Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Ellen Reus

Fotowedstrijden en hun voorwaarden

zaterdag 23 juni 2012, 22:42 door | 7.512x gelezen | 10 reacties

De meeste organisaties die een fotowedstrijd uitschrijven, doen dat niet om te zien hoe groot het talent in Nederland is of om de beste fotograaf te belonen met een prijs. Dat lijkt misschien wel zo als je meedoet, want er zijn immers mooie prijzen te winnen en met wat mazzel wordt je foto wanneer je de winnaar bent ook nog in een tijdschrift gepubliceerd.

Het gaat de organisaties echter om het genereren van extra publiciteit of om het verkrijgen van gratis foto's. Gratis, want die mooie prijzen die je kunt winnen worden niet betaald door de organisatie die de wedstrijd uitgeschreven heeft, maar doorgaans worden deze ter beschikking gesteld door sponsoren.

Wanneer je de voorwaarden van de wedstrijd zou lezen -en helaas doen dat te veel mensen niet- dan zou je in het ergste geval lezen dat je al je rechten op de foto afstaat, dus het auteursrecht én het afdraagbare deel van het persoonlijkheidsrecht en in veel andere gevallen dat je de organisatie een al dan niet exclusieve licentie voor onbepaalde tijd verstrekt, waaronder het recht de foto's te verkopen aan derden.

Sommige (hobby)fotografen vinden het niet erg wanneer zij hun rechten afstaan, aangezien zij er trots op zijn wanneer hun foto gebruikt wordt en zij ook graag de mooie prijzen in ontvangst nemen. Vergeet alleen niet dat het afstaan van je rechten ook geldt wanneer je niet tot de gelukkige winnaars behoort. Het kan dus zomaar voorkomen dat jij geen prijs wint, maar jouw foto later wel in een commerciële content opduikt.

De organisatie verdient dan aan jouw foto zonder dat jij er beter van bent geworden. En aan iedereen gaan vertellen dat het jou foto is? Nee dat mag officieel ook niet meer, want wanneer je je auteursrecht afstaat is de foto niet meer van jou. Dit houdt dus ook in dat jij zelf de foto niet meer mag gebruiken. Je mag hem dus niet meer op fotofora, Facebook of zelfs niet op een eigen website plaatsen. Ook mag je hem natuurlijk niet meer inzenden voor een andere wedstrijd...

Algemene voorwaarden

Rechten behouden


Houdt dit dan in dat je helemaal niet meer kunt meedoen aan wedstrijden? Nee! Gelukkig zijn er ook organisaties die voorwaarden hanteren die niet nadelig zijn voor de fotograaf. Dit zijn veelal voorwaarden die gelijk zijn aan of gebaseerd zijn op de voorbeeld wedstrijdvoorwaarden van de Fotografen Federatie (het overkoepelend orgaan van de diverse branchorganisaties fotografie).

In deze voorwaarden worden de rechten van de fotograaf gerespecteerd en behoudt deze ten alle tijden zijn auteursrecht. Wil je weten hoe die voorbeeld wedstrijdvoorwaarden eruit zien? Dan kun je hier klikken.

Conclusie


Lees dus altijd de voorwaarden voordat je meedoet aan een fotowedstrijd en stuur alleen in wanneer je je rechten niet afdraagt!

Veel succes!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ellen Reus

Over de auteur

Ellen is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in dierfotografie. Ellen verzorgt met grote passie diverse workshops fotografie in de vorm van workshops, cursussen, privé-lessen en fotoreizen. Uiteraard houdt zij zich ook nog met veel plezier bezig met fotograferen.

10 reacties

 1. Charlotte
  Charlotte schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 23:12

  Aardig artikel. Zeker iets waar fotografen of andere instuurders van de foto's rekening mee moeten houden. Ik zou echter wel graag wat nuanceringen aan willen brengen als dat mag.

  De overdracht van het auteursrecht kan niet via de voorwaarden geregeld worden. Dit moet namelijk gebeuren met een akte: kortweg een ondertekend geschrift. Het is maar sterk de vraag of het vinkje voor akkoord bij de voorwaarden als zodanig gezien kan worden.

  Daarnaast kan iemand nooit meer overdragen dan die heeft. Mocht een van jouw klanten dus een foto insturen die jij gemaakt hebt en waar jij het auteursrecht op hebt, dan kan jouw klant dit nooit overdragen. Ongeacht wedstrijdvoorwaarden, etc. De consequenties voor de klant laat ik hierbuiten.

  Persoonlijkheidsrechten zijn niet overdraagbaar. Je kunt hooguit afspreken die rechten niet te handhaven. Let overigens ook op met de term 'rechtenvrij'. Dit is geen juridisch aanvaard begrip en is helemaal niet zo duidelijk als deze lijkt.

 2. gast schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 23:15

  Wil je echt alles weten over auteursrechten en de nieuwe voorstellen die naar de tweede kamer zijn gegaan kijk even bij Pictoright.nl.

 3. Wolves fotografie
  Profiel  Wolves fotografie schreef op zondag 24 juni 2012 om 02:29

  @ Charlotte: Dank je wel voor je reactie, deze roept bij mij wel wat vragen op. Je schrijft dat het de vraag is of het vinkje voor akkoord gezien mag worden als ondertekend geschrift. Ik had altijd het idee dat dat toch wel een bepaalde rechtsgeldigheid had, maar als ik jou begrijp is dat dus niet per definitie zo. Dat vind ik best interessant. Heb je hier meer informatie over of eventuele jurisprudentie?

  Dat een klant één van jouw foto's instuurt, zal als het goed is niet gebeuren. Ik denk niet dat veel mensen met andermans veren gaan pronken en daar komt bij dat bij bijna alle wedstrijden in de voorwaarden staat dat je zelf de foto gemaakt moet hebben, dus daar zou ik niet bang voor zijn als ik jou was. knipoog

  De term "rechtenvrij" heb ik volgens mij niet genoemd?
  En volgens artikel 25 lid 3 Aw kan de maker van een werk afstand doen van enkele van zijn persoonlijkheidsrechten, namelijk van zijn recht op naamsvermelding en van zijn recht zich te verzetten tegen openbaarmaking onder een andere naam voor zover het een wijziging in het werk of in de benaming betreft.

  @ gast: Mooie aanvulling! Thanks!

 4. Jan-Evert
  Jan-Evert schreef op zondag 24 juni 2012 om 10:57

  What's new? Als beeldmakers vergeten we wel eens dat deze manier van verzamelen van creatieve input al jaren bestond voordat digitale fotografie een grote vlucht nam. We kennen allemaal wel de prijsvragen waarbij je gevraagd wordt, een slagzin af te maken, een grappige vakantiekaart te sturen of een creatieve oplossing voor een probleem aan te dragen. En na digitale foto's zijn nu digitale video's aan de beurt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord