Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotopedia; Wikipedia voor foto's

zondag 13 september 2009, 22:56 door | 6.841x gelezen | 4 reacties

Wikipedia, de online encyclopedie die door gebruikers van de site ook geschreven wordt, is bij iedereen wel bekend. Er is nu echter ook Fotopedia. Fotopedia is een fotografische encyclopedie waar het draait om de foto's. De site bevat inmiddels reeds zo'n 150.000 foto's behorende bij 4.300 artikelen.

Het project ging eerder door het leven (in beta) als Fotonauts, maar heeft nu dus de naam Fotopedia gekregen. Foto's kunnen door iedereen toegevoegd worden en dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via je Flick account of de speciale desktop applicatie.

Op Fotopedia zijn dus artikelen over vele verschillende onderwerpen te vinden. Bijvoorbeeld over spinnen, Michael Jackson, de stad Nijmegen of de Leica M8. Een grote variatie aan onderwerpen dus. Uiteraard staan de foto's bij de artikelen centraal. En staat jouw onderwerp er niet bij dan kun je zelf een nieuw artikel over dat onderwerp beginnen.

Wanneer je een bepaald onderwerp hebt gevonden kun je ook eenvoudig foto's over dit onderwerp vertonen op je eigen website. Zo zie je hieronder de foto's uit het onderwerp 'Infrarood fotografie'.De site ziet er in elk geval gelikt uit. Het kan ook erg bruikbaar zijn als je van een bepaald onderwerp een foto nodig hebt. Let wel even op de rechten die aan de betreffende foto hangen. Dat een foto op Fotopedia staat is geen vrijbrief om deze zomaar te gebruiken. Ik ben benieuwd of dit project net zo succesvol gaat worden als Wikipedia.

Bron: Photojojo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. rbrt
  Profiel rbrt schreef op maandag 14 september 2009 om 12:42  | reageer

  Heb een aantal, nogal uiteenlopende zoektermen uitgeprobeerd en er kwamen alleen maar Flickr foto's uit [als er al iets werd gevonden].
  Zie nog niet helemaal wat dit toevoegt aan zoeken op Flickr.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 14 september 2009 om 14:05  | reageer

  Ik heb ook wat lopen te zoeken en tot de conlusie gekomen dat dit niet helemaal mijn ding is.

 3. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 14 september 2009 om 17:03  | reageer

  Ik ben benieuwd wat het gaat worden... Ik weet zo nog niet of het mijn ding zal zijn maar dat komt van zelf wel...

 4. Sander
  Sander schreef op maandag 14 september 2009 om 22:36  | reageer

  Website bekeken en ook geregistreerd. Na downloaden software blijkt dat dit allemaal erg onhandig werkt. Zoals rbrt ook al aangeeft is er weinig toegevoegde waarde ten opzichte van Flickr in combinatie met Wikipedia. Het concept is erg interessant, maar ik denk dat er teveel foto's op flickr aanwezig zijn om hier op een effectieve wijze een encyclopedie aan te koppelen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord