Fotofair Actie: Photofacts Academy met 30 euro korting + gratis Fotografiebijbel (t.w.v. 20 euro). Meer info of direct lid worden
Christiaan de Groot

Meesters van de Trouwfotografie

zaterdag 13 juni 2015, 13:48 door | 5,756x gelezen | 11 reacties

Vorig jaar rond deze tijd ging de eerste ronde van start; een fotowedstrijd speciaal voor de beste Nederlandse trouwfotografie. Elk kwartaal zijn er tussen de 800 - 1200 waanzinnige foto's ingestuurd die beoordeeld zijn door een internationale topjury van de beste trouwfotografen ter wereld.

De winnende fotografen mogen zich Masters of Dutch Wedding Photography noemen.

Joshua Dhondt


Foto door Joshua Dhondt

De doelstelling van de Masters is tweeledig. Enerzijds wil het laten zien dat trouwfotografie in deze tijd echt niet meer het stoffige imago heeft als twintig jaar geleden. Helaas zit dat idee er bij een hoop fotografen namelijk nog steeds ingebakken.

Ook bruidsparen denken vaak nog dat de taak van een trouwfotograaf prima ingevuld kan worden door een oom of tante die ook leuke vakantiefoto's kan maken. De winnende foto's van de Masters bewijzen het tegendeel.

Trouwfotografie is in de lift. Het heeft geen creatieve barriŤres meer en eenieder die zich weleens gewaagd heeft aan het maken van een trouwreportage van tien tot veertien uur, die weet dat deze tak van fotografie niet alleen spannend en vol uitdagingen zit, maar ook de topsport binnen de fotografie is.

Anderzijds kunnen de winnende foto's enorm veel inspiratie geven om met meer lef te gaan fotograferen en zo nog meer bijzondere beelden te gaan maken op een trouwdag.

Nanda Zee-Fritse


Foto door Nanda Zee-Fritse

De Masters of Dutch Wedding Photography is ontstaan door een groep trouwfotografen bij elkaar te zetten en te discussiŽren over hoe de nieuwe trouwfotografie award er uit zou moeten zien. Elk aspect is onder de loep genomen.

Misschien wel het meest belangrijke aspect was de manier van jurering. Elke ronde is er een nieuwe driekoppige jury van internationale top-trouwfotografen. Onafhankelijk van elkaar stemmen zij of een foto een award moet krijgen of niet.

Indien een foto twee stemmen heeft gekregen dan wint deze een Master Award. De fotografen die aan het eind van het jaar de meeste awards hebben gewonnen mogen zich Masters of Dutch Wedding Photography noemen.

Omdat je elke ronde twee gratis foto's in mag sturen is de drempel om mee te doen aan deze wedstrijd erg laag. Een hoop fotografen zien het winnen van een Master Award als een mooie waardering voor hun werk en daarnaast ook een sterke marketing tool naar aanstaande bruidsparen. Hierdoor sturen veel fotografen meer dan twee foto's in, twaalf foto's per ronde is het maximum.

Damon Pijlman


Foto door Damon Pijlman (winnaar 2014-2015)

Op de website van de Masters www.de-masters.nl zijn alle winnende foto's en de fotografen met de meeste awards te bekijken.

Voor bruidsparen blijkt deze website ook al een mooie eerste stap te zijn bij het zoeken naar een trouwfotograaf. Dus als je zelf ook trouwfoto's hebt gemaakt waar je trots op bent, stuur ze eens in en wie weet win jij ook wel een award!

Maar bedenk goed dat het meedoen aan een dergelijke wedstrijd belangrijker is dan winnen. Het proces dat je moet doorlopen om je eigen foto's te beoordelen en uit te zoeken is zeer waardevol. Ook zal je hierdoor bij je volgende bruiloft toch weer andere beelden gaan maken om de volgende keer nog meer kans te maken op een award.

Daarnaast is meedoen gewoon leuk en spannend als je de volgende keer de serie met winnende foto's gaat bekijken! Insturen kan tot 1 juli op de-masters.nl.

Christiaan de Groot

Over de auteur

Christiaan de Groot is een van de oprichters van de Masters of Dutch Wedding Photography; een fotowedstrijd voor professionele trouwfotografen in Nederland en BelgiŽ, welke wordt gejureerd door internationale topfotografen. Het doel van deze wedstrijd is om de bruidsfotografie naar een hoger niveau te brengen en bruidsparen hiervan op de hoogte te stellen.

11 reacties

 1. Cheryl
  Cheryl schreef op maandag 15 juni 2015 om 08:20

  Hoe noemen ze dat ook al weer? Wij van WC Eend adviseren WC Eend? vrolijk

 2. mooibelicht
  Profiel mooibelicht schreef op maandag 15 juni 2015 om 09:07

  Dank je wel voor je enthousiaste reactie Cheryl! knipoog
  Ik zal mijn best doen om de volgende keer iets onafhankelijker te schrijven. Al weet ik niet of dat gaat lukken.... vrolijk

 3. gast schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 12:42

  DIT IS TROEP ZE KIEZEN HUN EIGEN VRIENDEN ALS DE BESTE UIT

 4. Cheryl
  Cheryl schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 13:27

  Probeer het anders eens door over iets te schrijven wat niet van jezelf is. Of laat een onafhankelijke fotograaf schrijven over de Masters, want nu komt het wel wat gekleurd over. Zo ideaal en eerlijk is die wedstrijd namelijk niet, waar iedereen toch voornamelijk naar de naam kijkt onder de foto dan naar de foto zelf.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.713 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.713 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.