Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Win prijzen met jouw apparatuurkennis!

donderdag 1 november 2012, 20:03 door | 6.466x gelezen | 13 reacties

Als fotograaf heb je vaak goede kennis van je apparatuur. Je weet precies waarom en in welke situatie een bepaald objectief fijn werkt. Alle voor- en nadelen op een rijtje. Waarom zou je die kennis niet delen met andere fotografen? Dat kan eenvoudig op Photogear, de apparatuur site van Photofacts. Deze maand maak je daarbij ook nog eens kans op mooie prijzen!

Twee jaar geleden lanceerde ik apparatuursite Photogear. Er staan inmiddels honderden producten op voorzien van foto's, informatie en verwijzingen naar reviews op internet. Ook vind je er tientallen ervaringen van gebruikers.

Het idee is dat honderden fotografen veel meer weten dan slechts een paar. Ik als Canon gebruiker weet bijvoorbeeld veel minder van bijvoorbeeld Nikon of Pentax. Maar als jij al jaren een fanatiek Nikonian bent heb je de nodige kennis over deze producten beschikbaar.

Hoe werkt het?


Photogear werkt als een soort wiki; elke bezoeker kan zelf informatie toevoegen en verwijderen. Je moet hiervoor wel ingelogd zijn met een (gratis) Photofacts account. Ben je ingelogd, dan kun je simpelweg bij een product klikken op 'tekst aanpassen', 'specificaties aanpassen', 'link toevoegen' en dergelijke. Allemaal direct onder de plek waar de toegevoegde informatie ook daadwerkelijk komt te staan.

Gisterenavond laat (tevens mijn excuus voor het warrige einde) heb ik nog onderstaand filmpje opgenomen waarin ik laat zien hoe eenvoudig je productinformatie kunt toevoegen op de website.


Ook als het product waar je kennis over hebt geheel ontbreekt op Photogear dan kun je deze toevoegen aan de database. Het is allemaal niet heel moeilijk en mocht er iets niet helemaal goed ingevuld zijn dan kan de volgende bezoeker het gewoon weer verbeteren.

De prijzen


Het tweejarig bestaan van de site leek me een prima moment om een boost te geven aan de hoeveelheid informatie die er beschikbaar is. Vandaar dat we onder iedereen die gedurende deze maand (november) informatie toevoegt aan Photogear prijzen verloten!

In totaal hebben we een 'prijzenpot' met een waarde van bijna 600 euro! Dit zijn de verschillende prijzen die we begin december gaan verloten:

Benro C1570F Classic Carbon
Namens Benro Nederland kunnen we een Benro C1570F Classic Carbon statief aanbieden. Dit carbon statief met een waarde van 229 euro weegt slechts 1,15 kilogram en is dus gemakkelijk mee te nemen tijdens fototripjes. Zelf heb ik ook een compact carbon statief van Benro waar ik erg tevreden over ben!

Profotonet 80 x 120 cm canvas
Namens afdrukspecialist Profotonet (de favoriete partij voor veel fotografen) kunnen we een canvas afdruk met een formaat van 80 bij 120 centimeter aanbieden. Een kwalitatief hoogwaardig canvas op groot formaat met een waarde van 128 euro.

Canon 300-EG Rugzak
Namens fotowinkel CameraTools hebben we een stevige rugzak van Canon om als prijs weg te geven. Met ruimte voor een camera en twee tot drie objectieven en een waarde van 60 euro.

FotoCube 75cm met bijpassende kreukloze folie
Namens FotoCube kunnen we een lichttent van 75 centimeter met kreukloze folie voor de achtergrond aanbieden. Zo'n lichttent is ideaal wanneer je aan de slag gaat met productfotografie . De FotoCube 75 centimeter lichttent heeft een waarde van 46 euro.

Grijskaart (30 cm)
Altijd de juiste kleuren in je foto's? Met behulp van deze grijskaart van FotoCube is dit geen probleem meer. De grijskaart heeft een waarde van 35 euro.

Handboek Workflow in de Fotografie
Van Focus Media ontving ik het Handboek Workflow in de Fotografie geschreven door Frans Barten ten behoeve van een recensie. Deze recensie kon je gisteren lezen op Photofacts. Dit boek ter waarde van 30 euro zetten we nu in als extra prijs.

3x Digitale Fotografie: Zwart-wit boek
Natuurlijk kan ook mijn eigen zwart-wit boek niet ontbreken tussen de prijzen. Voor de fotograaf die alles wilt weten over het fotograferen in zwart-wit. Het boek heeft een waarde van 21 euro.

Photogear prijzen

Elke aanpassing die je doet zorgt ervoor dat jouw naam aan die verandering gekoppeld wordt. Aan het begin van de volgende maand worden er willekeurig prijswinnaars gekozen uit iedereen die een aanpassing gedaan heeft. Per persoon kan er maximaal één prijs gewonnen worden, maar je mag wel zo veel veranderingen als je wilt doorvoeren; met elke extra toevoeging maak je meer kans op een prijs.

Ga snel naar Photogear en gebruik jouw appartuurkennis om kans te maken op één van de prijzen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 1 november 2012 om 21:35  | reageer

  Tellen de oude reviews mee, anders heb ik een grote kans knipoog, wou sowieso een stukje schrijven over de nieuwe D7000 dus komt voor elkaar.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 1 november 2012 om 22:28  | reageer

  Het hoeft dus niet per se bij ervaringen te blijven; als je een nieuw product toevoegt dat nog niet op Photogear staat heb je binnen no-time een aantal toevoeging gerealiseerd:

  - Product toevoegen
  - Kort stukje basistekst
  - Productfoto
  - Vatting koppelen
  - Productspecificaties invoeren
  - Link naar een review

  Nog geen tien minuten werk en je maakt zes keer kans. vrolijk
  Alle informatie is zo te vinden door even te Googlen en op de site van de fabrikant te kijken..

 3. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 2 november 2012 om 21:45  | reageer

  Ondertussen wat eigen ervaringen toegevoegd. Vooral bij producten waar nog geen ervaringen bij stonden.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 6 november 2012 om 10:40  | reageer

  Ilja, ik zat te kijken hoe ik een nieuw product kan toevoegen, maar ik kan het niet vinden.

 5. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 6 november 2012 om 11:09  | reageer

  ik heb ook wel iets om toe te voegen, maar hoe ???

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 6 november 2012 om 11:16  | reageer

  @Ingrid; bekijk anders even bovenstaand filmpje. Die zou dat duidelijk moeten maken. In principe moet je zorgen dat je ingelogd bent en staat er dan onderaan elk blok op Photogear.nl wel in het grijs een tekstje als 'vatting toevoegen', 'specificaties aanpassen' of 'foto uploaden'.

 7. ingrid-1950
  Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 6 november 2012 om 11:25  | reageer

  hé, thanks Elja, het infofilmpje is heel duidelijk !!

 8. Elbee
  Profiel Elbee schreef op dinsdag 13 november 2012 om 13:36  | reageer

  Ik wilde mijn ervaring met de Carl Zeiss lens toevoegen. De lens staat nu wel in het rijtje, maar wanneer ik verder wil komt "Helaas, de opgevraagde pagina kon niet worden gevonden. Onze excuses voor het ongemak." Doe ik iets verkeerd?

 9. Elbee
  Profiel Elbee schreef op dinsdag 13 november 2012 om 13:48  | reageer

  Ik denk dat ik het al ondekt heb, de lens staat onder Sony vermeld. Maar is dat niet de vatting?

 10. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 13 november 2012 om 14:10  | reageer

  De meeste Sony Zeiss lenzen zijn niet te verkrijgen in Nikon of Canon mount (en vice versa).

 11. reenbo
  Profiel reenbo schreef op zaterdag 1 december 2012 om 11:58  | reageer

  Ik krijg mijn aanmelding voor die wedstrijd ook niet geplaatst, het is een doolhof.
  Maar misschien telt dit nog mee.
  Ik heb nu enkele jaren de Canon EF 24-105 gebruikt op mijn 5D's. Elke keer als ik alleen één lens mag/wil meenemen kies ik deze lens omdat ik er prachtige panorama's mee kan maken. Eigenlijk heb je dus geen bredere hoek nodig. Een panorama is zo uit de hand gemaakt. Wat tele's betreft, de 5 D heeft genoeg resoluties om het beeld bijvoorbeeld tot 2 x groter te maken met "cropping" en dan krijg je dus een beeld gelijk aan een 210 mm. Met de hoge ISO's van een 5D heb ik geen behoefte aan een diafragma van 2.8. Dat zijn mijn drie redenen om de 24 -105 te kiezen.

 12. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 1 december 2012 om 12:05  | reageer

  Om op 210mm uit te komen, heb je nog maar 5MP over. En f/2.8 kun je niet nabootsen met hogere iso.

 13. reenbo
  Profiel reenbo schreef op zaterdag 1 december 2012 om 14:12  | reageer

  Uit de praktijk heb ik het volgende: Van een beeld gemaakt met de 105 mm stand maakte ik een tweemaal vergroting en door middel van cropping gebruikte ik alleen het middenste gedeelte. De originele RAW foto is gemiddeld zo'n 30 Mp. groot (5D mark2 sensor is 21 Mp.) Nooit problemen zoals onscherpte en of ruis tegengekomen bij ISO 100 na bewerking met Lightroom. Ik had misschien ook erbij moeten vermelden dat de 5D een "fullframe" sensor heeft. Ik heb geen ervaring met kleinere sensors.
  Uiteraard heeft een 2.8 minder dieptescherpte dan een 4 en misschien mooiere "bokeh's". Maar ik maak meer landschapfoto's dan portretten. Meestal, liefst alles scherp van voor- tot achtergrond. Ik gebruik liever een statief en kleine diafragma's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord