Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Anthony Suau wint World Press Photo 2009

vrijdag 13 februari 2009, 11:34 door | 7.857x gelezen | 8 reacties

Fotojournalist Anthony Suau is de winnaar van de 52ste World Press Photo. De winnende foto is een zwart-wit foto die gemaakt werd voor het blad Time.

Op de foto is een gewapende agent te zien die door een huis in Cleveland sluipt. De agent komt controleren of het huis verlaten is en of er nog wapens aanwezig zijn. Het huis is leeg komen te staan doordat de bewoners de hypotheek niet meer op konden brengen.

Volgens jury voorzitter MaryAnne Golon is de kracht van de foto dat het oogt als een foto uit een gewapend conflict, maar dat het simpelweg een uitzetting betreft. 'Oorlog' komt nu bij de mensen thuis in deze vorm.

Er zijn prijzen uitgedeeld in 10 thema categorieën aan in totaal 63 fotografen van 27 verschillende nationaliteiten. Fotograaf Anthony Suau kan zijn prijs in ontvangst nemen op zondag 2 mei 2009. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Tevens krijgt de winnaar een Canon digitale spiegelreflex.

Winnaar World Press Photo 2009; copyright Anthony Suau
Winnaar World Press Photo 2009; © Anthony Suau, Time


De winnende World Press Photo's zijn de komende periode over de gehele wereld te bekijken via de World Press Photo Exhibition. Van 29 augustus tot 19 september is de tentoonstelling in Rotterdam te bewonderen.

Bij de overige winnaars is één Nederlander te vinden. Fotograaf Roger Cremers won de eerste prijs in de categorie 'Arts and Entertainment'. Het betreft een foto voor zijn serie 'Preserving Memory'. Hierbij fotografeerde hij bezoekers aan het Museum Auswitchz-Birkenau in Polen.

Met dank aan Roodpetje die live verslag deed van de uitslag en gebeurtenissen via Twitter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Manu Schotte
  Manu Schotte schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 14:28  | reageer

  Ik heb het zo niet voor wedstrijden.
  En mijn mond valt niet open van verbazing bij het zien van deze foto. Technisch is hij goed, mooi licht en spanning heeft hij wel, maar zo ziet men veel foto's. De foto is ook weinig zeggend zonder verdere woordelijke verklaring, het is geen "totaal" fotografie. Een wedstrijd geeft een beeld van wat de jury er van maakt, dus een selectieve beoordeling.
  Dus op naar de volgende wedstrijd.

  __________________________________
  http://MANUscripten.skynetblogs.be

 2. MarcelG
  Profiel MarcelG schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 14:41  | reageer

  Ik kan eerlijk gezegd ook niet zeggen dat ik dit een WPP-waardige foto vindt...misschien dat de serie wel WPP waardig is (die heb ik nog niet gezien), maar deze plaat behoeft m.i. te veel uitleg op WPP-waardig te zijn.

  Begrijp me neit verkeerd: het is allerminst een slechte plaat, maar ik vindt 't geen WPP titel waard.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 16:15  | reageer

  Niks mis met de foto maar ik zie er met de beste wil geen WPP-winner in moet ik zeggen. Zelfs het 'verhaal rond de foto' maakt niet echt indruk op me. Zou het aan de jury liggen misschien? Zoals met zoveel wedstrijden heb ik ook hier m'n twijfels...

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 18:05  | reageer

  De compositie (van het meubilair!) is niet onaardig.
  Er wordt 10.000 euro gewonnen aan de ellende van een ander. Hoeveel mediamensen zouden begrijpen dat ze dagelijks een boterham verdienen aan het uitventen van andermans sores. Dat daar ook nog eens een wedstrijd van gemaakt moet worden... Het kan mij allemaal niet echt bekoren.
  Uiteraard kun je er ook anders tegenbaan kijken, maar dat lukt me niet al te best, zoals jullie merken.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 20:14  | reageer

  Bijna elke nieuwsfoto vraagt om een bijschrift, of een heel verhaal erbij. Dat geldt ook voor dit beeld.

  Het ligt natuurlijk aan de weergave op mijn scherm, maar ik zie hier alleen iemand in een politiepak die op de vreemde manier met een kopje soep voorbij loopt, of met een compactcamera met live view. Hoewel hij loopt niet eens, want anders zou de doos achter hem ergens anders liggen.

  Als het verhaal bij de foto klopt, dan geeft dit beeld ons wel een kijkje in een stereotype van een Amerikaans huis dat voorlopig leeg staat en waarvoor we collectief garant staan. Toch goed dat we dat langs deze omweg zien.

 6. martijn
  martijn schreef op vrijdag 13 februari 2009 om 22:22  | reageer

  Ik vind het heel sterk dat de foto je op het verkeerde been zet. Als je het verhaal niet kent verwacht je niet dat deze in een westers land gemaakt is.

  Of het de terechte winnaar is zal altijd een discussiepunt zijn. Kwestie van smaak.

 7. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 18 februari 2009 om 20:36  | reageer

  Ik vind de foto zeker wel wat hebben, ik heb er meer mee dan met die van vorig jaar.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 2 maart 2009 om 17:37  | reageer

  In 'De Journalist' van 27 februari staat een artikel over deze foto. Verslaggever Frits Baarda: 'De winnende foto verwart, hij laat te raden over. Een goede foto zegt meer dan duizend woorden, zo luidt het cliché, maar deze vereist duizend woorden om te worden begrepen.'
  Hij citeert juryvoorzitter Golon: 'Het verhaal achter de foto wordt even belangrijk als de foto zelf. Fotografen worden steeds creatiever. Ongeveer de helft van de inzendingen dit jaar is conceptueel van karakter.'

  De winnende foto viel direct na de bekendmaking in een bad van stilte, aldus Baarda. 'Toen in het Amsterdams stadhuis de politieman op een groot scherm verscheen, waren de tientallen aanwezigen sprakeloos. Niet van bewondering, maar van onbegrip'.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord