Cristian Kiesling

WordPress lanceert nieuwe dienst voor portfolio sites

vrijdag 18 januari 2013, 22:39 door | 15.600x gelezen | 15 reacties

Bekend blogplatform WordPress.com heeft een nieuwe dienst gelanceerd waarmee fotografen en videografen eenvoudig hun eigen portfolio website op kunnen zetten. Deze nieuwe dienst maakt gebruik van de kracht van WordPress in combinatie met een aantal nieuwe themes.

Wordpressportfolio

WordPress


WordPress.com is de hosted versie van het welbekende, gratis blogsysteem WordPress dat in 2001 door Matthew Mullenweg werd gelanceerd. In de afgelopen 12 jaar zijn zowel het team als de functionaliteiten van het systeem flink uitgebreid en is het naast Joomla en Drupal ťťn van de meest gebruikte blogsystemen.

Persoonlijk is het altijd weer mijn keus bij het maken van een website om WordPress te gebruiken vanwege haar gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide functies. Daarnaast zijn er voor WordPress veel gratis en betaalde plug-ins en themes, die het bouwen van een website makkelijker maken.

Portfolio websites, een nieuwe dienst?


Onder de slogan 'Showcase your creativity' biedt WordPress.com nu dus ook portfolio websites aan. Wat ik mijzelf afvroeg was of het nu een compleet nieuwe dienst is, of een aantal aanpassingen op de reeds bestaande dienst. Ik besloot een testaccount aan te maken om een kijkje te kunnen nemen in het administratiepaneel.

Na het activeren van mijn blog/portfolio site kwam ik erachter dat de nieuwe portfolio website dienst gebruikt maakt van het normale WordPress.com administratiepaneel. De toevoeging waar het om draait is een uitbreiding in het aanbod van themes, met 30 extra portfolio themes.

Dat is zeker handig voor fotografen, daar je met een groter aanbod makkelijker een theme vindt dat bij je past. Ook geven ze in hun blogbericht een aantal handige tips met betrekking tot de invulling van je website, met bijvoorbeeld links naar plug-ins om foto's van je site te delen op verschillende sociale netwerken en een contactformulier toe te voegen.

Je eigen website


De dienst van WordPress is zeker een aanrader voor de fotograaf die eenvoudig een mooie portfoliowebsite wil. De dienst biedt extra uitbreidingen zoals een eigen domeinnaam en de mogelijkheid om meer elementen te personaliseren. Het belangrijkste is natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid.

Wanneer je denkt over een eigen website voor je foto's of video's, lees dan vooral ook even een door Elja eerder gepubliceerd bericht over het starten met je eigen website als fotograaf en een door Erik gepubliceerd bericht over het belang van zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor fotografenwebsites.

Cristian Kiesling

Over de auteur

Cristian (1995) is online media expert en houdt zich vooral bezig met online advertising en WordPress websites. Daarnaast fotografeert hij ook, zowel analoog als digitaal. Cristian is ook te vinden op Twitter.

15 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 18 januari 2013 om 23:12

  Ik zag het ook net voorbijkomen! Ben benieuwd naar de thema's in detail, ga me er zeker eens in verdiepen. Want een echt goed portfoliothema was er naar mijn smaak nog niet echt.

 2. Robert
  Profiel Robert schreef op zaterdag 19 januari 2013 om 01:32

  Gebruiksvriendelijk? Wordpress? Serieus?

  Ik heb in het verleden zo'n beetje alle blogplatforms gebruikt. En hoewel niet echt kansloos digibeet, is Wordpress het enige systeem waar ik hevig in verdwaalde.

  Af en toe zie ik wel eens aanbiedingen voor workshops of trainingen Wordpress voorbijkomen. Zou naar mijn idee toch niet nodig moeten zijn. Ik vind een ongecompliceerd platform als Tumblr heel wat aantrekkelijker (en daar zijn overigens ook best fraaie portfolio themes te vinden).

 3. Crisjee
  Profiel  Crisjee schreef op zaterdag 19 januari 2013 om 13:55

  @Erik Niet gratis althans, ik ben zeer te spreken over een aantal betaalde portfoliothemes van bijvoorbeeld ThemeForest.

  @Robert Wat vervelend om te horen, ik hoor vaak dat het juist erg gebruiksvriendelijk is. Die trainingen zijn er waarschijnlijk voor om meer te weten te komen over de code, plug-ins of andere opties. Probeer anders eens een korte handleiding met de beginselen van WordPress?

 4. Robert
  Profiel Robert schreef op zaterdag 19 januari 2013 om 15:46

  @Crisjee: ik ben zeer blij met Cargo voor het portfolio en Tumblr voor een blog. Op Cargo en Tumblr is alles makkelijk te customizen, zonder dat ik daar een cursus van 1450 eurie voor hoef te volgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.641 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.641 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.