Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Joost van den Broek wint Zilveren Camera 2011

zondag 22 januari 2012, 23:08 door | 5.991x gelezen | 21 reacties

Vandaag was de uitreiking van de Zilveren Camera 2011. Winnaar is Joost van den Broek. Hij ontving de prijs voor fotojournalisten voor de foto die hij maakte van een groep boze buurtbewoners bij het huis van de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn.

Zilveren camera 2011 joost van den broek
Winaar Zilveren Camera 2011; Joost van den Broek

De jury over de foto: "Deze foto geeft een glashelder beeld van Nederland anno 2011: een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen."

De foto is uit bijna tienduizend inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2011. Joost van den Broek (1967) is freelancefotograaf. De winnende foto maakte hij voor de Volkskrant. Naast de Zilveren Camera woon Joost ook de eerste prijs in de categorie Binnenlands Nieuws Enkel, de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment Enkel en bij Binnenland Documentair.

De Zilveren Camera is een idee van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten. Alle foto's zijn tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag. Zoals wel vaker bij dit soort wedstrijden vind ik persoonlijk de winnende foto niet echt bijster interessant. Wat is jullie mening erover?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. rbrt
  Profiel rbrt schreef op maandag 23 januari 2012 om 11:15

  Even los van of de winnende foto wel of niet interessant is: ik vind de motivatie van de jury wat merkwaardig.

  "... een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen" suggereert dat de foto spanningen tussen autochtonen en allochtonen in beeld brengt.
  Maar het nieuwsfeit is het belagen van het huis van een bekende pedofiel. Tussen de buren staat toevallig een mevrouw met een hoofddoek, maar dat maakt het toch geen foto over de "multiculturele samenleving"?

 2. gast schreef op maandag 23 januari 2012 om 12:47

  Je heb helemaal gelijk,wanneer word de zilveren camera weer door fotografen gekozen?het is heeeeel lang geleden dat dat is gebeurd.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 23 januari 2012 om 14:07

  Aardige foto maar geen knaller als je het mij vraagt. En de gekunstelde motivatie van de jury maakt het ook allemaal niet kwalitatiever. Het aspect 'multicultureel' slaat de plank behoorlijk mis want de foto gaat juist over een menigte die het huis van een pedofiele penningmeester barricadeert. Maar ik ben niet de enigste die er zo over denkt.

 4. Rudi
  Rudi schreef op maandag 23 januari 2012 om 15:39

  Eens. Persoonlijk vind ik de winnaar in de categorie Sport, een foto van Wielrenner Laurens ten Dam door Koen van Weel, een topper.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.404 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord