Elja Trum

Gestolen camera terugvinden via internet

vrijdag 6 mei 2011, 19:23 door | 12,086x gelezen | 9 reacties

Sommige oplossingen zijn (achteraf gezien) zo eenvoudig dat je jezelf afvraagt waarom iemand er niet eerder op gekomen is. De Engelse programmeur Matt Burns bedacht en bouwde een creatieve en eenvoudige manier om je gestolen camera terug te vinden met behulp van internet.

De website is te vinden op stolencamerafinder.com. Bij elke foto die je maakt slaat je camera zogenaamde EXIF informatie op. Deze informatie wordt ingesloten bij je foto's. Handig, want zo kun je achteraf eenvoudig terughalen met welk objectief en welke instellingen de foto's gemaakt zijn.

Bij deze informatie wordt ook het serienummer van je camera bewaard. In elke foto die je maakt is dit serienummer dus terug te vinden. Matt bouwde een zoekmachine die zoekt naar het serienummer in foto's en op basis daarvan foto's kan vinden.

Is je camera gestolen? Tik dan het serienummer in op de website of upload een foto gemaakt met de gestolen camera. De website gaat dan op zoek naar alle foto's die hij op het internet kan vinden die hetzelfde serienummer bevatten. Door te achterhalen wie die foto geplaatst heeft kun je ontdekken wie je gestolen camera nu gebruikt!

Natuurlijk werkt dit alleen wanneer je gestolen camera ook daadwerkelijk actief door iemand gebruikt wordt en die zijn gemaakte foto's upload naar het internet. Desondanks een mooie mogelijkheid de dief van je camera te pakken te krijgen.

Stolecamerafinder.com - screenshot

Je kunt ook helpen de zoekfunctie te verbeteren. Installeer hiervoor een speciale Chrome extensie of laat de Flickr scraper op je computer draaien. Je computer zal dan helpen de gebruikte database met foto's te vergroten zodat de zoekresultaten verbeteren.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts, Photofacts Academy en Teslafan. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

9 reacties

 1. Harry
  Harry schreef op zaterdag 7 mei 2011 om 08:56

  Handig.
  Duidelijk artikel.
  Alleen de laatste alinia begrijp ik niet.
  Wat heeft Big Brother nu aan eerlijke foto's van een eerlijke fotograaf?
  Zelf spyware installeren lijkt me niet verstandig.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 7 mei 2011 om 09:52

  @Harry; als ik me niet vergis zal de applicatie foto's indexeren die je tegenkomt tijdens het surfen, niet die van je eigen computer. Maar als je het niet vertrouwd zou ik het zeker niet installeren. vrolijk

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 7 mei 2011 om 11:14

  Klinkt als een goed idee!

 4. Marcel
  Marcel schreef op zaterdag 7 mei 2011 om 12:06

  Als je weet dat de camera gestolen is dan ga je toch geen EXIF informatie meegeven waar het serienummer in staat.

  Is het wel het geval dan is de dief een klungel of de eigenaar is er een te goedentrouw en dan ben je nog steeds je spullen kwijt.

  Marcel

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.900 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.900 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.