100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Jpeg mini; kleinere foto's zonder kwaliteitsverlies

dinsdag 30 augustus 2011, 23:07 door | 7.014x gelezen | 6 reacties

Een start-up bedrijf genaamd ICVT heeft een online webtool gelanceerd waarmee je Jpeg afbeeldingen tot vijf maal compacter kunt opslaan dan normaal. Het eindresultaat blijft een normale Jpeg die je gewoon normaal op elke computer kunt bekijken. De compressie wordt bereikt door slimme algoritme's.

Het bedrijf uit IsraŽl biedt op de website JPEGmini.com gratis de mogelijkheid om bestanden om te zetten volgens hun nieuwe algoritme. Er wordt automatisch gezocht naar de ideale combinatie tussen compressie en beeldkwaliteit zodat het eindresultaat niet zichtbaar gecomprimeerd wordt.

Het beste resultaat is te behalen met foto's die direct uit je camera komen. Vergelijking van bestandsgrootte laat dan ook zien dat je met bijvoorbeeld de Photoshop Save-for-web functie eigenlijk eenzelfde compressie kunt bereiken. Het voordeel van de webtool is dat je niet na hoeft te denken over de optimale instelling; dat doet de dienst voor je.

Het nadeel is uiteraard dat je wel gebruik moet maken van de webtool en het daardoor moeilijker in je bestaande workflow te integreren zal zijn. Wat mij betreft worden deze algoritme en systemen pas interessant als Adobe ze op neemt in Photoshop en Lightroom (of wellicht als plug-in).

JPEGmini compressie

Belangrijker is wellicht dat je sowieso voordat je foto's online plaatst nadenkt over bestandsgrootte en compresie. Ik zie nog best vaak dat er gewoon verkeerde formaten gebruikt. Hierdoor ben je ofwel twee megabyte aan data aan het downloaden voor ťťn foto, of je zit naar foto's te kijken vol storende compressie rommel.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 30 augustus 2011 om 23:36  | reageer

  Dit zou 5 jaar geleden nog iets zijn geweest om het tonen van afbeeldingen te versnellen. Tegenwoordig met de hoge snelheid van de Internet verbindingen en de GB's aan ruimte op de webservers kijken wij toch niet meer op een paar Kbytes meer of minder.

  Zolang de plaatser van de afbeeldingen maar een beetje oplet dat de afbeeldingen niet te groot worden of juist te klein dan hebben wij geen dit niet nodig.

 2. MartinPhili
  Profiel MartinPhili schreef op woensdag 31 augustus 2011 om 00:06  | reageer

  Ik krijg ook een flink "mosterd na de maaltijd' gevoel vrolijk
  Laten we alleen niet vergeten dat een service als deze niet bedoeld is voor de serieuze fotograaf. Die heeft- en gebruikt daar een geschikt stuk software voor. De consument (en daar zit toch nog altijd het meeste geld) zal ongetwijfeld z'n weg wel vinden naar de site van de ontwikkelaars van de algoritmes.

  En als de algoritmes werkelijk zo goed zijn zou ik niet eens gek opkijken als die eens terug komen in een nieuwe versie van Photoshop of Lightroom. Adobe heeft zoiets al eens eerder gedaan. Simantec ontwikkelde RawShooter en dat was zo goed dat Adobe het bedrijf over nam en de algoritmes voor RAW conversie implementeerde in Lightroom.

 3. Leo
  Leo schreef op woensdag 31 augustus 2011 om 08:17  | reageer

  @Marcel: Volgens mij geven alle webontwikkeltools aan dat je nog steeds op de kleintjes moet letten. Utilities (oa van google) geven vaak aan dat je je plaatjes nog net iets kleiner kunt maken.

  Maar ik krijg net als jullie wel het gevoel dat ze tien jaar te laat zijn. Tenzij de grote concerns een pact sluiten en massaal gaan gebruiken.

  @Elja
  In sommige van de artikelen stond dat als je +/- bij de 50% komt bij zo'n Save-for-web functie dat je opeens een behoorlijk kwaliteitverschil krijgt vergeleken bij zeg 60%. Het is niet zo "liniair" als je zou denken. Zie bijv. het artikel van DPreview.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 31 augustus 2011 om 08:30  | reageer

  @Leo; ik ben nog bezig met een artikel over de kwaliteitsverschillen bij verschillende opslagmethoden. Wat ik overigens begreep is dat dit bij de save-for-web functie juist wel liniair werkt.

 5. Karel
  Karel schreef op woensdag 31 augustus 2011 om 09:00  | reageer

  Waar Leo het over heeft is dat in Photoshop, als resultaat van de toegepaste algoritmes, kwaliteitsniveau 6 van de JPEG compressie meestal een beter resultaat oplevert dan niveau 7.

  De reden staat uitgebreid beschreven in dit Petapixel verhaal.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 31 augustus 2011 om 14:38  | reageer

  Ja, goed verkleinen van foto's is en blijft belangrijk. Zeker nu mobiel internet steeds belangrijker wordt, terwijl dataverkeer duurder wordt via de mobiel. Ik zie alleen niet zoveel meerwaarde in een losstaand programma daarvoor. Ik hou het dus nog maar even bij Lightroom en/of Photoshop.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord