Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob Sniekers

Viewbook; online foto portfolio

maandag 1 juni 2009, 20:32 door | 15.646x gelezen | 1 reactie

Om je foto's online te delen en te presenteren zijn er momenteel verschillende websites en softwarepakketten beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld de online mogelijkheden van Flickr, Picasa en Zooomr. Dit zijn online fotoalbums waar je makkelijk honderden zo niet duizenden foto's op kunt plaatsen.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om al je foto's online te delen met de gehele wereld. Als je echter een bepaalde selectie van je werk (je beste foto's) wil publiceren heb je het over je portfolio. Dit stelt dan ook andere eisen aan de presentatie dan bij een online fotoalbum.

Bij het online fotoalbum heb je de mogelijkheid om reacties te plaatsen bij foto's, lid te worden van bepaalde subgroepen en het opbouwen van een sociaal netwerk. Bij een online portfolio gaat het meer om de foto's zelf. De site mag niet de aandacht van de foto's afleiden, een strak design en geen reclame dus.

Een relatief nieuwe aanbieder van online portfolio's is Viewbook. In 2008 lanceerden vier broers uit Rotterdam deze nieuwe online service die het voor fotografen en andere creatievelingen eenvoudig maakt hun werk zelf professioneel op internet te publiceren.

Viewbook voorbeelden


Het is een betaalde service in twee varianten, de Standaard en de Pro uitvoering. Het verschil zit hem in het aantal foto's dat je online kunt presenteren (respectievelijk 1000 en 5000). Verder heeft de Pro versie nog wat meer mogelijkheden om foto's te downloaden en de site aan te passen aan je eigen layout. De kosten zijn 6 euro per maand voor de Standaard versie en 14 euro per maand voor de Pro versie. Bij betaling per jaar krijg je hier een kleine korting op.

Beide accounts hebben een vrijblijvende gratis probeerperiode van dertig dagen, ideaal dus om te kijken of dit een bruikbaar pakket is voor je eigen wensen!

Image manager
Viewbook beschikt over een intuÔtieve 'image manager', waarin je je beeld uploadt, organiseert en waarmee je met ťťn klik strak ontworpen flash-galleries en slideshows genereert. Dit gaat vrij eenvoudig; de interface is bewust 'simpel' gehouden. Via drag & drop sleep je de foto's gemakkelijk van de ene map naar de andere. De website voelt en werkt eigenlijk als een desktopapplicatie. Sinds kort is er ook een plugin beschikbaar om rechtstreeks te exporteren vanuit Lightroom naar Viewbook. Eventueel kun je ook nog gebruik maken van PictureSync voor het uploaden van je foto's.

ImageManager Album


Portfolio-pagina's
Als fotograaf kun je met viewbook een onbeperkt aantal portfolio-pagina's op jouwnaam.viewbook.com aanmaken en deze op verschillende opdrachtgevers afstemmen. Ook is viewbook te koppelen aan je eigen domeinnaam. Van ieder project kun je een met een wachtwoord versleutelde 'gallery' maken, waar opdrachtgevers direct hoge resolutie foto's uit kunnen downloaden.

Fotohub
Viewbook functioneert als een soort 'fotohub' voor het delen van je foto's via social-networksites en blogs. Van afzonderlijke fotoslides kun je viewbook een stukje html-code laten genereren, die je vervolgens knipt en plakt op je weblog of sociaal-netwerkprofiel van bijvoorbeeld Myspace of Facebook. Alle Viewbook pagina's worden ook automatisch geoptimaliseerd voor het bekijken via een iPhone.

Presentatieformats
De viewbook presentatieformats (portfoliopages en flash-galleries) zijn advertentievrij en aan te passen aan je eigen identiteit. Zo kun je vrij eenvoudig je eigen logo plaatsen, kleuren aanpassen en de layout- en navigatieopties configureren. Ook kun je Viewbook-galleries binnen je bestaande website embedden en de Viewbook image manager als CMS gebruiken.

Conclusie
Een professionele presentatie van je werk is essentieel als je je wilt onderscheiden als fotograaf. Viewbook heeft een webapplicatie ontwikkeld waarmee je zonder technische kennis zelf je portfolio of 'losse' presentaties snel en eenvoudig zelf kunnen maken, beheren en promoten. Het gaat daarin verder dan gratis alternatieven zoals Flickr.

Viewbook kenmerkt zich door een eenvoudige en strakke layout en uiterst gebruiksvriendelijke bediening. Ook de exporteermogelijkheden van fotoslides naar andere networksites en blogs is van toegevoegde waarde.

Viewbook van mijzelf


Dit artikel is geschreven door gastblogger Rob Sniekers. Rob schrijft ook op zijn eigen weblog Ogen-blik.nl en maakt op zijn website ook gebruik van Viewbook. Wil je zelf ook eens een artikel schrijven voor Photofacts; neem dan contact met ons op!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

1 reactie

  1. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op maandag 1 juni 2009 om 21:22  | reageer

    Het is dat ik net aan m'n eigen website werk, anders zou ik dit zeker proberen. Ziet er goed uit voor een goede prijs.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord