Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Christiaan de Groot

Meesters van de Trouwfotografie

zaterdag 13 juni 2015, 13:48 door | 6.688x gelezen | 11 reacties

Vorig jaar rond deze tijd ging de eerste ronde van start; een fotowedstrijd speciaal voor de beste Nederlandse trouwfotografie. Elk kwartaal zijn er tussen de 800 - 1200 waanzinnige foto's ingestuurd die beoordeeld zijn door een internationale topjury van de beste trouwfotografen ter wereld.

De winnende fotografen mogen zich Masters of Dutch Wedding Photography noemen.

Joshua Dhondt


Foto door Joshua Dhondt

De doelstelling van de Masters is tweeledig. Enerzijds wil het laten zien dat trouwfotografie in deze tijd echt niet meer het stoffige imago heeft als twintig jaar geleden. Helaas zit dat idee er bij een hoop fotografen namelijk nog steeds ingebakken.

Ook bruidsparen denken vaak nog dat de taak van een trouwfotograaf prima ingevuld kan worden door een oom of tante die ook leuke vakantiefoto's kan maken. De winnende foto's van de Masters bewijzen het tegendeel.

Trouwfotografie is in de lift. Het heeft geen creatieve barriŤres meer en eenieder die zich weleens gewaagd heeft aan het maken van een trouwreportage van tien tot veertien uur, die weet dat deze tak van fotografie niet alleen spannend en vol uitdagingen zit, maar ook de topsport binnen de fotografie is.

Anderzijds kunnen de winnende foto's enorm veel inspiratie geven om met meer lef te gaan fotograferen en zo nog meer bijzondere beelden te gaan maken op een trouwdag.

Nanda Zee-Fritse


Foto door Nanda Zee-Fritse

De Masters of Dutch Wedding Photography is ontstaan door een groep trouwfotografen bij elkaar te zetten en te discussiŽren over hoe de nieuwe trouwfotografie award er uit zou moeten zien. Elk aspect is onder de loep genomen.

Misschien wel het meest belangrijke aspect was de manier van jurering. Elke ronde is er een nieuwe driekoppige jury van internationale top-trouwfotografen. Onafhankelijk van elkaar stemmen zij of een foto een award moet krijgen of niet.

Indien een foto twee stemmen heeft gekregen dan wint deze een Master Award. De fotografen die aan het eind van het jaar de meeste awards hebben gewonnen mogen zich Masters of Dutch Wedding Photography noemen.

Omdat je elke ronde twee gratis foto's in mag sturen is de drempel om mee te doen aan deze wedstrijd erg laag. Een hoop fotografen zien het winnen van een Master Award als een mooie waardering voor hun werk en daarnaast ook een sterke marketing tool naar aanstaande bruidsparen. Hierdoor sturen veel fotografen meer dan twee foto's in, twaalf foto's per ronde is het maximum.

Damon Pijlman


Foto door Damon Pijlman (winnaar 2014-2015)

Op de website van de Masters www.de-masters.nl zijn alle winnende foto's en de fotografen met de meeste awards te bekijken.

Voor bruidsparen blijkt deze website ook al een mooie eerste stap te zijn bij het zoeken naar een trouwfotograaf. Dus als je zelf ook trouwfoto's hebt gemaakt waar je trots op bent, stuur ze eens in en wie weet win jij ook wel een award!

Maar bedenk goed dat het meedoen aan een dergelijke wedstrijd belangrijker is dan winnen. Het proces dat je moet doorlopen om je eigen foto's te beoordelen en uit te zoeken is zeer waardevol. Ook zal je hierdoor bij je volgende bruiloft toch weer andere beelden gaan maken om de volgende keer nog meer kans te maken op een award.

Daarnaast is meedoen gewoon leuk en spannend als je de volgende keer de serie met winnende foto's gaat bekijken! Insturen kan tot 1 juli op de-masters.nl.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Christiaan de Groot

Over de auteur

Christiaan de Groot is een van de oprichters van de Masters of Dutch Wedding Photography; een fotowedstrijd voor professionele trouwfotografen in Nederland en BelgiŽ, welke wordt gejureerd door internationale topfotografen. Het doel van deze wedstrijd is om de bruidsfotografie naar een hoger niveau te brengen en bruidsparen hiervan op de hoogte te stellen.

11 reacties

 1. Cheryl
  Cheryl schreef op maandag 15 juni 2015 om 08:20  | reageer

  Hoe noemen ze dat ook al weer? Wij van WC Eend adviseren WC Eend? vrolijk

 2. mooibelicht
  Profiel mooibelicht schreef op maandag 15 juni 2015 om 09:07  | reageer

  Dank je wel voor je enthousiaste reactie Cheryl! knipoog
  Ik zal mijn best doen om de volgende keer iets onafhankelijker te schrijven. Al weet ik niet of dat gaat lukken.... vrolijk

 3. gast schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 12:42  | reageer

  DIT IS TROEP ZE KIEZEN HUN EIGEN VRIENDEN ALS DE BESTE UIT

 4. Cheryl
  Cheryl schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 13:27  | reageer

  Probeer het anders eens door over iets te schrijven wat niet van jezelf is. Of laat een onafhankelijke fotograaf schrijven over de Masters, want nu komt het wel wat gekleurd over. Zo ideaal en eerlijk is die wedstrijd namelijk niet, waar iedereen toch voornamelijk naar de naam kijkt onder de foto dan naar de foto zelf.

 5. mooibelicht
  Profiel mooibelicht schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 13:51  | reageer

  Beste "Gast", kan je dat onderbouwen?

 6. mooibelicht
  Profiel mooibelicht schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 14:02  | reageer

  Beste Cheryl, Ik had inderdaad een andere fotograaf kunnen vragen dit te schrijven, maar wat je daarna zegt is niet correct. De juryleden krijgen de foto's te zien zonder namen van de fotograaf of exif gegevens in de fotobestanden. Zij kunnen dus niet zien wie de foto gemaakt heeft. Daarnaast kiezen we bewust voor internationale juryleden zodat de kans het kleinst is dat ze de foto's al eens voorbij hebben zien komen op social media. De juryleden zitten ook niet bij elkaar om de foto's samen te beoordelen zodat ze niet beïnvloed worden door elkaar. Verder wordt er ook niet gestemd door het publiek zodat mensen met een groot netwerk meer kans zouden hebben. Als jij een betere manier van jureren kan verzinnen dan zullen wij die overwegen. Maar deze constructie is verzonnen door de fotografen die behoefte hadden aan een nieuwe wedstrijd voor bruidsfotografie en niet door mij zelf. De masters of dutch wedding photography heeft ook een Facebook groep waar iedereen die interesse heeft zich aan mag melden. Hierin kan de start van het ontwikkelingsproces bekeken worden ongeveer 1,5 jaar geleden. Als iemand verder nog vragen heeft over de eerlijkheid van de award dan kan je die ook prima daar stellen. Andere fotografen zullen je dan voorzien van een reactie.

 7. Cheryl
  Cheryl schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 14:08  | reageer

  Ohja, wat stom van me, ik haalde jullie en de BFA door elkaar, hihi knipoog Daar zijn 't pas echt altijd dezelfde mensen die winnen met hun geposeerde foto's terwijl iedereen telkens roept dat het zo vernieuwend is. Daar staan wel altijd de namen onder de foto's bij het stemmen en da's dus niet eerlijk. Bij jullie gaat het niet eerlijk omdat je veel foto's in kan sturen zolang je maar betaald. Beperken tot max. 2 per fotograaf zou 't een stuk eerlijker maken (iemand met 12 ballen in een ballentent heeft meer kans van scoren dan iemand met 2 zegt me stagebegeleider), maar ja dan verdienden jullie minder.

 8. mooibelicht
  Profiel mooibelicht schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 14:23  | reageer

  Pfieeuw, gelukkig Cheryl!
  zo zie je maar dat je niet te snel moet oordelen knipoog
  Als wij iedereen max 2 foto's in zouden laten sturen dan zouden wij helemaal niets verdienen. Dus dan zou de wedstrijd er niet kunnen zijn. De wedstrijd dient namelijk geen ander doel zoals bijvoorbeeld de promotie van een magazine of website. De wedstrijd is onafhankelijk van andere ondernemingen.
  Een andere reden waarom er voor gekozen is om max 12 foto's in te sturen is om het kaf van het koren te scheiden. Iedere fotograaf kan 1 of 2 topfoto's schieten per jaar die een award opleveren. Maar om er 10 te maken zal je een constante hoge kwaliteit moeten hebben. Daarom moeten we de mogelijkheid bieden om meerdere foto's in te sturen.

 9. Cheryl
  Cheryl schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 14:36  | reageer

  Haha, zie je wel, het gaat gewoon weer om geld verdienen. Waarom niet gewoon een eerlijke wedstrijd opzetten met gelijke kansen voor iedereen? Nu zien we telkens weer dezelfde beelden van Damon, Ralf of Gerard langskomen. Alsof deze zwaargewichten niet meer topfoto's in een jaar schieten. Ik snap natuurlijk dat jullie geld willen verdienen, maar in dit geval gaat het echt ten kosten van de wedstrijd. Als je foto nu niet wint word je gemotiveerd om 'm later nog eens in te zenden. Dan gaat het niet om de foto maar puur over geld. Zo scheid je geen kaf van koren natuurlijk en spreek je jezelf alleen maar tegen. Echt zo zonde.

  Laat dan bijv. voor iedere inzending betalen, en dan een laag instapbedrag € 5 per foto bijvoorbeeld en max. 2 unieke foto's per persoon. Dan kun je daar de hostingkosten mee betalen, al dan niet m.b.v. sponsors. Ik heb al veel fotografen gesproken die bewust niet meer meedoen met awards omdat het allemaal doorgestoken kaart is of veel te commercieel. Valt wel beetje tegen dat de Masters nu datzelfde pad kiest hoor.

 10. mooibelicht
  Profiel mooibelicht schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 14:50  | reageer

  ik geef het op Cheryl....
  Ik nodig je graag uit in de FB groep.

 11. Marieke
  Marieke schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 23:06  | reageer

  Wat heb je toch veel geduld, Christiaan! Ik had het al veel eerder opgegeven...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord