Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Mybestshot.com; fotosite voor alleen je beste foto

donderdag 15 december 2011, 21:21 door | 8.515x gelezen | 8 reacties

Op de meeste fotosites is het de bedoeling dat je jouw account snel vult met tientallen, of zelfs duizenden, foto's. De insteek van mybestshot.com is anders; upload alleen je beste foto. Je kunt op de site maar één foto plaatsen. Een frisse insteek.

Ik vind het een grappig concept en theoretisch zou het een mooie collectie met prachtige foto's kunnen worden. De kwaliteit van de foto's die er nu op staan valt me helaas wat tegen. Dat heeft volgens mij twee redenen: de site heeft te weinig tijd in promotie gestopt en als je jouw beste foto plaatst dan geef je deze gelijk vrij onder een creative commons licentie.

Met zo'n licentie is op zich niks mis, maar de gebruikte licentie geeft iedereen die het maar wilt de vrijheid jouw foto commercieel te gebruiken. De enige voorwaarde is daarbij dat je naam vermeldt wordt. Voor veel fotografen is dat te minimaal. Het was beter geweest als je zelf als fotograaf kon kiezen tussen een aantal licentievormen.

Wat de promotie betreft; de site is sinds 30 mei live en er zijn pas 53 foto's op geplaatst. Ik kwam de site ook nu pas voor het eerst tegen. Mybestshots.com is door een Nederlander opgezet; Rick van Haasteren. Ik ben benieuwd wat jullie van de site vinden..

Mybestshot.com screenshot

Bron: Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. dennis van den eijnden
  Profiel dennis van den eijnden schreef op donderdag 15 december 2011 om 22:05  | reageer

  De look & feel van de site is een beetje karakterloos; het concept blijft interessant, echter.
  Maar ik zie mezelf er niet iets opzetten zolang Creative Commons verplicht is. Niet vanwege het principe, maar omdat het geen nut heeft voor deze toepassing.

 2. Rick van Haasteren
  Rick van Haasteren schreef op vrijdag 16 december 2011 om 09:24  | reageer

  Goede tip wat betreft het zelf kunnen kiezen van de licentie! We gaan hier mee aan de slag.

 3. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op vrijdag 16 december 2011 om 12:15  | reageer

  Rick, kun je uitleggen waarom je in eerste instantie hebt gekozen voor de CC licentie? Ik vind dit een eigenaardige keuze.

  Verder, mocht je meerdere licenties mogelijk willen maken dan is het wel zaak de exacte licentie goed duidelijk bij elke specifieke foto te vermelden, zodat niet per abuis foto's met copyright alsnog worden gebruikt door mensen die denken dat alles wat op de site staat zo gebruikt mag worden.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 16 december 2011 om 13:51  | reageer

  Ontzettend leuk idee, uitvoering en design kan overtuigender. Vergelijk alleen al het siteontwerp met dat van 500px en je ziet toch een groot verschil in professionaliteit.

 5. Rick
  Rick schreef op vrijdag 16 december 2011 om 13:56  | reageer

  Bram, in eerste instantie ben ik voor CC gegaan omdat ik zelf heb ervaren hoe leuk het kan zijn als mensen je foto verspreiden en ermee aan de haal gaan. Maar: ik ben een amateur, en verdien mijn geld niet met foto's. Ik kan me goed voorstellen dat sommige mensen liever niet zien dat anderen hun foto's commercieel kunnen gebruiken, vooral als je professional bent.

  Vandaar nu de optie om te kiezen voor CC of All rights reserved. Voor de duidelijkheid staat dit bij iedere foto aangegeven. Om verwarring te voorkomen heb ik voor alle bestaande foto's de All Rights Reserved gekozen, zodat niemand meer 'per ongeluk' zijn foto's via CC aanbiedt.

  Dank voor de feedback! Leuk om te horen wat jullie er van vinden!

 6. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op vrijdag 16 december 2011 om 14:11  | reageer

  Rick, dank voor je verhelderende antwoord, je aanpassing lijkt me goed gekozen. Het is inderdaad nogal een verschil of je foto's ziet als een hobby-creatie die zoveel mogelijk mensen mogen zien en gebruiken, of als handelswaar. Ik vind het idee van je site ook fris en vernieuwend. Sowieso kunnen sommige fotografen hier een voorbeeld aan nemen wat betreft hun portfolio, ik snap nog altijd niet hoe iemand het in zijn hoofd kan halen om 20 albums met ieder 40 foto's op hun website te plaatsen.

 7. CVFoto
  Profiel  CVFoto schreef op vrijdag 16 december 2011 om 21:44  | reageer

  Leuk concept, ik neem aan dat als er meer gebruikers zijn er ook andere mogelijkheden komen. Het lijkt mij interessant om juist van een goede fotograaf meer te zien.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 16 december 2011 om 22:36  | reageer

  @CVFoto; je kunt dan natuurlijk altijd doorklikken naar de website van die fotograaf. Meer foto's van één fotograaf op mybestshot.com zou natuurlijk afbreuk doen aan de formule.

  @Rick; Goed te horen dat je het aangepast hebt. Moet ik toch maar eens gaan zoeken naar wat ik mijn beste foto vind.. knipoog

  @Bram; Daar heb je een goed punt; een portfolio hoort zich in mijn ogen ook te beperken tot een beperkte set sterke beelden. Wel kun je als fotograaf natuurlijk nog een blog bijhouden (goed voor je SEO) en daar per fotosessie meerdere foto's plaatsen. Dat geeft aan bezoekers ook aan dat je consistent goede foto's kunt maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord