Arno de Bruijn

Evert-Jan Daniels wint de Zilveren Camera 2010

zondag 23 januari 2011, 22:32 door | 6.757x gelezen | 10 reacties

Fotograaf Evert-Jan Daniels heeft zondag de fotoprijs de Zilveren Camera 2010 gewonnen. De prijs werd vandaag uitgereikt in het Fotomuseum in Den Haag. De winnende persfoto van 2010 is gekozen uit bijna 10.000 inzendingen.

Evert-Jan Daniels won de prijs met een foto van Mark Rutte geflankeerd door Geert Wilders en Maxime Verhagen. De winnende foto werd genomen op het moment dat het besluit werd genomen om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van de PVV. Evert-Jan Daniels maakte de foto in opdracht van het Algemeen Dagblad.

Winnaar Zilveren Camera 2010; copyright Evert-Jan Daniels
Winnaar Zilveren Camera 2010; copyright Evert-Jan Daniels

De Zilveren Camera is een idee van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten (NVF). Vorig jaar was Pim Ras de winnaar van de zilveren camera.

Er is op bijvoorbeeld twitter een behoorlijke discussie gaande over de winnende foto. Ik ben van mening dat deze foto terecht heeft gewonnen. Het is een foto die is genomen op het juiste moment en op de juiste tijd en dat is typerend voor een goede persfoto of dat nu bij een aanslag op het koningshuis is of op het Binnenhof, wellicht in beeldvorming een wat saaier moment maar de nieuwswaarde is er echter niet minder om. Het mooie van fotografie is dat er zoveel verschillende meningen zijn.

Behalve Evert-Jan waren er nog meer winnaars; in de categorie Binnenland documentair Serie won Willem Poelstra, Arie Kievit won Dagelijks nieuws Enkel, Pim Ras -de winnaar van vorig jaar- won ditmaal in de categorie Sport Enkel, in Kunst, cultuur en entertainment Enkel won Harry Heuts, Portretten Enkel werd gewonnen door Jan Banning, Buitenlands nieuws Enkel had Jeroen Oerlemans als winnaar, Buitenland documentair Serie ging naar Dirk-Jan Visser, de Canon Prijs werd door Rob Hornstra gewonnen en Koos Breukel won de Nationale Portretprijs.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Arno de Bruijn

Over de auteur

Arno is eigenaar en fotograaf van Trouwdag in Beeld en is gespecialiseerd in bruidsfotografie en in het maken van trouwalbums en trouwkaarten. Arno reist veel en zijn digitale beeldreis over de hele wereld is te vinden op zijn eigen photoblog. Hij vindt het leuk om zijn kennis en ervaringen hier op Photofacts te delen.

10 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 24 januari 2011 om 05:34

  De foto is inderdaad op het juiste moment genomen en reflecteert momentum. En natuurlijk barst zoals altijd weer een verhitte discussie los of de foto wel een terechte winnaar is. Zelf vind ik 'm objectief gezien niet zo bijzonder maar dat doet niets af aan z'n nieuwswaarde.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 24 januari 2011 om 08:12

  Ik vind de gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding en het redelijke groothoekeffect wel een sterke plaat opleveren.

 3. Rob
  Profiel Rob schreef op maandag 24 januari 2011 om 08:40

  Vooral Wilders die uit de pas loopt is een leuk detail...
  Gezichtsuitdrukkingen zijn erg sprekend inderdaad!

 4. Rianne
  Rianne schreef op maandag 24 januari 2011 om 12:39

  @Rob haha dat was me niet eens opgevallen!
  Ik vind het niet eens zo'n bijzondere foto, maar het is inderdaad een juiste moment-juiste plaats-etc foto. Ik heb de andere winnaars ook gezien en er zitten echt superfoto's tussen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord