Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon Nederland lanceert Nikon Spots

zondag 29 mei 2011, 10:21 door | 6.793x gelezen | 6 reacties

Afgelopen vrijdag heeft Nikon Nederland een nieuwe website gelanceerd voor fotografen; Nikon Spots. Op de website zijn foto's te vinden op basis van hun locatie. Je wordt zo gewezen op interessante plekjes om te fotograferen en kunt bij elke foto een korte beschrijving en tips voor jouw eigen foto op die locatie lezen.

De informatie en foto's worden aangeleverd door Nikon Professional Service leden. Op het moment zijn er pas 40 locaties verspreid over Amsterdam en Rotterdam op de site te vinden. Hoe je als NPS lid kunt helpen om de database uit te breiden heeft Nikon helaas niet bekend gemaakt. Wellicht dat daarvoor specifiek contact is opgenomen met NPS leden?

Het idee voor de nieuwe site komt van René Dijk van Nikon Nederland en het doel is om de gemiddelde fotograaf naar mooie en interessante locaties te leiden met tips om daar een zo mooi mogelijke foto te maken. 'Alsof een professionele fotograaf als persoonlijke instructeur met ze mee loopt'.

Mobiel


De Nikon Spots website is ook geoptimaliseerd voor gebruik met een mobiele telefoon. Op korte termijn zijn er ook specifieke Nikon Spots Apps te verwachten voor verschillende mobiele telefoons (iPhone, Android en Blackberry). Je kunt dan de informatie nog beter op locatie raadplegen.

Wat nu al wel werkt is de Nikon Spots Layar laag. Met de augmented reality applicatie van Layer (beschikbaar voor verschillende telefoons) kun je de spots bij je in de buurt eenvoudig vinden door met je telefoon de omgeving te bekijken. In de onderstaande video is te zien hoe de Nikon Spots Layar in de praktijk werkt.


Ruimte voor verbetering


Een leuk initiatief van Nikon, maar volgens mij is er nog wel ruimte voor verbetering. Waarom zou je het aangeven van de locaties beperken tot NPS leden? Laat ieder gebruiker zijn eigen locaties toevoegen.

Als ik zo door de foto's kijk dan vind ik ze lang niet allemaal even spannend. Veel locaties lijken me eerlijk gezegd de moeite van het bezoeken niet waard. Ook is de indeling nu erg minimaal. Locaties zouden bijvoorbeeld nog ingedeeld kunnen worden op vorm van fotografie (natuur, straat, urban, huwelijks, et cetera) en bij voorkeur ook een rating door gebruikers meekrijgen.

Op die manier krijg je echt een grote interactieve database van de mooiste plekjes van Nederland. Nikon heeft echter een aardig begin gemaakt en pakt het wel direct leuk aan via meerdere kanalen. Ik ben benieuwd hoe Nikon Spots zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen. Eerdere vergelijkbare initiatieven zijn nooit echt goed van de grond gekomen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Mark
  Profiel  Mark schreef op zondag 29 mei 2011 om 15:52  | reageer

  Ik heb ook mijn twijfels over dit concept. Het is natuurlijk een leuk concept, maar het moet wel aanslaan. Als je alleen NPS leden foto's laat toevoegen dan zullen er uiteindelijk veel minder spots toegevoegd worden dan wanneer je andere mensen ook toegang geeft tot deze optie.

  Ze willen waarschijnlijk alleen echt goede spots krijgen met mooie foto's, maar ik ben het met Elja eens dat de foto's die er nu opstaan niet echt heel bijzonder zijn.

 2. Maarten
  Maarten schreef op zondag 29 mei 2011 om 17:25  | reageer

  Ik heb ook zo mijn twijfels. Ik denk ook niet dat de "pro" daar tijd voor heeft.
  En wat zag ik nou voor feature? Je richt je camera op een pand en je gaat de route via Googlemaps opvragen om je er naartoe te loodsen???
  Ik zou zeggen straat oversteken en vergeet niet goed naar links en rechts te kijken.

 3. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op zondag 29 mei 2011 om 18:56  | reageer

  Nou Elja, 'vergelijkbare initiatieven zijn nooit echt goed van de grond gekomen. Het is maar hoe je het bekijkt. De gemiddelde internetter is niet zo goed in het zelf aanleveren of toevoegen van content, maar tussen de 200 en 240 unieke bezoekers per dag op 'het vergelijkbare' initiatief vind ik niet verkeerd. knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 29 mei 2011 om 22:12  | reageer

  Ik doelde niet specifiek op alleen Photospots, maar in dat artikel stonden ook nog mooi een aantal andere voorbeelden genoemd. vrolijk En ik denk dat jij ook gehoopt had meer dan 54 locaties in de database te hebben inmiddels?

 5. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op zondag 29 mei 2011 om 23:09  | reageer

  Misschien wel; aan de andere kant leveren die 54 locaties wel veel geïnteresseerden op. En veel van de plaatjes die aangeleverd worden vind ik kwalitatief goed. Veel van de andere sites stelen locaties van elkaar of gebruiken onder water dezelfde database en layouts... smells dirty to me knipoog
  Ik hoop van harte dat Nikon het beter kan en dat ook zij doorzetten met dit initiatief in plaats van over een jaar te besluiten dat het de moeite niet waard was.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 2 juni 2011 om 10:28  | reageer

  Marketingdingetje van Nikon? Beetje raar dat het niet volledig open wordt gegooid natuurlijk Maar ik betwijfel of het ooit wat zal worden met dergelijke locatiedatabases. Een app of plugin die de locatieinfo van bijvoorbeeld Flickr kan ophalen en mooi kan presenteren zou dan veel meer waarde opleveren, omdat je daar met een interessante hoeveelheid content start, die je kunt koppelen aan je huidige locatie.

  Daar komt nog bij dat 'locaties' natuurlijk subjectief zijn. Voor modelfotografie is een achtergrond van 3x3 meter al genoeg, die kun je vrijwel overal vinden. De meer uitgesproken locaties zijn weer erg smaakgebonden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord