Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Pim Ras wint Zilveren Camera 2009

zondag 24 januari 2010, 22:50 door | 8.178x gelezen | 18 reacties

Vanmiddag was weer de jaarlijkse uitreiking van de Zilveren Camera. De prijs is dit jaar gewonnen door fotograaf Pim Ras. Pim won de prijs voor zijn foto van Kars T., die op Koninginnedag met zijn Suzuki Swift inreed op een rij omstanders tijdens zijn mislukte aanslag op de koninklijke familie.

In mijn ogen een zeer terechte winnaar! Een stuk beter dan de winnaar van vorig jaar; de foto van Olympisch kampioen Maarten van der Weijden. Deze foto van de aanslag laat in één beeld veel belangrijke aspecten van het moment zien; de zwaar gewonde Kars, de beschadigde auto en de geschokte koninklijke familie in de achtergrond.

In het juryrapport wordt over de foto gezegd: ''Dit is het beeld wat je bijblijft. Deze foto vertelt het verhaal van Koninginnedag 2009. De mislukte aanslag op de koninklijke familie. Alle ingrediënten zijn aanwezig. De jury geeft de foto van Pim Ras alle eer.''

Pim zei vanmiddag dat de kracht van zijn foto zit in het feit dat zowel dader als doelwit in beeld zijn gebracht. ''Ik was zelf zeer geraakt door de situatie. De beelden zijn me lang bijgebleven'', aldus de fotograaf.

Zilveren Camera 2009, door Pim Ras
De winnaar van de Zilveren Camera 2009, © Pim Ras


Andere belangrijke prijzen bij de uitslag van vanmiddag waren het Fotoverhaal van het Jaar en de Canonprijs. De eerste is gewonnen door Emilie Hudig met een indrukwekkende serie over het verloop van haar kanker. Ruben Joachim Terlou sleepte als jong talent de Canonprijs in de wacht.

De winnende foto is samen met de andere genomineerde foto's tot en met 7 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 25 januari 2010 om 00:07  | reageer

  Dat is precies wat ik dacht toen ik die foto voor het eerst zag: dit wordt de zilveren camera. Niet alleen klopt de foto technisch, ik vind het ook uitzonderlijk dat iemand meteen na zo'n incident (en net zelf ontsnapt aan die aanrijdende auto) naar die plak rent en dan zo'n foto maakt (of dat een positieve eigenschap is van de fotograaf laat ik in het midden). knipoog

  Maar inderdaad: deze foto vertelt het hele verhaal. Geen prettig verhaal, maar dat was het nou eenmaal niet. Een terechte winnaar.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 25 januari 2010 om 02:19  | reageer

  Inderdaad: terechte winnaar!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 25 januari 2010 om 07:12  | reageer

  Dit is inderdaad nou net een foto die hele hele verhaal in één beeld samenvat. Hoe cru de foto en het verhaal dan ook is, een terechte winnaar!

 4. Robert
  Robert schreef op maandag 25 januari 2010 om 07:27  | reageer

  Inderdaad wat je zegt Reinoud, dat waren ook mijn eerste gedachten... DIT wordt hem. Overigens vond ik sommige inzendingen bedenkelijk, met name die serie van Peter Blok. Elke willekeurige amateur had dit kunnen maken. Waarom die serie (over de landmacht dagen) wordt genomineerd.. schiet mij maar lek.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 25 januari 2010 om 18:06  | reageer

  @Reinoud
  De fotograaf was kennelijk op het juiste moment op de juiste plek. De foto verbeeld een tragische gebeurtenis en is daarom uniek en winnaar. Maar wat maakt de foto technisch in jouw optiek dan zo kloppend?

 6. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 25 januari 2010 om 19:48  | reageer

  Pim had inderdaad 'de mazzel', om 'on the right time, on the right place' te zijn.
  Maar hij heeft het wel perfect gedaan!
  Ten eerste was het incident natuurlijk ongelovelijk schokkend; hij moet deze plaat wel in 'no time' geschoten hebben.
  De politie had hem waarschijnlijk al weggestuurd, nog voordat hij zijn diafragmakeuze had kunnen bepalen.
  Deze foto is zó enorm raak!
  De kracht zit hem in de aktie, het moment.
  Niet in techniek, maar zo gaat dat heel vaak met foto-journalisten, lijkt me.

 7. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 25 januari 2010 om 20:02  | reageer

  Hij had niet alleen de mazzel. Hij stond op een plek waar meerdere fotografen stonden. Maar hij had als enige de tegenwoordigheid van geest om meteen naar de goede plek te rennen en de foto te nemen voordat de politie erbij was. Dat maakt hem als fotograaf uitzonderlijk.
  En met technisch kloppend bedoel ik dat de belichting klopt, de scherptediepte precies goed is (de bus op de achtergrond is net zo onscherp dat je de ontzetting ziet, maar de focus ligt toch op de voorgrond, en er zitten ook nog eens een paar duidelijke diagonale kijklijnen in de compositie. Dat zijn nou niet dingen die ik in 1 seconden voor elkaar krijg...

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 25 januari 2010 om 20:42  | reageer

  Ik neem aan dat hij toevallig ook camera met een goed objectief bij de hand had. Geen 70-200, aan de scherptediepte te zien.

  Als ik mij de tv-beelden van 30 april voor de geest haal, dan had hij enige tijd om deze foto te maken. De politie kwam niet heel snel in actie, met uitzondering van de agent die zelf bijna was aangereden en al snel een kort gesprek met Karst T kon aanknopen. Dat hij er snel bij was lees je mogelijk af wel af aan de kijkrichting van de agent en de familie in de bus. Hoewel dat ook kan wijzen op een late actie van de fotograaf. De klap is voorbij en nu kijkt iedereen weer naar de slachtoffers.

  We zullen wel nooit weten wat een amateur-fotograaf had gedaan die daar op dat moment had gestaan.

 9. Margo
  Profiel Margo schreef op maandag 25 januari 2010 om 22:56  | reageer

  Ik had deze foto nooit gemaakt. Ik heb altijd de neiging bij akelige beelden de camera te laten zakken.

 10. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 25 januari 2010 om 23:07  | reageer

  Toch is dat wat een profressional ook moet doen. Een journalist maakt niet alleen foto's van leuke gebeurtenissen. Ik fotografeer (in een hele andere context) ook wel dingen die ik zelf niet leuk vind. Maar die beelden kunnen voor anderen ook belangrijk zijn.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 00:14  | reageer

  Ik blijf erbij dat de fotograaf die dag het geluk aan z'n zijde had en zoals EdC opmerkt ook het juiste objectief op z'n camera. Het ziet er verder niet uit als haastwerk en technisch gezien kun je een foto in de nabewerking corrigeren. Wat je Pim kunt toeschrijven is professionaliteit om het gruwelijke tafereel adequaat vast te leggen. Esthetisch gezien kan ik me betere foto's voorstellen maar dat is waarschijnlijk niet aan de orde.

 12. Robert
  Robert schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 07:33  | reageer

  Mijn ervaring is dat je, op het moment dat dit soort dingen gebeuren, een soort van adrenalinestoot krijgt die ervoor zorgt dat je op dat moment niet de ernst van de situatie inziet en je de mogelijkheid geeft dit soort foto's te maken. Achteraf gaat dan het hele gebeuren een plaats krijgen en dan kun je wel even verrot zijn.

 13. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 08:07  | reageer

  Tony: heb je het interview gezien dat hij indertijd bij Pauw en Witteman gaf?

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 09:27  | reageer

  @Reinoud
  Nee, dat heb ik helaas niet gezien.

 15. Arjan de Graaf
  Arjan de Graaf schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 10:28  | reageer

  Daarom lopen dat soort fotografen ook met 2 body's om de nek/over de schouder. Op de een een 70/200 , op de ander een groothoek(16/35) of standaard lens(24/70). Zo kun je 99 van de 100 keer alles vast leggen..

  En dat je verrot bent na zo iets.... ja dat kan ik me goed voorstellen.
  Ik wordt ook niet blij van een ongeluk waar een zwaar gewonde of dode bij is, maar helaas hoort dat ook bij het werk..

 16. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 13:50  | reageer

  Daarom zou ik nooit fotojournalist zijn. Ik fotografeer alleen wat iets met mij doet in positieve zin. Voor mezelf en de liefhebbers.

 17. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 17:07  | reageer

  Vind het nog steeds heel erg bijzonder deze foto, ook omdat het allemaal in mijn woonplaats is gebeurt misschien. Het moment is precies goed vastgelegd, met de bus daar nog achter, dat de gebeurtenis heftig is dat lijkt me logisch.

 18. Peter
  Peter schreef op woensdag 27 januari 2010 om 18:54  | reageer

  Persoonlijk zit ik niet op dit soort foto's te wachten. Ik wil daarbij wel opmerken dat het niet de schuld van de fotograaf is dat een aanslag als deze vlak voor je neus plaatsvindt. Misschien voor onderzoek of waarheidsvinding is een foto als deze nodig (we hoeven maar aan oorlogsfoto's te denken om de geschiedenis te reconstrueren). Wordt de foto genomen voor de sensatie, dan zeg ik nee. Dat is voor mij persoonlijk een brug te ver.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord