Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Tilt-Shift maker; online het tilt-shift effect nabootsen

woensdag 11 februari 2009, 08:52 door | 12.030x gelezen | 5 reacties

Tilt-shift fotografie blijft een beetje een aparte sport. Je hebt er speciale objectieven of aanpassingen voor nodig en voor de meeste 'gewone' fotografen zijn de toepassingen niet zo veelvoorkomend dat je een of meerdere van dit soort objectieven in je bezit hebt. Kort door de bocht gezegd verleg je met een tilt-shift objectief je scherpstelvlak waardoor ook het scherptediepte gebied anders valt.

Een leuke toepassing van tilt-shift is de 'miniature-faking' techniek. Hiermee kun je aan een normale foto het effect geven alsof het een miniature betreft. Alles lijkt zo uit Madurodam te komen.

Dit effect kun je bereiken door met echte tilt-shift objectieven te werken of door achteraf het effect erin te 'shoppen'. Op internet is een handige site te vinden waarbij je dit effect eenvoudig kunt toevoegen aan een foto; TiltShift maker.

TiltShift Maker


Het is hier wel vrij simpel uitgevoerd en een beetje Photoshopper moet dit zo nagedaan hebben, maar voor een snel effect een leuke online tool. Je uploadt een foto en met de slider bepaal je welk gebied je scherp wil houden.

Hier twee keer 'voor' en 'na'.
Beweeg met de muis over de foto om het origineel te zien.

Wandelaarster


Zebra


Als je wil kun je je resultaten daarna in een Flickr-gallery zetten.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

5 reacties

 1. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op woensdag 11 februari 2009 om 11:51  | reageer

  Ja, het ziet er toch ergens grappig uit. Al vind ik het bij overzichten van steden leuker dan bij zulk soort foto's. Bij steden of auto's krijg je echt zo'n Madurodam-effect. Handige tool trouwens voor een snelle preview!

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 11 februari 2009 om 14:01  | reageer

  Ik mis hier de opmerking dat we oorspronkelijk met een tilt shift lens het perspectief veranderen (voordat dat software matig kon).

 3. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op woensdag 11 februari 2009 om 17:23  | reageer

  @blauwgestreept: Ik ben niet zo van de architectuurfotografie, dus die had ik niet in mijn colletie om het even uit te proberen vrolijk
  @charles, zoals ik het altijd begrepen heb is dat veranderen van perspectief een gevolg van het veranderen van het scherpstelvlak. Maar dat is zeker een veelgebruikte toepassing, goeie aanvulling.

 4. Ruud
  Profiel Ruud schreef op woensdag 11 februari 2009 om 19:47  | reageer

  Al verschillende keren een beetje mee rond gespeelt, maar blauwgestreept heeft gelijk. Het beste effect is toch wel te zien in architectuur, dat is , stedelijke gezichten met mensen en auto's, straatgezichten e.d.

  Tik bij Flickr tilt shift maar eens in, of kijk hier maar eens .....Tilt shift

 5. Lucien
  Profiel Lucien schreef op vrijdag 14 augustus 2009 om 22:05  | reageer

  Ik denk dat ik toch liever een lensbaby probeer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Webtools

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord