Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Onbekende fotograaf winnaar NUfotoprijs

donderdag 14 mei 2009, 08:56 door | 6.832x gelezen | 8 reacties

Een nog onbekende fotograaf is de winnaar van de NUfotoprijs. Bij deze jaarlijkse wedstrijd worden de beste nieuwsfoto's geselecteerd die door lezers van de nieuwssite nu.nl zijn ingestuurd. Nufoto.nl hoopt dat de fotograaf zich binnenkort alsnog meldt.

Op de (redelijk bewogen) foto is te zien hoe een brandweerman een kind uit een brandende woning in Amsterdam redt. Gisterenavond werd de winnaar bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in Hotel Arena. De mooiste foto's van 2008 zijn nog tot 14 juni te bewonderen in dit hotel in Amsterdam.

De tweede prijs ging naar Tom Reubzaet. Hij maakte een foto van een auto die in Arnhem te water is geraakt. Toevallig ging de tweede prijs vorig jaar ook al naar een foto van een auto in het water. De derde prijs ging naar een foto van een spreeuwenplaag in de Utrechtse Vogelenbuurt. Deze foto werd gemaakt door Ton C. Kroon.

Winnaar NUfotoprijs 2009


Dicht op het Nieuws
Nu.nl heeft dit jaar vanwege het tienjarige bestaan van de website ook een boek uitgebracht met lezersfoto's. In Dicht op het Nieuws staan de honderd mooiste foto's van de afgelopen zes jaar. De foto's in het boek zijn ook geschoten door de (amateur)fotografen die hun foto via de website ingestuurd hebben.

Naast de foto's bevat het boek ook een 18-tal interviews met fotografen. Dicht op het Nieuws is te koop voor 12,50 euro en bevat 144 pagina's.

Ge´nteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Dicht op het nieuws
Dicht op het nieuws
-

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 mei 2009 om 14:34  | reageer

  De fotograaf die de winnende foto gemaakt heeft is inmiddels bekend. De fotograaf heet Stijn van Jaarsveld en woont momenteel in Nieuw-Zeeland.

 2. gast schreef op donderdag 14 mei 2009 om 16:51  | reageer

  Om nou te zeggen dat het een goede foto is... Het moment misschien, maar dit had net zo goed met een telefoon gemaakt kunnen worden.

 3. Edgo
  Profiel Edgo schreef op donderdag 14 mei 2009 om 19:38  | reageer

  Ik ben een tijdje terug ook benaderd door nu.nl. Foto van mij met daarop Balkenende al fotograferend met zijn mobieltje, wilden ze wel graag in het boek hebben.
  Ik mijn externe schijven 26 keer doorgezocht. Laat ik nou net die foto niet meer in HR kunnen vinden....

 4. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 15 mei 2009 om 01:02  | reageer

  @gast | Een veelgemaakte fout bij de beoordeling van nieuwsfoto's is dat de kwaliteit van de foto goed moet zijn. Het gaat dus niet om de kwaliteit maar om het gevoel dat de foto oproept bij de mensen die er naar kijken en dan doet een spooky foto van een brand het om de een of andere reden altijd heel erg goed.

 5. Peter
  Peter schreef op vrijdag 15 mei 2009 om 08:37  | reageer

  Bovendien is het moment erg mooi! Het kind wordt net uit de woning getrokken. Waarschijnlijk is dit ook een telefoonfoto. Maar zoals Brian al zegt geeft dit niet zo veel bij nieuwsfoto's

 6. Hans
  Profiel Hans schreef op vrijdag 15 mei 2009 om 10:42  | reageer

  @Brian: Dat wil ik toch graag nuanceren. Ook een goede nieuwsfoto moet aan kwaliteitseisen voldoen. Inhoud, vorm en techniek (in mindere mate, ben ik met je eens) moeten in balans zijn. Deze foto vind ik op het randje. Technisch slecht, vorm matig, verhaal matig (maar da's misschien persoonlijk, ik heb niks met dit soort hart van nederland-journalistiek)

 7. sparkone
  Profiel  sparkone schreef op vrijdag 15 mei 2009 om 13:42  | reageer

  Het is de Amsterdammer Stijn van Jaarsveld zie at5.nl.

 8. Fullframe
  Profiel Fullframe schreef op woensdag 27 mei 2009 om 09:09  | reageer

  Ook ik heb niks met 112 sensatiefoto's. Maar deze vind ik toch wel heel sterk, er wordt een verhaal verteld en de onscherpte heeft iets dramatisch.
  De techniek is ondergeschikt.

  Ik was ook een van de genomineerden en was aanwezig op het NU.nl feestje.
  Zie mijn Weblog.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord