100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De winnende foto's van de Zilveren Camera 2019

woensdag 29 januari 2020, 14:07 door | 4.188x gelezen | 0 reacties

Donderdag 23 januari jongstleden zijn de eerste, tweede en derde prijzen in de subcategorieŽn van de Zilveren Camera bekendgemaakt. Alle nummers ťťn zijn automatisch genomineerd voor de hoofdprijs, de Canon Zilveren Camera, en 10.000 euro, die op 1 februari wordt uitgereikt.

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse (of in Nederland gevestigde) fotografen. In dit artikel een aantal winnende foto's die mijn aandacht trokken.

Zilveren camera 2020 documentair

Categorie documentair

Categorie documentair


Bovenstaande linker foto is van Marijn Fidder en maakt deel uit van haar project 'Stoute cellen'. Op de foto is de driejarige Daley te zien die al twee jaar wordt behandeld voor leukemie. Hij moet iedere week naar het ziekenhuis en krijgt hier voor de 107e keer een injectie.

Hij heeft nu 646 chemokuren gehad en is 46 keer opgenomen (31 keer in isolatie en 14 keer als spoedopname). Hij heeft vijf ritjes met de ambulance gemaakt en is al 17 keer geopereerd.

Bovenstaande rechter foto is van Ruben Hamelink. Ofschoon de Amerikaanse Burgeroorlog al meer dan 150 jaar geleden beŽindigd is, zijn de littekens hiervan in de Amerikaanse samenleving nog steeds zichtbaar. Momenteel spelen er tienduizenden Amerikanen (Living Historians), jaar in jaar uit de oorlog na in re-enactments.

Het gaat hierbij vooral om de verheerlijking van de heroÔsche soldaat. Aan de duistere kanten van de slavernij wordt geen aandacht besteed. Als tegengeluid is afgelopen jaar voor het eerst ook de grote slavenopstand in 1811 nagespeeld.

Zilveren camera 2020 vervoer

Categorie nieuws

Categorie nieuws


De foto linksboven is van Olivier Middendorp. Met zijn fotoserie van (dode) herten in de Oostvaardersplassen laat hij de situatie in de Oostvaardersplassen zien.

Bovenstaande rechter foto is van Kees van de Veen. Zijn foto gaat over het boerenprotest in Groningen. Als gedeputeerde Henk Staghouwer laat weten de nieuwe stikstofregels niet te willen aanpassen, blokkeren boeren het provinciehuis, en proberen ze binnen te komen. Deze man raakte hierbij gewond.

Zilveren camera 2020 nieuws nationaal serie

Categorie Nieuws nationaal serie

De foto boven links is van Robin van Lonkhuijsen. Hij fotografeerde de gevolgen van de schietpartij in een tram in Utrecht. Op 18 maart vielen vier doden en zes gewonden in Utrecht, hoofdverdachte GŲkmen T. werd later op de dag na een klopjacht aangehouden. Hij wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk.

De foto boven rechts werd gemaakt door Siese Veenstra. Hij maakte de mooiste nieuwsfoto van 2019. De Groningse fotograaf eindigde als eerste in de categorie 'nieuws nationaal' in de verkiezing van de Zilveren Camera, met zijn foto van het boerenprotest in Stad.

Daardoor is Siese Veenstra meteen genomineerd voor de Canon Zilveren Camera. Die wordt uitgereikt op 1 februari.

Zilveren camera 2020 nieuws

Categorie nieuws

De foto linksboven is van Remko de Waal. De foto maakt deel uit van zijn serie over het vrachtschip Zoe. Je ziet het strand van Schiermonnikoog dat bezaaid ligt met spullen afkomstig van de MSC Zoe.

Het vrachtschip verloor 342 containers voor de kust van de Waddeneilanden. Duizenden kilo's vracht spoelden aan. Ruim honderd militairen kwamen naar Schiermonnikoog om te helpen de troep op te ruimen.

De foto rechtsboven is van Eddy van Wessel. Hij is van de partij als in maart 2019 een exodus op gang komt uit het laatste bolwerk van Islamitische Staat: Baghouz. De harde kern van IS heeft zich in dit kleine stadje op de grens van Irak en SyriŽ verschanst, maar is aan de verliezende hand.

Ongeveer 60.000 inwoners, IS-aanhangers en gewonde strijders vluchten voor het geweld en worden ondergebracht in onder meer het Syrische kamp Al-Hol. Het lot van de vele kinderen in dit kamp is maandenlang Nederlands en Europees nieuws.

Zilveren camera 2020 kunstcultuurentertainment

Categorie Kunst, Cultuur en Entertainment

Categorie Kunst, Cultuur en Entertainment


De foto's linksboven is van Evert Elzinga. Je ziet Influencers die de allereerste Instagram Experience in Amsterdam-Noord bezoeken. Vijftien verschillende ruimtes kunnen worden gebruikt om selfies te maken.

De foto rechtsboven is van Desirť van den Berg en deze maakt deel uit van haar haar serie 'New Gen Drag'. Op de foto zie je zijn drag performers uit Amsterdam Brian en DiŽgo (ChelseaBoy en DarcValac) die hun drag personae omschrijven als 'non-binair'.

ChelseaBoy en DarcValac zijn bekende namen in de Nederlandse dragscene en treden regelmatig op. Ze krijgen dan regelmatig te maken met intimidatie en agressie van mensen die hun kunstvorm niet begrijpen.

Zilveren camera 2020 kunst cultuur entertainment nieuws

Categorie Kunst, Cultuur en Entertainment en Nieuws

De foto linksboven is van Kees van de Veen. Hierop zijn acht Poaskearls (acht katholieke, vrijgezelle mannen die bovendien niet van plan zijn de komende vier jaar te trouwen) te zien. Ze vlŲggeln of vluggelen als vaste paastraditie voor rooms-katholieken in het Twentse Ootmarsum.

Ze lopen dan in een sliert hand-in-hand door het stadje, dwars door huizen en cafťs, naar het marktplein, waarbij afwisselend twee paasliederen worden gezongen. Zo nemen ze afscheid van hun jeugd en treden toe tot de wereld der mannen.

De foto rechtsboven is van David van Ham en komt uit de serie 'Frans Timmermans op tournee'. David volgde Timmermans op campagne voor de Europese verkiezingen, onder andere in Polen, maar ook hier in Rotterdam. Het bijna-aureool valt op, en de vrouwen die weinig aandacht voor Timmermans hebben.

Zilveren camera 2020 personen

Categorie Personen in het Nieuws

Categorie Personen in het Nieuws


Beide foto's hierboven zijn van Linelle Deunk. Op de linker foto zie je Miljuschka Witzenhausen (het enige kind van Astrid Holleeder, de zus van Willem). In juli deed Miljuschka voor de eerste en voorlopig laatste keer haar verhaal tegen de Volkskrant over haar beruchte oom.

Op de foto rechtsboven zie je Marco, een veteraan die aan vijf missies deelnam: BosniŽ, Irak en driemaal Afghanistan. Hij woont op Thuisbasis Veteranen, een opvanghuis voor militairen die de oorlog niet meer uit hun hoofd krijgen.

Ze deden een zelfmoordpoging, pleegden een geweldsmisdrijf of raakten dakloos. Door defensie voelden ze zich in de steek gelaten. Thuisbasis Veteranen biedt een woonlocatie aan voor veteranen met PTSS die behoefte hebben aan (meer) ondersteuning in het dagelijks functioneren, sociale contacten en veiligheid.

Het is gelegen in een tweetal ogenschijnlijke boerderijen (gebouwd door de Duisters in de oorlog om niet in het landschap op te vallen) en een bunker.

Zilveren camera 2020 vervoer 2

Categorie sport en documentair internationaal

Categorie sport en documentair internationaal


Bovenstaande foto links is van Olaf Kraak. Hij fotografeerde het ijshockeyteam Tilburg Trappers. Ze spelen in de Duitse competitie, omdat het niveau in Nederland laag is. De kunst van sportfotografie is om die emoties te vangen, zegt hij daarover zelf.

De foto rechtsboven is van Ilvy Njiokiktjien. Hij maakt deel uit van een serie foto's uit haar jarenlange project 'Born Free'. Het project gaat over Mandela's 'generatie van hoop' (de Zuid-Afrikaanse generatie die na het apartheidsregime opgroeit).

Op deze foto uit 2012 veegt een huishoudster de vloer onder de voeten van Tanya Grobler (19) in Polokwane. De familie kent haar naam niet, hoewel ze al jaren bij ze schoonmaakt, elke dag, behalve op zondag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord