Elja Trum

Wiki loves monuments fotowedstrijd

donderdag 8 september 2011, 19:53 door | 4.598x gelezen | 7 reacties

Deze maand kun je meedoen aan een wedstrijd georganiseerd door Wikimedia Nederland in samenwerking met de vrijwillegers van Wikipedia. Met het project 'Wiki loves monuments 2011' willen zij zoveel mogelijk rechtenvrije foto's van monumenten in Nederland verzamelen.

De wedstrijd loopt van 1 tot en met 30 september 2011. Iedereen kan zelfgemaakte foto's onder vrije licentie uploaden en meedingen naar prijzen in verschillende categorieŽn. De foto's zullen onder andere gebruikt worden om informatie over het nationaal erfgoed op Wikipedia te illustreren.

Het is vaak lastig om aan goede foto's te komen die relevant zijn bij artikelen op Wikipedia, dus dit is een mooie manier om deze beelden binnen te krijgen. Het is wel belangrijk om je te beseffen dat door het vrijgeven van je foto's deze ook door anderen (commercieel) gebruikt kunnen worden buiten Wikipedia. Er wordt gebruik gemaakt van een van de Creative Commons licenties.

Wiki Loves Monuments

Prijzen zijn onder andere een tabletcomputer, een Canon 1100D voorzien van kitlens en een jaarabonnement op het magazine DigiFoto Pro. Lees alle details over de wedstrijd hier door. Je kunt overigens ook meedoen aan de Europese versie van dezelfde wedstrijd.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

7 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 9 september 2011 om 11:03

  Ik vind dat sowieso altijd het lastige punt met fotowedstrijden, 9 op de tien keer geef je de organisator de mogelijkheid jouw beelden gratis te gebruiken. Leuk voor naamsbekendheid, maar als je commercieel wil worden ook wel een erg groot nadeel en soms een reden om simpelweg niet in te sturen...

 2. Benny
  Profiel Benny schreef op zaterdag 10 september 2011 om 15:09

  Laten ze maar voor de foto's betalen. Wat een lef, zeg. En dan moet het ook nog rechtenvrij zijn, wie denken ze wel niet wie ze zijn.

  Alleen de toon al...

  Photofacts, waarom plaatsen jullie zoiets?

  Benny

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 11 september 2011 om 00:06

  @Benny; zolang de voorwaarden duidelijk zijn (ik wijs er hier expliciet op dat je foto's rechtenvrij aangeboden moeten worden) zie ik niet waarom ik deze wedstrijd niet zou noemen.

  Persoonlijk vind ik dat je ook een onderscheid kunt maken op basis van de activiteiten van een bedrijf. Wikipedia bied de gehele wereld gratis de meest accurate encyclopedie die er is aan. Op basis van vrijwilligers. In mijn ogen past het gebruik van rechtenvrije foto's daar prima in.

  Als fotograaf kun je volgens mij uitstekend zelf de afweging maken of het voor jou de moeite is om mee te doen met een dergelijke wedstrijd en welke foto's je daar dan voor in stuurt.

 4. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 12 september 2011 om 14:57

  Elja,

  Uiteraard, moet een fotograaf die keuze zelf maken, maar persoonlijk doe ik het niet.

  Ik vind, dat fotografen tegenwoordig teveel uitgemolken worden, waardoor de bereidwilligheid van een fotograaf (logisch vind ik!) ook terugloopt.

  Alles "moet" tegenwoordig maar rechtenvrij zijn. Of anders gezegd: Jij staat je foto af en een ander gaat er aan verdienen. Daar pas ik voor.

  Benny

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.415 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord