Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Lensdb.nl in publieke beta

dinsdag 23 december 2008, 09:39 door | 5.956x gelezen | 6 reacties

Vandaag kreeg ik bericht van Jeroen Horlings dat hun nieuwste project, Lensdb.nl, in publieke beta is gegaan. Lensdb is een database gevuld met informatie en reviews over objectieven. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe lens kun je hier dus de nodige informatie vinden.

LensDB.nl biedt een database met momenteel ruim 150 lenzen van vrijwel alle merken. Iedereen met een spiegelreflexcamera kan een korte beoordeling schrijven van alle lenzen die in bezit zijn (geweest), op basis van cijfers, plus- en minpunten en een algemeen verhaal. Daarnaast is het ook mogelijk om foto’s toe te voegen die met die lens gemaakt zijn. Dergelijke reviews zijn handig voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe lens om een betere keuze te kunnen maken.

De site is in beta uitgegeven omdat de site nog niet haar definitieve vorm heeft bereikt. De basisfunctionaliteit is echter operationeel. Het is de bedoeling dat de site begin 2009 defintief operationeel gaat. In de tussentijd is iedereen uitgenodigd de objectieven database te proberen en eventuele opmerkingen en bugs aan te geven.

Dergelijk initiatieven zijn ook reeds in Engelstalige versies te vinden, denk bijvoorbeeld aan de site Fredmiranda.com. Dit Nederlandstalig initiatief lijkt me echter een mooie aanvulling!

Screenshot Lensdb.nl


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. libeco
  Profiel libeco schreef op dinsdag 23 december 2008 om 12:16

  Ik ken slrgear.com als de site om reviews te bekijken. Die is ook veel uitgebreider dan dit nieuwe initiatief. Als ik bij mijn Canon EF 24-105mm f/4 L IS lens kijk zie ik bijv.:

  laagste nieuwprijs € 899
  gewicht 670 g
  lengte 107 cm
  filtermaat 77 mm
  kortste scherpstelafstand 45 cm

  Terwijl op slrgear een veelvoud aan informatie te vinden is. Bovendien zou het handig zijn als er links te vinden zijn naar winkels die deze lens verkopen behalve alleen de (advies?)prijs te vermelden.

 2. roger767
  roger767 schreef op dinsdag 23 december 2008 om 13:23

  hmm het is een nederlandse site, jammer. Ziet er mooi uit maar op de Amerikaanse sites zal je toch automatisch meer mensen hebben die reviews schrijven.

 3. Hans
  Profiel Hans schreef op dinsdag 23 december 2008 om 13:33

  Hmmm, altijd een goed initatief, gebruikers review laten schrijven. Ik heb alleen wel m'n vraagtekens bij de objectieve waarneming van sommige schrijvers. Ik heb een paar reviews bekeken en als iemand vol enthousiasme vertelt over z'n kitlens...

 4. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 23 december 2008 om 20:37

  Misschien doe ik iets verkeerd, maar ik vind maar heel weinig objectieven (Canon in dit geval) en ik vind er nog veel minder waar inderdaad een review bij staat.
  Ook zie ik alleen maar reviews van bezoekers. De redactie geeft alleen een cijfer, maar ik zie nergens wat de criteria zijn.
  En wat "rouwe" specs die ze tonen. Zo weegt bijvoorbeeld volgens de site de Canon EF 1,2/85 mm EF USM II "1 Kilo"....
  Volgens Canon weegt hij 1025 gram. Klinkt to nauwkeuriger!
  Wellicht wat mierenneukerig, maar "specs" zijn "specs" en die geef je correct of je geeft ze maar helemaal niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord