Erik van Rosmalen

Wordpress-themes voor fotografiewebsites

woensdag 27 maart 2013, 23:23 door | 27.794x gelezen | 22 reacties

Vrijwel iedere fotograaf heeft een website tegenwoordig. Vroeger noeste arbeid, in HTML of in DreamWeaver geknutseld. Tegenwoordig steeds vaker gebouwd op basis van content management systemen, waarmee je snel teksten en foto's kunt aanpassen. Ook het design van je site kun je daarmee bepalen. Maar waar kies je voor? Zelf heb ik onlangs mijn website vernieuwd, met behulp van een nieuw thema in WordPress. Een overzicht van systemen en thema's.

Welk systeem?


De eerste keus die je moet maken, draait om waar je je website bouwt. Eigen webhosting, of een online platform? Dat laatste kan gratis op bijvoorbeeld Wix, Weebly of Webs. Ook een mooi platform als 500px biedt de mogelijkheid tot een online portfolio, tegen een vast bedrag per jaar.

Het nadeel van een gratis platform zonder eigen hosting: de mogelijkheden zijn vaak maar beperkt. Net als het aantal beelden of de hoeveelheid data die je kunt plaatsen. En zeker bij de gratis platforms wordt je bezoeker vervolgens ook nog eens getrakteerd op ongevraagde reclameboodschappen.

Advertenties van concullega's bijvoorbeeld... En in principe heb je geen eigen domeinnaam, hoewel je daar steeds vaker wel een mouw aan kunt passen; met een verkorte URL bijvoorbeeld.

Web builders

Kies je voor eigen webhosting, dan ben je in ieder geval eigen baas over wat je aanbiedt, wat je domeinnaam is en of er advertenties getoond worden. Vervolgens moet je een keuze maken hoe je je site gaat bouwen. Direct in html of een 'consumentenprogramma' als DreamWeaver.

Zelf in code bouwen is enorm veel werk en wordt steeds ingewikkelder, aangezien je er rekening mee moet houden dat je site op allerlei browsers te zien moet zijn. Daarbij is regelmatig wisselen van content dan erg lastig.

Nadeel van 'drag-and-drop' pakketten als DreamWeaver is dat je veel 'vervuiling' creert in je html-code, waardoor je site wellicht ook trager laadt. Daarnaast kan het negatieve gevolgen hebben voor je vindbaarheid in zoekmachines.

Laten bouwen


Een website laten bouwen is, mits je het professioneel laat doen, de mooiste en meest unieke oplossing. Maar ook daar kleven nadelen aan. De prijs kan voor velen een obstakel zijn (1.000 euro is nog niet eens duur), maar je bent ook afhankelijk van de bouwer en wat voor CMS (content management systeem) hij of zij in de site gebruikt. Zelf gemakkelijk je content aanpassen is dus niet per se vanzelfsprekend!

Open source


Er zijn ook manieren om zelf relatief eenvoudig aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met een open source CMS. Dat zijn systemen die je gratis kunt downloaden en mag gebruiken. Omdat alle code 'open source' is en dus vrij beschikbaar, wordt er wereldwijd gebruik van gemaakt en worden er mooie passende thema's en plugins voor gebouwd.

Het voordeel daarvan is, dat er dus met grote regelmaat nieuwe en handige plugins ontwikkeld worden. Toen bijvoorbeeld de (inmiddels gelukkig alweer afgezwakte) cookiewetgeving in gebruik werd genomen, was daarvoor vrij snel een plug-in beschikbaar, die voor de verplichte pop-up zorgde.

Welk platform?


De bekendste platforms op dit terrein zijn Drupal, Joomla en WordPress. Alledrie werken ze in de basis op dezelfde manier: je downloadt een pakket software, dat installeer je op je webserver en vervolgens kun je in gaan loggen en beginnen met bouwen.

Je komt dan in een beheersomgeving waar je allerlei instellingen kunt aanpassen of 'thema's' kunt installeren, die het uiterlijk van de site bepalen. Welk platform je kiest? Dat is aan jezelf: ervaring van vrienden, bekenden of eigen ervaring is daar meestal doorslaggevend in: alledrie hebben ze hun voor- en nadelen.

Zelf heb ik gekozen voor WordPress, omdat ik daar met andere websites al mee gewerkt heb en omdat ik weet dat er veel aanbod is in thema's (een basislayout voor je website) en 'widgets' en 'plugins' (onderdelen of handigheidjes die je kunt toevoegen aan je website).

Open source CMS 1

Welk thema?


Na een basisinstallatie kun je op zoek naar een thema, dat de uitstraling van je site bepaalt. Het grootste misverstand rond WordPress? Veel mensen denken, dat WordPress puur een cms is om een blog mee in te richten.

Oorspronkelijk is het systeem daar ook mee begonnen, maar inmiddels zijn er talloze thema's, gratis en betaald, voor webshops, reguliere websites, blogs, n thema's gericht op creatieven, zoals webdesigners en fotografen.

Themegoods
Crius is een thema van Themegoods. Waar je wel van moet houden is het zoom-effect dat continu te zien is - iets wat ongetwijfeld aan te passen is maar nu wat onrustig oogt.
Demo Crius

Elegant Themes
Elegant Themes biedt ruim 80 thema's waar je uit kunt kiezen. Daaronder ook een aantal die zeker geschikt zijn voor fotografen, zoals Gleam, waarin de foto's bijna paginagroot getoond worden.
Demo

Gleam screenshot

Graph Paper Press
Mijn eerste WordPress-theme was een (gratis) thema van deze website, die zich echt richt op fotografen en andere creatieven. Een ander mooi thema daar is Albedo: minder grote foto's dan bij de vorige twee, maar wel een professionele uitstraling. Kijk hier voor een demo.

Themeforest
Themeforest is een website waarop individuele webbouwers en vormgevers hun themes kunnen verkopen. De site biedt letterlijk duizenden mogelijkheden voor fotografen om geschikte Wordpressthemes te vinden.

Ook voor Joomla en Drupal kun je hier trouwens thema's downloaden. Ook andere aanbieders, zoals het eerder genoemde Themegoods, bieden hier hun thema's aan. Themeforest is dus een prima vertrekpunt. Wat voorbeelden:

Core
Strak thema, minimalistisch, met een horizontale scrollbalk met 'reflecties' van je foto's.
Demo

Core screenshot

KIN
Een thema met een horizontale scrollbalk om door een portfolio te scrollen.
Demo

Qamar
Thema met veel mogelijkheden: in de demo is te zien dat je de homepage en blog bijvoorbeeld al heel simpel op twee manieren kunt vormgeven. Traditioneler of juist origineler. Het goede nieuws is ook, dat je de muziek die eronder zit, ook uit kunt zetten...
Demo

Autofocus
Een soort thema dat je veel ziet op het moment: een paginagrote achtergrond foto met een raster erover en een kort menubalkje linksboven.
Demo

Autofocus screenshot

Noel
Noel is een responsive thema, dat dus meeschaalt met het formaat van je scherm, of het nu een desktop, tablet of telefoon is. Het heeft volgens de maker ook de optie om direct foto's te tonen vanuit Picasa, Flickr of Instagram. Daarnaast is het een 'onepage' design, wat in zou houden dat je minder bandbreedte gebruikt op je server.
Demo

Viewfinder
Simpel thema met een startpagina gevuld met tientallen thumbnails.
Demo

Viewfinder

Photocrati
Om Photocrati kun je eigenlijk niet heen als fotograaf. Hiermee koop je niet n thema, maar een pakket waarmee je in de basis al kunt kiezen uit 60 startthema's, belooft de website. Voordeel daarvan is dus dat je vaker kunt wisselen van thema.

Daarmee is Photocrati overigens wel iets duurder 89 dollar, maar voor wie vaak wil wisselen, is dat ideaal: aangezien een los thema gemiddeld tussen de 30 en 50 euro kost, heb je dat er dan zo uit.

Gratis of betaald?


Begin je net met WordPress, dan is absoluut aan te bevelen om een gratis thema te zoeken dat bij je past. Dan kun je zonder je een buil te vallen eens rustig kijken wat er allemaal kan. Vaak kun je bijvoorbeeld ook een gratis versie van een betaald premium-thema downloaden, puur om het te proberen. Maar als je vervolgens wat beter je weg weet, loont het zeker om te investeren.

Voor 30 tot 40 dollar kun je al een thema vinden dat er prima uitziet en wat je je helemaal eigen kunt maken. Want dat is het volgende vooroordeel: 'alle sites met hetzelfde thema zien er hetzelfde uit'. In eerste instantie wel, maar je hebt alle ruimte om het thema naar je eigen hand te zetten!

Mijn keuze


Lang heb ik gezocht naar een geschikt thema, maar uiteindelijk toch vrij impulsief gekozen. Er is immers zoveel keus. En elk thema heeft zijn voor- en nadelen. In mijn huidige thema Twin vond ik in ieder geval een aantal zaken terug die ik belangrijk vond: een 'clean' en overzichtelijk ogende pagina, met veel ruimte voor mijn portfolio op de homepage, waarbij k de staande foto's goed uit de verf komen.

Screenshot website erikvanrosmalen

Maar ook een overzichtelijke pagina met mijn blogs vond ik belangrijk. Daarnaast biedt het thema nog genoeg mogelijkheden om contentpagina's en blogs naar mijn eigen voorkeur aan te kleden.

About Erik

Conclusie


Met WordPress (en ongetwijfeld ook Joomla of Drupal) heb je ongekende mogelijkheden om een website relatief eenvoudig naar je hand te zetten. Voor elke smaak is er wel een passend thema. En dankzij een makkelijk beheersysteem pas je vervolgens razendsnel je foto's of je teksten aan. Belangrijk voor je online vindbaarheid en om je bezoekers steeds iets nieuws te kunnen bieden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

22 reacties

 1. Robert
  Profiel Robert schreef op donderdag 28 maart 2013 om 10:34

  Niet te onderschatten: je portfolio of blog moet ook toegankelijk zijn voor de niet-geoefende internetgebruiker, of mensen met een verouderde browser of langzame internetverbinding (en dat zijn er veel meer dan we denken).

  Ik zie ook op Tumblr steeds meer kunstige thema's met een inventieve navigatie; leuk voor andere fotografen of whiz kids, maar je oma kan er niets mee. Het is belangrijk om qua doelgroep ook buiten je eigen referentiekader te denken.

  Zelf laat ik een nieuwe site altijd "testen" door een oud-collega van 70+. Als hij het snapt, is het oké. Reden waarom bijvoorbeeld een eerder blog-experiment met horizontaal scrollen is gesneuveld. Niet iedereen blijkt meteen in de gaten te hebben hoe dat werkt.

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 28 maart 2013 om 10:55

  Voordeel van Wordpress: als je nextgen galleries gebruikt is er een prima publish plugin voor Lightroom beschikbaar zodat je je galleries vanuit Lightroom kunt beheren

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 28 maart 2013 om 11:26

  @Reinoud: Goeie toevoeging!

  @Robert: Heb je absoluut gelijk in. En ook niet onbelangrijk, het gaat niet alleen om ouderen. Ook veel (grotere) bedrijven draaien vaak ook niet bepaald mee met de laatste browserversies. Ik ken een groot bedrijf wat pas een half jaar van IE6.0 is afgestapt... Als je daar je klanten vandaan haalt, wil je natuurlijk wel dat je site goed zichtbaar wordt! Usability is sowieso een vak apart en inderdaad, er zijn genoeg websites waar ik zelf al even moet fronsen om te zien wat de bedoeling is...

 4. tonkunenfotografie
  Profiel  tonkunenfotografie schreef op donderdag 28 maart 2013 om 13:32

  Goed stuk Erik, met veel herkenning. Na vele jaren gebruik te hebben gemaakt van Wordpress ben ik uiteindelijk er toch van af gestapt en heb ik een eigen site (http://www.tonkunenfotografie.nl) ontwikkeld. Het kost wel wat tijd, maar dan kun je wel precies maken wat je wilt. Ik heb een HTML5 theme gekocht via Themeforest en m.b.v. PHP/HTML de website gebouwd (css styling is namelijk niet mijn ding).

  Voordat ik besloot om dit zelf te doen heb ik ook nog gekeken naar Drupal en Joomla. Toch kunnen ze wat mij betreft niet mee met de intuitiviteit van Wordpress. Als ik een "simpele" website zou moeten maken zou ik ook zo weer voor Wordpress kiezen als platform.

  Inherent aan het gebruik van verschillende browsers is natuurlijk het gebruik op verschillende devices (telefoon, tablet, pc). Kijk maar eens naar de statistieken van je website, in mijn geval is bijna 40% van de bezoeken via telefoon/tablet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord