Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Winnaar Sony World Photography Awards bekend

vrijdag 25 april 2008, 16:04 door | 6.045x gelezen | 3 reacties

Niet dat ik wist dat er een wedstrijd was, maar van Sony ontving ik vandaag het bericht dat de winnares van de Sony World Photography Awards fotografe Vanessa Winship is geworden. Haar inzending in de categorie Portretten werd verkozen uit duizenden ingezonden foto’s van professionele en amateurfotografen. Ze ontvangt naast de titel ook een geldbedrag van 25.000 dollar.

Er waren ook Nederlanders die wel wisten van de wedstrijd; Robin Utrecht was genomineerd in de categorie Sport. Eerder won hij wel al een Zilveren Camera.

De ‘Honorary Board’, een jury van vrijwilligers bestaande uit bekende personen uit de fotowereld, onder wie Nan Goldin, Bruce Davidson, Tom Stoddart, Elliott Erwitt en Martine Franck, koos de prijswinnende foto’s. De afgelopen weken heeft deze board samen met professionele fotografen de verschillende inzendingen zorgvuldig tegen elkaar afgewogen. Tijdens de laatste bijeenkomst voor de uitreiking hebben ze hun eindoordeel uitgesproken.

Vanessa Winship ontving haar award uit handen van jurylid Elliott Erwitt in het Palais des Festivals ten overstaan van 700 VIP’s en de top van de fotowereld. De elf winnende professionele fotografen, afkomstig uit acht landen namen eveneens een award in ontvangst en er was applaus voor Arup Gosh, de winnaar van de amateurfotografen, die helaas niet in staat was de ceremonie bij te wonen. Phil Stern kreeg de ‘Legacy Award’ voor zijn bijzondere bijdrage aan de fotowereld de afgelopen tien jaar. Nadat hij de prijs in ontvangst had genomen: “Het vleit me dat ik deze prijs heb gewonnen. Ik wil graag iedereen bedanken die betrokken is geweest bij deze beslissing en ik hoop dat deze awards nog lang zullen worden uitgereikt.

De uitreiking van de awards vormden het slotstuk van een aantal evenementen die de afgelopen dagen in Cannes plaatsvonden, met als thema ‘Legacy’. De Sony Legacy Tentoonstelling, georganiseerd door Magnum Photos, stond in het teken van het verleden, het heden en de toekomst van de fotografie. Ook werden fotografen uitgenodigd om op een conferentie te discussiëren over de laatste trends uit de fotowereld. De ‘University Shoot Out’ was een studenteninitiatief ter aanmoediging van toekomstige fotografen.

De winnende foto:

Copyright Vanessa Winship, courtesy of Sony World Photography Awards
©Vanessa Winship, courtesy of Sony World Photography Awards

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. hajo hoffmann
  hajo hoffmann schreef op donderdag 1 mei 2008 om 12:59  | reageer

  Leuke foto van Vanessa Winshop,
  toch reeds gemaakt door DIANE ARBUS in 1967 "Identical Twins, Roselle, NY, 1967"
  Plagiaat.
  Hoe blijft dit bij al de "grote fotografen" in de Jury onopgemerkt?
  Kennen zij de fotogeschiedenis niet?
  What ever?
  Het is wel de moeite waard haar ander werk te bekijken.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 1 mei 2008 om 15:37  | reageer

  @Hajo, 'Identical twins', zou dus ook opgaan voor de foto's?

 3. adje
  adje schreef op donderdag 1 mei 2008 om 16:11  | reageer

  @hajo
  ik vind het verschil tussen de foto van Diane Arbus en bovenstaande foto wel zo groot dat het toch echt niet onder plagiaat valt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord