Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Vergelijkingssite Beste Product bekeken

dinsdag 30 juni 2009, 23:35 door | 9.119x gelezen | 12 reacties

Als je op zoek bent naar een nieuwe camera of een nieuwe objectief ga je als fotograaf natuurlijk allerlei websites af voor reviews en om te kijken waar de camera het goedkoopst is. Daar zijn verschillende handige websites voor. Persoonlijk vind ik de Pricewatch van Tweakers.net altijd wel prettig om een goede prijs omp te zoeken, maar die richten zich toch hoofdzakelijk op IT spullen.

Een bruikbaar alternatief is daarom de website Besteproduct.nl. Bij Beste Product kun je zowel camera's als objectieven vinden. Photofacts heeft al jaren een band met Beste Product doordat zowel blogger Niels als Ger bij dit bedrijf werken.

Sinds kort heeft de website een flinke redesign ondergaan en dat leek me een goede reden om ze weer eens in de spotlight te zetten. Wat ik persoonlijk wel mooi vind aan de website is dat het niet alleen om productvergelijkingen gaat, maar dat er ook vele artikelen zijn te vinden die je kunnen helpen een goede keuze te maken.

Waar Beste Product in eerste instantie alleen reviews verzamelden maken ze tegenwoordig ook zelf (video) reviews. Zo ontstaat er een tamelijke complete website met nuttige informatie. Al met al een handige website voor wanneer je op zoek bent naar informatie over een product en de laagste prijs wilt vinden.

Beste Product

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Brian
  Brian schreef op woensdag 1 juli 2009 om 00:46  | reageer

  Hoewel ik de nieuwe site er erg gelikt uit vind zien, heb ik er zelf helemaal niets mee. De reden is dat ik altijd erg huiverig wordt als ik termen als "de beste ...." lees. Ik klik dan meteen weer weg

  Okee, de Nikon D3 is de beste spiegelreflex camera. Leuk hoor, maar in de verkoopresultaten van die camera kan ik dat niet terug vinden. Ik bedoel, de beste... kun je alleen zeggen als je ook zegt waartegen je het product afzet. Wat is je referentie? Volgens wie is het de beste en hoe eerlijk is dat? Is straks de Olympus PEN de beste omdat we allemaal mee zijn geweest naar Duitsland, of omdat de camera echt goed is?


  Alleen maar reviews van andere sites lezen levert dan niks op. De Leica M8.2 scoort ook erg hoog op alle review websites die hier aandacht aan besteden, maar kennelijk komt die in de tests niet naar voren. Waarom niet?

  Met andere woorden, ik heb persoonlijk helemaal niks met dit soort populistische vergelijkingen. De enige vergelijking die ik wil maken is heel simpel:

  -Welke winkel heeft op voorraad wat ik wil hebben?
  -Tegen welke prijs kan ik het kopen?

  Meer wil ik niet weten, en daarvoor gebruik ik de tweakers pricewatch, Kieskeurig of mijn eigen prijs vergelijkende zoekmachine. Ook niet eerlijk, want alle drie zijn ze commercieel, maar meer wil ik niet weten.

 2. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op woensdag 1 juli 2009 om 08:43  | reageer

  Leuk Elja dat je aandacht aan onze nieuwe website besteed. Een stevig redesign met nieuwe functionaliteiten is stevig bikkelen, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen.

  @Brain, wij werken samen met Kieskeurig m.b.t. gebruikerservaringen en prijzen. Die vind je dus ook op onze site. Veel mensen kennen de markt niet zo goed als jij en vragen zich vooral af 'wat' ze moeten kopen. Daarbij proberen wij te helpen door meningen van kenners en gebruikers samen te voegen op één plaats. En met 'beste product' bedoelen we het 'voor jouw beste product' dat past bij je budget.

 3. gast schreef op woensdag 1 juli 2009 om 09:50  | reageer

  @Niels: Okay, die laatste toevoeging is wel heel belangrijk. Ik kan me voorstellen dat mensen uitgaan van een zekere autoriteit en denken dat jullie een bepaald product het beste vinden. Da's echt iets heel anders dan het beste product dat bij een klant past. Ik vind dat je dat heel duidelijk moet communiceren op zo'n site.

 4. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op woensdag 1 juli 2009 om 10:03  | reageer

  @gast. Je budget is (bijna) nooit onbeperkt. Je gaat met een bepaald bedrag in je hoofd een product kopen. Bezoekers geven vaak ook een maximum bedrag op bij de selectiecriteria van de ranglijst. Die staat gelijk bovenaan met een duidelijke gele knop. Ik ben het dus zeker met je eens. Zal eens kijken of we het nog duidelijker kunnen maken.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 1 juli 2009 om 12:34  | reageer

  Niels. Mooie site. Nu nog de voor fotografen en designers nuttige monitoren en calibratiesystemen erbij.

  Nuttig aan vergelijkingssites is dat ze de transparantie van de markt vergroten. Je kunt op prijs vergelijken. Vraag aan Niels: wat is de frequentie van de prijsaanpassingen? Ik zag op jouw site bij 'mijn' verkoper een prijs voor de getoonde 100mm macro die een tientje hoger was dan de prijs op de site van de verkoper.

 6. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op woensdag 1 juli 2009 om 13:51  | reageer

  Thanks! De prijzen worden dagelijks aangepast door ons. Het is onmogelijk om de 100.000+ prijzen allemaal actueel te houden op elk moment van de dag. Winkeliers veranderen eerst de prijs, die is dan direct zichtbaar op hun site, en vervolgens moeten wij dat nog verwerken. Dat controleren we iedere dag maar niet elke minuut. Kan technisch ook niet of we moeten het serverpark voor Google mogen gebruiken. In de loop van het jaar gaan we twee keer per dag updaten.

 7. Martijn
  Martijn schreef op donderdag 2 juli 2009 om 14:52  | reageer

  Ik vraag me of hoe betrouwbaar de cijfers zijn.

  Op deze site komt de Canon EF 17-40 er bijvoorbeeld beter uit dan de EF 16-35. Dat is echt lariekoek. Niks ten nadele van de 17-40, maar de 16-36 is echt beter.

  Waarschijnlijk wordt de 17-40 veel meer verkocht en dus heeft de 16-35 veel minder stemmers. Dat dit van invloed is komt waarschijnlijk door dat Kieskeurig een 9.6 geeft aan de 17-40 dus die zal wel zwaar meewegen.

  Een GOEDE review site houdt daar echter rekening mee...

 8. Rolograaf
  Rolograaf schreef op donderdag 2 juli 2009 om 17:38  | reageer

  Rolograaf gaat het ook proberen:
  Vreemd: als ik alleen canon lensvatting kies, krijg ik maar 3 lenzen?

  Met slechts 1 van deze 3 heb ik ervaring en vindt de score erg laag: 6,2 voor de Sigma 30mm/1.4. De 8 gerbuikers reviews geven gemiddeld een 9,3 als cijfer. Kan ik op het internet nog ergens die tests lezen van de 3 vakbladen die het cijfer zo omlaag halen?

 9. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op donderdag 2 juli 2009 om 17:47  | reageer

  @Martijn Ik ben er even ingedoken en de 16-35 wordt door foto-vakbladen niet beter beoordeeld dan de 17-40. Het gerenommeerde ColorFoto heeft beide objectieven uitvoerig getest met verschillende camera's en is teleurgesteld over de prestaties van de 16-35. Slecht contrast en vignetering zorgen voor een matige beoordeling. De 17-40 verrasten hen in positieve zin. Ook de andere professionals vonden de 16-35 zeker niet beter. Dat is inderdaad wel opvallend gezien het prijsverschil en de specs. Goed dat er zoveel wordt getest dus.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 2 juli 2009 om 22:18  | reageer

  Niels, de 16-35mm geeft op de 5D mkII geen vignettering, kan ik je verzekeren. Die camera houdt rekening met 'lensfouten' van Canon-objectieven en vignettering wordt er uit gerkened. Die techniek kwam ik een paar jaar geleden voor het eerst tegen bij de Hasselblad H2-serie.

  Of hij beter of slechter is dan de 17-40 (op de mkII) kan ik niet zeggen. Die lens heb ik niet.

 11. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 13:21  | reageer

  Ed, wederom de testen er op nageslagen. Hij is niet getest met 5D mkII en ik weet dat het per camera kan verschillen. Veel andere dslr's hebben er volgens testers wel last van. 'Don't kill the messenger' knipoog.

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 14:17  | reageer

  Hoi Niels, ik zal de boodschapper niet naar het leven staan. vrolijk

  Ik neem aan dat 'vignettering' een onderwerp zal zijn dat op termijn minder van belang zal zijn als meer camera's het objectief automatisch corrigeren. We mogen hopen dat dat dan ook mogelijk wordt als je een 'vreemd merk' objectief opschroeft.

  Nog even dan toch nog over de vergelijking. Ik kan er zonder vergelijking mee leven dat de 17-40mm een hogere waardering krijgt dan de 16-35mm, maar dan niet om de kwaliteit, maar prijs-kwaliteit. Krijg je als koper zoveel kwaliteit meer voor een investering die bijna tweemaal hoger ligt?

  Ik maakte mijn keuze vorig jaar nadat ik fotografen met de 16-35mm op de 1Ds bezig zag en de resultaten in gedrukte vorm terugzag.
Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord