Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Viktor Naumovski winnaar Steenbergen Stipendium 2019

zondag 9 februari 2020, 13:31 door | 3.965x gelezen | 0 reacties

Op 15 januari jongstleden is in het Nederlands Fotomuseum het Steenbergen Stipendium 2019 toegekend aan Viktor Naumovski (Noord-MacedoniŽ, 1996).

De jury koos unaniem voor zijn korte film 'Standing in the Sun', een surrealistisch coming-of-age-verhaal over een Noord-Macedonische jongen en zijn familie tegen de achtergrond van een naoorlogs, uitgebeend Skopje.

Viktor Naumovski  Jesper Boot

Winnaars Steenbergen Stipendium Viktor Naumovski (links) en Jesper Boot (rechts) @ Fred Ernst

Het Steenbergen Stipendium wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van een van de vijf geaccrediteerde Nederlandse kunstacademies voor het beste fotografische afstudeerwerk.

Viktor Naumovski studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontvangt van Steenbergen Stichting een stimuleringsprijs van 5000 euro.

De publieksprijs ging naar Jesper Boot met het project 'Power'. Ook de jury was gecharmeerd van dit werk en gaf hem daarom een eervolle vermelding.

Het werk van de winnaars en de drie andere genomineerden is nog tot en met 9 februari 2020 te zien in het Nederlands Fotomuseum, dat hiermee een podium geeft aan het fotografisch erfgoed van de toekomst.

Viktor Naumovski Ė Standing in the Sun


Met Standing in the Sun heeft Viktor Naumovski zijn publiek vanaf het allereerste moment bij de kladden.

De korte film van tien minuten, een surrealistisch coming-of-age-verhaal over een Noord-Macedonische jongen en zijn familie tegen de achtergrond van een naoorlogs, uitgebeend Skopje, is een regelrechte knal voor de kop.

Trailer van de film 'Standing in the Sun'

Naumovski schreef het script met zijn vrienden en familieleden in het achterhoofd. Zij vertolken de verschillende karakters in de film, en namen hun eigen ideeŽn en persoonlijkheden mee, waardoor ze nergens verworden tot clichťs.

Ze gedragen zich onbeschaamd en vrij; Naumovski is behalve een getalenteerde beeldenmaker ook een geloofwaardige regisseur.

De jury over 'Standing in the Sun'


De jury, bestaande uit Merel Bem (juryvoorzitter, kunstcriticus en schrijver), Henk Wildschut (fotograaf) en Teun van der Heijden (fotoboekontwerper), heeft unaniem gekozen voor Viktor Naumovski als winnaar van het Steenbergen Stipendium 2019.

In het rapport oordeelt de jury: Met 'Standing in the Sun' heeft de Noord-Macedonische Naumovski een onvergetelijk project afgeleverd: een film die je, zittend op een bank bekleed met geitenhuid, vanaf het allereerste moment met open mond bekijkt, die vervreemdend is en je tegelijkertijd naar binnen trekt, die zowel een innerlijke als een buitenwereld toont, die opzweept ťn hypnotiseert.

De sfeer in een buitenwijk van het naoorlogse Skopje, de hoofdstad van Noord-MacedoniŽ, waar het grimmig en unheimisch kan zijn, maar ook warm en grappig, werd door Naumovski in een surrealistische beeldtaal gegoten en voorzien van een opzwepende soundtrack.

De kunstenaar, opgegroeid zonder de aanwezigheid van kunst, schakelde vrienden en familieleden in en wist zijn ideeŽn blijkbaar zo overtuigend over te brengen, dat ze er volledig in meegingen. Zelfs oma. Dat getuigt van overredingskracht en een aangeboren gevoel voor regie.

Naumovski's gedegen fotografische achtergrond is duidelijk zichtbaar in de geconcentreerde filmbeelden en zijn oog voor detail. De jury werd weggeblazen door dit sprankelende, volstrekt authentieke talent, en kijkt uit naar zijn volgende stappen.


Viktor Naumovski Standing in the Sun

Screenshot uit de film 'Standing in the Sun'

Publieksprijs en eervolle vermelding voor Jesper Boot (Nederland, 1996) - Power


Tot en met 12 januari konden de bezoekers van het Nederlands Fotomuseum op zaal hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.

De meeste stemmen (555 van de 1.602) gingen naar het project Power van Jesper Boot (Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht), waarin de fotograaf met minimale, maar zeer effectieve huis-, tuin- en keukenmiddelen de 'saaie' beeldcultuur van de (Brusselse) politiek onder de loep neemt.

Boot ontving ook een eervolle vermelding van de jury, die dermate gecharmeerd was van Boots project 'Power', dat ze dit niet ongeprezen wilde laten.

Power jesper boot

Fragment uit het 'Power' project van Jesper Boot

Reflectie op academies


De jury bezoekt ieder jaar de eindexamen-exposities van verschillende kunstacademies door Nederland om de vijf beste fotografische afstudeerwerken te selecteren voor het Steenbergen Stipendium.

Dit geeft de jury een scherpe blik op de kwaliteit van de eindexamen-exposities en de ontwikkelingen die de academies doormaken. De bevindingen zijn per academie verwoord in het juryrapport. Het juryrapport is te lezen op www.nederlandsfotomuseum.nl.

Power jesper boot 2

Fragment uit het 'Power' project van Jesper Boot

De Steenbergen Stichting en het Stipendium


Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen twintig jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door academies, studenten en critici.

Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).
www.steenbergen-stichting.nl www.facebook.com/StStipendium

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord