Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Fotowedstrijden en het horn- en halo-effect

vrijdag 13 augustus 2010, 22:59 door | 9.228x gelezen | 20 reacties

Zo heel af en toe doe ik mee aan fotowedstrijden. Waarom niet vaker? Omdat fotografie toch vooral een kwestie van smaak is. En je dus geheel afhankelijk bent van de smaak van de jury. Het horn- en halo-effect speelt altijd een grote rol.

Horn- en halo-affect? Ja, het is een bekend psychologisch verschijnsel dat we een foto (of mens of iets anders) op grond van de eerste indruk beoordelen. Is die eerste (vaak onbewuste) indruk positief, dan ben je geneigd de minder sterke kanten van de foto niet te zien of goed te praten (halo-effect). Is de eerste indruk negatief, dan geldt het omgekeerde. Bij alle sterke kanten van de foto weet je dan wel een negatieve kantteking te maken (horn-effect).

Zo sprak ik onlangs een collega-fotograaf die me vertelde dat hij samen met een andere fotograaf in een jury gezeten had. Beiden zijn professioneel bezig met natuurfotografie. En wat gebeurde? De foto die de andere fotograaf op de eerste plaats zette, eindigde bij mijn collega op de laatste plaats!

Natuurlijk ga je dan nogmaals alle objectief te beoordelen aspecten met betrekking tot techniek en compositie na. Is de foto scherp, is de compositie in orde, is de foto op het juiste moment en vanuit het juiste standpunt gemaakt, enzovoorts. Bij vragen als 'is het een origineel beeld' en 'heeft de fotograaf een eigen stijl' wordt het al weer een stuk moeilijker, maar daar kom je meestal ook nog wel uit. Maar hoe objectief je ook probeert te jureren, toch blijft altijd dat vervelende stemmetje van die eerste indruk meepraten.. Je daarvan bewust zijn scheelt in ieder geval al heel wat!

Onlangs maakte ik een uitzondering op het niet meedoen aan fotowedstrijden. Ik deed met een foto van een sneeuwaap mee aan de fotowedstrijd van DigiFoto Pro. Vooral vanwege hun prijzenkast: een fotoreis naar de beren in Finland, een Samsung EX1 camera, een LaCie harde schijf en een aantal BBC DVD-boxen. Vandaag kreeg ik bericht (nota bene op vrijdag de 13e!) dat ik de tweede prijs gewonnen heb: de Samsung EX1. Toch maar eens vaker aan fotowedstrijden meedoen..

Sneeuwaap

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

20 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 23:02  | reageer

  Gefeliciteerd met je prijs!
  Het is ook echt een topfoto, die we natuurlijk al eerder voorbij zagen komen op Photofacts. De andere winnaars hebben overigens ook terecht prijzen gewonnen!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 23:07  | reageer

  Jammer, geen reis naar de beren. Maar toch gefeliciteerd! Eerst het negatieve, dan het positieve. vrolijk. Ik zie nog niets over de winnaars, maar de nr. 1 moet wel verschrikkelijk goed zijn om dit beeld op nr. 2 te houden.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 23:20  | reageer

  Erge mooie foto! En ik denk dat de vraag 'is het een originele foto' hier wel positief beantwoord kan worden. Ik heb al een hoop beelden van deze apen gezien, maar nog nooit zo een.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 13 augustus 2010 om 23:26  | reageer

  @EdC; De link onder 'DigiFoto Pro' in het artikel verwijst nu wel weer naar de uitslag van de wedstrijd, daar kun je over de andere winnaars lezen en hun foto's zien.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 00:08  | reageer

  @Elja. Bedankt. Smaken verschillen. De nr 1 had de Samsung mogen krijgen. vrolijk Nu missen we hier een fotoverslag over Finse beren van Liesbeth.

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 04:21  | reageer

  Van harte gefeliciteerd Liesbeth. Maar wat vreselijk jammer dat de FInse beren nu niet op jouw originele manier worden gekiekt! Zelf heb ik nog nooit aan een fotowedstrijd meegedaan om de reden die jij duidelijk verwoord. Maar ja, Finse beren in plaats van drommen Chinezen lijkt me toch 'n welkome afwisseling. Maar wanneer kom je hier de schattige Panda's fotograferen?

 7. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 07:44  | reageer

  proficiat met je prijs, kan ook niet anders met z'n geweldige foto.
  Alleen mag je ook blij zijn dat je de hoofdprijs niet gewonnen hebt , ik moet er niet aan denken dat je hetzelfde zou proberen met beren....dat wordt rennen

  Geniet van de aandacht en veel plezier met je prijs

  FotoPeter

 8. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 10:04  | reageer

  Zo, die is gaaf !Gefeliciteerd met je prijs!

 9. Ruud
  Profiel Ruud schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 10:20  | reageer

  Proficiat Liesbeth!! En gezien de andere foto's, zware competitie....dus eigenlijk dubbelop proficiat.
  Dat Horn- Halo effect was mij niet bekend, maar zoals ik het lees kan dat ook voor fotografen die je wel of niet goed vind opgaan.

  ruud

 10. Joop Visbeek
  Joop Visbeek schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 11:26  | reageer

  Schitterende foto!
  Gefeliciteerd met je prijs.

  Ik kan me trouwens goed vinden in het 'eerste indruk' verhaal, best wel herkenbaar goed om daar bewust van te zijn.

 11. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 12:35  | reageer

  Ik zag gisteren ook de uitslag. Super gefeliciteerd ! Deze foto had van mij zeker eerste mogen zijn.

 12. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 21:25  | reageer

  @ allen, dank voor de complimenten en felicitaties! Ondanks de relativering dat het de smaak/emotionele betrokkenheid van deze jury was die me goed gezind was, vind ik de erkenning toch leuk merk ik. Inderdaad jammer dat het niet de Finse beren geworden zijn, maar die ga ik vast nog wel eens opzoeken. En die panda's van jou Ton lijken me helemaal geweldig! De verhalen van een een collegafotograaf (Marsel van Oosten) en een P&O-collega van oorspronkelijk Chinese afkomst over hun reizen naar China weerhouden me nog steeds om naar het land af te reizen. Misschien kun je me overhalen knipoog

 13. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 23:27  | reageer

  Liesbeth, ik heb even gekeken maar van die nummer één is het geen schande maar een eer nummer twee te worden. China kan ik je uit ervaring ook aanbevelen als fotoland en tenslotte: je hebt een erg leuke nieuwe avatar!

 14. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 15 augustus 2010 om 09:01  | reageer

  Gefeliciteerd!

 15. Margo
  Profiel Margo schreef op zondag 15 augustus 2010 om 19:31  | reageer

  Van harte gefeliciteerd! Inderdaad vaker meedoen!

 16. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 15 augustus 2010 om 20:22  | reageer

  Ik weet niet of je vaker mee moet doen met wedstrijden. Het blijven goedkope mogelijkheden om foto's te gebruiken. Maar als, zoals in dit geval, de prijs interessant is en de condities voor de fotograaf gunstig zijn, dan kan je zeker meedoen.

 17. Rinus
  Profiel Rinus schreef op zondag 15 augustus 2010 om 22:16  | reageer

  Hallo Liesbeth,
  In eerste instantie natuurlijk proficiat met je tweede prijs, echt een prachtige foto en op een juist moment genomen.
  Omdat ik interesse heb in de EX1 zou ik graag van jou eens willen weten wat je van deze camera vindt.
  Groeten Rinus

 18. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 15 augustus 2010 om 22:25  | reageer

  @Rinus, ik ga hem vergelijken met de Canon G10 en ik ben heel benieuwd naar de uitkomst! Mocht ik het vergeten, help je me tzt dan even herinneren dat ik mijn ervaringen aan jou doorgeef?

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 16 augustus 2010 om 16:47  | reageer

  Je maakt me eerlijk gezegd toch wel benieuwd wat jou ervan weerhoudt om een keer China te gaan fotograferen. Hebben je collegafotograaf (Marsel van Oosten) en P&O-collega dan zulke negatieve ervaringen?

 20. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 19 augustus 2010 om 08:46  | reageer

  @ Ton, het zal natuurlijk helemaal van de streek afhangen, maar waar zij (naast het taalprobleem) vooral tegen aan liepen was het gebrek aan hygiene en de ongemanierdheid c.q. het gebrek aan behulpzaamheid. En daar herken ik vanuit mijn reis naar Japan wel iets van. Wanneer je in Japan netjes in een rij stond te wachten en er iemand was die voordrong of die je opzij duwde, dan was dat bijna altijd een Chinees..

  Ook in Japan heb je natuurlijk een taalprobleem, maar door de onbaatzuchtige hulpvaardigheid en vriendelijkheid van de Japanners, kom je er daar altijd uit. Dat schijnt in China anders te zijn. Beiden vertelden me dat reizen in China zonder gids daardoor eigenlijk onmogelijk is (ik zou naar de panda's, de tijgers en de mooie bergen willen).

  Ben benieuwd hoe jij dit ervaart en wat de ervaringen van bijvoorbeeld Jac in dit opzicht zijn. Hopelijk resulteert dit antwoord niet in een blokkade van Photofacts in China knipoog.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord