Rick Vermue

Onexposure; fotoverzamelplaats maar dan anders

dinsdag 13 mei 2008, 19:36 door | 9,819x gelezen | 33 reacties

De website Onexposure.net is op het eerste gezicht een photocommunity net als flickr.com totdat je wat verder kijkt. Hier komen namelijk alleen de beste en meest getalenteerde fotografen ter wereld om hun allerbeste foto’s te tonen. Het doel van de website is om met behulp van de leden een showcase van foto’s voor kunstprojecten, klanten of exposities te maken of een portfolio op te bouwen van zeer hoge kwaliteit.

De website is opgericht door Jacob Jovelou en Ralf Stelander, twee serieuze amateurfotografen die een online verzameling van alleen kwaliteitsfoto’s misten op internet. Natuurlijk zijn er genoeg plekken om je foto “te dumpen” maar daar krijg je meestal geen of slechte kritiek op je foto’s en ook de kwaliteit is niet constant. Onexposure doet dit anders. In plaats van elke foto te accepteren en te plaatsen wordt alles gescreend door meerdere mensen. Dit gaat als volgt: Je upload een foto waarna het wordt gescreend, eerst door een van de twee hoofd screeners, Jacob of Ralf en daarna door drie fotoscreeners. Als de foto extreem goed is wordt hij meteen geplaatst door een van de hoofdscreeners maar meestal kijken ze allemaal naar een foto. De foto kan ook als second opinion worden voorgelegd aan de leden waarna deze kunnen stemmen. De screeners hebben echter altijd het laatste woord. Zo wordt de zoektocht naar originaliteit, verhaal, stemming, esthetische en technische kwaliteit te allen tijde gewaarborgd.

Lid worden is gratis en alle foto’s die je upload worden voorzien van kritiek dus slechter kan je er niet van worden. Om te voorkomen dat men honderden foto’s gaat uploaden hebben alle gebruikers zogenaamde “uploadslots”. Dit betekend dat er een maximum zit aan het aantal foto’s dat je kan uploaden per week. Voor veertig dollar per jaar wordt je een “bronzen” lid. Dit betekend dat je meer kan uploaden elke week en dat je kan doorgroeien naar “zilveren” en “gouden” lid. Als je dit bereikt krijg je bijvoorbeeld een eigen url. Er is zelfs een “platinum” lidmaatschap maar ik denk dat voor de meeste van ons dit erg moelijk te halen is. Uitdaging?

Voor de voordelen van deze lidmaatschappen verwijs ik je graag naar de website. Via de site is het ook mogelijk om in contact te komen met de fotografen om bijvoorbeeld een print te bestellen. Op het moment van schrijven zijn er 1940 fotografen op de hele wereld die hier hun foto’s geplaatst hebben weten te krijgen dus exclusiviteit gegarandeerd.

De sfeer is erg vriendelijk en de foto’s verschrikkelijk mooi. De site staat dan ook in mijn bookmarks en er gaan weinig dagen voorbij dat ik niet even kijk. Het grote nadeel is natuurlijk wel dat er maar vijf mensen zij die de foto’s beoordelen zodat de selectieprocedure wat oneerlijk over komt. Ook is het volgens mij onmogelijk om een foto gepubliceerd te krijgen zonder dat je flink hebt 'gefotoshopt', alles ziet er bewerkt uit en ook het aantal zwart/wit foto’s is erg hoog. Neemt niet weg dat het erg mooie foto’s zijn en ik kan iedereen dan ook aanraden om zijn aller- allermooiste foto eens op te sturen. Als het lukt laat het dan vooral even weten in de comments (mij is het overigens nog niet gelukt vrolijk).

Screenshot Onexposure


Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

33 reacties

 1. Rick
  Profiel Rick schreef op dinsdag 13 mei 2008 om 20:05

  Inmiddels ook een tweede poging gewaagd om iets gepubliceerd te krijgen met onderstaande foto:
  afbeelding
  (klik hier voor groot)
  Ook deze poging is mislukt, hij is wel langs de screeners gekomen zodat de leden er over konden oordelen maar uiteindelijk is het niet gelukt. We blijven het proberen!

 2. gast schreef op dinsdag 13 mei 2008 om 22:41

  De link werkt niet: http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/websites/www.onexposure.net

 3. Edgo
  Profiel Edgo schreef op woensdag 14 mei 2008 om 00:08

  Ik blijf hier steken:
  Your registration failed due to the following:

  * Your username includes forbidden characters. Only a-z, A-Z, 0-9, . (dot) and _ (underscore) is allowed.

 4. Rick
  Profiel Rick schreef op woensdag 14 mei 2008 om 08:26

  @ Edgo: noem je te uploaden file gewoon upload.jpg en dan zou het moeten lukken. Vergeet niet even te kijken naar de bestandsgrootte, ook daar zitten restricties aan. Als het nog niet lukt hoor ik het wel. Leuk dat je je ook een poging gaat wagen. Er moet toch een lezer van Photofacts zijn die het wel lukt.

  @ gast, ik heb het gemeld aan Elja De website moet te achterhalen zijn met behulp van google. knipoog Hier is hij nog een keer: onexposure.net.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.819 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.819 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.