Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anouk Timmerman

Genomineerden Lex van Rossen Awards 2011 bekend

zaterdag 30 oktober 2010, 23:59 door | 7.368x gelezen | 3 reacties

Jaarlijks wordt op Eurosonic Noorderslag in Groningen de Lex van Rossen Award uitgereikt, een stimuleringsprijs voor jonge, Europese muziekfotografen. Gisteren zijn de nominaties voor de editie 2011 bekend gemaakt. De prijs wordt in januari 2011 alweer voor de vierde keer uitgereikt.

Fotografen konden zich tot 15 oktober opgeven voor deelname en inmiddels heeft de jury uit alle inzendingen acht fotografen geselecteerd die kans maken op het winnen van de prijs. Het werk van deze fotografen zal bovendien te zien zijn in de expositie Popview 2011.

Hieronder de acht genomineerden voor de Lex van Rossen Award 2011.
Klik op een naam om de website van de fotograaf te bezoeken.

Francisco Reina (Spanje)
Tim C. Rochels (Duitsland)
Marjolein Hoornaert (Belgie)
Ben Meadows (Engeland)
Agata Pietron (Polen)
Antonio Campanella (Italie)
Dirk Wolf (Nederland)
Rob Walbers (Belgie)

Het werk van de genomineerden zal vanaf donderdag 13 januari 2011 te zien zijn in de Popview 2011 tentoonstelling in de Noorderlicht galerie in Groningen. Eén van de fotografen krijgt op het muziekfestival Eurosonic Noorderslag 2011 de Lex van Rossen Award overhandigd. De geldprijs bedraagt 2.500 euro.

Lex van Rossen?
De award is vernoemd naar de Nederlandse popfotograaf Lex van Rossen (1950-2007). De fotograaf werkte onder andere voor het NRC Handelsblad, OOR en het Haarlems Dagblad en was een pionier in zijn vakgebied. In 1987 maakte hij een foto van Bono (U2) die hem wereldberoemd maakte. Van Rossen heeft altijd de wens gehad popfotografie meer bekendheid te geven. Die wens gaat door middel van de award nu een klein beetje in vervulling.

Bono, U2


De award
De Lex van Rossen Award wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt aan een jonge Europese popfotograaf. Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd dien je niet ouder te zijn dan 35 jaar. Popfotografie hoeft niet je hoofdinkomen te vormen om deel te mogen nemen, maar je moet voor deelname wel publicaties op je naam hebben staan.

De award is geen prijs voor de beste foto, maar een prijs voor de beste fotograaf: voor deelname zend je 15 foto's, je cv en je motivatie in. Eerdere winnaars waren Annie Hoogendoorn, Tom Verbruggen en Graham Smith.

De jury
Dit jaar bestaat de jury uit Norbert Pek (muziekjournalist Revu/Groene Amsterdammer), Yorick Buwalda (beeldredacteur OOR), Annie Hoogendoorn (muziekfotograaf en winnaar van de eerste editie), Frank Schaap (Studio Frank & Lisa, vormgevers Eurosonic Noorderslag) en Roosbeef (zangeres).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

3 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 31 oktober 2010 om 06:02  | reageer

  Bijzonder interessant om te zien hoe muziekfotografen ieder op hun eigen manier mensen portretteren. Met name het werk van Agata Pietron en Rob Walbers spreekt mij erg aan. Het maakt me sowieso nieuwsgierig naar wie van de genomineerden als winnaar uit de bus komt.

 2. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op zondag 31 oktober 2010 om 19:49  | reageer

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet van iedere genomineerde de moeite heb genomen om het portfolio eens uitgebreid door te nemen, maar in het verleden vond ik wel dat het - ondanks subtiele verschillen natuurlijk - wel heel duidelijk was waar de jury naar op zoek was... Veel in hetzelfde hoekje, zoals je soms ook ziet in eindexamenexpo's van een academie.

  Ik zal nog eens bekijken of ik dat bij de genomineerden voor deze editie ook aan de orde vind vrolijk

 3. Rob
  Rob schreef op woensdag 3 november 2010 om 10:35  | reageer

  Helaas ben ik niet zo positief over professionele muziekfotografen.

  Dit gevoel is onlangs bij een concert van Within Temptation nog een beetje erger geworden toen ik een gesprek tussen twee "professionele" fotografen overhoorden en hoorde dat zij er alles aan zullen doen om te voorkomen dat een "normale" hobbyist fotograaf een mooi plaatje kan maken. Het feit dat de betere camera's veelal niet toegestaan zijn bij concerten is schijnbaar nog niet genoeg.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord