Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Wiki loves monuments fotowedstrijd

donderdag 8 september 2011, 19:53 door | 5.265x gelezen | 7 reacties

Deze maand kun je meedoen aan een wedstrijd georganiseerd door Wikimedia Nederland in samenwerking met de vrijwillegers van Wikipedia. Met het project 'Wiki loves monuments 2011' willen zij zoveel mogelijk rechtenvrije foto's van monumenten in Nederland verzamelen.

De wedstrijd loopt van 1 tot en met 30 september 2011. Iedereen kan zelfgemaakte foto's onder vrije licentie uploaden en meedingen naar prijzen in verschillende categorieŽn. De foto's zullen onder andere gebruikt worden om informatie over het nationaal erfgoed op Wikipedia te illustreren.

Het is vaak lastig om aan goede foto's te komen die relevant zijn bij artikelen op Wikipedia, dus dit is een mooie manier om deze beelden binnen te krijgen. Het is wel belangrijk om je te beseffen dat door het vrijgeven van je foto's deze ook door anderen (commercieel) gebruikt kunnen worden buiten Wikipedia. Er wordt gebruik gemaakt van een van de Creative Commons licenties.

Wiki Loves Monuments

Prijzen zijn onder andere een tabletcomputer, een Canon 1100D voorzien van kitlens en een jaarabonnement op het magazine DigiFoto Pro. Lees alle details over de wedstrijd hier door. Je kunt overigens ook meedoen aan de Europese versie van dezelfde wedstrijd.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 9 september 2011 om 11:03  | reageer

  Ik vind dat sowieso altijd het lastige punt met fotowedstrijden, 9 op de tien keer geef je de organisator de mogelijkheid jouw beelden gratis te gebruiken. Leuk voor naamsbekendheid, maar als je commercieel wil worden ook wel een erg groot nadeel en soms een reden om simpelweg niet in te sturen...

 2. Benny
  Profiel Benny schreef op zaterdag 10 september 2011 om 15:09  | reageer

  Laten ze maar voor de foto's betalen. Wat een lef, zeg. En dan moet het ook nog rechtenvrij zijn, wie denken ze wel niet wie ze zijn.

  Alleen de toon al...

  Photofacts, waarom plaatsen jullie zoiets?

  Benny

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 11 september 2011 om 00:06  | reageer

  @Benny; zolang de voorwaarden duidelijk zijn (ik wijs er hier expliciet op dat je foto's rechtenvrij aangeboden moeten worden) zie ik niet waarom ik deze wedstrijd niet zou noemen.

  Persoonlijk vind ik dat je ook een onderscheid kunt maken op basis van de activiteiten van een bedrijf. Wikipedia bied de gehele wereld gratis de meest accurate encyclopedie die er is aan. Op basis van vrijwilligers. In mijn ogen past het gebruik van rechtenvrije foto's daar prima in.

  Als fotograaf kun je volgens mij uitstekend zelf de afweging maken of het voor jou de moeite is om mee te doen met een dergelijke wedstrijd en welke foto's je daar dan voor in stuurt.

 4. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 12 september 2011 om 14:57  | reageer

  Elja,

  Uiteraard, moet een fotograaf die keuze zelf maken, maar persoonlijk doe ik het niet.

  Ik vind, dat fotografen tegenwoordig teveel uitgemolken worden, waardoor de bereidwilligheid van een fotograaf (logisch vind ik!) ook terugloopt.

  Alles "moet" tegenwoordig maar rechtenvrij zijn. Of anders gezegd: Jij staat je foto af en een ander gaat er aan verdienen. Daar pas ik voor.

  Benny

 5. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op maandag 12 september 2011 om 16:12  | reageer

  En dat is je goed recht, Benny. Net zo goed dat een ander er anders over kan denken. En daarom is het zo leuk dat dit soort dingen op Photofacts staat: Met volledige informatie en verwijzingen zodat iedereen die keuze voor zichzelf kan maken.

 6. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 12 september 2011 om 20:42  | reageer

  Cas,

  Heb je zeker gelijk in. Alleen ik persoonlijk, zou het niet aanraden om daar foto's naar toe te sturen.

  Stel je maakt een wereld plaat...

  Benny

 7. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 13 september 2011 om 13:08  | reageer

  Mooi dat je alle zaken hier vermeld, informatie is weten.
  Zelf heb ik er geen probleem mee, meer nog, ook voor andere non profit organisaties, en al zeker voor een gratis te raadplegen encyclopedie.
  En je beslist toch zelf wat je instuurt, of nog 'welke' je wil delen, dat hoeft dan ook niet die topplaat te zijn.
  Maar kan er inkomen dat anderen er ook anders over denken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord