Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Genomineerden World Press Photo 2019 bekend

donderdag 21 februari 2019, 22:11 door | 5.617x gelezen | 0 reacties

Op woensdag 20 februari zijn de nominaties voor de World Press Photo weer bekendgemaakt, onder wie relatief veel vrouwen. Er is nu een nieuwe categorie, namelijk Serie van het Jaar, die net zo belangrijk wordt als de hoofdcompetitie Foto van het Jaar, met bijbehorende geldprijs van 10.000 euro. Dit omdat verhalen steeds belangrijker worden.

Brent Stirton Getty Images

Genomineerd voor World Press Foto van het Jaar en Milieu - Enkel. Petronella Chigumbura (30), lid van een vrouwelijke antistroperij-eenheid in Zimbabwe, de Akashinga, tijdens een training in het Phundundu-wildpark.
Foto: Brent Stirton/Getty

Veertien van de drieënveertig genomineerden zijn vrouw, eenderde dus. Dat is een flinke stijging in vergelijking met de 12 procent van afgelopen jaar.

Het aantal vrouwelijke inzendingen is wat lager (19%) maar bij de uiteindelijke nominaties is hun aandeel weer een stuk hoger, wat de kracht van de vrouwelijke fotografen bewijst, zei Lars Boering (directeur van World Press Photo).

Genomineerde foto's op die vrouwenkwesties aankaarten vallen dit jaar ook op: Iraanse vrouwen in een voetbalstadion, een oud-FARC-strijdster die na de vredesovereenkomst weer zwanger mag worden en een vrouwelijk lid van de anti-stroperij-eenheid in Zimbabwe.

003 Catalina Martin Chico Panos Onlinekopie

Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar en Hedendaagse Kwesties - Series. Yorladis is voor de zesde keer zwanger, nadat vijf andere zwangerschappen werden afgebroken tijdens haar tijd bij de FARC. Foto: Catalina Martin-Chico, Panos

Op 11 april worden tijdens de awardshow prijsuitreikingen gedaan in de acht subcompetities. Onder de genomineerden zijn een tweetal Nederlanders, namelijk: Pieter ten Hoopen voor zijn fotoserie van de migrantenkaravaan en Jasper Doest voor zijn foto's van flamingo's in een dierenopvang op Curaçao.

Ondanks dat de spoeling voor nieuwsfoto's ieder jaar dunner wordt (vandaar dat nu ook de 'Serie van het jaar' als nieuwe categorie is ingevoerd) staat nog steeds de klassieke nieuwsfoto centraal.

En die foto's van de vaak naarste momenten van het nieuwsjaar van een fotograaf die op het juiste moment op de juiste plaats was zijn ook dit jaar weer aangeleverd.

De winnaar van vorig jaar, van een brandende demonstrant in Venezuela viel in de categorie Hard Nieuws, net als de grote kanshebber van dit jaar: de iconische foto van de bijna twee jaar oude Yana, wiens moeder aan de Mexicaans-Amerikaanse grens wordt gefouilleerd.

Yana, hier bijna twee jaar oud, uit Honduras kijkt toe hoe haar moeder Sandra Sanchez wordt gefouilleerd aan de Mexicaans-Amerikaanse grens in Texas. De foto bepaalde voor een groot deel het beeld van het debat over het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders. Yana werd overigens niet gescheiden van haar moeder.

005 John Moore Getty Imageskopie

Genomineerd in de categorieën World Press Foto van het Jaar en Hard Nieuws - Enkel. Foto: John Moore/Getty Images

Pieter ten Hoopen


De Zweedse Nederlander Pieter ten Hoopen is met zijn serie 'migrantenkaravaan' genomineerd voor de nieuwe hoofdprijs 'Serie van het Jaar'. Ook hij legde de migrantenkaravaan vast, maar hij fotografeerde de serie niet op een standaard manier.

Pieter koos voor een hoopvolle en zonnige sfeer. Hij nam zijn tijd om de momenten vast te leggen die vaak over het hoofd worden gezien, op een empathische en respectvolle manier.

Pieter Ten Hoopen Migrantenkaravaan

De genomineerde fotoserie 'The Migrant Caravan' van de Zweeds-Nederlandse Pieter ten Hoopen in de categorieën 'World Press Serie van het Jaar' en 'Hard Nieuws - Series'

Jasper Doest


De tweede Nederlander die (zelfs twee keer) werd genomineerd is Jasper Doest. Hij maakte een serie foto's van flamingo's op Curaçao. Zijn nicht runt hier een dierenopvang waar flamingo 'Bob' (sinds hij tegen een hotel aanvloog) als ambassadeur fungeert.

Vorig jaar werd Jasper tweede met zijn foto's van aapjes die kunstjes moesten uitvoeren in Japan.

095 Jasper Doest Meet Bob

De genomineerde serie 'Meet Bob' van de Nederlandse fotograaf Jasper Doest in de categorie 'Natuur - Enkel'

Onderstaande fotoserie is van Ingo Arndt / National Geographic. Hij is genomineerd in de categorie Natuur - Series. Een vrouwelijke poema jaagt op een volwassen mannetjesguanaco (wilde lama).

Ingo Arndt Wild Pumas of Patagonia


Sport


Onderstaande foto's zijn respectievelijk genomineerd in de categorie Sport - Enkel en Sport Series. Linker foto van Terrell Groggins: Olympisch kampioene Claressa Shields (rechts) tegen Hanna Gabriels tijdens een bokswedstrijd in Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan.

Foto rechts van Michael Hanke: Zdenek Safranek sluit een work-out af met pull-ups. Hij is de aanvoerder van het Tsjechische paralympische hockeyteam en nam deel aan drie Paralympische Spelen. Hij vertegenwoordigt zijn land ook bij het mountainbiken en handfietsen.

In 2017-2018 was Safranek Tsjechisch kampioen paraboksen. Hij kwam in een rolstoel terecht na een ongeluk in een autogarage in 2003.

29 2002culwpphinbeeld07

Foto's: Terrell Groggins en Michael Hanke

Portretten


De foto links is van Alyona Kochetkova. Hij is genomineerd in de categorie Portretten - Enkel. Het is een zelfportret van de Russische Aljona Kotsjetkova, die thuis moeite heeft met het eten van een kom borsjtsj. Normaal is de bietensoep haar favoriete gerecht. Ze wordt behandeld voor kanker.

De middelste foto is van Luisa Dörr. Hij is genomineerd in de categorie Portretten - Series. Maria Fernández draagt een tweedehands fallerakostuum voor het festival Las Fallas in Valencia in Spanje.

Nieuwe jurken, geïnspireerd op eeuwenoude klederdracht die vrouwen droegen terwijl ze in de rijstvelden werkten, zijn heel duur. De vrouwen versieren hun haar met kammen en juwelen die vaak al generaties in de familie zijn.

De rechter foto is van Bénédicte Kurzen en Sanne de Wilde/Noor. Hij is genomineerd in de categorie Portretten - Series. Tweelingzussen in Nigeria. Het West-Afrikaanse land heeft een van de hoogste percentages tweelingen, vooral onder de Yoruba in het zuidwesten.

Vroeger werden tweelingen verbannen of gedood, nu worden ze doorgaans feestelijk verwelkomd omdat ze geluk en welvaart zouden geven. In 2018 vond in het plaatsje Igbo-Ora een tweelingenfestival plaats, waar meer dan 2.000 tweelingen op afkwamen. Om de dualiteit te accentueren gebruikten de fotografen twee kleurenfilters in de serie.

104 Alyona Kochetkova Online

Foto's: Alyona Kochetkova, Luisa Dörr en Bénédicte Kurzen / Sanne de Wilde/Noor

Langlopende projecten


De linker foto van Sarah Blesener is genomineerd in de categorie Langlopende projecten. Vuurwapentraining bij Borodino, zo'n 120 kilometer ten westen van Moskou, waar Rusland in 1812 vocht tegen de troepen van Napoleon.

De fotografe bezocht tien militaire jongerenprogramma's in de Verenigde Staten en militaire zomerkampen in Rusland.

De middelste foto van Alejandro Cegarra is genomineerd in de categorie Langlopende projecten. Demonstranten met zelfgemaakte schilden, bij een protest tegen president Nicolás Maduro in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, op 7 juli 2017.

De fotograaf documenteerde het verval van het land sinds de dood van Maduro's voorganger Hugo Chávez in 2013.

De foto rechts van Yael Martínez is genomineerd in de categorie Langlopende projecten. Alin Granda in het huis van haar vader, Ignacio Granda, in Taxco Guerrero in Mexico. Alin was één jaar toen haar vader vermist raakte. Door het geweld tussen drugskartels worden tienduizenden Mexicanen vermist, van wie velen waarschijnlijk niet meer leven.

In 2013 verdwenen twee zwagers van fotograaf Yael Martínez, en werd er een gedood. Hij fotografeerde in de jaren daarna wat dit psychologisch met zijn familie deed.

067 Sarah Blesener Online

Foto's: Sarah Blesener, Alejandro Cegarra en Yael Martínez

Milieu en Algemeen Nieuws


De foto links van Wally Skalij/Los Angeles Times is genomineerd in de categorie Milieu - Enkel. Geëvacueerde paarden zijn vastgebonden aan een paal, terwijl de rook van een bosbrand in Californië (Zuma Beach, Malibu) boven hen uittorent. Het bosbrandseizoen van 2018 was het dodelijkste en meest verwoestende tot nu toe in Californië.

De middelste foto van Daniele Volpe is genomineerd in de categorie Algemeen Nieuws - Enkel. De woonkamer van een verlaten huis in San Miguel Los Lotes is bedekt met as na de uitbarsting van de vulkaan Fuego in Guatemala.

De uitbarsting werd niet voorafgegaan door een waarschuwing en was een van de dodelijkste van de afgelopen honderd jaar in het land. Ruim driehonderd mensen kwamen om het leven.

De rechter foto van Nadia Shira Cohen is genomineerd in de categorie Milieu - Series. Imkers verzorgen hun bijenvolken in Tinúm, Mexico. Hun werk wordt bedreigd door sojaboeren in de omgeving.

035 Wally Skalij Los Angeles Times Online

Foto's: Wally Skalij, Daniele Volpe en Nadia Shira Cohen

Algemeen nieuws/Hedendaagse kwesties


De linker foto van Brendan Smialowski/AFP is genomineerd in de categorie Algemeen Nieuws - Enkel. De Amerikaanse president Donald Trump pakt zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron bij de hand bij de Oval Office op 24 april 2018.

Het driedaagse bezoek van Macron viel op door de vriendschappelijke, haast intieme, manier waarop de de twee leiders met elkaar omgingen.

De middelste foto van Olivia Harris is genomineerd in de categorie Hedendaagse Kwesties - Series. Olivia Harris bracht het debat over de abortuswetgeving in Ierland in beeld, die na een referendum werd versoepeld.

Hier bidt Aidan met een priester na de biecht op de top van de heilige berg Croagh Patrick, in het graafschap Mayo. De berg is het decor van veel pelgrimstochten, inclusief die van een groep mannen van een pro-life-beweging.

De rechter foto van Philip Montgomery/The New Yorker is genomineerd in de categorie Hedendaagse Kwesties - Series. Een vrouw belt vanuit een afkickruimte in de gevangenis van Montgomery County, in de Amerikaanse staat Ohio.

050 Brendan Smialowski Agence France Presse Online


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord