100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rick Vermue

Onexposure; fotoverzamelplaats maar dan anders

dinsdag 13 mei 2008, 19:36 door | 10.937x gelezen | 33 reacties

De website Onexposure.net is op het eerste gezicht een photocommunity net als flickr.com totdat je wat verder kijkt. Hier komen namelijk alleen de beste en meest getalenteerde fotografen ter wereld om hun allerbeste foto’s te tonen. Het doel van de website is om met behulp van de leden een showcase van foto’s voor kunstprojecten, klanten of exposities te maken of een portfolio op te bouwen van zeer hoge kwaliteit.

De website is opgericht door Jacob Jovelou en Ralf Stelander, twee serieuze amateurfotografen die een online verzameling van alleen kwaliteitsfoto’s misten op internet. Natuurlijk zijn er genoeg plekken om je foto “te dumpen” maar daar krijg je meestal geen of slechte kritiek op je foto’s en ook de kwaliteit is niet constant. Onexposure doet dit anders. In plaats van elke foto te accepteren en te plaatsen wordt alles gescreend door meerdere mensen. Dit gaat als volgt: Je upload een foto waarna het wordt gescreend, eerst door een van de twee hoofd screeners, Jacob of Ralf en daarna door drie fotoscreeners. Als de foto extreem goed is wordt hij meteen geplaatst door een van de hoofdscreeners maar meestal kijken ze allemaal naar een foto. De foto kan ook als second opinion worden voorgelegd aan de leden waarna deze kunnen stemmen. De screeners hebben echter altijd het laatste woord. Zo wordt de zoektocht naar originaliteit, verhaal, stemming, esthetische en technische kwaliteit te allen tijde gewaarborgd.

Lid worden is gratis en alle foto’s die je upload worden voorzien van kritiek dus slechter kan je er niet van worden. Om te voorkomen dat men honderden foto’s gaat uploaden hebben alle gebruikers zogenaamde “uploadslots”. Dit betekend dat er een maximum zit aan het aantal foto’s dat je kan uploaden per week. Voor veertig dollar per jaar wordt je een “bronzen” lid. Dit betekend dat je meer kan uploaden elke week en dat je kan doorgroeien naar “zilveren” en “gouden” lid. Als je dit bereikt krijg je bijvoorbeeld een eigen url. Er is zelfs een “platinum” lidmaatschap maar ik denk dat voor de meeste van ons dit erg moelijk te halen is. Uitdaging?

Voor de voordelen van deze lidmaatschappen verwijs ik je graag naar de website. Via de site is het ook mogelijk om in contact te komen met de fotografen om bijvoorbeeld een print te bestellen. Op het moment van schrijven zijn er 1940 fotografen op de hele wereld die hier hun foto’s geplaatst hebben weten te krijgen dus exclusiviteit gegarandeerd.

De sfeer is erg vriendelijk en de foto’s verschrikkelijk mooi. De site staat dan ook in mijn bookmarks en er gaan weinig dagen voorbij dat ik niet even kijk. Het grote nadeel is natuurlijk wel dat er maar vijf mensen zij die de foto’s beoordelen zodat de selectieprocedure wat oneerlijk over komt. Ook is het volgens mij onmogelijk om een foto gepubliceerd te krijgen zonder dat je flink hebt 'gefotoshopt', alles ziet er bewerkt uit en ook het aantal zwart/wit foto’s is erg hoog. Neemt niet weg dat het erg mooie foto’s zijn en ik kan iedereen dan ook aanraden om zijn aller- allermooiste foto eens op te sturen. Als het lukt laat het dan vooral even weten in de comments (mij is het overigens nog niet gelukt vrolijk).

Screenshot Onexposure


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

33 reacties

 1. Rick
  Profiel Rick schreef op dinsdag 13 mei 2008 om 20:05  | reageer

  Inmiddels ook een tweede poging gewaagd om iets gepubliceerd te krijgen met onderstaande foto:
  afbeelding
  (klik hier voor groot)
  Ook deze poging is mislukt, hij is wel langs de screeners gekomen zodat de leden er over konden oordelen maar uiteindelijk is het niet gelukt. We blijven het proberen!

 2. gast schreef op dinsdag 13 mei 2008 om 22:41  | reageer

  De link werkt niet: http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/websites/www.onexposure.net

 3. Edgo
  Profiel Edgo schreef op woensdag 14 mei 2008 om 00:08  | reageer

  Ik blijf hier steken:
  Your registration failed due to the following:

  * Your username includes forbidden characters. Only a-z, A-Z, 0-9, . (dot) and _ (underscore) is allowed.

 4. Rick
  Profiel Rick schreef op woensdag 14 mei 2008 om 08:26  | reageer

  @ Edgo: noem je te uploaden file gewoon upload.jpg en dan zou het moeten lukken. Vergeet niet even te kijken naar de bestandsgrootte, ook daar zitten restricties aan. Als het nog niet lukt hoor ik het wel. Leuk dat je je ook een poging gaat wagen. Er moet toch een lezer van Photofacts zijn die het wel lukt.

  @ gast, ik heb het gemeld aan Elja De website moet te achterhalen zijn met behulp van google. knipoog Hier is hij nog een keer: onexposure.net.

 5. botter17
  Profiel botter17 schreef op woensdag 14 mei 2008 om 19:38  | reageer

  Echt een super idee, deze website. Ten eerste een grote bron van inspiratie en ten tweede ga je nog beter je best doen voor die ene top-plaat.
  Ik heb zojuist een foto geupload. We wachten of deze geplaatst gaat worden...

 6. Derk
  Profiel Derk schreef op woensdag 14 mei 2008 om 20:44  | reageer

  Inderdaad wel een gave site. Alleen inderdaad jammer dat vrijwel alles er flink getweaked uitziet. Aan de andere kant, inspiratie genoeg en zeker een plek waard tussen de favorites...

 7. Edgo
  Profiel Edgo schreef op woensdag 14 mei 2008 om 20:52  | reageer

  Net twee foto's erop gezet.
  Ben benieuwd of ze door de screening komen.

 8. botter17
  Profiel botter17 schreef op woensdag 14 mei 2008 om 22:20  | reageer

  Mijn foto is nu in screening.... Afwachten maar.

 9. viktorf
  Profiel viktorf schreef op woensdag 14 mei 2008 om 23:07  | reageer

  Geweldige site... foto's worden echt mooi gepresenteerd, zonder opsmuk,

 10. botter17
  Profiel botter17 schreef op donderdag 15 mei 2008 om 07:43  | reageer

  rejected...

 11. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 15 mei 2008 om 09:55  | reageer

  @ botter17: jammer zeg, niet opgeven in ieder geval. Kan je de foto nog even laten zien hier met ook een korte beschrijving waarom ze hem afgewezen hebben, is wel leuk om te lezen. Ga met je muis over het vraagtekentje om te kijken hoe je een foto in de comments plaatst.

  @ Derk: ja inderdaad is bewerken wel zo ongeveer een vereiste ja maar compositie en licht etc zit gelukkig ook wel goed dus hier valt zeker veel uit te leren of inspiratie van te krijgen.

  @ Edgo: Succes! Laat ze nog even hier zien als je wilt.

  @ iedereen: vergeet niet dat de foto's nadat ze zijn afgewezen nog op het forum geplaatst kunnen worden voor feedback van de andere leden van het forum. Kijk even op de website hoe dit moet.

 12. miranda1710
  miranda1710 schreef op donderdag 15 mei 2008 om 14:36  | reageer

  Ik ga me ook aanmelden en ga het gewoon proberen met 1 of 2 foto's. ben erg benieuwd naar het commentaar......

 13. botter17
  Profiel botter17 schreef op donderdag 15 mei 2008 om 19:11  | reageer

  Ik heb zojuist weer 2 foto's ingestuurd. Afwachten maar weer.

  Dit is de foto die eerder is afgewezen.
  afbeelding
  De reden waarom deze is afgewezen: It's a good photo, but it doesn't stand out that much. A photo might be technically perfect, but it also has to affect the viewer.

 14. msneep
  msneep schreef op donderdag 15 mei 2008 om 20:57  | reageer

  Ik heb me ook aangemeld en foto's ge-upload. Eentje is er afgewezen en één gepubliceerd vrolijk Klikkerdeklik

 15. botter17
  Profiel botter17 schreef op donderdag 15 mei 2008 om 22:12  | reageer

  hee! die foto heb ik positief beoordeeld. Complimenten hoor. Topplaat !

 16. Rick
  Profiel Rick schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 09:57  | reageer

  @ viktorf: de opmaak van de site is ook zeker erg geslaagd. Dit was overigens ook een doel van de oprichters om de site mooi en "clean" te houden.

  @ miranda1710: Leuk dat je je ook aanmeld. Laat zeker nog even weten of het gelukt is.

  @ botter17: Dat is ook het commentaar dat ik op mijn eerste foto kreeg. De foto moet echt een verhaal vertellen ben ik achter. Leuk dat je het meteen weer probeerd. Kijk alleen uit dat je niet je foto's blijft uploaden om hem maar gepubliceerd te krijgen. Het is wel leuk maar het moet geen doel worden denk ik vrolijk

  @msneep: Geweldige foto, terechte publicatie denk ik. (niet dat ik er veel verstand van heb maar ik vind hem iig mooi)

 17. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 11:12  | reageer

  3 foto's geupload. Ben benieuwd. Volgens mij begin je standaard met "It's a good photo, but it doesn't stand out that much. A photo might be technically perfect, but it also has to affect the viewer." Super subjectief natuurlijk...

 18. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 12:53  | reageer

  Yess!
  Eerste publicatie vrolijk

 19. msneep
  msneep schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 15:40  | reageer

  En terrecht. Gave foto!

 20. MarcelG
  MarcelG schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 16:09  | reageer

  Wow...echt een verademing...té briljant voor woorden. Heerlijk om te zien dat 't ook anders kan dan de Zoom Gallery, FlickR en DeviantArt.
  Een feest voor 't oog... ik heb ook een poging gewaagd, en ben benieuwd of ik er door kom. knipoog

  Overigens - ik heb jullie artikel overgenomen (in eigen tekst) op Oxle.

 21. botter17
  Profiel botter17 schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 17:28  | reageer

  @RobertW: Gefeliciteerd !! Erg goeie foto.

  Ik ben zojuist voor de 3e keer rejected. Toch niet zo'n goede fotograaf als ik dacht :(

 22. MarcelG
  MarcelG schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 17:41  | reageer

  Marco, dat betekent een 'reject' niet hoor ; je foto's passen blijkbaar niet bij de OnExposure gallery. Dat maakt je géén slechte fotograaf, maar betekent alleen dat jouw stijl blijkbaar niet de stijl is die de screeners van OnExposure willen zien. Ik betwijfel ook of mijn stijl uberhaupt past. knipoog

 23. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 22:36  | reageer

  De andere twee zijn rejected. Wel met goed bruikbare commentaren overigens. Inderdaad een verademing ten opzichte van Zoom, om er maar eens een te noemen.

 24. msneep
  msneep schreef op vrijdag 16 mei 2008 om 23:09  | reageer

  zojuist is een 2e foto van mij gepubliceerd vrolijk klikkerdeklik

  Ik had er 3 ingezonden waarvan er 2 zijn gepubliceerd, had ik niet verwacht..

 25. MarcelG
  MarcelG schreef op zaterdag 17 mei 2008 om 14:52  | reageer

  Mijn eerste inzending is afgewezen.
  We proberen het gewoon nog eens.
  Het is wel duidelijk een stijl die ze zoeken ; ondanks de hoge kwaliteit van alle foto's is 't eigenlijk - als je heel eerlijk bent - veel van 't zelfde. Nog steeds briljant, maar wel veel van 't zelfde. Duotoon, zwart wit, harde constrasten, veel 'clarity', scherpe curves. Maakt 't niet minder mooi, maar 't zorgt er wel voor dat een van zichzef heel goede foto veel minder afsteekt naast de rest.

 26. René
  gepubliceerd.
  De tweede is nog in de screening.

 27. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zaterdag 17 mei 2008 om 21:27  | reageer

  Een echte ontdekking, deze site. Fantastische foto's, stuk voor stuk. Ik heb vele jaren als (professioneel) fotograaf achter de rug, maar foto's van dit niveau heb ik niet vaak gemaakt. Hoewel... vrolijk

 28. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 18 mei 2008 om 14:13  | reageer

  Rick, mooie foto (jouw tweede poging), niet allerdaags plaatje maar de screeners choice lijkt iets meer uit te gaan naar 'high tech' bij architectuur. Toegegeven, erg vrolijk word ik niet van je foto, maar wel goed gezien.

  Inderdaad prachtige fotosite, die moesten we ook maar aan Favorieten toevoegen alhoewel de lijst inmiddels verontrustend lang wordt...

 29. Piet
  Profiel  Piet schreef op maandag 19 mei 2008 om 10:55  | reageer

  Ze zijn erg streng, dat klopt. Samen met een fotovriend van mij hebben we ons geregistreerd. We hebben toch ons plekje weten te veroveren, van de 16 foto's die we hebben ingestuurd zijn er 6 gepubliceerd. Het is een uitdaging om een foto te maken die zich onderscheiden van de rest. Je kan hier ons album bekijken.

 30. Rick
  Profiel Rick schreef op maandag 19 mei 2008 om 22:20  | reageer

  @ Robert W, msneep, Rene en Piet (en vriend): gefeliciteerd, allemaal prachtige foto's zeg. @ de rest die het niet gelukt is (inclusief mezelf): het is al eerder gezegd, je stijl moet maar net zijn wat ze zoeken. Als de kwaliteit van de foto gewoon goed is gaan er andere dingen meespelen, zoveel is wel duidelijk. knipoog

  Ik denk dat de hoeveelheid nederlanders wel opgevallen moet zijn de afgelopen week. Ook leuk om te lezen dat er mensen actief meedoen met beoordelen enzo, dat is toch ook een beetje waar de site om draait.

  Leuk dat deze site zo aanslaat in ieder geval.

 31. RobertW
  Profiel RobertW schreef op woensdag 4 juni 2008 om 12:37  | reageer

  Dit is een wel heel vreemde site hoor..... Volslagen willekeur merk ik. Negen foto's geupload en 3 geplaatst. De redenen van afkeur van de andere slaan echt nergens op. Ik zie foto's geplaatst die van gelijke strekking zijn als de mijne en die worden de hemel ingeprezen! Ik krijg een Zoom déjà vu...

 32. Rick
  Profiel Rick schreef op woensdag 4 juni 2008 om 13:55  | reageer

  Van willekeur heb ik ze nooit weten te betrappen. Dat de keuze soms vreemd is ben ik met je eens maar als ik dan goed kijk is ook dat meestal te begrijpen. laat je er niet te veel door leiden, het is uiteindelijk een keuze van maar 5 mensen, niet meer en niet minder.

  ps: zet de fotos hier eens neer, dan weten we waar het over gaat.

 33. DeLone
  Profiel DeLone schreef op maandag 8 december 2008 om 18:45  | reageer

  Sinds 2 weken zit ik nu op ONEXPOSURE (stijlvol gebeuren overigens) en mij is het tot nu toe gelukt om alle uploads geplaatst te krijgen (6). Ik lees hier dat er sprake zou kunnen zijn van mogelijke willekeur, echter ik heb bij 1 foto (The Bubble) gemerkt dat de screening maar liefst 2 dagen duurde. Ik denk dus dat er wel degelijk dan door meerderen naar gekeken wordt en de finale 'go' op basis van alle screeners wordt verricht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord