Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Vincent van Gogh Photo Award 2019

zondag 27 januari 2019, 14:28 door | 3.762x gelezen | 1 reactie

De Vincent van Gogh Photo Award is een initiatief van de Rotary Club Nuenen. De organisatie ontving de eerste keer meer dan zeshonderd foto's uit de hele wereld. De beste inzendingen worden geëxposeerd op prominente plekken in Nuenen. De opbrengst van de wedstrijd gaat naar een goed doel.

De fotowedstrijd krijgt een tweede editie in het najaar van 2019. De organisatie heeft dat besloten na het succes van de internationale fotowedstrijd afgelopen jaar. Vorig jaar werd Bartlomiej Jurecki uit Polen de eerste winnaar van de eerste Photo Award met een foto van een korenveld met de voor Van Gogh typische intense kleuren.

Winnende foto 2018 Bartlomiej Jurecki

De winnende foto van vorig jaar van Bartlomiej Jurecki

Het thema voor de wedstrijd was 'Human Nature', kijken door de ogen van Van Gogh. Wat zou Van Gogh op camera hebben vastgelegd? Die vraag was samen met zijn uitspraak 'Als je echt van de natuur houdt, zul je schoonheid overal vinden!' de inspiratie voor de fotowedstrijd.

Er werden 660 foto's ingestuurd door 250 fotografen met een aanzienlijk deel uit het buitenland. Door een jury zijn de beste 50 foto's uitgekozen en vervolgens de 3 winnende. Het thema voor de Vincent van Gogh Photo Award 2019 is: Faces of the World.

Faces of the World


Het thema voor 2019 is dus Faces of the World, waarbij je je moet laten inspireren op een hedendaagse manier alsof je door de ogen van Vincent van Gogh kijkt. Probeer 'out of the box' te denken zoals Vincent het destijds deed en daar mensen mee te verrassen. Laat je camera als het ware de kwast zijn.

Wat houdt het 'Faces of the world' thema in?


Eigenlijk is het een heel breed thema, met veel mogelijkheden en vrijheid voor de fotografen.

 • Wat zie jij door de lens als zijnde het gezicht van deze wereld?
 • Wie of wat is voor jou het gezicht van deze wereld?
 • Is dit daadwerkelijk een gezicht van een persoon?
 • Of is dit een landschap of plek op de wereld die jij met je camera hebt vastgelegd?
 • Hoe beleef jij als fotograaf onze wereld? Is het een schitterend paradijs of juist niet?
 • Zijn het de wereldse problemen?
 • Ken jij iemand of een groep mensen, die voor jou het gezicht van de wereld zijn?


Vincent van gogh photo award 2019


Daarbij speelde ook het licht een belangrijke rol in zijn schilderijen. Vincent kon het licht op prachtige wijze vangen op het doek. Fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Er is dus heel veel mogelijk. Eigenlijk alles! Laat je vooral inspireren door dit thema met jouw beelden!

Er hoeft niet aan Vincent van Gogh of aan Nuenen gerefereerd – of in de foto te worden verwerkt. De titel van dit evenement is een hommage aan Vincent. Hij legde met de kwast vast, wat hij waarnam en beleefde.

Je kunt dit doen door de lens van de camera, want misschien hangt je foto in de leef- en werkwereld van Vincent in zijn Nuenense tijd! Laat jouw inspiratie als fotograaf zijn gang gaan.

Juryleden


De drie juryleden zijn: John Geven, Milou Halbesma en Brendan de Clercq en wordt mogelijk gemaakt door Rotary Club Nuenen.

Jury vincent van gogh photo award


Richtlijnen voor je inzending


Zorg ervoor dat deze sterk op zichzelf is. Het dient het verhaal, moment of het concept wat jij wilt tonen duidelijk over te brengen. Vertrouw op je instincten, maar vraag ook de mening en advies van anderen die je vertrouwt.

Soms heb je de mening van een ander nodig om je inzending(en) verder te verbeteren. Vraag iemand met een goed oog hiervoor, zij het een andere fotograaf of een creatief persoon met ervaring hierin.

Je mag maximaal drie (3) afbeeldingen per inzending meesturen en je mag zoveel inzendingen insturen als je wilt.

Goede doelen inschrijfgeld: één enkele afbeelding kost 10 euro, twee enkele 15 en drie 20 euro. Het inschrijfgeld zal gedoneerd worden aan een viertal goede doelen, namelijk: het Wereld Natuurfonds, End Polio Now, Stichting Leergeld en de Zonnebloem.

Vincent van gogh photo award goede doelen


Inschrijven in drie eenvoudige stappen


Stap 1: Registreer jezelf
Stap 2: Betaal je 'goede doelen' inschrijfgeld
Stap 3: Stuur je digitale afbeelding(en)

Inschrijven is zonder risico. Alle fotografen behouden hun copyright. Winnend werk zal alleen gebruikt worden in de online galerij en in relatie tot de promotie van de Vincent van Gogh Photo Award.

Dit in print & drukwerk en gedurende een drie weken durende openlucht expositie in het centrum van Nuenen (Noord-Brabant) van 20 september tot en met 6 oktober 2019.

Van gogh photo award openlucht expositie


De ongeveer 50 winnende inzendigen zullen op strategische locaties geplaatst worden in relatie tot Vincent van Gogh's periode in Nuenen (Noord-Brabant), waar hij de meeste van zijn werken gemaakt heeft. Wandelend door het historische centrum van Nuenen, stapt de bezoeker in de wereld van Vincent van Gogh en geniet gelijktijdig van de Foto Expositie.

Prijzen


De winnaar ontvangt 1.000 euro, de tweede plaats 500 en de derde 250 euro. Alle 50 winnende inzendingen zullen worden geplaatst in de online Winnaarsgalerij en gedurende het najaar van 2019 worden tentoongesteld tijdens een openluchtexpositie in het centrum van Nuenen (zie hierboven).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

 1. Alexander vd Dussen
  Alexander vd Dussen schreef op zondag 27 januari 2019 om 16:56  | reageer

  Goed initiatief van de Rotary. Deze keer toch maar een 2-tal foto's ingestuurd. Vorig jaar nog getwijfeld. Zelf denk ik dat er veel foto's worden ingestuurd die beter zijn dan de foto's die ik heb ingestuurd al weet je natuurlijk nooit wat opvalt bij de jury. Ik verwacht niets maar heb op zijn minst een paar goede doelen gesteund.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord