Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Animoto; spectaculaire slideshows van je foto's

dinsdag 23 juni 2009, 19:42 door | 9.939x gelezen | 12 reacties

Als je foto's wilt laten zien doe je dat vaak via een slideshow. Vaak zijn dat redelijk saaie filmpjes waar foto's achter elkaar voorbij komen onderbroken door een overgangsanimatie. Persoonlijk ben ik daarbij overigens nog het meeste fan van een normale fade van de ene naar de andere foto. Wil je echter eens een flitsende en bijzondere presentatie van je foto's dan kun je terecht bij Animoto.

Animoto is een webtool waar je foto's naar kunt uploaden. Vervolgens kun je muziek uploaden of selecteren uit een database. Vanuit deze basis maakt Animoto een video van je foto's die een stuk flitsender is dan een gangbare slideshow. Geen enkele video is hetzelfde; ook niet als je exact dezelfde muziek en foto's nogmaals gebruikt.

Uitproberen
Als je de dienst eens wilt uitproberen kun je gratis een account aanmaken en vervolgens een filmpje van maximaal dertige seconden maken. Wil je meer, dan moet je betalen. Voor 30 dollar koop je een abonnement van één jaar. Dat is het standaard abonnement met de mogelijkheid langere filmpjes te maken. Wil je de filmpjes in DVD kwaliteit downloaden dan betaal je hiervoor nog wel 5 dollar per filmpje.

Ook verschijnt er bij het 30,- euro abonnement aan het einde van de video de naam van de website Animoto. Iets dat je als professionele fotograaf waarschijnlijk liever niet wilt. Je kunt dan een abonnement nemen voor 249,- dollar per jaar. Met dit type abonnement kun je onbeperkt video's maken in de hoogste kwaliteit. Het prijzigste abonnement geeft je ook de mogelijkheid om je video's commercieel te gebruiken.

Het is een beetje jammer dat je bij betaling direct een jaarabonnement afsluit dat jaarlijks automatisch verlengd wordt. Mocht je de dienst niet meer gebruiken dan wordt er een jaar later wel weer gewoon geld van je rekening afgeschreven. Betaling kan overigens alleen via Paypal of Google Checkout. Je kunt wel direct na de betaling je abonnement opzeggen zodat er volgend jaar geen geld van je rekening wordt geschreven.

Animoto maken
Om een Animoto filmpje te maken moet je natuurlijk eerst je foto's uploaden. De gebruikte upload tool doet dat erg netjes. Het is overigens aan te raden de foto's eerst te verkleinen naar 1024 bij 768. Dat scheelt een heleboel dataverkeer (en dus wachttijd). Daarbij is het maximale formaat 5 megabyte; iets waar je tegenwoordig met een Jpeg uit je camera al snel overheen komt.

Uploaden op Animoto


Waar je even rekening mee moet houden is de tijd die benodigd is om een video te maken. Dat duurt ongeveer 10 tot 15 minuten per minuut video. Als je de gemaakte video vervolgens zelf wilt downloaden in hoge kwaliteit dan ben je nog een half uur extra tijd kwijt.

Na het uploaden van de foto's kun je deze ook nog op volgorde zetten, roteren en bijvoorbeeld tekst toevoegen. De volgorde en de rotatie kun je overigens het beste vooraf uitgevoerd hebben, dat lijkt me het handigste.

Muziek
De volgende stap is het kiezen van de muziek bij je Animoto. Je kunt zelf een mp3-tje uploaden of een nummer kiezen uit de database die Animoto beschikbaar stelt. Hierbij kun je kiezen uit verschillende genres zoals 'pop', 'Jazz' en 'Oldies'. Er staan best prima nummers in. Van elk nummer is een preview te beluisteren.

Heb je een nummer gekozen dan kun je een paar kleine details aanpassen. Zo kun je de snelheid van de foto's instellen op halve, normale en dubbele snelheid. Ook kun je het openingsplaatje selecteren dat gebruikt wordt bij de video. Overigens vind ik het jammer dat je niet wat meer controle hebt over de snelheid en wellicht zelf meer dan één muziekstuk kunt gebruiken.

In de laatste stap geef je een titel een een beschrijving van de video op. Daarna gaat het systeem aan de slag. Je kunt dan je browser sluiten en afwachten tot je de e-mail krijgt waarin je verteld wordt dat de video voltooid is. Je kunt ook het scherm open houden; dan verschijnt de video automatisch in het venster zodra deze klaar is. Het kan wel even duren voordat de video gemaakt is.

Resultaat
Hieronder een filmpje gemaakt met de foto's van de bruiloft van Michael en Willeke van afgelopen vrijdag. Dit is het soort filmpjes dat Animoto voor je kan maken. De muziek komt uit de collectie van Animoto zelf.De foto's komen behoorlijk vlot voorbij, maar volgens mij is dit nog iets te verbeteren door ofwel een langer muzieknummer te nemen, ofwel minder foto's te gebruiken. Wil je de service als fotograaf commercieel gaan gebruiken dan ben je dus 249,- dollar per jaar kwijt. Beste een behoorlijk bedrag, maar het biedt je wel een bijzondere presentatie van je foto's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Rob
  Profiel Rob schreef op dinsdag 23 juni 2009 om 20:28  | reageer

  Persoonlijk ben ik meer een fan van Soundslides.com. Je kunt wat meer dingen naar je hand zetten en de test versie heeft alleen een kleine naamsvermelding van Soundslides.com op de eerste slide als "beperking" (eigenlijk gratis dus).

  Nadeel van Soundslides.com is dat de slides (nog) niet makkelijk te integreren zijn op andere sites (zoals hyves of facebook), integratie in een website of blog is wel makkelijk. Voor de normale versie zonder enige naamsvermelding van Soundslides.com betaal je eenmalig $40 en voor de pro versie $70.

  Zie hier een eenvoudig voorbeeld van eigen hand. Bij deze is nog geen gebruik gemaakt van zoomen of panning van foto's.

 2. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op dinsdag 23 juni 2009 om 21:06  | reageer

  Ik heb zowel Soundslides als Animoto gebruikt en beide hebben wel iets. Animoto geeft net dat beetje extra aan een grote verzameling foto's die als een film worden getoond, terwijl bij soundslides de aandacht echt ligt op de foto's.

  De DVD-optie van Animoto is trouwens erg goed. Zeker voor trouwfoto's of vakantiefoto's (in mijn geval). Maar het is altijd als een extraatje.


 3. Rolograaf
  Rolograaf schreef op woensdag 24 juni 2009 om 00:08  | reageer

  Hoe is dit in vergelijk met de gelijksoortige functie van het gratis google programmaatje Picasa? Al die flashy diaovergangen gaan op gegeven moment vervelen en in powerpoint presentaties gebruiken serieuze gebruikers deze nog zelden...

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 24 juni 2009 om 06:01  | reageer

  Persoonlijk vind ik die kitchy overgangen in Animoto teveel aandacht vragen. Een geraffineerde, zachte fading van het ene naar het andere beeld vind ik veel professioneler ogen. Muziek is een factor die een toegevoegde waarde kan betekenen maar de keuze is heel belangrijk. Zit je ernaast dan is het meteen een storend element.

 5. hbj
  Profiel hbj schreef op woensdag 24 juni 2009 om 08:28  | reageer

  Ben 't eens met tonv; Te druk, te veel en daardoor meer een "kijk mij 'ns veel kunnen" effect. Zou m.i. mooier zijn met minder toeters en bellen.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 24 juni 2009 om 08:39  | reageer

  @hbj en @tonv; Ik snap jullie reservaties met de drukke presentatie. Mijn vraag daarbij is echter vooral wat klanten van zo'n presentatie vinden ten opzichte van een traditionele slideshow. De aandacht gaat inderdaad minder naar de foto's zelf, maar dat hoeft niet per se slecht te zijn (voor de klant, als fotograaf is het natuurlijk wat minder).

  De reacties die ik tot dusver op wat testfilmpjes heb gehad zijn wel grotendeels positief. Alleen is het belangrijk dat de foto's niet al te snel echter elkaar doorvliegen, want dan is het niet meer te volgen. Door minder foto's of langere muziek (of beide) is hiermee te spelen.

  @Rolograaf; Ik ben niet bekend met de slideshow van Picasa eigenlijk. Ik ben ook nooit zo'n fan van flashy overgangen, maar vind de video's van Animoto daar wel bovenuit komen.

 7. Pim
  Profiel Pim schreef op woensdag 24 juni 2009 om 10:52  | reageer

  Ik vind het er mooi uitzien! Foto's zien er ook goed uit! Je word er steeds beter in als je het mij vraagt..

  Zo'n filmpje past wel bij een jong hip stel als hun. Ik denk dat een hoop fotografen die wat ouder zijn dit niks vinden maar die zijn vaak ook bang vernieuwing en creatieve uitspattingen..

  Dit soort filmpjes heeft nou eenmaal toekomst doordat hyves en facebook e.d. groeien. Nu zien zoveel mensen je trouw foto's waarvoor je (in de meeste gevallen) een hoop geld hebt neergelegd.

  Wat ik me afvraag Elja, let je er op dat je niet te weinig vergoeding rekent omdat je anders de markt de nek omdraait? Of ga je wel steeds meer gaat vragen? Persoonlijk vind ik de beste manier om te leren fotograferen op bruiloften door mee te lopen met een ervaren fotograaf.

  Gelukkig is het mij markt niet maar ik kan me voorstellen dat het benauwd is nu er een hoop amateur fotografen zich aanmelden als fotograaf maar eigenlijk niet ervaren zijn.

  Anyway succes ermee!

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 24 juni 2009 om 11:07  | reageer

  @Pim; Bedankt voor het compliment. knipoog

  Bij Michael en Willeke heb ik helemaal niks gerekend, maar Mike is dan ook een goede vriend. vrolijk Anderen reken ik wel een tarief, al weet ik dat ik momenteel nog aan de lage kant zit. Dat bedrag gaat wel regelmatig wat omhoog omdat ik vind dat de foto's het wel waard zijn.

  Een keer meelopen met een professionele bruidsfotograaf lijkt me wel wat; mooie verhaal voor op Photofacts. Toch eens uit gaan zoeken bij welke echt goede bruidsfotograaf ik eens een dagje mag assisteren..

 9. Hans Bakker
  Hans Bakker schreef op woensdag 24 juni 2009 om 11:45  | reageer

  Elja, je mag mij best een keer assisteren, als je me goed genoeg vindt, onder de voorwaarde dat je vervolgens je prijzen flink verhoogt...

 10. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op woensdag 24 juni 2009 om 12:03  | reageer

  Mooi filmpje en ziet er gelikt uit. Alleen voor 249 dollar is het te weinig. Met ProShow Producer kan je hetzelfde bereiken al is het dan wat minder flashy. Toch een handige optie voor de fotograaf die het er voor over heeft.

 11. Hans
  Profiel Hans schreef op woensdag 24 juni 2009 om 12:16  | reageer

  Echt te druk. Het presenteert foto's op een manier die m.i. niet overeenkomt met de aard van het medium, foto's als film. Ik werd er een beetje zeeziek van knipoog

 12. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op woensdag 24 juni 2009 om 12:25  | reageer

  Persoonlijk vind ik het voorbeeldfilmpje iets te snel gaan en de overgangen net iets te opvallend. Maar kan me goed voorstellen dat een klant dat juist wel leuk vind.
  Zelf gebruik ik het programma ProShow Producer van het bedrijf Photodex. Je betaald hiervoor zo'n 250 US$. Ook niet goedkoop, maar dan heb je wel een professioneel programma om slideshows te maken. Je hebt volledige controle over alle overgangen, lengte, muziek, enz. Ook kun je meerdere muziekstukken achter elkaar zetten, met een mooie crossfade ertussen. Output kan naar alle formaten, uiteraard ook naar DVD.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord