Ellen Reus

Fotografie forums; interessant of niet?

vrijdag 28 december 2012, 22:56 door | 16.617x gelezen | 17 reacties

In mijn ogen is een forum over fotografie erg interessant. Je kunt er namelijk veel leren en gezellig 'kletsen' met mensen die dezelfde hobby hebben. Het doel van een goed fotoforum is tweeledig. In eerste instantie gaat het om het beoordelen van foto's, in tweede instantie om het delen van kennis.

Fotobeoordeling


Hiervoor plaatst elk lid de door hem/haar gemaakte foto's die hij/zij graag beoordeeld wil hebben op het forum. De andere leden gaan vervolgens deze foto's beoordelen. Op deze manier krijg je
feedback over je werk. Je kunt goede tips krijgen over compositie en standpunt, fototechniek, maar ook over de bewerking.

Soms krijg je alleen te horen dat de andere leden je foto mooi vinden. Nu is dat laatste natuurlijk niet een beoordeling waar je veel van kunt leren, maar het is wel een bevestiging dat je goed bezig bent en het is natuurlijk altijd goed voor je ego. vrolijk

Je leert dus veel van de beoordeling die je krijgt van de andere leden, maar je leert net zoveel of misschien zelfs nog meer van de beoordeling die jijzelf aan andere leden geeft. Dat hoort er namelijk ook bij op een forum. Niet alleen worden jouw foto's beoordeeld door de andere leden, maar jij moet ook de foto's van de andere leden beoordelen.

Nu is het vaak veel makkelijker om kritisch te kijken naar andermans werk dan dat je kritisch en vooral objectief naar je eigen werk kunt kijken. Wanneer je echter meer bedreven wordt in het beoordelen van andermans werk, zul je merken dat je ook steeds kritischer naar je eigen werk gaat kijken.

Kennis delen


Het delen van kennis gebeurt op een fotoforum niet alleen tijdens het beoordelen van de foto's, maar ook in de speciaal daarvoor aanwezige topics. Op een goed fotoforum moet je allerlei vragen kunnen stellen over apparatuur, fototechnische zaken en fotobewerking.

Zelfs juridische vragen over bijvoorbeeld portretrecht en auteursrecht, kunnen gesteld worden. Uiteraard moeten er dan wel andere leden op het forum aanwezig zijn die genoeg kennis in huis hebben om al deze vragen te beantwoorden.

Gezelligheid


Natuurlijk hoort gezelligheid er ook bij op een forum. Op veel fora zie je daarvoor ook aparte topics ontstaan. Een gedeelte waar het niet persé over fotografie hoeft te gaan, maar waar je ook kunt 'kletsen' over allerlei andere zaken.

Wedstrijden en projecten


Andere zaken die je soms tegen komt op fotofora zijn wedstrijden en projecten. Bij wedstrijden valt te denken aan een maandopdracht, een foto van de week of bijvoorbeeld een kerstkaartenwedstrijd. Natuurlijk is het leuk om je kunnen en creativiteit te meten met andere leden, maar het werkt ook gewoon heel motiverend als je wint!

Onder projecten worden vaak specifieke foto-opdrachten verstaan al dan niet in competitie verband. Hierbij word je uitgedaagd om creatief te zijn binnen een bepaald tijdsbestek en ook hier kun je veel van leren, alhoewel het ook gewoon leuk is.

Valkuilen


Zijn fotofora dan alleen maar leuk en leerzaam? Ja de goede fora wel! Maar helaas zijn er ook minder goede fotofora die bepaalde valkuilen hebben op het gebied van kennis. Zo zijn er fora waar te weinig kennis is en waar je dus weinig kunt leren of nog erger, waar je foutieve informatie krijgt van welwillende leden die wel de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.

Ook zijn er fotofora waar een sterke vriendjespolitiek heerst. Bij deze fora wordt het werk van de 'vriendengroep' per definitie goed gevonden en dat van de 'vijandengroep' per definitie slecht. Hier schiet je natuurlijk helemaal niets mee op, want je kunt er niets van leren. Je bent dan alleen nog maar bezig met showen en daarvoor heb je geen fotoforum nodig.

Fora logos

Welke fotofora


Er zijn zeer veel fotofora te vinden op het internet. In mijn ogen zijn er een stel goede, leerzame fora, maar er zijn er ook die ik persoonlijk niet zou aanraden. Dat is echter mijn persoonlijke mening en je kunt het best zelf gaan kijken welk forum jou het meest bevalt.

Je kunt ook rustig meerdere fora uitproberen (ook tegelijkertijd), voordat je kiest welke jou het meest aanspreekt. Of je kunt er voor kiezen om bij meerdere fora lid te blijven. Mijn eigen ervaring is dat je vanzelf een forum krijgt waar je je het meest op je plek voelt en waar je het actiefst zult zijn. Maar juist omdat er veel verschillende fora zijn, kunnen ze elkaar ook mooi aanvullen.

Je hebt bijvoorbeeld:
 • merk gerichte fotofora die vooral heel handig zijn wanneer je iets wilt weten over je eigen merk apparatuur (bijvoorbeeld 'Nikon club Nederland' voor Nikon en 'EOS Digitaal' voor Canon);

 • thema gerichte fotofora (bijvoorbeeld 'Birdpix' - een speciaal fotoforum voor vogelaars);

 • fotofora speciaal voor beginners (bijvoorbeeld 'Foto Forum voor Beginners'), alhoewel ik daar wel als kanttekening bij wil zetten dat deze fora alleen werken wanneer er ook een stel gevorderde fotografen zijn, die de beginners kunnen helpen en hun vragen willen beantwoorden, anders blijf je altijd de status van beginner houden;

 • fotofora speciaal voor de gevorderde fotografen (bijvoorbeeld 'Phototime' of Dutchphotozone);

 • hele grote fotofora zoals Zoom.nl of Photodrome;

 • het forum dat bij deze site hoort: Phototalk!
En je hebt het net nieuwe forum: Fotoforum Objectief. Dat is mijn eigen forum waar iedereen welkom is van beginner tot profesional. Natuurlijk nodig ik jullie graag uit om lid te worden!

Welke fora bezoek jij het liefst?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ellen Reus

Over de auteur

Ellen is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in dierfotografie. Ellen verzorgt met grote passie diverse workshops fotografie in de vorm van workshops, cursussen, privé-lessen en fotoreizen. Uiteraard houdt zij zich ook nog met veel plezier bezig met fotograferen.

17 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 28 december 2012 om 23:13

  Je kunt inderdaad een hoop leren op een fotoforum, ik weet er alles van.
  Eén ding dat je ook moet leren is om de reacties op jouw foto's te kunnen filteren. Pik er uit wat je nuttig vindt en schuif de overige comments terzijde.

  En dat klinkt logischer dan het is. Ik heb overigens het idee dat de gouden tijden van fotofora wel een beetje voorbij zijn.

  Voor wie aan modelfotografie doet: modelzone.nl biedt niet alleen de gelegenheid om modellen te vinden maar heeft ook een leuk forum waar je werk bekeken kan worden door "soortgenoten".

 2. Johannes
  Johannes schreef op vrijdag 28 december 2012 om 23:21

  Fotoforum voor de sportfotofotografen is natuurlijk sportfotografienederland.nl.
  Mag zeker niet ontbreken in de favorieten van sportfotografen.

 3. gast schreef op zaterdag 29 december 2012 om 00:32

  Wow! Wauw! Great picture! geweldige foto! Well captured! Dat heb je dus goed gedaan, maar je hebt er niks aan. Een forum is geen fotoclub met (als het goed is) mensen die met enige kennis van het 'vak' fotobespreking aan het werk zijn. De vriendjes en dus ook 'vijandjes', tsja, die heb je ook hier. Het meeste baat heb ik nog bij de kennisuitwisseling met mijn facebookvrienden. De rest kan me gestolen worden. Fora zijn wat mij betreft iets uit het begin van deze eeuw en als ze nog waarde hebben, dan is dat voor minder dan een jaar of twee.

 4. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op zaterdag 29 december 2012 om 05:34

  Leuk die twee aanvullingen van voor mij beide onbekende fora.

  @martinphili: klopt de gouden tijden zijn zeker voorbij en ik denk dat dat vooral te maken heeft met de opkomst van Facebook. Voor een deel neemt Facebook namelijk de rol van een forum over.

  Ik heb ook heel hard lopen twijfelen of het nog wel nut had om met fotoforumobjectief.nl te starten. Enerzijds de reeds bestaande fora, anderzijds Facebook. Toch heb ik uiteindelijk de gok genomen, aangezien ik denk dat een forum nog wel een meerwaarde heeft. Al is het maar door de veel overzichtelijkere structuur.

  En nu hoop ik dus hard dat andere mensen het ook zo zien, komen kijken op mijn forum, lid worden en willen mee helpen om er een goed lopend leerzaam en gezellig forum van te maken. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord