Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ellen Reus

Fotografie forums; interessant of niet?

vrijdag 28 december 2012, 22:56 door | 17.631x gelezen | 17 reacties

In mijn ogen is een forum over fotografie erg interessant. Je kunt er namelijk veel leren en gezellig 'kletsen' met mensen die dezelfde hobby hebben. Het doel van een goed fotoforum is tweeledig. In eerste instantie gaat het om het beoordelen van foto's, in tweede instantie om het delen van kennis.

Fotobeoordeling


Hiervoor plaatst elk lid de door hem/haar gemaakte foto's die hij/zij graag beoordeeld wil hebben op het forum. De andere leden gaan vervolgens deze foto's beoordelen. Op deze manier krijg je
feedback over je werk. Je kunt goede tips krijgen over compositie en standpunt, fototechniek, maar ook over de bewerking.

Soms krijg je alleen te horen dat de andere leden je foto mooi vinden. Nu is dat laatste natuurlijk niet een beoordeling waar je veel van kunt leren, maar het is wel een bevestiging dat je goed bezig bent en het is natuurlijk altijd goed voor je ego. vrolijk

Je leert dus veel van de beoordeling die je krijgt van de andere leden, maar je leert net zoveel of misschien zelfs nog meer van de beoordeling die jijzelf aan andere leden geeft. Dat hoort er namelijk ook bij op een forum. Niet alleen worden jouw foto's beoordeeld door de andere leden, maar jij moet ook de foto's van de andere leden beoordelen.

Nu is het vaak veel makkelijker om kritisch te kijken naar andermans werk dan dat je kritisch en vooral objectief naar je eigen werk kunt kijken. Wanneer je echter meer bedreven wordt in het beoordelen van andermans werk, zul je merken dat je ook steeds kritischer naar je eigen werk gaat kijken.

Kennis delen


Het delen van kennis gebeurt op een fotoforum niet alleen tijdens het beoordelen van de foto's, maar ook in de speciaal daarvoor aanwezige topics. Op een goed fotoforum moet je allerlei vragen kunnen stellen over apparatuur, fototechnische zaken en fotobewerking.

Zelfs juridische vragen over bijvoorbeeld portretrecht en auteursrecht, kunnen gesteld worden. Uiteraard moeten er dan wel andere leden op het forum aanwezig zijn die genoeg kennis in huis hebben om al deze vragen te beantwoorden.

Gezelligheid


Natuurlijk hoort gezelligheid er ook bij op een forum. Op veel fora zie je daarvoor ook aparte topics ontstaan. Een gedeelte waar het niet persé over fotografie hoeft te gaan, maar waar je ook kunt 'kletsen' over allerlei andere zaken.

Wedstrijden en projecten


Andere zaken die je soms tegen komt op fotofora zijn wedstrijden en projecten. Bij wedstrijden valt te denken aan een maandopdracht, een foto van de week of bijvoorbeeld een kerstkaartenwedstrijd. Natuurlijk is het leuk om je kunnen en creativiteit te meten met andere leden, maar het werkt ook gewoon heel motiverend als je wint!

Onder projecten worden vaak specifieke foto-opdrachten verstaan al dan niet in competitie verband. Hierbij word je uitgedaagd om creatief te zijn binnen een bepaald tijdsbestek en ook hier kun je veel van leren, alhoewel het ook gewoon leuk is.

Valkuilen


Zijn fotofora dan alleen maar leuk en leerzaam? Ja de goede fora wel! Maar helaas zijn er ook minder goede fotofora die bepaalde valkuilen hebben op het gebied van kennis. Zo zijn er fora waar te weinig kennis is en waar je dus weinig kunt leren of nog erger, waar je foutieve informatie krijgt van welwillende leden die wel de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.

Ook zijn er fotofora waar een sterke vriendjespolitiek heerst. Bij deze fora wordt het werk van de 'vriendengroep' per definitie goed gevonden en dat van de 'vijandengroep' per definitie slecht. Hier schiet je natuurlijk helemaal niets mee op, want je kunt er niets van leren. Je bent dan alleen nog maar bezig met showen en daarvoor heb je geen fotoforum nodig.

Fora logos

Welke fotofora


Er zijn zeer veel fotofora te vinden op het internet. In mijn ogen zijn er een stel goede, leerzame fora, maar er zijn er ook die ik persoonlijk niet zou aanraden. Dat is echter mijn persoonlijke mening en je kunt het best zelf gaan kijken welk forum jou het meest bevalt.

Je kunt ook rustig meerdere fora uitproberen (ook tegelijkertijd), voordat je kiest welke jou het meest aanspreekt. Of je kunt er voor kiezen om bij meerdere fora lid te blijven. Mijn eigen ervaring is dat je vanzelf een forum krijgt waar je je het meest op je plek voelt en waar je het actiefst zult zijn. Maar juist omdat er veel verschillende fora zijn, kunnen ze elkaar ook mooi aanvullen.

Je hebt bijvoorbeeld:
 • merk gerichte fotofora die vooral heel handig zijn wanneer je iets wilt weten over je eigen merk apparatuur (bijvoorbeeld 'Nikon club Nederland' voor Nikon en 'EOS Digitaal' voor Canon);

 • thema gerichte fotofora (bijvoorbeeld 'Birdpix' - een speciaal fotoforum voor vogelaars);

 • fotofora speciaal voor beginners (bijvoorbeeld 'Foto Forum voor Beginners'), alhoewel ik daar wel als kanttekening bij wil zetten dat deze fora alleen werken wanneer er ook een stel gevorderde fotografen zijn, die de beginners kunnen helpen en hun vragen willen beantwoorden, anders blijf je altijd de status van beginner houden;

 • fotofora speciaal voor de gevorderde fotografen (bijvoorbeeld 'Phototime' of Dutchphotozone);

 • hele grote fotofora zoals Zoom.nl of Photodrome;

 • het forum dat bij deze site hoort: Phototalk!
En je hebt het net nieuwe forum: Fotoforum Objectief. Dat is mijn eigen forum waar iedereen welkom is van beginner tot profesional. Natuurlijk nodig ik jullie graag uit om lid te worden!

Welke fora bezoek jij het liefst?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ellen Reus

Over de auteur

Ellen is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in dierfotografie. Ellen verzorgt met grote passie diverse workshops fotografie in de vorm van workshops, cursussen, privé-lessen en fotoreizen. Uiteraard houdt zij zich ook nog met veel plezier bezig met fotograferen.

17 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 28 december 2012 om 23:13  | reageer

  Je kunt inderdaad een hoop leren op een fotoforum, ik weet er alles van.
  Eén ding dat je ook moet leren is om de reacties op jouw foto's te kunnen filteren. Pik er uit wat je nuttig vindt en schuif de overige comments terzijde.

  En dat klinkt logischer dan het is. Ik heb overigens het idee dat de gouden tijden van fotofora wel een beetje voorbij zijn.

  Voor wie aan modelfotografie doet: modelzone.nl biedt niet alleen de gelegenheid om modellen te vinden maar heeft ook een leuk forum waar je werk bekeken kan worden door "soortgenoten".

 2. Johannes
  Johannes schreef op vrijdag 28 december 2012 om 23:21  | reageer

  Fotoforum voor de sportfotofotografen is natuurlijk sportfotografienederland.nl.
  Mag zeker niet ontbreken in de favorieten van sportfotografen.

 3. gast schreef op zaterdag 29 december 2012 om 00:32  | reageer

  Wow! Wauw! Great picture! geweldige foto! Well captured! Dat heb je dus goed gedaan, maar je hebt er niks aan. Een forum is geen fotoclub met (als het goed is) mensen die met enige kennis van het 'vak' fotobespreking aan het werk zijn. De vriendjes en dus ook 'vijandjes', tsja, die heb je ook hier. Het meeste baat heb ik nog bij de kennisuitwisseling met mijn facebookvrienden. De rest kan me gestolen worden. Fora zijn wat mij betreft iets uit het begin van deze eeuw en als ze nog waarde hebben, dan is dat voor minder dan een jaar of twee.

 4. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op zaterdag 29 december 2012 om 05:34  | reageer

  Leuk die twee aanvullingen van voor mij beide onbekende fora.

  @martinphili: klopt de gouden tijden zijn zeker voorbij en ik denk dat dat vooral te maken heeft met de opkomst van Facebook. Voor een deel neemt Facebook namelijk de rol van een forum over.

  Ik heb ook heel hard lopen twijfelen of het nog wel nut had om met fotoforumobjectief.nl te starten. Enerzijds de reeds bestaande fora, anderzijds Facebook. Toch heb ik uiteindelijk de gok genomen, aangezien ik denk dat een forum nog wel een meerwaarde heeft. Al is het maar door de veel overzichtelijkere structuur.

  En nu hoop ik dus hard dat andere mensen het ook zo zien, komen kijken op mijn forum, lid worden en willen mee helpen om er een goed lopend leerzaam en gezellig forum van te maken. vrolijk

 5. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op zaterdag 29 december 2012 om 06:55  | reageer

  @gast: op een goed forum wordt ook aanvullende informatie uitgewisseld en worden foto's wel degelijk goed besproken. Alleen je moet kunnen filteren zoals martinphili al aangeeft. En vergeet niet dat een forum dat niet alleen de gevorderde fotografenen als doelgroep heeft, ook beginnende leden heeft die inderdaad nog niet de kennis hebben om een uitgebreide fototechnische beoordeling te geven met duidelijke verbeter tips. Echter kan juist zo'n beginnende fotograaf puur op gevoel opmerkingen maken, niet gehinderd door enige kennis of regeltjes, waardoor je als gevorderde fotograaf hele nuttige informatie kan krijgen. Vervolgens moet je dan wel zelf even de vertaalslag maken naar het fototechnische verhaal.

  Daarom vind ik zelf de combinatie van alle kennisniveaus ook het prettigste. Je kunt van elkaar leren, maar je moet natuurlijk wel open staan voor de informatie van andere leden en je moet kunnen accepteren dat persoonlijke smaak ook een onderdeel van een fotobeoordeling is.

 6. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 29 december 2012 om 09:22  | reageer

  @Ellen: het nadeel van fotofora is dat ze forumsoftware gebruiken. Een forumpakket bevat teveel beperkingen om een toegankelijke en overzichtelijke fotoclub te bouwen. Dat geldt ook voor jouw nieuwe forum: teveel zoeken, teveel klikken, geen overzicht. In die zin is het inderdaad achterhaald. Je zou beter naar specifieke gallery-pakketten kunnen kijken of met een goed CMS zelf een site bouwen. Dat voor wat betreft de technische kant.

  Je stipt in je artikel het belangrijkste probleem ook aan: hoe zorg je ervoor dat gevorderde fotografen interesse blijven houden? Een openbaar forum heeft als nadeel dat iedereen lid kan worden en het verloop is dan ook groot. Gevorderden hebben niet lang zin om beginners elke keer weer bij de hand te nemen.

  En er is ook altijd het kwaliteitsaspect: kwaliteit van inzendingen maar vooral van reacties. Alles kun je modereren, maar je bent bij de reacties erg afhankelijk van leden met inzicht en kennis die ervoor gaan zitten om een foto van goed commentaar te voorzien. Dat is inmiddels een uitstervend ras, niet in de laatste plaats omdat veel inzenders van foto's helemaal niet tegen kritiek kunnen. Fotografie is een vorm van kunst en iedereen vindt zichzelf uniek.

  Overigens is Facebook dan zeker geen beter medium. De aard van Facebook is dat alles vooral leuk moet blijven. Van lof en complimenten leer je niet zoveel.

 7. Metin
  Profiel  Metin schreef op zaterdag 29 december 2012 om 11:02  | reageer

  Mede dankzij enkele fotografie fora ben ik beter geworden met mijn fotografie. Dus ik kan het iedere beginnende fotograaf wel aanraden. Ik kende ook een paar leden die wilden alleen maar reageren en zelf nooit foto's plaatsen.
  Helaas heb ik nu gewoon weinig tijd om te fotograferen en iedere keer een reactie te plaatsen bij anderen, tja en dan houdt het op.

  Maar of Facebook juist een nieuwe vorm is van een forum... Dat betwijfel ik. Misschien heb ik te weinig fotografen in mijn vriendenlijst om te zien dat het zo gevormd is.

 8. Robert
  Profiel Robert schreef op zaterdag 29 december 2012 om 14:32  | reageer

  Wel op een aantal fora actief geweest, maar altijd weer snel afgehaakt. Het draait op de fotofora toch vooral om "gear talk".
  En daar heb ik niks mee.
  Mierenn**kers die met een EXIF viewer aan de slag gaan om de maker op een technische faux-pas te kunnen betrappen. Of nietszeggende commentaren als "Mooi scherp", dan wel de variant "Ik mis net wat scherpte in de rechterbovenhoek".

  Zelden of nooit gaat het over de inhoud van foto's. Zeker bij vrijetijdsfotografen (immers niet werkend in opdracht) vind ik het veel interessanter te weten waarom iemand van iets een foto maakte. Wat in het onderwerp aantrok, en waarom op deze bepaalde manier vastgelegd.

  Overigens keek ik toevallig recent op Dutchphotozone (ooit ook kortstondig een account gehad), en ik zag dat daar nu een topic loopt over het feit dat het forum als een nachtkaars dreigt uit te gaan. Nauwelijks nieuwe leden, steeds minder foto's.
  En je ziet dan toch de roep om een meer Facebook of Pinterest-achtige opzet. Internetgebruikers worden nu overladen met informatie, en door de kortere aandachtsspanne beperkt men zich liever tot simpel "liken" en "faven". In die zin denk ik dat het forum wel een gedateerd fenomeen is geworden.

 9. gast schreef op zaterdag 29 december 2012 om 17:36  | reageer

  Photofacts en forum zijn in mijn ogen ook maar twee of drie jaar de moeite van het bezoeken waard. Daarna weet je het wel. En op facebook werken de groepen prima.

 10. gast schreef op zaterdag 29 december 2012 om 18:45  | reageer

  En dan ga je er gemakshalve maar van uit dat iedereen een facebook account heeft. Nee dus. Misschien tot je dertigste leuk, maar daarna.....

 11. gast schreef op zaterdag 29 december 2012 om 23:32  | reageer

  Ik ga er niet van uit dat iedereen een facebook-account heeft. Ik beweer alleen dat ik als fotograaf meer aan facebook heb dan aan de fora. Veel meer bruikbare feedback en tips, zowel als ontvanger als zender. En ik ben een stukje ouder dan dertig.

 12. Hubert
  Hubert schreef op zondag 30 december 2012 om 09:00  | reageer

  Fotofora, leuk, leerzaam en gezellig. Je kan er terecht met vragen en opmerkingen. Leert er wel eens wat en krijgt, als je er open voor staat vaak leuke feedback.

  Nadeel is bij de grotere forums de strijd tussen merken en de mensen die ze gebruiken. En laten we daar duidelijk over zijn. Alle merken zijn goed. Degene die de foto's maakt, daar draait het om.

  Een van mijn favorieten: dyxum.com
  Eigenlijk alleen voor Minolta en Sony gebruikers, maar iedereen is welkom.

 13. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 30 december 2012 om 13:41  | reageer

  Naast het fotografie-subforum op tweakers (waar gebruikers hun eerlijke mening geven) kom ik ook graag op het "Alternative Gear & Lenses" subforum van fredmiranda.com. Geen L-geweld, maar juist Zeiss, Leica, Minolta en vele andere merken. Er wordt over gear gepraat, maar de populairste topics zijn juist de plaatjestopics. Er wordt weinig kritiek gegeven, behalve als het resultaat echt goed is, maar daar tegenover staan heel veel prachtige foto's, die mij veel inspiratie geven.

 14. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 19:04  | reageer

  Allereerst: iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar!
  Verder: sorry dat ik niet eerder gereageerd heb, ik had het even te druk. knipoog

  @Cas: Ik gebruik idd ook het standaard phpBB voor mijn forum. Ik ben met je eens dat het niet altijd even ideaal is en dat je bij mijn forum voor sommige onderwerpen idd te veel door moet klikken. Ik zit ook nog te piekeren hoe ik dat op kan lossen. Ik heb zelf alleen helemaal geen verstand van al dat soort programmeer zaken en om eerlijk te zijn ben ik er al trots op dat ik zonder kennis toch het forum heb weten te bouwen. knipoog
  Andere opties zoals een site met CMS bouwen zijn voor mij ook echt geen optie. Behalve veel te weinig kennis, gaat daar waarschijnlijk ook nog veel meer tijd in zitten dan nu en dat heb ik simpelweg niet, maar je hebt wel een goed punt.

  Het probleem van de interesse van de gevorderde fotografen vasthouden is moeilijk, maar op het moment dat er meer gevorderden zijn, is het voor hen ook gelijk interessanter, want dan kunnen zij ook zelf beoordelingen aansluitend op hun eigen niveau krijgen. Dus ik hoop dat dat bij Fotoforum Objectief gaat lukken. Op dit moment hebben we leden uit alle categorieën, maar het forum is nog zo jong, dat alleen de toekomst kan vertellen of dat zo blijft. knipoog

  Het kwaliteitsaspect is idd ook een punt waar je als forumbeheerder totaal afhankelijk bent van de aanwezige leden, zowel voor het geven van goede opbouwende kritiek als ook voor het ontvangen van de doorgaans goedbedoelde, maar niet altijd duidelijk omschreven kritiek. Nu is het natuurlijk wel een taak van het team om in te grijpen waar nodig en zelf ook bereid zijn om uitleg te geven.

  @Metin, mocht je toch weer wat tijd hebben, je bent van harte welkom op www.fotoforumobjectief.nl (dat geldt overigens voor iedereen!).

  @Robert: Gelukkig is dat op FFO (Fotoforum Objectief) nog niet aan de gang. Natuurlijk vertellen sommige leden wel dat ze bijvoorbeeld een nieuwe flitser of lens hebben gekocht, maar er wordt niet mee gesnoefd. Dat hoeft voor mij ook helemaal niet, want ik heb vaak genoeg voorbeelden gezien van fotografen met de mooiste en duurste professionele apparatuur, die nog geen foto behoorlijk konden maken en gelukkig ook omgekeerd, een goede fotograaf die met een simpele weggooi camera nog altijd verbluffende foto's weet te maken.

  Aan de andere kant ben ik zelf een echte pixeln**ker, dus daar zal ik maar even niet op reageren. LOL - :blush:
  Aan de andere kant kun je natuurlijk als lid ook altijd aan een ander lid vragen waarom hij/zij de foto maakte en wat in het onderwerp aantrok, en waarom het op deze bepaalde manier is vastgelegd. Ik denk dat er zeker meer leden zullen zijn die het leuk vinden om ook die kant belicht te krijgen.

  Vervelend om te horen dat Dutchphotozone momenteel weinig respons heeft en geen nieuwe leden krijgt. Ik hoop voor ze dat ze het tij nog kunnen keren!!

  @gasten: Persoonlijk vind ik dat er best leuke FB-groepen zijn waar soms ook goede reacties en informatie wordt gegeven, maar het is veel minder overzichtelijk dan een forum. Wanneer je weet dat er een keer eerder iets gezegd is over een probleem waar jij nu tegenaan loopt, is dat bijna niet meer terug te vinden. Wanneer je de vraag opnieuw stelt, zal je misschien nog wel antwoord krijgen, maar dat zal niet oneindig gebeuren, want de uitleggevers hebben ook geen zin om steeds hetzelfde te moeten opschrijven. Bij een fotoforum plaats je dan gewoon een link naar het eerdere topic en dat zie ik bij FB minder snel gebeuren. knipoog Dit is echter ook iets dat de tijd zal moeten leren of FB dus echt de plaats van een forum kan en gaat innemen...

  @Hubert: Dyxum... die kende ik ook nog niet. Altijd handig om te weten wanneer ik een keer een klant heb met Sony apparatuur waar zeer merk specifieke vragen over zijn die ik niet meteen kan beantwoorden. Op FFO is die strijd nog niet aan de gang en ik zal dit als beheerder ook altijd proberen tegen te gaan. Een beetje plagen vind ik prima, maar serieues denken dat er bagger merken zijn is onzin! Slechte DSLR's worden niet eens meer gemaakt!

  @Paul: zo zie je dat er voor iedereen wel een foto(sub)forum te vinden is waar hij/zij zich prettig voelt!

 15. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 2 januari 2013 om 12:30  | reageer

  Grappig, dit artikel heb ik helaas gemist tussen kerst en oud en nieuw. Ik speelde namelijk net met een idee over een blog over dit onderwerp. Mijn stelling is namelijk dat forums (over het algemeen) juist hun langste tijd gehad hebben, om diverse redenen - waarvan er hier al aardig wat genoemd zijn!

 16. rwitkamp
  Profiel rwitkamp schreef op donderdag 5 december 2013 om 13:57  | reageer

  Iets over De Fotogroep: er zijn veel fora, over fotografie, over apparatuur, teveel om op te noemen. Wij zijn 4 jaar bezig met een lokaal forum en hebben gemerkt dat we toch wel een mooie website met forum hebben neergezet. We zijn 1 december 2013 gestart met het wat breder uitdragen van dit concept onder de naam De Fotogroep. Eigenlijk zou ik wel in contact willen komen met andere forumbezoekers/moderators/hosters om ervaring uit te wisselen en om te kijken of we misschien de klachten kunnen bundelen en van De Fotogroep een succes te maken. We zijn een non-profit fotogroep, willen ook niet profit worden en we houden de zaak draaiende door de inzet van vrijwilligers. Vraag me gerust om meer informatie.

 17. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op donderdag 5 december 2013 om 14:51  | reageer

  Ik ben dus de beheerder van Fotoforum Objectief en ik ben uiteraard bereid om ervaringen e.d. uit te wisselen. Je kunt mij hierover een mailtje sturen: info@komfotograferen.nl.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord