Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Foto-editor Google+ is verbeterd

zaterdag 14 september 2013, 22:41 door | 6.342x gelezen | 0 reacties

Google heeft de fotobewerkingsfunctie in Google+ uitgebreid. Na de overname van Picnik in 2010 en NIK eerder dit jaar is er ongetwijfeld technologie van dat bedrijf in de editor verwerkt. Belangrijkste verbetering is dat je voortaan bepaalde (basale) bewerkingen ook lokaal kunt toepassen.

Voor wie hoop krijgt: de fotobewerkingsfunctie in Google+ is zeker geen vervanging voor echte bewerkingssoftware als Photoshop. Het draait vooral om basale bewerkingen als helderheid, contrast en verzadiging of om uitsnedes te maken. En uiteraard mogen de bekende 'Instagram-achtige' omzettingsmogelijkheden en kaders niet ontbreken.

De editor werkt wel snel en vrij overzichtelijk. Rechts naast je foto krijg je sliders te zien waarmee je zaken kunt aanpassen, inclusief een aantal voorinstellingen, die je ongestraft kunt uitproberen voor je ze kiest. Met de functie 'vergelijken' bovenin switch je tussen een bewerkte en onbewerkte variant. Hetzelfde geldt voor zwart-witomzettingen of de 'vintage'-filters.

Lokale aanpassingen


De mogelijkheid om selectief lokaal aan te passen is nieuw. Net zoals in Lightroom kun je een punt op je foto selecteren, de radius vergroten en verkleinen en vervolgens lokaal zaken als helderheid, contrast en verzadiging wijzigen. Dat doe je heel eenvoudig door sliders te slepen. Hier kun je dus ook meerdere punten aan je beeld toevoegen.

Lieneke Google editor

Met de rode kleur zie je, net als in Lightroom, welk deel van de foto beÔnvloed wordt door de bewerking.

Handige bijkomstigheid is dat je deze controlepunten kunt klonen. Met dezelfde slider-instellingen en afmetingen kopiŽer je hem dan naar een andere plek in de foto.

Vignettering


Vignettering aan je beeld toevoegen kan ook. Ik moest even zoeken, want dat heet bij Google 'Gecentreerd'. Waarbij je dat gecentreerde, helderste punt overigens ook kunt verslepen naar een deel van de foto naar keuze.

Lieneke Google editor vintage

De keuze aan 'vintage'-filters lijkt kleiner dan in - bijvoorbeeld - Instagram, maar de voorinstellingen zijn nog aan te passen en te variŽren in sterkte.

Kwaliteit


Nogmaals, het is geen Photoshop, PCP of Gimp. De bewerkinkjes zijn simpel, maar een lokale contrastaanpassing of een aanpassing in de uitsnede voor je online beelden kŠn natuurlijk best handig zijn, als je niks anders bij de hand hebt. Ik zie echter wel vrij snel artefacten en ruis optreden als ik met mijn (low res, 1024 pixels) beelden op Google+ aan de slag ga.

Ik gebruik mijn G+-profiel overigens niet heel actief, zeker niet voor het showcasen van foto's. En high res-beelden uploaden is daar al zeker niet aan de orde. In een kort filmpje geeft Google een eerste indruk:


Zelf proberen? Ga naar plus.google.com/photos en kies bovenin voor bewerken. De editor van Google werkt ook in de Android- en iOS-apps. Op een laptop of pc zul je wel Chrome als browser moeten gebruiken om de functionaliteit te kunnen benutten, aangezien de editor technieken gebruikt die alleen door de eigen Googlebrowser worden ondersteund.

Bron: Gizmodo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord