwijnt.

De reden (login nodig) is hoofdzakelijk de grote hoeveelheid tijd die de eigenaren kwijt zijn aan het onderhoud.

"Als we de afgelopen ca. vijf jaar bekijken, dan is dit ten koste gegaan van het sociale leven van ons beide, onze families, ontspanning, onze interesses/hobby's en niet te vergeten werk. En dat willen we liever niet meer. Minder tijd 'achter die ellendige PC' en meer tijd voor andere dingen die het leven kleuren moet ons nieuwe motto worden.", aldus eigenaren Anna en Danko.

Overigens zal de site wel blijven bestaan, maar wordt het vanaf 15 juli niet langer mogelijk om nieuwe berichten te plaatsen. Ook kan er tot die datum nog wel geregistreerd worden op de website (al heeft dat natuurlijk weinig nut). Alle nuttige informatie die reeds op de site beschikbaar is blijft dus wel bestaan.

Zelf was ik niet echt actief op het Fotovisie forum, al was het wel een van de fora die ik af en toe eens een bezoekje bracht. Jammer dat ze ermee ophouden. Anna en Danko; in elk geval bedankt voor jullie inzet!

Screenshot: Fotovisie homepage


Uiteraard zijn er nog steeds een groot aantal andere fora over fotografie te vinden. Ook heb ik reeds gehoord van nieuwe initatieven die wellicht het gat kunnen opvullen..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 17:03  | reageer

  Kan het me zo goed voorstellen van ze.
  Toen wij vroeger nog een forum hadden was dat zo enorm tijdrovend, dat er gewoon geen tijd meer over was voor de rest van onze site. Ik zou ook niet snel meer een forum op de site willen hebben.

  Wel jammer dat er weer een hele populaire (en goeie) website stopt.

 2. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 17:15  | reageer

  @Brian In welke zin tijdrovend. Ik begrijp de beweegredenen van Anna en Danko heel goed - begrijp me niet verkeerd, maar in theorie zou 'de community' een hoop werk uit handen moeten nemen, toch? Of zie ik dat niet goed?

 3. Rudy Engels
  Rudy Engels schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 18:16  | reageer

  Verbazend is het allemaal niet. Zelf ben ik systeembeheerder maar vooral ook fotograaf. In de fotoclub hoor je het ook meer en meer: men zit meer achter zijn/haar pc dan dat men fotografeert (omdat men beter met de pc kan werken dan met het fototoestel?).
  Een ander iets is het herkauwen van informatie. Terwijl men terecht moord en brand schreeuwt wanneer men zijn/haar eigen foto op een andere site ziet, vindt men het blijkbaar de gewoonste zaak van de wereld om berichten te vertalen zonder bronvermelding. Meestal komen de berichten dan van de gekende sites zoals dpreview e.a. terwijl men zogezegd uitpakt met "eigen" nieuws. Toch eens iets om over na te denken, me dunkt.

  P.S.: ik heb het hier niet over fotovisie.net daar ik nog nooit op deze site geweest ben en er dus ook geen zinnige reactie over kan geven.

 4. Bart
  Profiel Bart schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 18:22  | reageer

  @Ger de Gram: er is helaas veel werk van die de gebruikers van het forum veroorzaken (bijv. iemand doet vervelend, spammers, andere support). Je kunt dan moderaters aanstellen, maar het blijft iemand's taak.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 20:59  | reageer

  Het mag dan een community zijn, het werk wordt toch gedaan door een enkeling, degene die het forum op zijn naam heeft staan. Het is veel werk en niet altijd even dankbaar werk en het vraagt dagelijkse verzorging. Ik zie dat een forum en paar jaar bestaat en dan verloopt. Of er moet een professionele organisatie achter staan met een staf aan medewerkers, zoals het bedrijf DPReview.

  Maar dan nog: het lijkt me niet aangenaam een forum te moeten moderaten waar het al gauw schelden wordt en de één de ander voor trol uitmaakt.

  Het lijkt me ook dat er onderhand misschien te veel websites zijn waar foto's kunnen worden geplaatst voor een bespreking. Het is een tijdje leuk, maar dan gaat-ie vervelen. Onexposure is daarvan voor mij betreft een voorbeeld: veel goed werk, maar avond-na-avond werk bekijken van HDR-bewerkers gaat vervelen.

  Op fotografiewebsites en -fora is het veel van hetzelfde. Jammer, maar logisch; iedereen verwerkt dezelfde persberichten. 6. InternEd
  Profiel InternEd schreef op dinsdag 7 juli 2009 om 22:49  | reageer

  Fotovisie is inmiddels eerder gestopt i.v.m. sterk teruglopende bezoekersaantallen na de aankondiging. Omdat we toch behoefte voelden aan een forum met dezelfde insteek (de gevorderde fotograaf) heb ik samen met een andere oud-fv-er binnen enkele dagen een alternatief uit de grond gestampt.

  Inmiddels zijn er al veel leden overgestapt op het nieuwe forum.
  Kom gerust een kijkje nemen!

  phototime.nl

 7. Arno
  Arno schreef op woensdag 8 juli 2009 om 01:20  | reageer

  Sterkte! Persoonlijk denk ik dat je na 2 jaar ook de stekker eruit gaat trekken. Een forum is leuk totdat je teveel met moderatie bezig bent. Er zijn gewoonweg teveel azijnpissers in Nederland die zichzelf m.b.t. fotografie op hun borst kloppen en anderen in de grond menen te kunnen stampen en dan is de lol er voor een forum eigenaar snel van af.

 8. Coolpix
  Coolpix schreef op donderdag 9 juli 2009 om 23:52  | reageer

  Fora worden om de meest uiteenlopende redenen gestart. Uit hobbyisme, gedrevenheid, economische belangen, noem maar op. Meestal wordt daarbij nogal onderschat wat het met zich meebrengt om een forum draaiend te houden, laat staan te laten groeien. Als de verwachtingen en behoeften van iemand die een forum start te ver verwijderd zijn van wat de praktijk zal laten zien dan is een stop het logische resultaat. Soms na 2 jaar, soms na 10 jaar.

  Als oud-moderator van (het inmiddels ook al gestopte) Fotokennis en mede-oprichter van D-dig.nl denk ik hier, in alle bescheidenheid, met enige ervaring te mogen spreken.

  Een goed forum heeft een hecht team als bemanning nodig. Als het gaat om een forum met een professionele achtergrond was dat team er meestal al eerder als het forum zelf. Als het gaat om een forum met een vrijwilligers-organisatie als achtergrond (zoals de meeste fotofora) ontstaat zo'n team vaak min of meer spontaan. De moeilijkheidsgraad zit hem dan in het daadwerkelijk als team laten functioneren van de vrijwilligers.

  Ben je echter in staat tot en bereid te investeren in het stimuleren van je vrijwilligers-organisatie dan word de kans van slagen aanmerkelijk groter. Dan beschik je opeens over een moderatieteam dat niet enkel plezier beleefd aan haar "taak" maar tevens over een team dat dat ook uitstraalt naar de leden van het forum. Opeens krijg je daar dan ook een boel voor terug van de leden.

  Als "collega" is het niet prettig om te zien dat populaire fora "omvallen". Juist de diversiteit aan fora geeft potentiele leden een keuzemogelijkheid waarbij ieder forum die leden krijgt die het verdient. Ik vind het dan ook spijtig om te zien dat Fotovisie en Fotokennis tot het verleden behoren.

  D-dig.nl is een stabiel fotoforum dat is gestart met een duidelijke visie. Geen explosieve maar een gestage en "behapbare" groei. Een prettige sfeer en mogelijk een alternatief voor de achterblijvende leden van de gestopte fora.

  Rest mij om mijn respect uit te spreken voor de mensen die verantwoordelijkheid hebben genomen voor het jarenlang fijn functioneren van Fotovisie.

 9. baarr
  Profiel  baarr schreef op maandag 20 juli 2009 om 22:45  | reageer

  Ik was ook frequent bezoeker van Fotovisie.net en deed ook actief mee in de maandopdrachten en dergelijke. Heel jammer dat ze gestopt zijn, maar ik begrijp hun redenen wel.

  Eigenlijk liep ik al langer met een idee om zelf een website te ontwikkelen en toen ik het nieuws van Fotovisie las heb ik hier ook werk van gemaakt. Het is een website waar naar mijn idee professionele, maar ook beginnende fotografen terecht kunnen.

  Neem een kijkje op:

  http://www.fotostemmen.com

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord