Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Pressgram: Instagram, maar dan zonder rechtenkwestie

zaterdag 6 april 2013, 23:15 door | 4.658x gelezen | 6 reacties

Instagram haalt regelmatig het nieuws; de voorwaarden zijn weer eens gewijzigd en daardoor komen er -terecht- weer discussies op over het eigenaarschap en gebruik van foto's. De oplossing is er nu wellicht: Pressgram.

De Amerikaan John Saddington springt daar slim op in met zijn Kickstarter-project. Hij komt met PressGram, een app om foto's met een filtertje te bewerken en te delen. Net zoals Instagram (en andere '-grammen', overigens), maar volgens Saddington toch zowel functioneel als filosofisch anders. De rechten van de foto's blijven te allen tijde bij de maker:


Onvrede met de voorwaarden


Onlangs zegde Saddington zijn Facebook- en Instagram-accounts op uit onvrede over de rechten van zijn foto's, maar omdat hij toch de behoefte voelt om foto's te delen, begon hij met het ontwikkelen van Pressgram. Samengevat is het een (gratis!) app, waarmee je toch filters kunt gebruiken, maar waar je vervolgens zelf de keuze hebt of je de foto's ook uploadt.

Combi met Wordpress


Dat uploaden doe je overigens naar je eigen (WordPress-)website. Dus ook daar blijf je eigenaar van je materiaal. Daarnaast heeft Pressgram ook het sociale aspect, zodat je ook mensen kunt volgen en je foto's kunt delen via Twitter. Op Kickstarter legt Saddington in diverse video's uit hoe Pressgram werkt en hoe hij op het idee kwam:


Op 15 april wordt duidelijk of Saddington zijn beoogde 50.000 dollar doelstelling behaald. Hij lijkt met ruim 40.000 dollar inmiddels aardig op weg. Vervolgens zal de tijd het leren of PressGram een Instagram-killer zal worden.

Bron: PetaPixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

6 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op zondag 7 april 2013 om 09:42  | reageer

  Ik ken instagram niet goed genoeg om te weten of er werkelijk zoveel meer functionaliteit in zit, maar is Snapseed niet gewoon de oplossing voor alles wat hij wil?

  Mits de juiste tools geïnstalleerd zijn, kun je met de sharing functie ook uploaden naar je eigen wordpress, en qua filters heb ik met Snapseed alles in huis wat ik wens.
  (ben een half jaar geleden gestopt met Instagram)

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 7 april 2013 om 10:22  | reageer

  En ik ken Snapseed dan weer niet goed genoeg; maar met de overname ervan door Google kun je daar ook vraagtekens zetten bij privacy en ownership natuurlijk.

  Daarnaast, maar dat wordt niet super duidelijk uit de beschrijving op Kickstarter, biedt Pressgram wel de mogelijkheid om het als sociaal netwerk te gebruiken, dus inclusief volgers, fans, likes en comments en die zaken.

 3. Robert
  Profiel Robert schreef op zondag 7 april 2013 om 11:03  | reageer

  Zo'n minder "evil" alternatief voor Instagram bestaat eigenlijk al: EyeEm (sterker nog, dat was er al vóór IG). Probleem is alleen, zolang de massa (inclusief talloze prominente fotografen en andere celebs) bij de grootste speler zit en blijft zitten, wordt het lastig mensen daar weg te lokken. Gaan al je vrienden en kennissen naar Café A, dan ga jij niet in je eentje naar Café B - ook al is de koffie daar lekkerder, de bediening vriendelijker en het toilet schoner.

  Een aantal jaren terug verprutste Flickr het bij veel Europese gebruikers door een wat te rigide censuur. Het Franse Ipernity presenteerde zich als ruimdenkend alternatief (met meer opties en betere looks), velen dreigden op te stappen en uiteindelijk bleef iedereen bij Flickr. Men wilde niet de opgebouwde contacten verspelen.

  Ik vermoed dat een alternatief voor Instagram alleen kansen heeft, wanneer de massa plotseling zou beslissen dat IG "uit" is, zoals ooit gebeurde met het oude Myspace. Zo'n moment laat zich echter moeilijk voorspellen.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 7 april 2013 om 20:30  | reageer

  @Robert: Klopt, 'kritieke massa' is essentieel voor een platform. Dat is ook de reden dat Google+ nogal niche blijft en dat het ook op Pheed, wat qua gebruik veel prettiger is dan Facebook, akelig stil blijft. Al is de koffie er nog zo goed in café B, als café A vol zit... inderdaad!

  De voorwaarden van EyeEm zijn inderdaad behoorlijk transparant inderdaad. Overigens heeft dat platform wèl een inlogmogelijkheid via Facebook. Voor wie het overweegt zou ik dan aanbevelen om die in ieder geval niet te gebruiken knipoog

 5. John Saddington
  John Saddington schreef op donderdag 11 april 2013 om 12:17  | reageer

  thanks so much for this!

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 11 april 2013 om 14:43  | reageer

  You're welcome John - good luck these last days!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord