Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anouk Timmerman

Nominaties Zilveren Camera bekend

woensdag 12 januari 2011, 22:01 door | 8.157x gelezen | 21 reacties

Vandaag zijn de nominaties voor de Zilveren Camera 2010 bekend gemaakt. De genomineerde foto's en series zijn vanaf vandaag te bekijken op de website zilverencamera.nl.

De Zilveren Camera is gericht op het stimuleren van de Nederlandse fotojournalistiek. Jaarlijks worden er duizenden foto's ingezonden en beoordeeld door de jury. Dit jaar waren dit bijna 10.000 foto's, afkomstig van 444 verschillende fotografen, binnen acht verschillende categorieŽn (waaronder bijvoorbeeld Binnenlands nieuws en Sport). Dit jaar waren er bijna 70 deelnemers meer dan in 2009.

Binnen iedere categorie zijn drie losse beelden en drie series geselecteerd voor mededinging naar de Zilveren Camera. Onder de genomineerden zijn onder andere Pim Ras en Robin Utrecht, die vorig jaar in de categorie Binnenlands nieuws hoog scoorden met hun foto's van de aanslag op Koninginnedag 2009. De foto's van alle genomineerden zijn vanaf vandaag te bekijken op de website.

Nominaties Zilveren Camera bekend

Uitreiking


De prijs wordt uitgereikt op zondag 23 januari in het Fotomuseum te Den Haag. Naast de Zilveren Camera worden dit jaar voor het eerst twee extra prijzen uitgereikt, namelijk de Canon Prijs voor de vernieuwende fotojournalistiek en de Portretprijs die in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum tot stand is gekomen. Het werk van de genomineerden wordt daar ook geŽxposeerd. De expositie is te bezoeken van 22 januari tot en met 27 februari.

Vertel eens, wat vind jij?


Waar ik natuurlijk benieuwd naar ben, is jullie mening. Wat vind jij van de nominaties? Van welke foto's of series ben je onder de indruk, en van welke juist niet? Wat is je favoriet? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

21 reacties

 1. Ron ter Burg
  Profiel  Ron ter Burg schreef op woensdag 12 januari 2011 om 22:23  | reageer

  Ik heb een groot deel van de nominaties bekeken. dee foto's van Pim Ras maken een grote indruk op me. Hij weet altijd de beslissende momenten op een prachtige manier vast te leggen. Er staan ovrigens nog veel meer prachtige beelden tussen. De kwaliteit is hoog. Ik benijd de jury niet.

 2. gast
  gast schreef op donderdag 13 januari 2011 om 00:06  | reageer

  Erg opvallend als je de nominaties in verschillende categorieën bekijkt en ook even naar de juryleden, opvallend veel overeenkomsten. ANP nominaties en anp jury, Volkskrant, AD precies hetzelfde. Ons kent Ons is belangrijker dan de persfoto die tegenwoordig op een kalender foto moet lijken.

 3. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 13 januari 2011 om 06:15  | reageer

  Toevallig (?) dat Robin Utrecht ook nu weer bij een gelegenheid waar de koningin aanwezig is, een foto weet te maken waarbij iemand door de lucht vliegt... Je zou er bijna wat van gaan denken vrolijk Overigens weet je bij voorbaat al dat er foto's van Robin Utrecht, Pim Ras en Joost van den Broek zijn genomineerd...

 4. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 13 januari 2011 om 15:13  | reageer

  @gast: Ik heb gister op Facebook nog meegepraat in een chat met enkele bestuursleden. Ik heb toen ook gevraagd of de juryleden ook de naam van de fotograaf bij een inzending te zien krijgen. Dit was niet het geval (alleen bij de Canon-prijs wel). Natuurlijk blijft wel altijd de kans bestaan dat ze de ingezonden foto's al eerder ergens hebben gezien.

  @Robert: Was mij ook opgevallen inderdaad (soortgelijke gebeurtenis, en om het nog grappiger te maken weer met de nodige beweging bovendien).

  Op de serie voetballers kwam gister in de chat trouwens veel kritiek. De inzending van Daimon (genomineerd Canon-prijs) kreeg veel lof. Moet zelf nog eens bekijken wat nu exact mijn favoriet(en) is (zijn).

 5. gast
  gast schreef op donderdag 13 januari 2011 om 18:26  | reageer

  @nouks
  Als fotoredacteur herken je je eigen beelden en van andere. Jij haalt jou foto's ook overal tussenuit of niet soms.Ik zeg niet dat het slechte foto's zijn, maar ze vallen bij de juryleden altijd op en hebben automatisch een streepje voor.

  @robbert
  Die koppen zijn de enige portret achtige fotojournalistieke foto's, wat is daar de kritiek op dan?

 6. gast
  gast schreef op donderdag 13 januari 2011 om 19:43  | reageer

  @robbert =voor @nouks

 7. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op donderdag 13 januari 2011 om 20:07  | reageer

  wat vooral opvalt dat het goede foto's zijn,maar geen enkele journalistiek achtige foto's (RobinUtrecht uitgezonderd en de sportfoto's) zijn.De rest zou door iedereenander die de camera kan vast houden. En terwijl het toch voor Fotojournalisten is uitgeschreven.

  Alleen ik maak toch een punt van de door Canon uit geschreven prijs, ik vind dit geen vernieuwing in de fotografie, een boek, een diashow met geluid (wow, geweldig) en weer een boek.

  Deze konden in de andere rubrieken terecht mijns in zien. Was er nu echt geen vernieuwende inzending,zoals 3D, een DSLR film of misschien een holografie(die is er voor de consument in 2 jaar).

  Dan doen de Britse fotojournalisten het beter die hebben een eerste prijs winnaar met een DSLR film,zelfs onze Stanstorimansprijs had een nominatie met een reportage met een DSLR.Neen Canon ga je beraden en ga de prijs een andere inhoud geven,zoals ..."troostprijs" of "uit de bood gevallen".

 8. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 13 januari 2011 om 23:02  | reageer

  wat mij opvalt is dat Pim Ras dé twee sportmomenten van het jaar (wissel Sven Kramer en WK-finale voetbal) beide perfect in beeld gebracht heeft.
  Petje af!

 9. Theo Marscalie
  Theo Marscalie schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 10:04  | reageer

  Nouks,

  Hoezo de naam niet te zien krijgen...!? Het staat nota bene in de IPTC gegevens!

 10. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 12:03  | reageer

  Eerlijk gezegd is er maar 1 serie die me echt raakt: http://www.zilverencamera.nl/nominaties/dagelijks-nieuws/serie/cynthia-boll

 11. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 12:24  | reageer

  Zitten wel hele mooie beelden bij maar voor journalistieke fotografie zie ik toch ook erg veel bewerking van de foto's, daar is op zich niets mis mee maar vooral bij de portretten (van Marwijk) is de bewerking tot het onechte gedaan en dat vind ik niet meer mooi.

 12. Jan
  Jan schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 14:52  | reageer

  @Arno Precies en helemaal verwoord wat ik ook vond bij het bekijken van vooral de portretten van Matty. De Pim Ras (decisive moment) sportmomenten zijn dan weer waar het echt om gaat, zeker die Sven-pionfoto genomen van afstand. Dat heeft zeker 99% van de fotografen op locatie gemist. Al zijn ook hier de kleuren wel weer flink verzadigder dan ze doorgaans uit de camera komen...

 13. Harry
  Harry schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 16:32  | reageer

  Ik geniet wel van foto's als die van het springend hert en de zanger van Direct. Verder krijg ik de indruk dat de prijzen altijd wel bij een ons-kent-ons gezelschap terecht komt.

 14. matty
  matty schreef op vrijdag 14 januari 2011 om 21:35  | reageer

  @Arno: bewerking tot het onechte gedaan en dat vind ik niet meer mooi.
  Zo onecht zijn ze niet, en ik zal proberen uit te leggen waarom.

  Vaak als er veel collega's zijn, namen die hier ook rondzingen, probeer je naast het standaard materiaal wat je MOET hebben ook naar iets anders te zoeken, een andere invalshoek.

  Zo zijn deze portretten gemaakt tijdens en na afloop van een training, spelers die op weg naar hun hotelkamer. Niemand die poseert, en de brandpunten variëren dan ook van 400mm met 1.7 teleconverter(650mm, Nikon van Marwijk die het veld afloopt op 640 ISO) tot 200mm voor de rest. Ook de ISO waarden variëren tussen de 400 en 1000. Met name van Marwijk ziet er zo uit, omdat de achtergrond licht groen is en bij de overige spelers is een donkerdere achtergrond aanwezig.

  Dan moet je er aan denken dat het kranten foto's zijn, en dat het geen reclamefotografie is, en je dus ook geen tijd om op een laptop uren te besteden aan photoshoppen, als daar ook nog eens bij komt dat zijn haren in de achtergrond en in contrast verdwijnt door de ongeveer aanwezige 1cm scherpte-diepte,is het resultaat dat het uitziet zoals het er uit ziet. Vind ik ook jammer.

  Maar het gaat om een totale serie die enigszins in balans moet blijven qua sfeer, en daarom zijn alle foto's na de omzetting in zw/w slechts doorgedrukt en tegengehouden. Ik ben het met je eens dat het altijd beter kan, maar de praktijk is vaak anders.

  Groet

  Matty

 15. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 15 januari 2011 om 00:32  | reageer

  @Matty: Erg leuk dat je even een reactie geeft en wat meer uitleg geeft over de foto's en het verhaal er achter. Daardoor krijg ik wel weer een andere kijk op je beelden en dat maakt fotografie ook weer zo mooi, zoveel meningen en als je er weer een ander verhaal bij hoort dan kan die mening ook weer veranderen vrolijk

  Ik moet je wel aangeven dat je beelden er weer wel uit springen doordat ze opvallen, het is niet helemaal mijn smaak maar de andere invalshoek en het verhaal er achter maakt ze op een andere manier toch ook wel weer mooi, ook voor mij vrolijk

  Bedankt voor je eerlijke uitleg, dat waardeer ik erg en is mooi om te lezen!

 16. matty
  matty schreef op zaterdag 15 januari 2011 om 09:53  | reageer

  @Arno
  Het is alleen zo, dat het achterliggende verhaal nooit de doorslag mag geven. Het doet er mijns inziens niet toe of de fotograaf nou hulp, 10uur lang tot z'n nek in de modder, of wat dan ook, de foto's moeten voor zich spreken.
  En gelukkig dat smaken verschillen.

  Wat betreft photoshoppen:
  Met name bij de grote persbureaus is het uit den boze, dat er uitbundig "geshopt" wordt, behalve doordrukken en tegenhouden in beperkte mate.
  Veelal zij het de andere "soort" fotografen die overdrijven.
  Maar je mag nooit, NOOIT!!, beeldinhoudelijk wijzigingen aanbrengen, als het om persfoto's gaat tenminste.

  Groeten

  Matty

 17. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 15 januari 2011 om 14:36  | reageer

  @ Matty: wat dat achterliggende verhaal betreft:dit ben ik volledig met je eens. Op dat gebied is de world press photo 2009 van die politieagent met getrokken pistool in dat huis misschien wel de grootste miskleun. Die is alleen maar gekozen vanwege het achterliggende verhaal!

 18. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 15 januari 2011 om 17:13  | reageer

  dat was een ander,world press photo 2009 Pietro Masturzo, Italy.

  Women shout their dissent from a Tehran rooftop on 24 June, following Iran’s disputed presidential election. The result had been a victory for President Mahmoud Ahmadinejad over opposition candidate Mir Hossein Mousavi, but there were allegations of vote-rigging. In the ensuing weeks, violent demonstrations took place in the streets. At night, people shouted from the roofs, an echo of protests that took place during the 1979 Islamic Revolution.

 19. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zondag 16 januari 2011 om 09:53  | reageer

  2008 uiteraard...

 20. Ton.b
  Ton.b schreef op maandag 17 januari 2011 om 17:05  | reageer

  Tonv: Wanneer doe jij eens mee met de Zilveren Camera???

  Kan leuk worden bvb. met uw series uit China!!!

  : /

 21. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op woensdag 19 januari 2011 om 18:53  | reageer

  Beetje late reactie, maar Matty, te gek dat je hier je eigen serie hebt toegelicht. Jouw serie is in de eerdergenoemde chat ook nog genoemd, daar kwam min of meer hetzelfde commentaar als Arno eerder plaatste, maar vind het echt tof om hier jouw visie op je eigen serie te mogen lezen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord