Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photospots.nl; locaties voor je foto's zoeken

zondag 9 mei 2010, 23:28 door | 10.166x gelezen | 10 reacties

Van fotograaf Kim Dalmeijer ontving ik het verzoek eens een blik te werpen op een nieuwe website van hem; Photospots.nl. Op Photospots kun je locaties vinden en delen die geschikt zijn om mooie foto's te maken. Per locatie is een korte omschrijving en een fotootje beschikbaar zodat je een idee krijgt van wat je er kunt aantreffen.

Ik moet zeggen dat ik wel een voorstander ben van zo'n database. Er zijn echter al eerdere initiatieven geweest die volgens mij nog nooit echt op iets fatsoenlijks uitgelopen zijn. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over Foto-locatie.nl. Deze site is nog steeds actief, maar telt pas 81 locaties. Ook Snapspots.nl is iets soortgelijks en doet het met 110 locaties.

De vraag is dus of Photospots het wel gaat redden en wellicht is het een goed punt om eens te bedenken waarom dergelijke sites toch niet lijken te werken. Een nadeel kan natuurlijk zijn dat mooie locaties door dit type websites overspoeld kunnen worden met fotografen. Dat kan op sommige locaties voor problemen zorgen (bijvoorbeeld door ge´rriteerde eigenaren van het stuk grond).

Kim is zich er zeker ook van bewust dat hij niet de eerste is met een dergelijke website. De site is pas een week officieel geopend en bevat pas 24 locaties. Hij is echter koppig genoeg om te denken dat Photospots.nl beter in elkaar zit, reclamevrij is en gericht is op het doel voor ogen. Bij de andere sites miste hij bijvoorbeeld opties bij het toevoegen van een locatie. Hij zegt dit anders aangepakt te hebben.

Ik heb bij wijze van test ook een tweetal locaties toegevoegd. Dat gaat inderdaad redelijk soepel. Persoonlijk vind ik het lettertype nog wat aan de kleine kant en mag er bij het invullen wel wat meer ruimte uitgetrokken worden voor het ingeven van de informatie. Kleine puntjes die wellicht nog door Kim opgepakt worden. Wellicht wordt Photospots dan eindelijk wel een nuttige site om snel mooie fotolocaties in een bepaalde omgeving te kunnen vinden.

Photospots.nl


Ik ben benieuwd wat jullie van dergelijke sites vinden en of jullie Photospots als een welkome aanvulling zien verschijnen. Uiteindelijk zal het succes afhangen van de bereidheid van fotografen om hun leukste locaties prijs te geven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 9 mei 2010 om 23:47  | reageer

  Ik vraag me wel eens af wat ik nou met een site als deze zou moeten. Ik heb hem net bezocht en ik klik op de Reeuwijkse plassen. "De totale oppervlakte is circa 735 hectare."
  Is dat nou een spot? En wat maakt een spot een goede fotospot? Licht? natuur? diversiteit? aktie? Veel geslaagde foto's hebben maar een klein stukje muur als achtergrond nodig om geweldig gelukt te zijn.
  Ik denk dat het belangrijker is met een goed oog te kijken naar de plek waar je bent dan een eind te rijden naar een 'topspot'. Op elke plek zijn mooie en slechte foto's te maken.

  Maargoed: dat is mijn mening, Wellicht zijn er anderen die er een hoop plezier aan beleven.

 2. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 10 mei 2010 om 00:11  | reageer

  Als bedenker en maker van de site kan ik niet anders zeggen dan 'goed artikel, Elja' !
  Zoals al gezegd in onze mailwisseling zal ik me hard maken voor de gesuggereerde aanpassingen. Geef me een dagje.
  @Reinoud; je hebt gelijk hoor, op iedere plek kun je een mooie en slechte foto schieten. Maar voor 'amateurs' als ik zijn 'mooie' plekjes heel erg fijn; die maken dat je foto in ieder geval meer kans op slagen heeft. En zeker met modellen vind ik het fijn om een 'mooie' plek te hebben.
  Stel dat ik een strandshoot wil doen, maar liefst niet naar de andere kant van het land wil reizen om daadwerkelijk op een zeestrand terecht te komen ? Dan is een wit zandstrand langs een meer of rivier dichterbij voor mij echt een oplossing. Vandaar dit initiatief.
  Desalnietteplus; zoals je zelf al zegt: ieder zijn mening knipoog

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 10 mei 2010 om 07:15  | reageer

  Ik was stiekem al een beetje op de hoogte van photospots.nl voordat hij er officieel was, en ik moet zeggen dat het een leuk en handig initiatief is.
  Hopelijk gaat deze het inderdaad beter doen dan de al bestaande versies.
  En Ton: Kunnen we eindelijk de locaties zien waar je al je prachtige foto's maakt! vrolijk

  @Kim: ziet er goed uit!

 4. joopvisbeek
  joopvisbeek schreef op maandag 10 mei 2010 om 10:00  | reageer

  Leuke site, leuk initiatief!
  Ik had bij de beschrijving van de locatie ook al de neiging om in te zoomen op de letters, die zijn idd wel wat aan de kleine kant. (misschien 1-2 puntjes groter?)

  Daarnaast denk ik dat het slagen van de site ook voor een groot deel afhangt van de kwaliteit van de info over de locatie, dus hoe mooi en representatief zijn de foto's en de beschrijving.
  Misschien dat daar enige controle oid daarvoor nodig zal zijn.
  Als je, bij wijze van spreken, drie verschillende locaties aanklik en alleen een schoonmoeder op een strandstoel of een ondergaande zon die overal gemaakt kan worden ziet zullen veel fotografen uiteindelijk afhaken denk ik.
  !!!niet dat dat nu het geval al is, maar ik zou daar zeker voor waken!!!

  Ik sla deze site even op, wellicht kan ik binnenkort iets bijdragen of er een mooie locatie mee ondekken!

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 10 mei 2010 om 12:34  | reageer

  Bij natuurfotografie zijn er al meerdere sites waarop je plekjes kunt vinden die goed zijn voor bepaalde diersoorten. Wat je ziet is dat die plekjes soms door hun bekendheid volledig platgelopen worden en er weinig moois over blijft. Bij echt succes is dat dus een enorme valkuil. Persoonlijk zou ik niet zo gauw een locatie zoeken op zo'n site, ik krijg mijn plekjes vaak wel via via, via natuur tijdschriften en websites. Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon natuurgebieden en informatie daarover zoeken via staatsbosbeheer of natuurmonumenten

 6. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 10 mei 2010 om 23:06  | reageer

  Leuk om zo de diverse reacties te lezen !

  @Johannes: ik zie je punt, en ben het ook zeker met je eens. Feit is dat je niet kunt voorkomen dat leuke of mooie lokaties bekend worden. Als het niet via een site als de mijne gebeurt, wordt een lokatie wel bekend via een forum of via Twitter. Tenminste, dat denk ik. Als een paal boven water staat voor mij dat hij die meer moeite doet om een lokatie te vinden er ook mee zal kunnen pronken - zo ook jij knipoog

  @joopvisbeek; bedankt voor je compliment ! Ik ben van plan om minder interessante lokaties gewoon niet toe te voegen; ik beoordeel iedere lokatie die toegevoegd wordt en bepaal vervolgens (via mijn telefoon) of deze wel of niet publiek zichtbaar wordt. Hetzelfde geld voor de toegevoegde foto's. Dus ook wat mij betreft geen schoonmoeders ! knipoog

  @Niels; jij ook bedankt ! Zonder jouw waardevolle technische input was de site nu niet geweest waar hij nu is. We moeten er binnenkort maar weer eens op uit, vond ons tripje 's morgens vroeg erg leuk !

  Voor de mensen die niet overweg konden met het kleine lettertype; helemaal onderaan rechts (naast de camera met vlinder) vind je drie knoppen waarmee je het lettertype nu naar welbelieven kunt aanpassen. Indien je cookies gebruikt wordt de instelling voor je bewaard voor je volgende bezoek(en).

  Er waren wat issues met de opmaak van de omschrijving die je maakte voor een lokatie. Die zijn opgelost. Tevens heb ik wat meer ruimte gemaakt in het formulier waar je een lokatie toevoegd. Zo hoeven de adressen niet meer op éen regel maar kun je gewoon een adres schrijven zoals je het anders ook zou doen.

  Ook is er (tip van Elja) nu een veld toegevoegd waar je aanwijzingen kunt geven met betrekking tot bereikbaarheid. Waar parkeer je, hoe moet je lopen, hoe lang moet je lopen, zijn er obstakels ?

  Ik ben erg blij met opbouwende kritiek en suggesties. Mijn doel is om Photospots.nl zover te krijgen dat de site zelf geen belemmering is om lokaties te zoeken, vinden en toe te voegen.

  Bedankt allen !

 7. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 12 mei 2010 om 12:29  | reageer

  Ik heb mijn eigen mooie stekkies als je die wilt weten kom je maar een keer op de koffie vrolijk

 8. Rick
  Rick schreef op donderdag 13 mei 2010 om 21:33  | reageer

  Ik vind het een geweldig initiatief!!, ik doe veel bruiloften, en het lijkt me geweldig om te zien (op een site overzichtelijk) waar op welke locatie mooie bruids foto's gemaakt kunnen worden, en om zo ideeën op te doen aan de hand van fotografen die er al zijn geweest met een bruidspaar/model.

  Ik ben er van overtuigt dat het een succes gaat worden. (mits de maker/beheerder tijd en energie steekt in het updaten van haar/zijn site)

  Just my 2 cents vrolijk

  Gr,

  Rick

 9. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 17 mei 2010 om 13:30  | reageer

  @Arno: reken op een mailtje zometeen vrolijk

  @Rick: bedankt voor je compliment en vertrouwen in de toekomst !

  Voor wat betreft de site; op verzoek van velen heb ik onder 'Alle spots' en kaartje toegevoegd waarop ook werkelijk alle spots te zien zijn. Op deze pagina is een link opgenomen naar de 'oude' lijstweergave.

  Rechtsbovenin, onder het zoekveld, staat een link 'Regiozoeken'. Hiermee kun je in een instelbare straal rondom je eigen lokatie zoeken naar spots. Spots die bij jou in de buurt te vinden zijn dus.

  Succes !

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:23  | reageer

  @Kidogo: Wanneer kun je?

  vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord